Mit hoz számunkra a hamarosan megjelenő Mozilla Firefox 4?

Címkék

A Mozilla Firefox 4-es verziója a következő nagy lépés lesz a böngésző történetében. Számos újdonság jelenik meg majd a böngészőben, követve a legújabb webes szabványokat és irányvonalakat. A böngésző kinézete is nagyobb megújuláson megy keresztül és sebesség tekintetében is jelentős gyorsulást tapasztalhatnak a felhasználók. A Firefox 4 is minden támogatott platformon tartalmazza a nemrégiben megjelent 3.6.4 verzió újdonságát: az összeomlás elleni védelmet, amely a külső gyártó által készített bővítményeket külön szálon futtatja.

Az új megjelenés, napjaink trendjének megfelelően nagyobb helyet biztosít a böngészésre azzal, hogy a menüsort egy gomb alá rejti el (Firefox gomb). Ez a funkció - így az új téma - teljes pompájában Windows és Mac OS X felhasználók számára már a legújabb bétában elérhető, és remélhetőleg a Linux felhasználók is hamarosan használatba vehetik. További újdonság, hogy a böngészőlapok fülei immáron a böngészősáv fölé is kerülnek majd (ez az alapértelmezés új profil esetén), felhasználó igénytől függően.

A Firefox a következő - szám szerint - ötödik béta kiadásával immáron elnyeri végleges formáját a funkcionalitás tekintetében. Szeptember elsejével a fejlesztők több szolgáltatást nem adnak a Firefox 4 kódjához és API is immáron stabil állapotba kerül, azaz a mai nap után a kiadás stabilizálása, hibajavítása. A kínált szolgáltatások tekintetében teljes Firefox 4 Béta 5 megjelenése az elkövetkező héten várható. Mint az a következő újdonságokból is látható, a Firefox alapjait adó Gecko motor alapos fejlesztésen esett át, így elnyerve a 2.0-s verziószámot.

Tovább a bejegyzéshez >>

Hozzászólások

Ez vajon már képes lesz folyamatosan futni, nem pedig akadozni kismillió megnyitott tabbal? Leírhatatlanul idegesítő, hogy egy több szálú program user interfészét meg tudja akasztani akármilyen háttérben futó folyamat...

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

bar nem en irtam, de nalam is nyitva van altalaban eleg sok tab.
tobbnyire a konyvjelzok helyett hasznalom, gyakran hasznalt doksik, manualok, olyan oldalak, amiket el akarok olvasni, meg akarok nezni, de jelenleg nincs eleg idom.
ma mar 1,5-2GB korul evett a chrome, ugyhogy a tabok nagyjat becsuktam, meg ujra is inditottam a bongeszot, most ilyenek vannak nyitva:
- 2 hudson ablak
- 7 ceges confluence ablak
- http://www.smileycat.com/miaow/archives/images/web-site-development-wor… //vegig akarom bogaraszni kesobb
- http://wiki.freeswitch.org/wiki/Enterprise_deployment_UltraMonkey
- google reader
- 2 hup ablak
- 1 ceges devel kezdooldal, ahonnan a fejlesztoi eszkozok elerhetoek
- http://www.growing-object-oriented-software.com/
- http://www.debian.org/distrib/packages
- http://www.debian.org/doc/maint-guide/ // utana akarok olvasni hogy kell tisztessegesen .deb csomagot csinalni
- http://docs.fabfile.org/0.9.0/index.html
- http://www.sonarsource.org/
- http://nemo.sonarsource.org/drilldown/violations/108716
- http://jira.codehaus.org/browse/SONARPLUGINS-31
- http://archive.codehaus.org/lists/org.codehaus.sonar.dev/msg/1275464534… // PHP deployment, QA eszkozok, amiket meg akarok nezni jobban
- http://listen.grooveshark.com/#/artist/Something+Corporate/1448 // innen szol a zene
- http://wiki.php.net/rfc/annotations
- 2 devel admin ful
- 2 ablakban az aktualis 2 fejlesztes
- ceges jira

ez 30 ablak, de meg csak most indult a nap, es takaritottam is reggel. :)

ja, es firefoxot mar csak akkor inditok, ha valamit debugolni kell kliens oldalon (js, dom, http fejlecek, etc.), chrome sokkal kevesebb memoriaval sokkal kevesebb akadozassal kezel ennyi tabot, de ugy vettem eszre, hogy tobbnyire a telepitett kiegeszitok vannak szarul megirva, szoval chrome ala nem is raktam fel nagyon semmi kiegeszitot.

Tyrael

Gép/rendszer is válogatja a dolgot...
Nálam Ubuntu (már nem sokáig) alatt a fox két olyan laptól amin egynél több flash van már akad/szakad/dadog... Opera meg elvan 20+ ugyanilyen lappal szó nélkül...
Ja, és nem fogok *block-ot felrakni. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Én azt nem szoktam érteni, hogy amikor egy textarea-ba írok (pl. hup hozzászólás, v. squirrelmail), akkor sokszor előfordul, hogy egyszerűen megáll az élet 5-10 másodpercre, aztán hirtelen beleürül a billentyűzet puffer a textarea-ba. Spellcheck ki van kapcsolva. Mindezt random windowson és linuxon is.

