Ballmer: a Windows Phone 7 nem sikeres még

Úgy fest, hogy a nagy embernek is el kellett ismernie azt, amit el kellett ismerni: a Windows Phone 7 nem egy sikertermék. A redmodni szoftvercég első embere a Los Angeles-ben tartott 2011 Microsoft Worldwide Partner Conference rendezvényen az "Egy év alatt eljutottunk a nagyon kicsitől a ... nagyon kicsiig," félmondattal jellemezte a WP7 platform piaci részesedését. Nem nagyon cáfolja senki Ballmer-t. A Nielsen múlthavi jelentése szerint az Egyesült Államok-ban a smartphone-ok alig 1%-án futhat WP7. De Ballmer bizakodó, szerinte a Microsoft számára a jövő előrelépést tartogat. A részletek itt.

Hozzászólások

Ez várható volt, olyan funkciószegényen adták ki, hogy még a symbiannak sem lett volna ellenfele. A Mango update-nek kellett volna az első kiadásnak lennie.

<flame>az nem az apple? :) - marmint a logo kapcsan irom _csak_</flame> amugy imho nem az MS markejelzes miatt veszik, hanem a "windows" miatt, ha hirtelen mondjuk egy masik cegtol megjelenne egy 100% windows compatible rendszer, valoszinu azt is vennek :) Viszont telo kapcsan ugye mas az abra kicsit, itt nincs visszameno kompatibilitas, megszokas (meg annyira nagy evtizedekkel rendelkezo multja az okostelefonoknak) kapcsan olyan indittato ero, hogy ragaszkodjanak az emberek egy adott konkret rendszerhez, illetve sokan meg mindig most veszik az elso okostelefonjukat, mindenfele "eloitelet" nelkul, nem focizik a "mit szoktam meg" es hasonlok.

Hülye lenne ha nem bizakodna. Ha bejön, ha nem, bízni fog benne. Nagy a szava.

így azonban bizakodva önti a WP7be a milliárdokat feleslegesen. ha hivatalból kötelező bizakodáshoz a WinMobile esetén is tartotta volna magát, azzal is csak egy eleve halott terméket támogatna.

ha a sokkal kevésbé az alapítók kezében koncentrálódó részvényesi szerkezettel rendelkező IBMnél Samuel J. Palmisano előadta volna azt, hogy az OS/2 bizony még mindig nem sikeres, de nagyon bizakodik a jövőjében, bizony kapott volna pár kokit és sallert a részvényesektől:D

A fazon azert nem teljesen hulye, azert ezt erdemes belatni, akkor sem, ha prygme a huprol azt mondja, hogy feleslegesen onti bele a milliardokat.

A szemelyes vagyona legutobb 25 milliard dollar kornyeken volt, amit a sajat hulyesege miatt szedett ossze.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

hol írtam ilyet? linket plz!
valószínűleg összekevered az Itaniumról írtakkal. arról valóban írtam, hogy a okostelefonok és különösen a tabletek átveszik a PC desktop szerepét, ami egyeseknek nem tetszett, aztán mégis az igazolódott, és egyre többen látják úgy, hogy vége felé közeledik a PC korszak.

nem írtam, hogy "hülye" csak nem tartom jó vezetőnek Ballmert. a Microsoft ma is a korábbi, Bill Gatesnek köszönhető eredményekből és lendületből él. a Microsoft a felemelkedését pedig leginkább a trösztellenes eljárás miatt töketlenkedő IBMnek köszönhette. hatalmas szerencséjük volt. Ballmer a milliárdjait inkább a szerencsének köszönheti, mint saját teljesítményének, és persze jókor volt jó helyen, azaz Gates közelében:)
marketingesnek jó volt, voltak vicces ötletei:)

A Windows Mobile egy teljesen jo rendszer volt, nehany valoban fortelmes buggal, de ahhoz kepest a WP7 meg mindig sok szempontbol feature-vesztes, nem volt olyan rossz rendszer az a WinMo, hogy ne lehesenn belole parmilliard befektetesevel utos rendszert csinalni (mellesleg semmi sem zarta ki, hogy egy a WinMoba is keruljon egy marketplace).

Ha kevésbé fafejűek WM-ék, és kapnak az alkalmon, újratervezik egyik változatról a másikra a kezelőfelületet, akár csak opcionálisan is, ők lettek volna az iPhone. Vas adott volt, ott volt a HTC, meg a Samsung, egy rakás fejlesztő is, csak nem látták a jövőt annyira aktuálisnak. Ahogy a Nokia se, de biztos, hogy tudták, hogy az lesz az a jövő. Bár a Win7 is még mindig pixelharcos, nem touch-ra érett.

