100 éves az IBM

Címkék

Pontosan ma 100 éves az IBM és ebből az alkalomból készült egy összeállítás a cég történetéből, mivel foglalkozott/foglalkozik. Talán nem tudja mindenki, hogy az IBM olyan órák árusításával kezdte, amikkel a munkások logolni (blokkolni - a szerk.) tudták, hogy mikor jöttek/mentek (volt benne egy lyukasztó, ami az aktuális időpontot jelezte egy kartonlapon).

Linkek:
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibm

Hozzászólások

Valamint az IBM szállította az USÁ-ból, Svájcon keresztül Németországba a Hollerith népszámláló gépeket, amelynek segítségével aprólékosan be lehetett azonosítani a nem szőke, nem kék szemű, zsidó, cigány, meleg, fogyatékos embereket. A lyukkártyák serialját pedig rátetoválni a kezükre.

Hát igen. IBM nélkül, ma más lenne a világ.

Hat igen. Vitathatatlan bune van abban, h eladott egy cegnek egy gephalmazt. Bizonyitott teny, h az IBM tisztaban volt azzal, h etnikai tisztogatasra fogjak felhasznalni? Mert ha nem akkor nagyjabol annyira bunos a kerdesben, mint a meg nem szuletett lanyom a nagyanyja viragkoteszetenek csodbe meneteleert.

Es igen. Az is biztos, h az IBM nelkul nem igy nezne ki a mai IT. Nem tudom melyik vonal nyert volna, nincs kedvem spekulalni, de nem itt tartanank.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Köszönöm, te legalább értelmezted a hozzászólást. Én nem mondtam, hogy ez jó, vagy rossz, azt sem, hogy érintett vagyok-e bármilyen szinten benne.

Amit én látok, az az, hogy egy hatalmas üzleti lehetőséget kihasznált, és ezt jól is tette. Manapság talán nagyobb méreteket ölt a mészárlás, csak az nem olyan látványos, mégis mennyi cég asszisztál hozzá.

Az pedig, hogy több szempontból is más lenne ma a világ, szintén igaz állítás. Hollerith-gépek, nagyszámítógépek, illetve ugyebár a PC, és a ThinkPadek.

A többiek szövegértelmezési problémájával nem tudok mit kezdeni. Hajrá IBM.

Mert ez egy informatikai portál, és - szerintem - egy igényes, felkészült informatikus számára érdekes információmorzsa lehet az, hogy majd egy évszázaddal ezelőtt micsoda technikai bravúrt hajtott végre ez a cég informatikai, információfeldolgozási szempontból.

Még egyszer visszaolvasva teljesen tényszerű hozzászólás volt, a frusztrált a-háttérben-mindenféle-rosszat-sejtető hozzáállással nem tudok kezdeni. Remélem az értelmesebb maradék kb. 400 (megintcsak: informatikus) olvasóból van olyan, akinek ez új információ volt, és már rég a Wikipediát bújja a témában.

:)

Én már régóta várom, hogy valamiféle lájkolás-szerű "az olvasottabb, népszerűbb hozzászólások előre" típusú... moderáció történjen, de nem godnoltam, hogy én esek áldozatául ennek először. Azért köszönöm az érdekes, értékes javaslatot.

Ha a threadhez esetleg valami kérdés, hozzászólás van, arra továbbra is reagálok - persze csak ha szabad -, köszi.

Szerintem nincs igazad.
Tény cinikus volt, de egy ilyen tartalmú hozzászólásnak az is a célja.
Egyik serpenyőben egy cég nyilván erősen pozitív-ra hajazó összeállítása, másikban pár "apróság", ami az értelmesebbjének rámutat, hogy "nincs alma kukac nélkül".
Nekem és szerintem sokaknak új infó volt.

