Mozilla Firefox 4

 ( trey | 2011. március 22., kedd - 16:19 )

A Mozilla több halasztás után végre bejelentette a nyílt forrású Mozilla Firefox böngésző negyedik "major" verzióját, a Mozilla Firefox 4-et. Elérhető több mint 80 nyelven Windows, Linux és OS X rendszerekre. Szintén elérhető Maemo-t és Android-ot futtató készülékekhez is. A bejelentés elolvasható itt. Az újdonságokról, funkciókról, szolgáltatásokról magyarul itt lehet olvasni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valós idejű letöltési statisztika: http://glow.mozilla.org/

ie9 alatt rosszul jelenik meg

Valószínűleg azért, mert az ie9 szabványosabb ;]

Chrome és Opera alatt sem hibátlan. Akkor? Milyen szabványról beszélünk?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Bár lehet h engem különös szerencse ért, de csontra ugyanúgy jelenik meg chr alatt is (jobban is megy). De céloztam arra, amilyen baromságokkal kampányol mostanában a ms az ie9 kapcsán.

"jobban is megy">Azon gyorsabb a letöltés? ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

És mi van a bal alsó sarokban lévő charttal/földgömbbel? Mert nekem chrome alatt megjelenik egy fals négyzet alakú inner glow.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Igaz, a másik nézetre váltva a folyamatjelző középen nem hibátlan, bár ezt korábban betudtam a chrome hw gyorsításában meglévő hibák egyikének

nálam chrome-mal még gyorsabb is, mint a ropogós firefox4-gyel. :)

+1

+1, Chrome látványosan gyorsabb.

de ie alatt a leggyorsabb :)

get the facts! :)

Dizájnos ez a flashmentes oldal, kár, hogy sokkal jobban leterheli a gépemet mint amennyire a hasonló flash-es oldalak...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Bizonyára. Percenként 7000+ kisméretű animáció bitképen, mozgó oszlopok vektorosan, számok layout motoron keresztül... Ez a flash-nek meg sem kottyanna :D

Válts át chart nézetre, kattintgass kicsit, élvezd a szaggató animokat, és utána próbáld bemagyarázni, hogy ez flashben is ilyen lassú lenne.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Implementációtól függ, nyilván mindent el lehet qrni. A főoldal nem menne ilyen egyszerűen flash-ben. De beszélgessünk még hasonló konkrétumokról.

"A főoldal nem menne ilyen egyszerűen flash-ben."

Abban egész biztos vagyok, hogy nem lenne lassabb. (Honnan jött ez a 7000+?)

Félre ne érts, nem hiszem, hogy a flash az az irány amerre mennünk kell, de messze vagyunk még attól, hogy a HTML5 + svg + css leválthatná.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nézd, ez egyfajta demonstráció. Részben technológiai célokat is szolgál, és szerintem jól mutatja -- bár láttam már sokkal jobbakat is -- hogy életképes a html5 bűvkör a flash-es őrület mellett/helyett. Nem feltétlenül minden helyzetben, de mondjuk olyan esetekben leginkább, amikor a dizájner egy kicsit el akar rugaszkodni a statikus dolgoktól. Már az Adobe is régóta nyújtózkodik ebbe az irányba, mintha nekik is egy kicsit terhes lenne a flash runtime.

A 7000+ meg a percenkénti letöltések száma, most olyan ~7800. Elvileg ezt egyedi felvillanásokkal jelzi a térképen.

Most nézem, hogy a másik diagram nagyon sok összetevős, így érthető az akadozása. Jó lenne egy benchmark AS3/4 vs crankshaft témában (nomeg a grafika), de annyira nem érdekel a dolog, hogy egy napot elfüstöljek rá. Láttam már sok flash-es tartalmat döglődni a gépemen (p8400) max 100 elemű particle/sprite animációval, ezzel kapcsolatban nem vagyok túl optimista...

nem ertem, hogy egy olyan techdemo, ami egyszeruen elvezhetetlenul lassu nalam pl (ff3, win7 x64, intel kartya), miert is mutatna, hogy mennyire zsir a html5. foleg, hogy a 1080p megy a gepen minden gond nelkul.

Nomost akkor dönts el, hogy keverjük a többösszetevős animációt a videoval vagy sem. Amellett ff3-al senki nem mondta, hogy valamennyire is élvezhető. Mozgó SVG, bitbuzerált canvas, div folyamatosan módosuló szöveg, miegymás a ff4 alatt hwesen gyorsítva van, ráadásul a script motor is lényegesen gyorsabb mint ff3 alatt. Chrome-ról volt még szó, meg exploderről.

csak a kedvedert megneztem ff4 alatt, ubuntu 11.4 betan. ugyanolyan gaz.

VM image-ben?

nem, dualbootos a notim. neztem most egy topot is: 51% az ff, 41% az xorg.