Szerintem a WP7-el meg lemaradtak egy lépést, arra építettek részben, hogy majd hú, Exchange, meg corporate csak wp-n lesz, ahogy wm-en is volt...csak közben az Android és az iOS is bevette a termékeibe a corporate megoldásokat, meglepően sokan használnak munkában iPad-et.

Vagy csinálnak valamit, ami nélkülözhetetlenné teszi őket legalább vállalati szinten, vagy nem tudom. Szerintem a mindig-a-másik-után-egy-lépéssel módszer nem fog bejönni, még ha a Nokia-val együtt nyomatják is, vagy akárkivel. Ez már sokaknak nem jött be.

A wp7-es telefonok, majd leadnak az exchange-nek valami extra karaktersorozatot, újraimplementálják az IMAP-jukat, ami most is trágya, módosítgatják a szörnyíűséges MAPI-t hetente, persze a wp7-es frissítésekkel szinkronban és már is megoldották, hogy senki más ne használhassa a zixcséndzs szörnyszülöttet. :)

Nem ez lenne az első eset ugye....

nem lehettek volna iPhone. az első iPhone megjelenésekor természetesen a távolkeleti klónipar egyből ráállt a témára. nagyon hamar meg is jelentek az első iPhone klónok, amik külsőre teljesen úgy néztek ki, mint az Apple mobilja. a rendszerük pedig WinMobile volt egy iOS kinézetet pontoson koppintó skinnel. mégsem kapkodtak utánuk a vásárlók. pedig akkor még több alkalmazás volt ezekre a WinMobile alapú klónszerűségekre, mint az akkoriban indult iPhonera.

Van pár éves WM telefonom és egy céges iphone4.
Az iphone persze sokkal gyorsabb, viszont egy csomó dolog hiányzik, illetve nem logikus a felülete.
Ha választani lehetne, inkább iphone-ra kérnék egy WM (vagy android) felületet, persze nem pálcikával bökdöshető méretű gombokkal, mint fordítva.

Szóval pár éve, amikor megjelent ez, amit mondtál, biztos nem kellett volna.
Mondjuk, feltételezem, hogy a felület kimerült ott, hogy nincs home screen, nincsenek csoportokba (folderekbe) rendezve a dolgok, hanem ömlesztett rácsra igazított ikonok.
Nem hiszem, hogy lett volna hirtelen multitouch, lökdösős scroll, meg pinch to zoom.
Vagy volt?

Használtam egy jó darabig WM6-ot. Nem volt annyira rossz, de olyan jó sem.

Használható SIP-klienst mondjuk gyakorlatilag lehetetlen volt találni hozzá... már csak azért is, mert szinte mindent csak a hátsó hangszórón adott ki. - Ok, ez egy gyenge pontja volt, elég sok panasz volt rá, többek között a Skype is erre hivatkozott emlékeim szerint, amikor leállították a WinMo-s klienst.

No meg valahogy a multitasking sem volt az erőssége.

Persze a WinMo 6.1 (amit használtam) sem mai gyerek és biztos lehetett volna javítani/újraírni jól, de semmiképpen nem látom jó ötletnek, hogy félkészen eresztették ki a hetes verziót...
A hallottak/olvasottak alapján én sem vennék ilyen telefont mostanában...

"A Windows Mobile egy teljesen jo rendszer volt"

Csak épp használhatatlan az iPhone-hoz képest.
Egy mobiltelefon képernyőjét nem egérrel vagy tollal kell vezérelni (kivéve kockák), hanem ujjal. Az Apple ezt nagyon jól meglátta.
Az se volt jó ötlet, hogy a normális Windowst "zsugorították le" telefonra. Nem oda való.

nemcsak egy iPhonehoz képest, de még egy butatelefonhoz képest is használhatatlan a WinMobile. elnyeli az smseket, elfelejt kicsörögni ha hívás van, és hasonló problémák vannak vele. az egyszerű featurephoneok ezekkel az alapfeladatokkal meg tudnak birkózni, a WinMobile sajnos nem.

HP Ipaq Voice Messengert használtam, és nem tapasztaltam vele ilyen problémát, nagyon jó kis telefon volt, egyedül az érintőképernyő hiányzott a könnyebb kezelhetőség, teljes körű kihasználhatóság miatt.
http://www.mobilport.hu/hp-ipaq-voice-messenger-csini-csevego.html

+1 ugyanilyenem volt anno, alaptalan prygme kijelentese, esetleg ha 3-4 task ment egyszerre, akkor elofordult, hogy 20 masodperc is eltelt mire fel tudtam venni, de nem is volt egy atomeromu a telefon procija. Egy-ket scheduling technologia implementalasa nem artott volna hozza, de abba a penzbe, amit a WP7-be oltek bele kellett volna boven fernie

-1. Nagy frászt! Nem néztétek meg rendesen milyen rendszer volt a telefonotokon. Nekem is volt WM, csak egy hónapig szerencsére. Az is random nem tudott kicsöngeni.

