A Sony Ericsson "hogy unlock-oljuk a boot loader-t" oldala

Üdítő színfolt a Sony Ericsson "Unlocking the boot loader" weboldala, amely ahhoz nyújt segítséget, hogy a cég által gyártott újabb Android-os készülékeket a tapasztalt felhasználók megpiszkálhassák. A gyártó figyelmeztet, hogy csak tapasztalt felhasználóknak érdemes ezzel foglalkozniuk, illetve arra, hogy aki nekiáll a boot loader kinyitásának, az elvesztheti a garanciát. Természetesen vannak korlátjai a unlock-nak. Például SIM záras telefonokkal nem érdemes nekiállni. Ezek mind érthető figyelmeztetések. Mire jó az unlock-olás? A gyártó szerint lehetővé teszi custom ROM-ok használatát a támogatott telefonokhoz. A támogatott készülékek tulajdonosai ezen instrukciók mentén haladva hackelhetik készüléküket. Piros pont a gyártónak.

Hozzászólások

Hihetetlen.

kb olyan, mint az 1ghz alatti amd-s alaplapokhoz még adtak tutorialt, hogy hogyan kell unlockolni a processzorok szorzózárát.

Mi motiválja a gyártót erre? Több telefontégla -> több vevő? A potenciális vásárlók megnézik azt is, hogy melyik teló unlockolható?

Szerintem az, hogy nem fogynak valami jól a Sony Ericsson mobiljai. Amíg minden gyártónak saját zárt FW-i voltak addig versenyképesek voltak a SE mobiljai, de valahogy az Androiddal nem sikerül nekik jó telefonokat produkálni. Az X8,X10, X10, pro, mini nagyon le vannak maradva, csak 2.1-es Android update van hozzájuk és várhatóan nem is adnak ki hozzá több frissítést. Emellett szerintem túl kicsik, ami az érintőkijelző miatt lehet nehézkes. Gondolom azért hagyják a felhasználóknak az unlock-olást, hogy ne a gyártó piszkálják a hiányzó Android update-ek miatt, illetve, hogy hátha emiatt több fogy majd belőlük.

Hivatalosan közölte a Sony Ericcson hogy az X10i megkapja a 2.3.3-as androidot (személyes nagy örömömre), Q2 végén vagy Q3 elején.
A kisebbek (mini, mini pro, x8) tudtommal azért nem kapják meg mert a 2.3-as android google spec-ben benne van hogy 1Ghz-es processzor kell neki, az pedig az X10i-t kivéve nincs meg bennük.
A 2.2-t ha jól értem pedig átugrotta az SE.

Hat, nagyon kivancsi leszek, hogy ezt meg fogja-e tenyleg csinalni a SE... Kozel 1 evet csusztak a 2.1-re valo frissitessel, es nemreg lett kulon frissiteskent engedelyezve es/vagy megoldva a kapacitiv kijelzo hasznalata.

Nekem mindig Ericsson illetve Sony-Ericsson telefonom volt. Hittem a SE PR dumanak amikory megvettem a Xperia X10i-t, hogy frissiteni fogjak az Android-ot, es most kicsit kesere a szajam ize.

B.

Spec nekem fontos szempont volt, hogy unlockolható telefonom legyen, így csak HTC jöhetett szóba. De tény, hogy ez a hozzáállás csak egy kisebbség sajátja.

SE szemszögéből mit veszthetnek: semmit.
Mit nyerhetnek: egy kemény magot, aki javítja a hibáikat, reklámozza a készülékeiket...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nekem már több mint 6 éve SE mobiljaim vannak, de most egy Samsung galaxy Ace-re pályázom. Az SE vivaz tetszett még, de a symbian miatt, az se túl versenyképes. Én olyan gyártót fogok választani, amikor okostelefont veszek, amelyik törődik a készülékkel a vásárlás után is, tehát az új androidokat adják ki rá offical-ba , mert nem szeretnék hackelni, flashelni, homebrew-olni meg hasonlókat csinálni.

Nem "buntetes". A smartphone unlock-javal megkerulik a gyarto biztonsagi intezkedeseit. Tulhuzott, megsult CPU-k, szejjelment akkuk, stb, aztan meg szaladnak a gyartohoz, hogy "hibas". Ez a support penzbe kerul, amit nem fognak a tobbi, normal felhasznaloval megfizettetni. Na ezert nincs ra gari, teljesen jogos.