Foleg amiota hazai vonatkozasa van a dolognak (lasd OTP/MAV per), azota valahogy nem erzodik egy ilyen kontextusba helyezett postbol a cinizmus. Ezert is ugrottak annyian a kijelentesre. Sokan kezdik unni, h a harmadik, de lassan a negyedik generacion akarjak elverni a port azert amit egy masik orszag nagyapai tettek/nagyapaival tortent.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mindenki antiszemitizmust kiállt, amikor erről van szó, hogy működik, létezik-e Holocaust-ipar. Szerintem létezik. Ezt sokan úgy értelmezik, direkt, rágalmazási céllal, hogy aki ezt mondja, tagadja a holokausztot. pedig nem. egyszerűen csak vannak olyanok, akik mások szenvedéséből akarnak meggazdagodni, 3x lehúzva akár ugyanazt a céget, ügyet stb. csak pénzszerzés, semmi több. remélem több ilyen ügy már nem lesz, mert pont ez erősíti az antiszemitizmust. a németek is már 100x-osan megfizették a megfizethetetlent, amit úgy értek, hogy ezt a szenvedést nem lehet megfizetni, kárpótolni, az életet lehet a kárpótlással könnyebbé tenni, de ez sem mindig igaz - pl. családfő kiesése, nincs kereső a túlélő családban, ha már a Dél-Szláv konfliktust nézzük. Egyébként oroszok és kelet-európaiak millióinak sokkal több kárpótlás járna, a szovjet vezetések rémuralma miatt, kiemelten az oroszoknak, ahol elég volt, ha a szomszéd egy komoly géppel írt névtelen feljelentést írt, by Tanú. Mégis, ott nincs ilyen érdekérvényesítő erő. Vagy nézzük meg: én keresztényként elítélem a keresztényüldözéseket, mert hitbéli őseimet a júdeai kormányzatok is üldözték és halálra ítélték, sőt, a megváltómat is ők adták keresztfára!!!!! Hülyeség az egész. Vannak a normális emberek, meg a gonoszak. És ez fajtól, vallástól független.

ezt miert kell belekeverni? a faszom televan mar a zsido/meleg/cigany martirokkal....
azzal is, hogy a mai napig megprobalnak penzt kihuzni mindekibol, lassan a 4. generacio ota,
es erdekesmodon annak a zsido ismerosomnek is, aki 10evet lehuzott izraelben loveszkent...

Le kene mar zarni az ugyet...

Pereskedni? Frászt. Csak ha már annyit emlegetik azt a kisebbséget amelyik arányait tekintve Magyarországon van a legnagyobb lélekszámban akkor a magyar áldozatokat is illene emlegetni néha. A mérleg valahogy mindig durván félre van billenve, talán már nem is félre hanem egyenesen fejreállították. Elegem van már abból hogy bűntudatot akarnak ébreszteni bennünk olyasmiért amiről nem tehetünk. Akkor még kósza gondolat sem voltunk. De ezzel abba is hagyhatnánk ezt a szálat mert már túllép a téma keretein.

Ritkán...
Annyiszor hallottam már ezt, hogy lassan hányingerem van tőle.
Nem azért, mert a második világháborúban ne lett volna népirtás, vagy mert Hitler meg a csatlósai nem rossz dolgokat képviseltek volna, hanem mert a hozzád hasonlók mindig azt emelik ki, hogy "zsidó, cigány, meleg". Elég volt már. Én sem emlegetem folyton, hogy bezzeg a törökök másfél évszázadon át mennyi ősömet megölték, és nem követelek kártérítést a török ágyú- és fegyverkészítő mesterek leszármazottain,
(Bár, mentségedre legyen mondva, te odaírtad a fogyatékosokat is.)

Én azt tanultam, hogy egy USA-beli népszámlálási adatok feldogozásához találtak ki egy lyukkártyás adatfeldolgozó rendszert, ami a céget elindította az IT szakmában.
Ez a zsidózós sztori nem egy ebből elferdített városi legenda?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

A Hollerith lyukkártya rendszert USA állami megrendelésre fejlesztették ki, és eladták anno többek között Oroszországnak, Dániának, Ausztriának, Kanadának... és Németországnak is. Utóbbiban a népszámlálási adatok feldolgozott eredményét kicsit másra is használták mint az előbbiekben.

Azt hinni, hogy az akaratot megtöri az eszközhiány, fényes nagy rakás baromság.

Ha egy vascsővel, ami nem vegyifegyver, másra is lehet használni, te lezúzod a szomszéd kocsiját, nem a vascső gyártója, eladója a hülye, hanem te. Ne akard pár, általad erősnek érzett ellenfél összes bűnét szétosztani mindazok közt, akik akár csak egyszer is beszéltek az ellenfeleiddel.