További 21 tanú:

Pont ezek a tünetek voltak, valahogy elveszett a PDA és a mobil rész közötti kommunikáció, nem tudtam leveleket tölteni, és akkor derült ki, hogy telefonálni se. Aztán egyszer véletlenül kiderült, hogy hívtak, kicsörgött a hívó fél oldalán, nálam meg ült a telefon, mint akinek semmi dolga nincs.

Bármikor tudok olyan csoportos látogatást szervezni a sörrel érkező kételkedőknek, ahol minimum 20 ember fogja tanúsítani, hogy ez bizony így van, hiszen közvetlen közelről átélték a kolléga kálváriáját. :)

pedig itt a hupon annyian megmondtak mar, hogy most mennyire sikeres, ok jobban tudjak, mint Ballmer ;)

mas a marketing, es mas az, ami a rendszeren belul van es megint mas a makacs teny, amit ugy hivnak: piaci reszesedes (bar a WP7 eseten kivetelesen van osszefugges az utobbi 2 kozt, de pl. azt te is szereted hangoztatni, hogy Androidban nincs) :)

Azert valld be, hogy te is sokkal szivesebben fogsz kezedben egy iOS-sel ellatott keszuleket, mint egy WP7-est ;)

Azért nekem nagyon fura hogy ugyan azon a vason (HTC HD2)a WinMob 6.5.4 -es "Manila 2.5" rom 35-40% -al fürgébb mint a WinMob 7 -es bármely eddigi verziója.
Olyanra volt példa amire a WinMob 5 -óta nem nagyon, a háttérben ment a zenelejátszó, aktív volt a wifi kapcsolat, futott az opera böngésző, bejövő hívástól úgy lelassult a telefon hogy nem lehetett felvenni a hívást ....
A hívás után minden helyreállt.
Kimondottan a Winmob 7-es készült teló az LG Optimus 7 videónézés közben automatikusan felvette a bejövő hívást csak erről a készülék tulaját elfelejtette értesíteni...

Nekem összességében nagyon vegyes képen van a WinMob 7-ről, 30% pozitív 70% negatív.

Ballmer, ha most olvasod a hup-ot google translate-tel, fogadd gratulációmat
első szimpatikus nyilatkozásodért cserébe!

"Ballmer, if I was reading the google translate hup-tel, receive congratulations in return for sympathetic nyilatkozásodért!"

Nos, ezzel valóban nem sokra megy... mindenesetre érteni nem sokat lehet belőle, hacsak nem azt, hogy gratulálsz a szimpatikus izéért. :)

Google translate-et ilyen bonyolult mondatokkal nem igazán lehet megetetni, a magyarral egyébként is nehezen birkózik. :)

Szerk.:
"Google-translate sentences from such a complex can not really feed him, the Hungarians would have difficulty coping. :)"

Ez mondjuk jobb. :)

Szerintem Bing Translatort használ:
If you are reading now, Ballmer, the hup-google translate, accept gratulációmat
first sympathetic nyilatkozásodért in return!

Dear Mr. Ballmer, here is some vocabulary for you to develop Bing Translate:
gratulációmat – my congratulation, accusative
nyilatkozásodért – for your statement

Keep on going, buddy! :)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"a Windows Phone 7 nem sikeres még"

Remélem nem is lesz.

Ha sikeres, vagy véletlenül innovatív rendszer lenne, amiben olyan újdonságokat találnának ki, amik pofonegyszerűek, de máshol nem gondoltak rájuk (vagy arra hogy szabadalmaztatni kellene), akkor azokat gyorsan szabadalmaztatnák majd beperelnék azokat akik olyan, vagy hasonló megoldást használnak.

Vigyázat, hányinger veszély: http://hup.hu/cikkek/20110706/a_microsoft_uj_beveteli_forrasa_android

Az, hogy valamiert perelnek vagy sem, az nem azon mulik hogy sikeres lesz-e vagy sem. Es csak ezert az egesz platform sikertelenseget kivanni... Hat, nem tudom.

A metro ui a live tile-okkal szerintem eleg uj(nem lattam meg mashol). Jobban hasznalhato mint a statikus ikonok, es latszik hogy nem masokat probaltak utannozni.

Hát hogy is mondjam, a felhozott párhuzam egy kicsit kevesebb relevanciát mutat a történés és a reakció közt :)

Ha ez a baromkodás nem lett volna a licencekkel, nekem már akkor is csípte a szemem pár dolog, és csak annyi pozitívumot láttam benne, hogy erősíti a versenyt. De ez licences ügylet épp a versenynek hivatott keresztbe tenni, és nemhogy nem tudok neki tiszta szívből tapsolni, de inkább kívánom nekik a jóizű buktát.