Már csak az a kérdés, hogy a gpu gyorsítást esetleg letiltotta-e driver blacklist miatt.

most mondjam azt, hogy mint juzer, ez engem mar hol izgat?

about:support szerint amugy 0/1.

Tuggya a rák, hogy miért tiltanak le egy HD3470-et is, de mind a chrome alatt, mind a ff4 alatt engedélyeztetni kellett.

"[GLX] your GL driver is currently blocked. If you would like to bypass this, define the MOZ_GLX_IGNORE_BLACKLIST environment variable"

Nvidiával megy egyből. Az meg h nem izgat, az engem hol izgat. Nekem is volt olyan ismerősöm, aki kríziselni akart egy fx5200-al. Próbálkozzál winnyózon, vagy ne...

tudjuk, a user hibája, amúgy tökéletes minden.

Nem a júzeré, a driver vszeg nem támogatja tökéletesen az ogl/es2-t. De nyugodtan cseszegessed a mozillát az fostos intel driver miatt. Kb annyira van létjogosultsága a dolognak, mint driver/hw hiba miatt a kékhalált win hibaként emlegetni, meg ilyesmi. Amikor az ie9 omlott össze hw "gyorsításkor" szintén fos driver miatt, akkor szintén az ie9 volt a szar ;] hajrá...

Ja egyébként épp amiatt mókás nekem ez az egész, mert a múltkor épp ő volt kiakadva, hogy valaki netbookon akar java-t használni. Mindegy, csak az ilyen ignoráns baromság, hogy "leszarom miért, de nem működik, mer fos" kicsit igénytelen hozzáállás

mutasd meg légy szíves, hol mondtam, hogy a mozilla hibája.

én csak nosztalgiáztam egy kicsit, mert eszembe jutott a legutóbbi blogpostom is, ahol ugyanez volt a történet. nem ment alapból valami, de abból is sikerült kihozni, hogy jóóóaz, csak .... [fél oldalas leírás wokraroundhoz]. a user meg bunkó tudatlan paraszt, ha szerinte ez nem jó így.

Ha túlreagáltalak volna, akkor bocs. A szál hangulata magával ragadott, de nagyjából ez a véleményem. Nem a júzer hülye, csak mielőtt nekiáll problémázni, nem árt tisztában lenni az okokkal, mert akkor már erősen díjazható.

oh, en tokeletesen tisztaban vagyok az okokkal. ettol meg a ti. juzer annyit lat, hogy "nem megy jol".

Naja, úgy általában tisztában vagy vele ;]

en? netbookon? javat? mit szivsz?

Nem baj ha elsőre nem sikerült elolvasni...

ja, ertem, mostmar sikerult. ne haragudj, ha a csodalatos ff demod - ami egy browser, remelem, feltunt - nem rakom egy kalap ala egy Java EE fejlesztokornyezettel, a srac ezt szerette volna futtatni ott, es ehez ugy gondolom, keves a cpu.

amennyiben ugy gondolod, hogy a juzer dolga utananezni, hogy a csilivili demo miert megy szarul (mert o csak ennyit fog latni) akkor meg a hiba a fejedben van, de ne izgulj, ez itt termeszetesen altalanos helyzet, a legtobb hupper osztja ezt (a WorksForMe(TM) -el egyutt), sajnos.

szerintem az intel grafikus lassitoi eleg elterjedtek (ep ezzen egy 4500MHD, amugy), ahoz, hogy tamogatast elvezzen.

Röviden: nem az én demóm, != browser, nem haragszom, feltűnt. Nem különösebben érdekel, hogy utána tudsz-e/akarsz-e járni, hogy mi szar és miért, meg hogy téged mint szakembert ez a tény mennyire izgat.

A grafikus kártyával kapcsolatban meg nem az a kérdés, hogy mennyire elterjedt, hanem hogy mit tud a drivere. Ha egy rakás retek, akkor annyit ér az hw is, amit a driverrel ki tudnak belőle hozni. Mondom, ha egyáltalán érdekel a dolog a puffogáson kívül, nézd meg win alatt.

sajnos volt szerencsem ezekre a lassitokra faragni szoftvert az elozo munkahelyemen, szivas is volt, szoval tudom mit tudnak, _viszont_ a wines driver meg igy is fenyevekkel jobb. ha atbootolok, megnezem ott mennyi cput eszik, ill ott van-e hw gyorsitas.

Menetközben megtaláltam, hogy binugz alatt mi a gond katt
Erősen megrogy a kép ha forszírozom a dolgot.

Ilyet szakmaiatlan hozzászólást se láttam még itt NagyZ-től.

A Firefox 3 kevésbé támogatja a HTML5-t, nem támogat hardveres gyorsítást, és általában véve sokkal lassabb pl. komplex animációk megjelenítése terén.