Ezt kéne felfogni a törvénykezőknek, a bármit tiltani akaróknak: ameddig van akarat, addig lesz eszköz is, így vagy úgy. Ez a gondolat régebbi, mint az európai kultúránk, amennyire tudom.

Teljesen igazad van.

Sok buta ember benyalj a középiskolai törikönyből, hogy hát igen, volt, hogy napi 5000 ember is meg lett gyilkolva, illetve azt az infót is megtudják, hogy igen, elég részletes azonosítási, válogatási procedúra volt.

Kérdem én: 70 évvel ezelőtt, mégis ezt hogy kivitelezték egy nap alatt? Hát így. Még egyszer mondom, sehol nem hibáztatom az IBM-et emiatt, ők egy pont ezzel foglalkozó cég voltak. Lásd még: krematóriumépítő- és üzemeltető cégek. Németországban volt olyan, aki 43-ban, és 73-ban is működött még. Ez van, ez volt a munka, így keresték meg a kenyeret.

a standard oil meg kizárolagos olaj beszállító volt a luftwaffenak, cserébe az usaba meg valami német cég cuccét csak ők nyomták. a mai napig egymás cserélgetik az igazgatótanacs tagjai (lásd palmisano). üzlet ez semmi több és abból a háború a legnagyobb (sok nyersanyag, termelés, fejlesztés).

1914: First disabled employee hired
1934-37: Life Insurance and Paid Holiday/Vacations introduced
1943: First female executive
1944-47: First company to support diversity programs and the expansion of company paid benefits
1959: Speak-up Program is introduced - to give employees a place to bring concerns and appeals
1960: CEO’s Letter warning against using inside information
1961: CEO’s Speech on doing business ethically. First Business Conduct Guidelines.
1962: IBM Basic Beliefs are defined: Respect for the individual, Customer Service, and Excellence.
1986: IBM Chairman's comments on Trust
2000: IBM announces its first Chief Privacy Officer
2003: Basic Beliefs updated/renamed following a ValuesJam to the IBM Values: Client Success, Innovation that Matters, and Trust and Personal Responsibility in all Relationships.
2006: IBM announces its first Chief Trust & Compliance Officer
2007: Speak-up Program redefined into the Concerns and Appeals Program
2009: Corporate Trust & Compliance W3 Home Page introduced
2010: Trust & Compliance organization expands in to all geographies
2011: IBM introduces a redesigned Business Conduct Guidelines (BCG) and tops ethics ranking in Covalence's EthicalQuote

'84-ben meg óriási elbocsátások voltak, hogy megelőzzék a bukást.

bcg fain: ha otthon, munkaidőn kívül fejlesztesz esetleg, akkor az is a cég tulajdona.

az is érdekes, hogy ennyit kell foglalkozni a következőkkel: ethic, trust, compliance :-)

az meg külön érdekes, hogy akik kifejlesztettek (szinte) minden hardvert, azok az utóbbi 10 évben szépen abbahagyják és elmennek a szolgáltatás felé. 20 év múlva bank lesz vagy gyógyszercég? ami a részvényeseknek fizet, az lesz :-)

En a 80-as evekben (vagy a 90-es elejen?) meg hasznaltam ilyen blokkolot nyarimunkskent Gyorben az Arrabonaban:)

tompos

All parts should go together without forcing. You must remember that the parts you are reassembling were disassembled by you. Therefore, if you can't get them together again, there must be a reason. By all means, do not use a hammer. ~ IBM maintenance manual, 1925

--
Live free, or I f'ing kill you.

Blokkoló óra! Ezt a kifejezést kerestem... :)

Btw, az ibm-nek van kb 300 000 alkalmazottja, duplaannyi, mint a nokianak, haromszor annyi mint a microsoftnak, es 10szer annyi, mint a google-nek.

Ehhez kepest hallani mostansag uj es JO ibm termekekrol?