Az az igazság, hogy sokaknak nagyon bejön a metro ui, de pl. nekem nem nagyon. Ráadásul ahhoz, hogy a hub-okon (így hívják őket?) folyamatosan frissülgessenek az események állandóan kapcsolódnom kellene és folyamatosan töltene le adatot a telóm. Ha meg ez ki van kapcsolva, akkor semmi értelme az egésznek. Egyébbként el kell ismernem, hogy a kppek alapján egyes design elemek tényleg nagyon szépek. De maga a kockázás nem tetszik. Nem is találom kézre állónak. De mint mondtam, ez az én véleményem. Egyesek rajonganak az új ui-ért.
Hozzátartozik, hogy régivágású vagyok, moziban sem nézem meg a 3d-s filmeket. Én azok táborába tartozom, akik a megfelelő időben a színes/hangos film ellen is tüntettek volna a távolmaradásukkal. :D

Megmondom őszintén, mint laikus iPhone 3GS tulaj, egyelőre hallomásból nagyon bejön a WP7.

Laikus, mert nem értek a mobilprogramozáshoz, pedig gondolkoztam rajta, de:

Android baromira fragmentált. Oké, Java, de a pöcsöm foglalkozzon annyit a teszteléssel.

iOS:

5-ös már elég jó lesz, WiFi sync nagyon hiányzott már, lehet megtartom a telefont.

WP7:

Semmi. Fejleszteni vagy erre, vagy iOS-re kéne elkezdeni (Android ugye fentebb, fragmentált szar). iOS legalább konzisztens valamilyen szinten, WP7 meg .NET, C(holvanezenamekenakettoskereszt)Sharp, szintaxis után gyak. bármilyen Win platformra lehet fejleszteni vele.

Ennyit a szakmai dolgokról, ami engem érdekel:

Android: lelkesített engem is, de amit eddig láttam, siralmas.

iOS: kezdek beleszeretni az Almába, franc belém. SJ valamit nagyon jól csinál.

WP7:

Win7 baromira bejött. Visszatért a bizodalmam az MS-be. Ha oda teszik magukat, azért van még valami bennük. WP7 GUI-ja nagyon tetszik.

Ami viszont nem, az az interoperabilitás teljes hiánya.

A kibaszott XXI. században hadd ne kelljen már NEKEM, a FELHASZNÁLÓNAK törődnöm azzal, hogy mi van előttem. Működjön. Ezért hagytam ott a francba szegény Linuxot. Pedig Isten látja lelkemet, szerettem. De mostmár nem érdekel, azt akarom, hogy a gép dolgozzon nekem, ne én a gépért.

Nos, sajnos ezt érzem az Androiddal kapcsolatban is hallomásból. Vagy kiadja a frissítést a gyártó, vagy nem. Ha akarsz újat, jobbat, hakkolj magadnak. Na nem. Ebből nem kérek. Elég volt az az 1 év Gentoo a hakkolásból. Mostmár inkább működjön.

"Android baromira fragmentált"

Te miről beszélsz? Van az egy gyűrű kegyetlen, az egy android mind felett. Ezt rakosgatják a gyártók a hivatalos, Google által bevizsgált, kompatibilis hardverre. Az, hogy más a háttér meg más ikonok vannak kirakva default installban valamelyik ablakon, azt nehogymár forráskód szintű változásnak próbáld eladni...

Frissítés? Minek? Te komolyan fájdalmat érzel, amíg a 2.2-esedet fel nem frissíted 2.2.1-re? Az emberek 10 évig bírták XP-vel, és most se ápgrédelnek Win7-re. (Esetek nagy részében nem is tudnak.) Ugyanúgy le fogják szarni hogy Android 2.2 vagy 2.3 ...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A frissítéses részhez:

Android ápgréd mánia:
Van két idétlen jó kollégám, akik folyamatosan túrják a különböző android verziókat és egymás ellen rakják fel a legújabb verziókat. Ha hetente 1-2 szer nem téglásítják a telefonjukat (valami galaxi S...) már rosszul érzik magukat. Viszont a gyagya biztonsági őr azt sem tudta, hogy android van a telefonján.

Buszon:
Két "kis csávó"
-Te figyu, van új telóm.
-Húúdefaszaaa...
-Állítólag valami, robot van rajta.
-Elindítod?

Az emberek jó részének tökmindegy mi van a gépén, telefonján és milyen verzió, vagy ne adj isten "fragmentált". Csak azoknak "fontos" akik valamennyire tájékozottak a témában. Vagy esetleg, az új verzió új funkciót is hoz.