"a 1080p megy a gepen minden gond nelkul."

Ez irreleváns, még akkor is ha hardveres videógyorsítás nélkül is megy (az overlayt leszámítva).

Nálam Firefox 4 alatt 64 bites TraceMonkey-el hardveres gyorsítás nélkül (lévén Linux) is rendesen megy Intel Core 2 Duo P8400 processzorral, ennél csak sokkal jobb lehet Windows 7 alatt hardveres gyorsítással.

lehet hogy siman szarra csinaltak meg ;-)

btw, tudom, hogy ff3 -ban nincs hws gyorsitas, bar ahogy fent lathatod, en a linuxomon sem erzem, hogy lenne barmi ilyesmi, mikor majdnem 100% -ra eszi az egyik coret.

Linuxon nekem sincs, meg Windows 7-en amúgy is sokkal használhatóbb Direct2D-vel.

Nekem is 40-100%-on terheli az egyik processzormagot, de gyors, használható (leszámítva ha elindítok mellette mást is, akkor nem az).

De az ilyeneken nem lepődök meg, Linuxon a hardveres videógyorsítás sem elérhető Intel GMA 4500MHD-vel (annak ellenére, hogy a hardver képes rá, Windows 7 alatt megy is), az Intelnél nincs még tervbe sem véve, hogy a driver támogassa (ehelyett jelentős munkát fektetnek bele abba, hogy a legacy platformok, mint a 855GM támogatottak maradhassanak).

hint: Linuxon nem is lesz soha bugrokaval hardveres gyorsitas, ezt hivatalosan is bejelentettek, ha Linuxon rendes bongeszot akarsz, kenytelen leszel Chrome/Chromiumozni, ott mar html5 is alig eszik CPU-t (Chrome OS is Linux alapu lesz ugye, igy eleg komolyan veszik a Linux portot es GNOME es KDE integraltsag is eleg fullos Chrome-on)

"ezt hivatalosan is bejelentettek"

Nem, azt jelentették be, hogy a driverek miatt nem teljeskörűen megy a hardveres gyorsítás, ezért azok egy része blacklistre kerül.

A Chromium ugyanezzel a problémával néz szembe, szóval mindegy mennyire veszik komolyan, nagyrészt nem rajtuk múlik.

Az integráltságot sem nevezném teljeskörűnek, többek között a betűtípusok rendszerbeállításait sem veszi át, a Firefox már GIO támogatással is buildelhető (ami a Firefox 4-ben már lehetne alapértelmezett), amivel a GNOME rendszerbeállításokat (fájltársítás stb.) képes lehet átvenni.

te mirol beszelsz megis? (mar bocs)

Pont hogy Firefoxbol talalkoztam olyan buildekkel (Ubtuntu es Archlinux alatt is rossz volt, Kubuntu alatt meg volt patchelve), amik meg a system mime type-okat sem voltak kepesek kovetni, kulon meg keleltt nyitni filekezelobol a download foldert, Chrome-ban ilyen problema _soha_ semmilyen distro alatt nem is volt nekem (se Chromiummal), egybol ootb latta meg azt is, ha a ktorrent plasma-s ikonjara rahuztam a bithu-s torrent mutatot.

"Nem, azt jelentették be, hogy a driverek miatt nem teljeskörűen megy a hardveres gyorsítás, ezért azok egy része blacklistre kerül."

vs.

http://hup.hu/cikkek/20100901/mit_hoz_szamunkra_a_hamarosan_megjeleno_mozilla_firefox_4#comment-1107344 (itt most NagyZ Linuxrol beszelt)

"A Chromium ugyanezzel a problémával néz szembe, szóval mindegy mennyire veszik komolyan, nagyrészt nem rajtuk múlik"

A Firefox Linuxon egyelore ott tart, hogy OpenGL 3-as (8000 or better) Nvidia kartyan sincs videogyorsitas, igy vdpau kilove, vaapirol nem is beszelve, akkor megis hogy? (Chrome-on valamilyen szinten openGL 2-es 7600-on is volt, de valaki mar irta itt, hogy Intel GPU-val is ment neki hardveres gyorsitas)

Arrol nem is beszelve, hogy Safarin is szepen megy mar a GPU gyorsitas

ja es miert opcionalis?

Amit tőlem linkeltél az már obsolete, azóta Linux alatt a Firefox 4 content acceleration-re XRender-t, compositing acceleration-re OpenGL-t használ, a driverek miatt több-kevesebb sikerrel.

Egyik sem összetévesztendő a hardveres videógyorsítással, amit a HTML5 <video> tudna kihasználni, és az Adobe Flash Player használja ki (azonban csak a VDPAU-t támogatja).