Ez nálam már fél percenként jelentkezett, aztán a végére jártam:
1. Töröltem az 50 megás urlclassifier2.sqlite fájlt
2. Kikapcsoltam a Delicious extension -t

S voila. Egyébként nálam top -al lehetett látni, hogy amikor megakad, akkor +100MB memóriát allokál a firefox egy másodpercre, majd elengedi.

Firefox 4 beta 6: ez is lassul mint az állat a textarea-ba írás közben. Biztos, hogy Firefox bugról van szó. mert gedit-ben nincs ez a lassulás. Bár most pl. ide írva sincs, de az előbb egy másik helyre írva beírtam kb. 8-9 szót, aztán karakterenként végig néztem, ahogy megjelennek. Elég szürreális volt.

Mar regota hasznalom a beta firefox 4-et gentoon, es nagyon bejon. Semmi problemam nem volt eddig vele, es erezhetoen gyorsabb is mint a 3-as volt.
A flashblock sajnos meg nem kompatibilis vele, es a TabCandy-t sem tudom elovarazsolni, de jol megvagyok nelkuluk is, es ezek idovel ugyis megoldodnak.

Felraktam, kiprobaltam. Eddig tetszik, ugyhogy marad.
Egyebkent hova tunt a https-es oldalak URL-je melletti certi jelzes? Igy hogy lehet egyszeruen megbizonyosodni a hitelesites sikeressegerol?

"Az új megjelenés, napjaink trendjének megfelelően nagyobb helyet biztosít a böngészésre azzal, hogy a menüsort egy gomb alá rejti el (Firefox gomb)."

Ez a 24 collos monitorok koraban elengedhetetlen ujitas. Ki lehet kapcsolni vajon?

+ most jön a hardveres gpu gyorsítás is nem?

Mert ahhoz nincsenek olyan API-k, mint a Direct2D és a DirectWrite*

A Firefox Cairo-t használ az alkalmazás felülete és megjelenített tartalom renderelésére, ahhoz pedig backendként használható:

- Szoftveres renderelés
- Szoftveres renderelés és OpenGL vagy Direct3D 9
- Direct2D

A részleges hardveres gyorsítással nem kapsz komoly teljesítménynövekedést, a Direct2D-vel azonban igen.

* Keresztplatformos alternatívák:

A Cairo-t OpenVG backenddel lehetne használni, de az az API csak hordozható eszközökön és konzolokon elérhető, esetleg Gallium3D-n keresztül, ami jelenleg Nvidia-val használható (nouveau nyílt forrású driverrel).

A Cairo-t az OpenGL hardveres gyorsítást alkalmazó Glitz-el is lehetne használni, ami része az XGL-nek, amit korábban a Compiz és Beryl is használt, azonban az AIGLX leváltotta és Cairo 1.8 felett már nem is támogatott.

Mac OS X-en a Cairo Quartz backenddel használható, hardveres gyorsításhoz a Quartz 2D API által használt korábban Quartz 2D Extreme-nek nevezett QuartzGL-re lesz szükség.

Mac OS X-re van, a QuartzGL, ami végsősoron OpenGL-t használ, azonban alapértelmezetten még nem engedélyezett Mac OS X alatt.

Nem is nagyok az igényei, legalább Geforce FX 5200, Radeon 9600 vagy Intel GMA 900 kell hozzá.

Firefox alatt a közeljövőben támogatott lehet a QuartzGL: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=551303

Én annyival is megelégednék a Nagy Lépések helyett, hogy ne legyen takonylassú bloat bugos szar.
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Valaki tolt már egy Acid3 tesztet az új bétán? Kíváncsi lennék, hogy végre eléri-e már a 100%-ot. Ha lesz időm, én is kipróbálom...

- waiter -

Nekem furcsa értékek jöttek ki ugyanazon a gépen:

Win7 32
-------
FF 3.6.8: 1166 ms
FF 4.0b4: 956 ms
Chrome 5.0.375.127:738 ms
IE8 : 5335 ms (előtte rákérdezett, hogy tényleg akarom-e tudni :))

Ubuntu 10.4 AMD 64
------------------
FF 3.6.8 64bit csomagból: 2264 ms
FF 4.0b6 64bit (b4 ua): 591
Chrome 5.0.375.127 64bit: 585

Tudja valaki, hogy az about:config -ban Linux alatt mit célszerű beállítani, hogy a 3D gyorsítás érezhető legyen?

Jó ötlet a stop és frissítés gombok egybegyúrása?

Tegyük fel már sok ideje töltődik az oldal, ezért nyomni akarok egy stop. De mire odaérek és kattintok, már betöltődött, ezért frissítést nyomok, és újra várhatok 2 percet, mire bejön az oldal (lassú kapcsolatnál).