"Frissítés? Minek? Te komolyan fájdalmat érzel, amíg a 2.2-esedet fel nem frissíted 2.2.1-re? Az emberek 10 évig bírták XP-vel, és most se ápgrédelnek Win7-re. (Esetek nagy részében nem is tudnak.) Ugyanúgy le fogják szarni hogy Android 2.2 vagy 2.3"

Ugye csak viccelsz? Malware-ek melegagya minden nemfrissitett Androidos telefon. Vagy szerinted az atlagusernek a biztonsag nem is szamit? Valamit rohadtul kezdenie kene mind a Google-nek mind a gyartoknak mind a szolgaktatoknak a gyorsabb frissitesek erdekeben, mert igy egy emmentali sajt az Androidos telefonok tob mint otode ebben a formaban. Sot, mar 2.3.4 is van, ami lassan elkeszul szikszalagra es akkor mar talan a calendar and contact issue-ben vegre nem a telefonok 99%-a lesz erintett (meg ha volt is szerver oldalrol megoldhato security fix is a cikkben)

Az meg kulon szegyen, hogy meg Android 2.1-es telefonokkal is rohangalnak: sd kartyara se lehet alkalmazast telepiteni pl.: "512 MB ROM should be enough for anyone"

Eddig mindenkinek az volt a baja, hogy minek a küzdés, átlagusernek tökmindegy, nem akar frissítéssel szórakozni, hülyeség az egész, vegyen újat, akármi, de legyen egyszerű mint a faék.
De amint én írom be ugyanezt, hirtelen mindenki milyen biztonságtudatos lett :-D

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Engem mindig is erdekelt, hogy ne legyen az osszes ismerosomnek lehackelve az Androidos telefonja. Es a frissitessel szorakozas alapbol egy leccine kategorias dolog, nem ertem mas gyartok miert nem tudjak ugy megoldani, mint az HTC: Over-the-air, telefon egy gombnyomassal felrakja maganak es figyelmeztet hogy mennyi adatforgalom lesz, inkabb wifirol tedd, nem pedig "dokkold a telefont, szedd le ezta 3 programot, ebbol 2-t tomorits ki firmware.com jelszoval, majd inditsd el a 3.-at, ignorald a hibauzenetet, majd kattints a kinai betuk melletti start feliratra". Ebben a formaban ugyanis tenyleg csak zavarja az atlagusert a frissites

Na nem a nagyi telepítette az igaz :) de Ubuntu telepítéssel nem volt még bajom. Windowsnál több szopás van. A havernál netezni akartunk az új mobiljával. Rádugva nem ismeri fel. Lemez nem volt. Ügyfélszolgálat hív de segíteni nem tudnak, azt javasolják töltsük le a gyártó oldaláról a drivereket. De ahhoz fel kellene csatlakozni a netre mobillal. Grr!
Ubuntu egyből felismeri a mobilokat.

Egészen addig, amig nem akar mondjuk 3gy 3-4 éves játék linuxos verziójával játszani.
Azt alsó hangon sem úszod meg console nélkül, és akkor oltári mákod volt, és nem szivsz egy egész napig.
Ehhez képest az 1998-as unrael next-next-next-finish win7-en.
Ubuntu egészen addig működik, amig nem kell piszkálni.
Mert ha kell, akkor nem r1 usernek való.
Ha pedig nem megy valami, akkor lesheted mikor rakod be a hw driverét, hogy felhúzza magát a gyártó lemezével.
Egy mai desktopra épitett linux disztró tipikusan a régi w9x gondolkodást juttatja eszembe: tedd le, és ne piszkáld, mert ha vmi elbaxódik, akkor bizony vagy meg tudod oldani, vagy reinstall. Egy kezdőnek pedig itt véget is ért a linux. A linux átlag usernél egészen az első "ezt hogyan kell beállitani?" kérdésig tart, és a vége 99%-ban windows install.
A linux nem desktop rendszer. Talán 5-10 év múlva.
--

Az én nagyim biztosan nem akar többet. Ne beszéljünk el egymás mellett, értem mit akarsz mondani: HC-Gamer-nek nem jó a Linux. Te pedig azt értsd meg, hogy rengeteg felhasználónak egyáltalán nincs szüksége HC játékokra. Az játékigények kielégítésére bőven elég az amit a hotdog, jojatek.hu vagy a facebook játékok adnak, valamint a linuxok saját kártya és logikai játékai.
Összetettebb játékokhoz ott van a PlayDeb.net egy kattintással telepíthető játékaival. Ez már csak elég egyszerű. Vagy a playonlinux a win-es játékokra.
A gamer újságokat járató, minden új nagy játékot kipróbálóknak biztosan nem ideális a Linux. Szerintem az ő életük sem egyszerű. Az ilyen nagy gamer haverjaim fél évente cserének grafikus kártyát egy új Gpu generáció miatt, ha azt nem akkor processzort cserélnek vagy ramot bővítenek. Pénz a játékokra így már nem marad ezért azokat letöltik torrent portálokról, ezért van install után crack meg serial maszatolás és egyéb voodoo mágia, hogy elinduljon a játék a windowsukon. Szerintem ez sem túl nagyi-barát világ. :D Ezért használ egyre több hc gamer inkább konzolt, azt egyszer megchipelik és utána csak a lemezeket nyomják bele. Konzolozni meg Ubuntu mellett is lehet.