Chromium alatt nagyon hasonló a tényállás, csak ott kapásból mindenféle GPU gyorsítást letiltottak AMD és Intel videókártyák esetén.
http://src.chromium.org/viewvc/chrome?view=rev&revision=78755

hat nem tudom, en azt tudom, hogy HTML5 youtube Chrome 8-9-10-11: GPU 1080p Athlon 64 3000+ 1800MHz mellett: worksforme
Firefox: akadozas van

"Chromium alatt nagyon hasonló a tényállás, csak ott kapásból mindenféle GPU gyorsítást letiltottak AMD és Intel videókártyák esetén."

...es elegedett Linux+Intel userrel is talalkoztam masik topikban: http://hup.hu/cikkek/20110309/google_chrome_10#comment-1239388

fix: most nezem csak ez 5 napos commit, gondolom vissza lesz az kapcsolva

Ez a hardveres videógyorsítás.

A Chromium előnye a Firefoxhoz képest ezen a téren az FFmpeg-nek köszönhető.

Persze a kevésbé fejlett infrastruktúrának / drivereknek köszönhetően egyik böngésző sem képes a Windows 7 alatt megszokott felhasználói élményt nyújtani.

Hozzátenném még, hogy nálam még szoftveresen sem akadoznak az 1080p-s HTML5 videók és a hardveres gyorsításukat egyik böngésző alatt sem lehetne megoldani Intel GMA 4500MHD-val, mivel azt az Intel driverek nem támogatják.

>>Athlon 64 3000+ 1800MHz mellett

>Intel driverek nem támogatják
A vaapit eppen csak arra terveztek alapbol. OpenGL-t meg a RadeonHD elotti Radeonokon mar a nyilt driver is kihasznalja. Ugy birom ezeket a "Linuxon nem mukodnek a videokartyak" legendakat

Fogalomzavarban szenvedsz ha a VAAPI-t meg az OpenGL-t egy kalap alá veszed.

Már évek óta követem az xf86-video-intel fejlesztését és jelenleg az Intel GMA 4500MHD nem támogatott, csak a processzorokba integrált HD széria.
http://intellinuxgraphics.org/vaapi.html

Az AMD-nek és Nvidia-nak is megvannak a maga problémái Linux alatt, azokról is sokat lehetne írni.

"Az AMD-nek és Nvidia-nak is megvannak a maga problémái Linux alatt, azokról is sokat lehetne írni."

Akkor most durvat mondok: lattam olyan nvidias dual bootos gepet tetulassu CPU-val, amelyiken Windowson The KMPlayerrel es vlcvel is szaggatott a 720p-s HD film, Linuxon meg ment gond nelkul Chakras (Archos SVN-es) mplayerrel, vdpauval.

Ati/AMD-rol nem tudok nyilatkozni, annak mar valoszinubb, hogy megvannak a maga problemai

Es valoban, a fent emlitett kommentelo azzal a graf. chippel nezte Chrome-on

Erre már végképp nem tudok mit mondani, egyszerűen elképzelésem nincs hogy mit hasonlítasz össze mivel.

Az konkrétan biztos, hogy VAAPI-val mind a megfelelő Nvidia (VDPAU backend), AMD (XvBA backend), S3 Chrome (VDPAU backend) és a HD szériás Intel videókártyák is kifogástalanul képesek hardveres videógyorsításra, ahogy a megfelelő Nvidia videókártyák VDPAU-val és AMD videókártyák XvBA-val is.

Az Intel GMA 4500MHD csak azért nem, mert bár elterjedt, de az Intelnél nem érnek rá megfelelő drivert fejleszteni Linuxra.

"a fent emlitett kommentelo azzal a graf. chippel"

Ami Intel GMA HD, ami VAAPI-val használható hardveres gyorsításra.

ahogy mondod

ez nem szakmaiságról szól, hanem hogy dicsekedni olyasmivel szoktunk, ami jó. egy full szaggató oldal nem számít jónak.

Ja hát én még emlékszek arra amikor majdnem egy egész évvel ezelőtt az Apple csinált egy (nem szaggató) HTML5 showcase oldalt, és akkor nem az volt itt, hogy "nézd, ez egyfajta demonstráció. Részben technológiai célokat is szolgál", hanem hatalmas nyihogás hogy 'jááj dikkmá ez nemjáu, nemmegy a firefokszon!'

Most, hogy egy év késéssel a Mozarella Inc. is elkezd html5-ben gondolkozni, hirtelen egyben hatalmas innováció lett, valamint akinél nemmegy, ott az csak "implementáció függő".

same old, same old

lül

Azt leszámítva, hogy az nem HTML5, hanem WebKit showcase volt, ezért mindössze WebKit-re épülő böngészőkkel ment.

Hozzátéve, hogy a Safari HTML5 támogatása még most is kifogásolható (pl. http://www.phoboslab.org/log/2011/03/the-state-of-html5-audio).

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a HTML5 specifikáció közel sem végleges, és sok webes technológia amit a HTML5 gyüjtőnév alá sorolunk nem is része.