De ha a hardverrel nincs is baj, a gyarto garit vallal az egesz telefonra: vagyis, hogy lehet vele telefonalni, mukodik az sms, lehet vele bongeszni, stb... Nyilvan sajat szoftverrel nem lehet ilyet nyujtani, ergo nem lehet ra garit adni.

A gyartó arra a HW, és SW környzetre vállal garanciát, amit ő rakott össze, és nem arra, amit te.
Ő vállalja a felelőséget az X hw plusz xy szoftver kombóra. Ha az hibás, az az ő sara.
Ha te lecseréled a szoftvert, és gáz van, az a te sarad. miért más vállalja a felelőséget a te hibádért?
--
A linuxot nem tudod "csak" használni. A linuxot kiérdemlik.

1. szerintem a szakmát akarjék megnyerni.
A legtöbb szaklap/online vélemény formáló szakújságiró erős geek beütéssel bir, és ők azok akik el is kezdik piszkálni a kütyüket.
Ők fogják azt irni, hogy "hú ezt lehet piszkálni, ezt vedd"
2. Akiknek fontos, hogy a legfrissebb android fusson a telón, az immáron künnyen felrakhat egy cyanogen MOD ROM-ot, és boldogok. A vásárlóik 98%-a tutira olyan, aki talán azt sme tudja, hogy mi az android, nekik mindegy. Viszont nem a cégnek (SE) kell azért a 2% kockáért ki tudja mennyi pénzért a köv. andoroidra frissitést késziteni. akinek fontos, az oldja meg közösségileg, és legyen boldog vele. A többieknek elég a gyári OS, nekünk nem kell pénzt ölni bele, az unlock-olt boot loader enni meg úgy sem kér, pláne, hogy úgy is bukják a garit.

--
A linuxot nem tudod "csak" használni. A linuxot kiérdemlik.

Mióta megy náluk a Developer World azóta nem nagyon kell megnyerni a szakmát...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő
Aki érti a humort az mindent tud. Aki nem érti az viszont mindenre képes.

Király. Végre elkezdtek a telefonok haladni a számítógépek felé. Nekem a számítógép is egy óriási doboz Lego, mostantól a telefon is az lesz :)

És mire eljutottunk odáig, hogy végre megközelítettük azt az állapotot, hogy egy számítógépet ne úgy kelljen összelegózni, hogy összeálljon, hanem működjön normálisan úgy, ahogy kellene, akkor az egész kezdődik előröl a mobiltelefonokkal...

Értem én, hogy jelenleg ez csak lehetőség, csak aztán nehogy tovább fajuljon ez...

----------------
Lvl86 Troll

Nem lenyomta, hanem nem engedte megemelkedni. Hiszen ha az ms tovább tolja felfelé az árait tényleg nagyobb tér nyílik az opensource alternatívának.
Sőt félig az Android miatt kitöketlenkedték magukat az okostelefon biznicből. A wp7 eddíg nagyon sokba van az msnek és lehet soha nem is lesz rajta számottevő profit. Hidd el az openszósz száz milliárdos szintű profittól szabadította meg az ms-t évek során. Az alma feltámadásának is BSD kernel az alapja. Alapvetően az ms csak akkor öl pénzt a fejlesztésekbe ha rákényszerítik. Lásd IExplorer töketlenkedés. Ha nincs konkurencia még mindíg az 5 verziót "csiszólnák"

Szerintem ma a számítógépeken mindenki választhat magának megfelelő rendszert. Van aki a Fisher Price-t szeretni (nem sértésnek szánom), van aki a Lego-t. Például mert kifejezetten élvezi, hogy összerakhatja. És azokból a kövekből áll, amit ő válogatott. Aki nem akar belenyúlni, annak nem kötelező. Lehet, hogy az általam összebarkácsolt rendszer néha kissé csálé, ez-az nem ideális vagy egyszerű benne, mégis jobban illeszkedik az elvárásaimhoz, mint az előre "tökéletesre" csiszolt rendszerek.

Miert nem lehet simlock-os telefonra sajat bootloader-t rakni? Mi az osszefugges?