Amiga Mánia - első szám

Címkék

Az AmigaSpirit.hu híre szerint elérhető az Amiga Mánia névre keresztelt magazin első száma, PDF formátumban. Íme, az eredeti bejelentés:

Az AmiCon party ~legnagyobb meglepetése egy új, magyar nyelvű Amigás magazin megjelenése volt. A rendszeres kiadást tervező csapat nonprofit szerveződésként ingyenes formában (PDF) letölthetővé teszi a mag minden számát bárki számára, de legfőképpen az Amiga barátok számára!

Lehetőség lesz igazi, rendes papír alapú Amiga Mania megrendelésére is, de ez sajnos már pénzbe fog kerülni. 1800-2000 Ft/db gyártási költséget és 900 Ft körüli (1 db/buborékos boríték esetén) postai költség árat kell egy majdan megnevezett számlaszámra átutalni és egy megadott e-mail címen jelezni a megrendelést. Személyes átvétel esetén természetesen nincs postaköltség.

A papír újság ára azért ennyi, mert limitált példányszámban kerül kinyomásra. Tulajdonképpen minden megrendelt szám direkt neked fog készülni, kedves Olvasó! Reméljük, hogy szórakoztatónak és hasznosnak találod majd az újságunkat! Vegyétek, vigyétek, töltsétek!

Letöltés: amigamania.amigaspirit.hu

Hozzászólások

Nagyszerű, már jön is lefelé...

Szerk.: kellemesre sikerült, csak így tovább!

Valamikor 10+ évvel ezelőtt láttam egy Amigát az egyik ismerősömnél. Volt hozzá egy csomó játéka, mert csak játékra használta. Az akkori PC-knél gyorsabban és szebb grafikával futottak rajta a játékok. Hogy az milyen hardverrel volt azt nem tudom. Egyáltalán nem vagyok képben az Amiga terén.

Apropó! Manapság is csak játékra használják az Amigát?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

A Commdore sosem tudta, hogy az Amigával mit is kéne kezdenie. Ők az IBM-et akarták lenyomni, PC kompatibilis business gépeket gyártani (ezért van az összes dobozos Amiga alaplapján ISA slot és van bele PC emulátor kártya), miközben arra a piacra sosem tudtak igazán betörni, cserébe elhanyagolták a meglévő piacaik (homecomputer, profi felhasználók, stb), kinyírták a házon belüli összes ígéretes fejlesztésük (emlékezetes az első laptop körüli haccacáré). Emellett erőltették a low-endet, és a C64 mintájára mindent addig akartak változatlan formában árulni, amíg volt rá kereslet. Pl. az 1990-ben megjelent Amiga 3000-hez már elkészült az új AGA chipset, de kivetették a gépből és két évig(!) hevert a polcon, mire 1992-ben az Amiga 4000-ben végre megjelenhetett. Csakhogy ami 90-ben nagy durranás lett volna, az 92-ben már épphogy csak elment... Hasonló sztori az A500+ és az A600 története is. És majdnem így járt az új Zorro III busz is, ami 1db tervező "szorgalmi" projektje volt, de mikor a management megtudta, hogy új sokkal gyorsabb, full 32 bites buszrendszert tervezett, majdnem kirúgták és ki akarták azt is szedetni a gépből, mert hogy hű de drága gyártani. Végül csak azért maradhatatott, mert ha újra kellett volna tervezni az alaplapot, hogy visszategyék a régi Zorro II-t, az túl nagy csúszást okozott volna... És persze az OS-ben is csak jelképesnek mondható fejlesztések voltak az alatt a 10 év alatt, ami alatt a C=-é volt a rendszer.