^- old habits die hard

audiokodek problema mindossze, Safari meg IE elvbol nem tamogatja az oggot, Google igazan kiadhatna egy plugint ra

Hamá így megtisztelsz, hogy másnak arcozol azzal, hogy kened a neked fájó sz.rt, amihez közöm nem sok, kérdezzél már meg h mi a véleményem róla.

kommentedben nem leltem saját gondolataim

Mivel az én kommentem

melynek tárgya azonban az én arcom, s szarom

Ez van. Az idézettek alapján volt egy olyan csalóka érzésem, mintha egy általad szarkupacnak vélt csoporthoz sorolsz, de nézd el nekem, ha már egyre inkább kezdem elveszteni az érdeklődésemet a téma iránt.

Nem, a hup-jelenségről beszéltem.

Az a percenként 7000 az a kb 3 mp hosszú animmal számolva egyszerre 350. Nem mindegy.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mintha arról beszéltem volna az imént is, hogy percenként ~7000 felvillanás. Ez másodpercenként is 100 fölött van.
De itt már csak akkor leszel előrébb, ha ugyanezt megcsinálod flessel, és valóban gyorsabb lesz, amit az eddigi tapasztalataim alapján kétlek h kivitelezhető. De ha sikerülne is, azzal is max azt igazolod, hogy te flesben jobban megírtad, mint ők "html5"-ben.

Google első találat: http://flintparticles.org/blog/examples

"De ha sikerülne is, azzal is max azt igazolod, hogy te flesben jobban megírtad, mint ők "html5"-ben."
Ez alapján a gondolatmenet alapján az sem bizonyítható, hogy C-ben gyorsabb kódot lehet írni mint pythonban...
Gyanítom, hogy akik az oldalt írták értettek hozzá, hiszen ez végülis egy az új FF-et reklámozó techdemo.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nem rossz. Gondolom kevesebb kiscicát ölne meg isten, ha mindenki ilyen hatékonyan tudná használni a flash adottságait.
A másik részben meg nyilván nem arról beszélek, hogy bármit bármivel össze lehet mérni, de azért a két dolog valamennyire partiban van, ha még nem is jött el a mozgalom ideje. Amit linkeltél, jó példa arra, hogy hogyan lehet jól csinálni, de a mozillás oldal minimalizált kódjából egyelőre azt sem tudom kisilabizálni, hogy milyen műveleteket végez el egy pötty animálásakor -- nem tudom megmondani, hogy amilyen műveleteket végrehajtanak, az ugyanolyan számításigényes-e.

bocs de a 34 éves atari 2600 is tudott másodpercenként 100 villanást, igaz ott is szükség volt az 1.1Mhz-es CPU száz százalékos kihasználására

Izgi

Meg olyan is volt, hogy egy fasza 4MHz-es z80-as gépen az elite pár vonal, és 20 képpont mozgatását kb 1-5 fps-el tudta megoldani. Igaz ahhoz végig kellett futnia pontonként párszor a 3 tagú taylor soron.

-

Konkretan en meg sem tudnam nezni, ha flashben lenne. Szoval az en esetemben mindnkepp tetszetosebb es gyorsabb a html5 megoldas (flashez ugyanis at kene ballagnom olyan bongeszovel rendelkezo gephez, amin van flash, ami lassuk be, nem epp jo megoldas).

--
|8]

Büszke lehetsz magadra, hogy a világ 4,18%-ába tartozol, és ebbe már beleértem a mobiltelefonokat is. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Mindig is tudtam, hogy a vilag nagyresze idiota ;)

(Es igen, buszke vagyok ra, hogy ebbe a halmazba ezekszerint nem tartozom bele :D)
--
|8]

flash van a gépén == idióta.

Erre hivatkozhatok később is, mint autentikus definíció?
----
Hülye pelikán

igen, de akkor a Jobs-ellenes HUP Liga kitagad a köreiből

Nem, csak jogdij fizetese utan. Es a definiciot akkor sem hasznalhatod, csak egy szines-szagos "IDIOTA" gombot kapsz amit raaggathatsz a kerdeses user gepere. Persze e gomb specialis, altalam forgalmazott 3D szemuveg nelkul teljesen elvezhetetlen.

--
|$]

Nem valós idejű, "felvételről", szemléltetési céllal. A gép órájától, és a szerver elérésétől is függ, hogy hogyan látod.

Tényleg szaggat kicsit firefox 4 alatt, de jó kis oldal. Meglepő, hogy ilyet lehet csinálni flash nélkül is.

Adblock Plus megy már?
Mostanában nem próbálgattam, mert átálltam a hypebrowserre

Már jó pár béta óta igen.

--------------------
http://somloirichard.hu | http://fullcircle.hu

ez az új mozzila firefox annyira másolja az Operát, hogy az már irritáló :S

Megjöttek a GUI huszárok.