Hááát tényleg nagyon elbeszélünk egymás mellett, mert az unreal minden szinten példa volt. A nagyid ember, a cégünkben még van 3, anyám is használ ubit az már 5. A környzetemben mindenki más wint nyomat, itthon énis.
Itt tehát nem csak a game-ről van szó.
Ezer más sw van a világon, ezer más felhasználási terület,ezer más okból kifolyólag használnuk számitógépet.

Ezúttal próbálok világos lenni.
Egy linuxos gépet leraksz a usernek, és örül neki. Aztán ha problémája adódik, akkor fórum, ahol kap egy leirást, esetleg százat, ami fényévekkel haladja meg a tudását, tehát kudarc bármit is akar.
Aztán ajánlanak neki egy progrmaot, és nem megy. Újabb szivás.
Aztán talál egy játékot a szoftverbázison, és nem megy.
Egyszóval amig a neki összerakott dobozt kell használni nincsen probléma. De amint ki akar lépni bármilyen irányba, vagy esetleg hibába fut, 5 perc alatt elvérzik, és vége.
Erről beszélek. Arról beszélek, hogy amint túl akar lépni a pasziánszon, és a libreoffice ikonján a menüben, még mindig kisebb szivás egy windows install. Probléma esetén meg a fórumozásnál gyakorlatilg csak kényelmesebb megoldások léteznek.
A linuxhoz a mai napig advanced usernek kell lenni minimum, hogy korrektül ki tudd használni. A userek 98%-a nem ilyen.
Nekik ott a windows, és a mac.
A többieknek van toy, a bsd,linux személyében.
A helyzet az, hogy a valódi desktop ready index 1:1 arányban áll a userek számával. Ez az a kritika, amit egyszerűen nem hall meg egy ubuntu/opensuse/mandriva/stb... sem.Mindig "igen,de..." aztán persze a gonosz m$ mindenkit lefizetett azért használnak 1 milliárdan windowst, és 30 millión linuxot. (igen, a hasamra ütöttem, mielőtt ezen a vonalon kezdesz ellen érvelni.) És ez a 1-2% elterjedtség addig fog megállni, amig nem fogják fel, hogy a csomagkezelés nem megoldás pc-n, nekik setup.exe kell. nincsen /media, meg mnt, hanem c,d meghajtó, kell c:linux, nem 1000+1 grafikus felület hanem egy kicsi beledrótozottt "szabvány" gui, nem váltunk 6 havonta verziót, és menet küözben nem cserélünk ki komplett alrendszreket, mert annyi a stabil api-nak, ésatöbbi. (egyébként a stabil api-ra, és visszafelé kompatibilitásra a legjobb példa a már emlitett unreal, és ezért is hoztam fel.)
Ha nem igy lenne, akkor célravezető lett volna a kde4, a cloud integráció, és ezer más olyan külső/belső megoldás amiben a linux nem egyszer meghaladja a korát. A usereknek nem ez kell. Olyannyira nem, hogy a csiribirit az m$ is elég nehezen nyomja le a torkukon a w7 személyében. A usernek pc-n egy XP tudású/letisztultságú/működésű os kell, nem több,és nem kevesebb.

Igen, vagy win módon kezd el működni, vagy ezt a meddő vitát lehet folytatni az idők végezetéig, amiben az örök állandó az az 1% elterjedtség lesz, ahogyan a fennálása óta mindvégig.

Node ez már vészesen off :))))
--

> Aztán ha problémája adódik, akkor fórum, [...]

A userek 98%-a nem ilyen. _Ha_ problémája adódik ...

A: nem adódik
B: adódik, áthívja a havert/rokont aki megoldja
C: adódik, de 10 perc után hozzászokik, hogy akkor ez a gép így működik.