Na hát ilyen okok miatt ment a Commodore csődbe. Igazából több jel és infó is arra mutat, hogy a jövő Amigáját egy PA-RISC alapú, Windows NT-t (vagy hasonló rendszert) futtató gépben látták a C=-n belül, de szerecsére csődbe ment az egész kóceráj, mielőtt azt is elcseszhették volna, ami még épen megmaradt...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A legnagyobb baj az volt, hogy "ráültek" a sikerekre, szvsz. Évekkel előzték be a Windowsos (DOS-os) világot, amit aztán szépen elpocsékoltak. '92-ben még csak röhögtünk a Windowsos PC-ken az AmigaOS 3.x és a 68040/68060-as turbókártyás Amiga 1200-esek mögött ülve, de '97 környékén már nem volt kedvem nevetni, hiába volt PPC kártyás gépem.

Szerencsére még amigás téren is van alternatíva. :) Pl. vehetsz (vagy szerzel) egy öreg PowerMac G4-et párezerért és tolsz rá MorphOS-t. Ugyanúgy kapsz egy next-gen Amiga rendszert, ami alsó hangon is legalább ugyanannyira kompatibilis a 68k gépekkel és oprendszerrel mint az OS4 (sőt...), és ugyanúgy van rá egy rakás saját fejlesztés is, csak a töredékébe kerül...

Ha meg ez se tetszik, akkor AROS, amit kb. bármilyen dzsunkaPC-re vagy vmWare-ba fel lehet lapátolni, viszont neki nincs bináris kompatibilitása a régi dolgokkal.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hát én ezt nem is értem. Kábé egy hete láttam már valahol, belenéztem, és értetlenül állok a tények előtt. Ez egy elég színvonalasan összerakott magazin, amiről elképzelhetőnek tartom, hogy akár papíron is megjelenik (szemben az összetákolt FullCircle-lel).

De kérdem én: hogyhogy? Ekkora user bázisa van ennek a szubkultúránál is szubkulturáltabb közösségnek?

Szóval grat. mindenkinek, aki ebben közreműködött!

"Ekkora user bázisa van"...

nem, de elsőre jóval elhivatottabbaknak / megszállottabbnak tűnnek, mint sok más felhasználói / rajongó tábor (nem fikázni akarok, így inkább kitöröltem amit ide írtam). egyébként az amigaspirit jobb oldalán lévő link-gyűjteményről gondolom lejön, hogy azért nem ~10 emberről beszélünk.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Én konkrétan 0db Sam460-ról tudok itthon, és 440-ről is csak egyetlen egyről, amire a közelmúltig nem volt OS, mert nem vettek hozzá. De fixme... Persze van itthon még pár OS4-es (tíz alatti számról beszélünk), de ők többnyire a PowerMac hardverre migrált MorphOS userek egykori Pegasos 2-it, meg az ősrégi A1-eiket tolják. Ehhez képest az eredeti 68k Amigának masszív tábora van, idehaza is...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem, sajna "akkora" userbázisa már nincs, de aki igényel valódi kinyomtatott példányt, az kifizeti a digitális nyomtatás teljes költségét (jelzem, én azonnal igényeltem ahogy a hír publikussá vált).

Hasonló kondícióban persze a Full Circle is kinyomtatható lenne, de az ha jól emlékszek nem A4 -es formátumra van szerkesztve. Kérdés az Ubuntu köztudottan nagy létszámú bázisa hajlandó lenne-e érte (ennyit) fizetni?

Imho kicsit mas kerdes a ketto. Az Ubuntu egy "op'rencer", az Amiga meg hw/sw miegymas, meg kultikus vallas hozza (ezt most nem rossz ertelemben mondom, sot!). Imho egy "igazi" Amigasnak talan "megeri" (ha nezen is definialhato, hogy ez itt mit jelent: nem anyagilag), hogy "papiron" is ott legyen, eletben tartva a mitoszt. Nu, nem biztos, hogy el tudom magyarazni szepen, de talan ertheto.