Én konkrétan már nem is nagyon látok különbséget a Chrome, a Firefox és az Internet Explorer alapértelmezett felhasználói felülete között.

A különbség, hogy a Firefox felülete kiegészítőkkel stb. nagyobb mértékben testreszabható.

Opera előbb kapta meg ezt a kinézetet és 1 az 1-ben ugyan úgy néz ki a ff 4, csak a piros hátterű "Menü" helyett narancssárga háttéren van a "Firefox" szöveg... Sajnos az Operát kevesen ismerik PC-n, pedig király böngésző (ezt tükrözi a mozzila copy-ja is, mivel manapság ha valami bejön az embereknek, akkor azt egyből másolni kell...)
Chrome meg IE máshogy néz ki, nincs ennyire nagy egyezés...

Szép, szép, de próbáltál vele például Google Docs-ban táblázatot szerkeszteni? Amíg az ilyen alapvető dolgok nem működnek rajta addig sajnos nincs miről beszélni. Amúgy én is nagyon szeretemném, minden friss verziónál teszek vele egy próbát, de olyan hiányosságai vannak, ami mellett kitörölheted, hogy 100/100 ACID3 tesztet ad.

+1. Manapság már nem minden verziót nézek meg, de időnként adok neki esélyt.

Igen, próbáltam és használom is néha, de nekem nincs vele semmi bajom se. Nekem minden weboldalt normálisan jelenít meg és egész jól követi a szabványokat is.

a néha és a napi munka között van egy hajszálnyi különbség.

Ma néztem 11.0-án Windows, Linux és BSD alatt is pont ugyan az a bug jött elő 50(x8) és 500(x30) soros (x oszlopos) doksi esetén is (tehát nem csak nagyon nagy táblázatoknál): nem azt a mezőt választja ki, mint amire kattintok, hanem többnyire az eggyel alatta lévőt.

Ötletem sincs miért csinálja, de hogy a produktivitást egy cseppet sem növeli, az biztos.

szerk.: 11.01, x86 és amd64 is.

Akkor ezt a hibát nem fogják javítani egy darabig, mert van rá workaround. Kattints 1gyel fentebb ;)

java'nother blog

:-)

_többnyire_ ^^

Ööö... Válassz már ki valamit az első sorban légy szíves... :-)

Esetleg a legalsó sorban? :-)

Nekem nem annyira rossz mint amit te mondasz, de tényleg van valami elcsúszás. Minél inkább jobba mész annál inkább.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nem, ezek már megint az Opera trollok.

na megjöttek a firefox fanok...

Azért ez ebben a totyikban várható volt :D
----
Hülye pelikán

Nem vagyok Bugróka fan.

Az Opera annyira masolja a Mosaicot, ti, hogy HTTP-t beszel, hogy az mar irritalo. Raadasul vannak rajta gombok, meg menuk, meg egy URL bar! OMFG ROHADEKOK LOPJAK AZ OTLETEKET!

Es Opera11-hez mar vannak addonok! Hihetetlen mit le nem nyulnak mozillaektol... Szemet egy banda.

--
</troll>

Azért remélem tudod, h az egész másolás-hullám a Chrome-tól indult, ha már a GUI-nál tartunk. (Chrome > Safari > Opera > Firefox; A Safari pl. a Chrome első verziójának megjelenésére már detto ugyanúgy nézett ki, elrendezés szempontjából)

Mielőtt megjelent a Chrome én abszolút ff párti voltam. De az igazság az, h a Chrome megjelenéséig a böngésző GUI majdhogynem nagyobb helyet foglalt el a képernyőn, mint maga a lényeg: a weboldalak. És nekem legalábbis, OS reinstall után a böngészőtelepítés 90%-a anno abból állt, hogy a lehető legkisebbre állítottam a böngésző által elvett helyet.
-------
It is our choices that define us.

Miért nem tudják megoldani a bookmark kezelést rendesen (osx)? Miért nem tudják megoldani, hogy emlékezzen a legutóbb bezárt ablak méretére a második monitoron (osx)? Vajh miért? Vajh mikor? 40.0 esetleg?

1 órás használat után a következő negatívumokat tapasztaltam:

- A narancssárga Office 2007 stílusú menü borzalmas, nem látom át rendesen a menüpontok logikáját.
- A menüsorra átváltva kapok egy ízlésficamos fehér hátterű átlátszó bizbaszt, ami lejjebb tolja az egész eszköztárat és így a jobb oldalon lesz egy baromi felesleges nagy átlátszó terület.
- Nem értem miért kellett az RSS-hez külön gombot rendelni. Miért nem volt jó az, hogy - a kedvencekhez hasonlóan - a címsor jobb oldalán van egy kis RSS ikon?