Fórum, ugyan már ... Kerekítési hiba nagyságrendjében. Legfeljebb.

kicsit kiegeszitenem:
A linux NEM xar, csak NEM Gamer OS. Arra tobb jobb is van (minden desktop feladatra az OS X-et tartom nyeronek, kiveve game-re, arra a Win 7-et).
Desktopon kifejezetten hasznalhato is tud lenni (meg ha nem is minden celra es nem is minden hardverkiepites mellett), de jatszani mar a videodriverek es a Xorg milyensege miatt sem igazan erdemes rajta (neha elofordulhat, hogy wine-vel valami jobban megy, mint Windowson, de az nagyon ritka). De meg a flashes jatekokban is igen gyenge teljesitmenyt nyujt ;)

Nem feltétlenül, konzolra is van warez, ami pont annyiba kerül mint Pc-re.
Ha mindent megveszel, játékot és vasat és a végén összeadod a kiadásaidat akkor sem biztos, hogy a Pc lesz az olcsóbb. Hányszor cserélnek grafikus kártyát, processzort, alaplapot a Pc gamerek egyetlen konzolgeneráció alatt? Egy csúcskategóriás grafikus kártya és hozzá egy processzor többe kerül mint egy konzol kiegészítőkkel.
Hat, hét évig tart egy konzolgeneráció. Utána ha vigyáztál a konzolodra akár féláron is eladhatod és veheted a következő generációsat. Egy hét éves Pc-ért legfeljebb pár doboz sör-t kapsz.

+1
Desktop-on munkára kifejezetten a legrosszabb választás a Windows. Ahol Windows van, ott vírus és malware lassítja állandóan a munkát. Vírus majd válogatott vírusirtók majd végül format és újrainstallálás. Ebből a mókuskerékből máig nem jöttek ki az r1 user-ek. Lehetne jól karban tartani a Windowst a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy a felhasználók 98%-nak ez nem megy.
Desktop-ra az OS X a legjobb egyértelműen. De még a Linux is jobb mint a Win.

'És ez a 1-2% elterjedtség addig fog megállni, amig nem fogják fel, hogy a csomagkezelés nem megoldás pc-n, nekik setup.exe kell. nincsen /media, meg mnt, hanem c,d meghajtó, kell c:linux,'

Ez szerintem óriási tévedés. Macintosh-on sincs c és d meghajtó, setup.exe helyett is sokkal jobb megoldás a dmg és /Applications. Van /Volumes ami ugyanaz mint Linuxon a /media. A Lion-tól nekifekszik az Apple, hogy minél több alkalmazást el lehessen érni az App Store-ból (ami már most is van, csak még kevés népszerű app található meg benne). Az OS X App Store nagyon hasonlít a Linux-ok grafikus csomagkezelőire. Sokkal egyszerűbb ez, mint a setup.exe Windows-on.

(Bocsi, a válasz második fele strogg-nak ment)

Azért azt lássuk, hogy az mac egyediségéből JS csapata elitista szemléletű terméket faragott. Ami apple -nek működik, azzal más gyártó elhasal.
A számok azt mutatják, hogy nincsen igazad. És ezeregyedszer is lehet hitvitákat inditani, hogy "szerintem de" a számok elég egyértelműek.
Aki meg egy cc: 40 gépes linuxos gépparkot próbált már napi szinten frissiteni, fejleszteni, kvázi központilag igazgatni, az elég hamar rájött, hogy mit reszelsz kézzel, addig a virnyákodat a kaspersky keresgéli a háttérben magától...
Mondom, lehet rugózni "igen de" szálakkal, de az a évtiezedes 1% körüli elterjedtség (ami statisztikában is hibahatár környéke) eléggé azt mondja,hogy igy ebben aformában a linux az életben soha nem lesz desktop OS.
--

> de az a évtiezedes 1% körüli elterjedtség

Sokan álmodnak ilyen nagy elterjedtségről. A sarki péknek ha ekkora elterjedtsége lenne, akkor Rolls-Royce -al hordaná egy sofőr munkába :-) Appropó: Rolls-Royce elterjedtség mekkora? Tudom, így sose lesz belőle városi kisautó ... :-)))

> Rajtad kivul mindenki ertette, h mit jelent ez a ket valasz.

Rajtam kívül mindenki gondolatolvasó.

Egyébként a pontosabb fogalmazásnak meglenne az az előnye, hogy az illető még beküldés előtt rájöhet, hogy mit gondolt eddig rosszul. Ha meg nem jön rá, akkor könnyen kaphatna az olvasóktól segítséget. Tanulhatna, fejlődhetne.

Ezzel speciel egyet tudok erteni, de ettol fuggetlenul - csak ismetelni tudom magam, rajtad kivul - mindenki ertette mi az a baromsag ahol masszivan csusztattal amire a sajat hasonlatod kifigurazasaval probaltal "reagalni". Ennyi. Ha gondolod meg ragozhatod ameddig szeretned, de ezt mar nelkulem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igazad van. Ma Pc- játékra legjobb egy dual-boot rendszer. A Windows-ra mehetnek a játékok. Ha szétbarmolják a win-t akkor sem tart fel a munkában, használhatod az ép és érintetlen Linux partíciódat. A régebbi játékok gyakran jobban mennek wine-al mint win 7-el. Illetve win 7-el sehogy sem mennek, wine-al viszont igen.