Én 1db-ról tudok, ez pedig az olasz ACube. Az A-Eon X1000-t már másfél éve beharangozták és azóta is várnak rá, akik szeretnek várni és rettentő sok pénzt kiszórni az ablakon, szóval az egyelőre nem számít gyártónak, mert még nem gyártott semmit.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem pár évente mindig megjön a kedvem egy kis nosztalgiázásra a pincében. Előveszem a régi újságokat, és felidézem a nagyszerű emlékeket.
Néha bővítgetem is a "gyűjteményt", amely azt a kort juttatja eszembe. Ez is ennek a része, kb. ahhoz hasonlítanám, mint a képernyő előtti f.szkiverés, és egy igazi dugás közti különbség.
Értem, hogy *mai* dolgokról írni 2011-ben újságon, pénzért neked felesleges, de egyrészt ez is lesz valamikor múlt, másrészt ez a közelmúltról szól. :)

suckIT szopás minden nap! Perl script 11 millió forintért

Egy darabig én is nosztalgiáztam, majd rájöttem, hogy az itthon tárolt kb. 1 mázsányi informatikai újság az elmúlt 10 évből csak a port fogja, ezért elajándékoztam a kollégámnak, szomszédnak. Volt benne LinuxVilág összes, PC-X, PC-Guru, Chip Magazin. Sose nyitottam ki azután őket, hogy egyszer elolvastam. Napilapokat nem járatok, papírpazarlásnak tartom őket az internet korában. Már a WC-ben se olvasok újságot. Van helyette iPhone. Kisebb, gyorsabb és kereshető a tartalom.

--
trey @ gépház

nekem a szekrényben kb 30+ éves képregények, régi spectrum világok & commodore világok pihennek. én nem adom senkinek, soha. esetedben a régi PCX-ek már most értéket képviselnek (képviseltek). budi & iphone: én is próbáltam pda-val a kezemben glettelni. nem jött be, marad az újság. dehát én annyira maradi vagyok, hogy csak na. lassan egy másik bolygóra kellene költözzek - igazából szívesen mennék családostól, csak tök üres legyen!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Kicsit kitágítottad azt, amiről én beszéltem. Nem a nyomtatott anyagról általában (abba pl. könyv is beletartozik) szóltam. Hanem a nyomtatott hetilap, magazin, újság az, vagy éppen a Full Circle az amit én nem lennék hajlandó papírra nyomtatni, illetve most - 2011-ben - megvásárolni. Erre mondtam, hogy nekem már a régiek sem kellenek, nemhogy az újak. És ez így is van. Ezeknek a régi dolgoknak, amiket elajándékoztam, leginkább egy könyvtárban van a helyük.

--
trey @ gépház

Vannak könyvek, regények, amiket jó néha elővenni és elolvasni. A PCX meg Chip magazin és társai nem ez a kategória szerintem sem. Semmire sem jó, a megjelenése pillanatában aktualitását vesztett, elavult cikkeket tartalmazó, helyzabáló, gyúlékony újrahasznosítható hulladék.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Guruk meg amiga guruk, meg 576kbyte-ok, meg amiga magazinok meg 1-2 kivétellel az összes hifi magazin a szekrényemben figyelt évekig, de sosem tudtam megmagyarázni magamnak, hogy miért őrizgetem. Aztán egyszer odaadtam papírgyűjtő kisiskolásoknak és felszabadult egy csomó helyem, ahol most sátor van, meg hálózsákok :)

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

> papírpazarlás + már a wc-ben sem...

A sorok olvasása közben meghűlt bennem a vér, hogy ilyen környezettudatosan is lehet élni.

Az "olvasok újságot" résznél jöttem rá, hogy valamit félreértettem.

Mellesleg ha olvasás után az újsággal törölnéd, az is ugyanolyan környezetbarát.
:)

Ez érdekes, de nekem sajnos (koromnál fogva) ez nem okoz nosztalgia érzést, de mint minden gépnél, itt is érdekel, hogyan működik.
(subscribe)
-----
A szoftver a számítógép azon része, melyet szidni lehet.