Egyelőre minden más tetszik.

szerk.: Több órás használat után nekiállt szaggatni minden, CPU folyamatosan 60-100% között mozgott és 1,2GB memóriát megzabált. Úgy nézem van még mit javítani rajta...

erdekes, hogy egybol bekerult arch/extraba, 3.5 -> 3.6-nal varni kellett egy hetet, meg Chromium 10-nel is varni kellett (kiveve auros Chrome/chromium buildek ugye)

xulrunner 2 is most jott ki ugye :)

Azért mert a Firefox 4-nek már nem kellett átmennie a testing csomagforráson, több mint egy hete készen van és közel egy éve fejlesztik, már legalább fél éve mindenki azt használja.

Én persze továbbra is buildelem, hogy ne használja a wireless-t (geolocation-re), ne legyen asztali környezet integráció, crash reporter, nyomtatás és animált gif támogatás, ne továbbítson minden egyes megnyitott URL-t a Google-nek stb. és persze a PGO miatt.

Ne legyen animgif? A böngésző egyik nagy előnye pedig :-)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

muhaha ez tetszik!

--------------------------------------------------------------------------
színes

Ne feledjük, PGO-val csak az esetek 10%-ban nem buildel, és csak az esetek 60%-ban lesz lassabb a build, mint a disztribúció által szállított csomag (ezért kell többször buildelni és minden alkalommal benchmarkolni, ccache-vel ennek az időigénye kellően normalizálható ahhoz, hogy legalább 20 build elkészülhessen és akkor már csak ki kell választani a megfelelőt).

Optimális esetben akár 1-2%-al is gyorsabb lehet vele a böngésző, már a szintetikus benchmarkokat tekintve.

1%. wow!

absolute must!

Hűha, ez hány ms és főleg hol kell pislogni?!
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

Zanecket kerdezd

ó, azok az extension telepítés utáni újraindítások :(

Mostmár meg lehet őket úgy is írni, hogy ne kelljen újraindítani a böngészőt.

De sosem értettem az miért okoz problémát, nálam kevesebb mint 3 másodperc alatt újraindul.

mert van olyan hogy egy kiegészítőt egy olyan dolog miatt tennék fel ami újraindítás után eltűnne (még ha az utoljára megnyitott tabok nyitva is maradnak)

Ha mondjuk rendszeresen tárolnál be letöltött youtube videókat (mert lassú a neted, és előre kell tervezni), akkor értenéd. Amúgy skinváltáshoz is újra kell még indítani? Ezen nevettem anno amikor mondták :D
----
Hülye pelikán

getpersonas vagy mi.. ott a skinváltás mousehoverre is megy, már a 3.akármennyibben is

Sokkal erőforrás igényesebb lett.
Inkább maradt volna az eredeti GUI, így most csak minimálisan tér el a kinézete az Operától.

Kisebb kényelmetlenségek: Már nem ajánlja fel a lapok mentését, ha egyszerre többet zársz be. Az első sorban ahol a lapok megjelennek, ha a + jel utáni üres részre duplán kattintasz, nem nyílik meg új lap.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

kezdőnél láttam hogy elindítja, megnyílik vagy kétszáz tab... van oka ennek a megfontolásnak hogy alapból nincs ott az lehetőség, ellenben nem nehéz beállítani

a másik pedig egyszerűen az ablak, ott lehet pl maximalizálni/kicsinyíteni duplaklikkel, új tabra meg ott (közvetlen emellett) az a plusz, ctrl+t meg talán még néhány lehetőség (az ablakkeret meg csak azon az egy helyen van)

...ellenben nem nehéz beállítani

Módja?
Tényleg érdekel, de nem érek rá egész nap ezen b...kodni!

Ha arra gondolsz, hogy kilépést követő újraindításkor kotorjak bele a History menü alján lévő bejegyzésre (korábbi állapot visszaállítása vagy mi a manó), akkor az nem nekem nem jó!

ahol ie6-ban is évtizede mindenki beállítja a kezdőlapot :)
a beállításokban az első lehetőség, pontosabban:

firefox gomb vagy ha az nincs eszközök (vagy a szerkesztés menü) menü,
azon belül beállítások,
(azon belül az általános fül bal felső sarokban, lehet ez nyílik meg rögtön, de ha már arrafelé kotorásztál akkor megjegyzett másik fület)
azon belül a legelső lehetőség: "firefox indulásakor az utoljára megnyitott lapok" (vagy ilyesmi)

angolul: http://hup.hu/node/100903#comment-1248873

No, ez nekem openSUSE 11.4, FF 4.0 alatt nincs!

Így nehéz valamit beállítani... :)

A 3.6.16-os verzióban rákérdez (!) a lapok elmentésére (legközelebb induláskor eleve ezeket auto fölhozza), míg a 4.0-sban bezárja, de ha valaki nem tudja, hogy a restartot követően az "Előzmények" menüpont alján található a korábban megnyitott lapok "visszaállítása"...