A sehogysem az tulzas. Egyetlen kivetel, ami nekem ment wine-vel es nem ment haver Win 7-je alol, az a Fifa 98 volt (bar emlekeim szerint gyenge Intel VGA-ja is volt hozza, de nem tudom mar, hogy amiatt volt-e rossz).

De azert hozzatennem, hogy a legjobb elmenyem ami Linuxos jatszashoz fuz, az az epsxe alol jatszott PS1-es kedvenceim ujrajatszasa... Ez 3 ev utan.

>> aztán persze a gonosz m$ mindenkit lefizetett azért használnak 1 milliárdan windowst

Nem légből kapott állítás ez. A Halloween doksikból tudjuk hogyan zsarolta a Microsoft az OEM gyártókat, akik ennek hatására szállítottak windows only gépeket. Ettől függetlenül igazad van, nem a bizonyítványt kell magyarázni. Nem elég jobbnak lenni, sokkal jobbnak kell lenni.
Nem biztos, hogy az Ubuntu meg a Gnome desktop a helyes irány. Lehetséges, hogy a Google Chrome os-e a jövő útja. Az Androiddal már nagyot dobbantottak, talán Linux notebookban is jobban tudják mire van szüksége az r=1 usernek mint Ubuntuék.
A nyílt világ előnye, hogy többen versenybe szállhatnak saját elképzeléssel, nincs egy monopol döntésközpont ami mindent irányít. Ha a Google-nek bejön a Chrome os, azzal a többi linuxos is nyer.

Azt látom,hogy a linux célgépeken csodákat tud.
Mindenhol zseniálisan szerepel ott, ahol esze ágában sincsen az embernek a klasszikus desktop szisztémát elvárni. A google fogta a linux kernelt, és csak azt, nem régi openembedded elképzelést (opie,gpe stb...) erőltette, összefogott fejelsztési ütemet dolgozott ki, és megküldte sok pénzzel. LEtarolta világot android néven.
A chromeos-el szkeptikus vagyok, de lehet én tévedek.
Egy biztos. A klasszik pc-s desktop szegembnsben totálisan halott ügy az, amit ma az ubuntu,opensuse,stb... néven szállitanak.
ÉS nem azért mert katasztrófa, csak rohadtul nem talállkzik a userek igényével, és gondplkodásával.
Ezen persze lehet vitázni, hisz a microsoft, és az apple kondicionálta őket. Ebben az esetben észre kée venni, hogy sikerrel, és beállni a sorba.
Feltéve persze, hogy reálisan akarják az általam is linkelt 200 milliós álmot. Nem hinném azt sem, hogy a linuxnak vége lesz, egyszerűen csak ha nem változtatnak, akkor megmarad ezen az 1%-on egészen addig, amig a desktop pc fogalma létezik.
Persze lehet, hogy tényleg lejárt a desktop pc ideje, és akkor android néven győzhet a linux, de lehet ,hogy nem mert elvégre sokszor temették már.
Egy biztos: Egészen biztosan rossz irányban próbálkoznak, rosszul itélik meg a felhasználói igényeket.

--

ebben nagyon szkeptikus vagyok.
Példának okáért azért, mert nálunk a cégnél 17 kolléga dolgozik linuxon, és mindnek windows van otthon az asztali gépéén, és amelyinek van laptop/netbook stb azon is.
Ebből a 17-ből 10 pedig szabályosan gyűlöli a benti gépét, mert nem úgy néz ki ahogyan otthon megszokta.
Amikor telepitünk üfygélnek wines gépet, nem egyszer kaptuk meg, hogy "húú, de jó nekik".
Az egyszeri usernek a torkán nem tudod letolni a linuxot. Ha meg kötelezővé teszed meg is gyűlölik. (tapasztalat)
Az ok pedig az, hogy a főnök a linuxal akar spórolni.
40 linuxos gépparkról indult a dolog, most 17 linux van, és 57 gép. Az idei cél pedig az, hogy klisn gépen ne legyen linux csak a file+nyomtató szerveren, a fő szerverek pedig maradnak bsd-n.
A kompatiblitás zűrök tették be a kaput a klienseknek.
Tudod amikor kiküldesz egy árajánlatot (nem aprópénzest), az ügyfél visszair hogy neki doc-ban kell, majd nem tudja megnyitni rendesen, ,mert "összevissza" néz ki a szerződés, az nagyonciki.
Ekkor egyetlen tollvonással születik meg döntés, hogy windows+office.

--

Ebben az esetben nem működik, hogy PDF-et küld az ember (legalábbis, ha nem cél, hogy szerkeszteni lehessen)?

Nem tudom, hogy működnek a dolgok, de PDF-et csak illene tudniuk olvasni... más kérdés, ha mégsem teszik...

Jól mutatja a wp7 elismertségét, hogy ebben a topicban is nagyrészt az Androidról van szó.

A magyar nyelvet hiányolom belőle.