(reg hallottam embert pozitivan beszelni akar websphere-rol, akar db2-rol, rendszerint "hozza nem erto menedzserek altal rankeroltetett remalom, ami mindenben alulmulja open source megfeleloit" kifejezessel szoktak illetni oket inkabb)

Ezek mindig mindenbe olnek penzt de alkalmazott-szamra szerintem toredek a nem IT (a lyukasztogep is korai IT)

Inkabb arra probaltammutalni, hogy lehet, a cegek is olyanok mint a napok, van egy kozepesen nagy csucsidoszakuk, amikor tenyleg aktiv hatast valtanak ki a kornyezetukre (pl most a google), majd ahogy no a ceg, ez a hatas egyre kisebb lesz es a vegen lesz egy voros orias, amit a fene se tudja, hogy mi tart meg el.

Neha ezek a cegek osszeomlanak, es szupernovakent olyasmi jelenseget produkalnak mint a commodore; de voros oriaskent valamiert eleg sokaig lehet letezni....

IBM egy csomó versenyt elbukott. Félre siklott egy csomó projektje vagy későn ismerték fel a jelentőségét.

30 éve már csak kitérő műveleteket végez más cégek elöl. Mint Microsoft, Apple, Oracle, Intel etc. Inkább niche területeket keresnek ahol nem olyan öldöklő verseny. Az IBM PC óta semmit nem raktak le az asztalra.

Watson lol. Feltöltötték a Wikipédiát a gépbe és azzal villognak. Selecteket én is tudok írni, plusz Guglival és Wikivel én is kurva okos vagyok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mindig vannak perverz emberek...;)

Tovabbra is tartom, hogy a nagy kutatoreszleg nem kutatoreszleg hanem szocialis intezmeny, es mivel egy kritikus szam felett abszolut semmi ertelmes nem jon ki a laborbol, viszont mindenk igyekszik elfoglaltnak tunni, hogy ki ne rugjak, es ekkor elkezdodik egy nem tul lassu emberfelveteli folyamat, hisz "azert nincs itt semmi mert nincs eleg ember". Neha jon egy-egy tessek-lassek update meglevo rendszerekhez nagynehezen,

Szerintem pontosan ez tortent az IBM-nel par eve.

akkor nem novelte volna ennyivel a nyereseget:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=IBM+Nokia+Google

Ennek ellenere tenyleg fogalmam sincs mibol elhetnek meg igy se :D

Egyebkent van az embereknek egy bizonyos szazaleka, aki mar csak azert sem hajlando lehutokent ulni a munkahelyen, mert ha nem csinal semmit, akkor az ido sem telik (nekem az a halalom, amikor nincs mit csianlnom es ott kell maradnom pl., mindig keresek valamit, amit butykolhetek). Szoval olyan dramai helyzetet nem igazan tudok elkepzelni, esetleg elhuzodo kaveszuneti bezselgetesek beleferhetnek, bar tudtommal multiknal meg van szabva mikor hogy lehet a szunet.

Az pedig hogy egy munkahelyen sok ember nem csinal semmit, csak ugy csinal, mintha tenne, az erosen az ellenorzes (es annak megszervezesenek) hianya. Sok embert is karban tud tartani egy jo kepzett es tapasztalt vezetoseg

nem azt mondtam, hogy minden multinal igy van, hanem hogy ez a megszokott, elofordulhat ugyanis, hogy egy multis vezetonek annyi ember munkajat kell felugyelnie, ami meghaladja egy lokalis kozepvallalkozas letszamat.

Ahhoz, hogy a munka ennyi ember eseten is folyjon, es ne utkozzon akadalyba az ellenorzes, attekintheto gepi adatbazisnak kell szuletnie arrol, hogy ki mennyit dolgozott, mennyit volt tavol a gepetol/irodajatol. Ne azt kelljen mar kerdezgetni az emberektol kavezas kozben, hogy "mintha mar fel oraja itt lennel es ez ma mar a harmadik". Ehhez jon hozza, hogy mindenkivel beszelni kell a pontos feladatrol es a hataridorol, es ha a hatarido utan meg mindig alig van elkezdve a projekt (es mindez megmagyarazhatatlan okokbol tortent, tehat nem kapott pl. mastol mas feladatot), akkor megvalni a munkatarstol. Lehuto problema megoldva