Valahogy - számomra - a korábbi megoldás kézenfekvőbb volt.

ha kézzel adod az about:confighoz?
név: browser.startup.page
érték: 3

úgy érted nincs ilyen legördülő menüd? : http://www.google.hu/images?q=Show+my+windows+and+tabs+from+last+time

Jó, lehetek én is világtalan... :)
Megtaláltam, örök hálám.

"ha a + jel utáni üres részre duplán kattintasz, nem nyílik meg új lap"
a linuxos duplakattra megnyitja

Végre animálja az svg-ket. Ezt is megértük :)
----
Hülye pelikán

FF 3.6.16 -> FF 4 frissítés mennyire problémamentes? Illetve van szó arról, hogy a 3.6 valamikor magától feldobja a lehetőséget a frissítésre?

Major verziok kozott nem szokta feldobni, szerintem most sem fogja.

Otthoni FF3.6-omat frissitettem FF4-re, es nem volt vele tul sok problema. A selenium webdriver mondjuk ugy nez ki eltort, es nem mukodik, de mas gondot nem lattam (igaz, mas addon nem is volt fenn rajta).

--
|8]

Ah, köszi, akkor a kézihajtányos módszer lesz.

Akkor fogja feldobni, ha a 3.6-os sorozat támogatása végleg megszűnik.

Ez az eltört a broke tükörfordítása? Nem először látom.

Közben megérkezett a mozillához a szokásosnak mondható gratuláció is :)
http://fredericiana.com/2011/03/22/the-return-of-from-redmond-with-love/

IE9 letöltések száma első napon: 2 millió
Firefox 4 letöltések száma első napon: 6 millió

Ennyi :)

IE9 hype: 0
Firefox4 hype: 9000+

Vagy mit szerettél volna az "Ennyi :)"-vel kifejezni?
----
Hülye pelikán

Hogy senki nem kíváncsi az IE-re, továbbra is piacot fog veszíteni a Chrome-mal és a Firefoxszal szemben.

Hype != marketing (csak ha jól csinálják)
Hype != automatic update
----
Hülye pelikán

Akkor mi a hype?

amit a zepöl csinál

Most épp senki sem bántja a zepölt, meg lehet nyugodni :-)

Jólvan, ami késik, nem múlik, látom már, hogy a tetra bántja.

Hát az tényleg az.

Ami a Firefox előző kiadása körül volt (a Download day), amit a zepöl folyamatosan csinál. Ha egzaktul akarnám definiálni, valami ilyesmi lenne, hogy a tényektől független érzelemdús várakozás kialakítása. Amennyiben egy kiadás hypeolásáról van szó persze.
----
Hülye pelikán

Most akkor az FF előző kiadásánál volt hype vagy a jelenleginél?

Sírok :(
----
Hülye pelikán

Most egy kicsit az oldal profiljába tartozó kérdés:
Hogyan juthatok (user-ként) 64 bites verzióhoz?

ha a distród winupdated:) nem ad:

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla-central/

vagy

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla-2.0/

stabil, hivatalos szerintem nincs, hisz akkor látszana a főoldalon

http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/4.0/linux-x86_64/

Kivalasztod a neked tetszo nyelvet & hasonlok, es done. Lehet, hogy van egyszerubb is, es/vagy a firefox oldalarol is el lehet jutni ide, nekem nem nagyon sikerult (mindig 32biteset akart az arcomba tolni).

--
|8]

ez érdekes, mivel a letöltőoldalon nem volt, eszembe nem jutott megnézni a releases mappát, csak a nightlyt

miért van olyan kiadva ami nincs kiadva? :)

az is érdekes hogy windowshoz nincs "stabil" ellenben a linuxal

ezeknek van oka vagy csak épp folyamatban van?

(nem tőled úgy általában kérdeztem:) )

A Firefox 5-re (ami még idén érkezhet) terveznek hivatalos Windows-os 64 bites kiadást.

ja, csak nem is olyan régen még az volt a hivatalos álláspont, hogy már a 4-esből is lesz.

Mindenkinek köszönöm a választ.
Megnézem a 64 bitest is. A /home/nagysa/bin mappában elfér :)

windows alatt letiltott pluginekkel sütik törlésével (ctrl+shift+del, a többi pipa nem számít) azok elindulnak (process explorer-ben megjelenik a sok plugin-container.exe az egyik pl még két adobereaderexe-t is indít)

így egyrészt igencsak leterheli a gépet, másrészt meg azért vannak letiltva hogy le legyenek, nem azért hogy fussanak :)

csak nálam csinálja vagy tényleg bug?

csak nekem tűnik úgy ??? vagy ez a firefox 4 egy az egyben google chrome????

adják vissza a firefox 3-mat