Nyílt forrású szoftver konferenciát rendez a NASA

Címkék

Az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA a napokban bejelentette, hogy megrendezi első nyílt forrású szoftverfejlesztői konferenciáját. A rendezvény 2011. március 29-től 30-ig tart majd, helyszíne a Kaliforniában található Ames Research Center. A NASA tervei szerint a konferencia összehozza a szoftvermérnököket, döntéshozókat és a nyílt forrású közösség tagjait, akik segítenek majd kiértékelni a hivatal jelenlegi, nyílt forrással kapcsolatos irányvonalait, politikáját, illetve olyan javaslatokat tesznek majd, amelyek előmozdítják a NASA nyílt forrású szoftverfejlesztéseit, szoftverkiadásait és szoftverhasználatát.

További célok:

  • feltárni, hogy a NASA mi módon tudna belefolyni a nyílt forrású fejlesztésekbe
  • meghatározni, hogy a NASA milyen mértékben tudna helyet foglalni a nyílt forrású szoftverprojektet vezetőségi testületeiben
  • stb.

A konferencián részt vesz a Mozilla, az IBM és a Red Hat képviselője is. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

egyre többen ugranának fel erre a vonatra:))

Ha a külügyminisztérium nem minden egyszerre, hanem ésszerűen lépésről lépésre próbáltak volna átállni nyílt forrású megoldásokra, akkor lehet sikerült volna. Az ilyen esetek, amikor egyik napról a másikra a dolgozók teljes munkakörnyezetét lecserélik, az mindig minden esetben jelentős feszültségekhez és elégedetlenséghez vezet kivétel nélkül, és ezt a legtöbb esetben nem tudják megfelelően kezelni (igazából ezt nem is lehet megfelelően kezelni, csak diktatórikus stílusban, ami többnyire nem kivitelezhető).

[off]
Egyszer bemutatnam egy olyan embernek az OpenOffice-ot, aki nem orult meg meg openszorszilag, adnek neki egy egyszeru oldalt, 3 kep, labellel, bekezdesek kozt, egy tablazat, aztan szerkeszd meg... utana mutatnam a hupon a videofelvetelt.

Nekem soha nem sikerult, minden massal ment. Igaz, azokert penzt is kertek..
[/off]

Nekem egy ismerősömnek azért kellett dual boot-os gépet csinálnom, mert azt mondta, hogy nem hajlandó OOo-t használni, mivel az MSO már megszokta. Az Ubuntu volt a default oprendszer, hogy azon netezzen. Aztán egyszer hívott, hogy segítsek már neki, mert a férje gépén nem tudják megnyitni a "Word dokumentumot", amit az imént csinált. Naná, hogy .odt volt a fájl kiterjesztése!
Azóta már nincs szükség duál boot-ra...

Ez a szál is hozta a szokásos HUP szinvonalat :-(

Amúgy aki már 15+ éve is látott linuxot, annak a NASA neve nem cseng olyan idegenül, csak példaként a Wikipédiából ollózva:

" Donald Becker is a notable developer well known for writing many of the Ethernet drivers for the Linux operating system. Thousands of computers around the world routinely use his drivers to connect to the Internet.

Becker, in collaboration with Thomas Sterling, created Beowulf clustering while at NASA, using software to connect many inexpensive PCs to solve complex math problems typically reserved for classic supercomputers. For this work, Becker received the Gordon Bell Prize in 1997."

Űrszondára is Linuxot! Egy valósidejű kernellel talán mehetne a dolog.

Azt egyáltalán nem képzeltem hogy egy űrszondára vagy valamilyen folyamatirányító rendszerre egyszerűen egy közönséges Linux telepítőkészletet tegyenek föl. Linuxos kernel kell és az adott rendszerhez szükséges programok amiket gondosan leellenőriznek mielőtt munkára fognák. Legyen mondjuk Spacecraft Linux?

Valamelyik Mars szondán QNX Neutrino fut ha jól tudom.

+1

A linux nem arra keszul, hogy kilodd a f.ba az urbe...

Bazaros fejlesztest szvsz felejtsuk el, ha arrol van szo, hogy a teljes rendszer minden egyes komponenseben es azok integraciojaban is qrva biztosnak kell lenned, hogy megy; ott nem unit testing kell, meg "hat masoknal fut", hanem formalis bizonyitas... ha meghal a viking a naprendszer szelen, a fejleszto nem irhatja be hogy worksforme.

Ennek ellenere vannak akik invesztalnak ilyen iranyu fejlesztesekbe, valoszinuleg az iskolapadban elkalandozott a figyelmuk, amikor eppen azt tanitottak az oran, hogy miert nem lehet sosem pingvin az urben. Meg szerencse, hogy te figyeltel ;) Persze a dolog nem annyibol all, hogy spacecraft bekapcs, default install lezavar, majd "apt-get spacecraft-sw" es kesz ;) Egyebkent az atomstabilnak hitt operacios rendszer sem fog megvedeni a programozasi hibaktol, lasd Pathfinder.

Apropó... Ma összeszámoltam és az jött ki, hogy itthon 7, azaz 7 eszközön (1 TV, 1 notebook, 1 netbook, 1 asztali PC, egy router, 2 NAS, 1 audio player) biztosan van Linux. A Panasonic asztali DVD íróban, a Philips asztali DVD olvasóban és a Dimarson MP3 lejátszóban is esélyes, de ennek még nem jártam utána :) Nem semmi...

--
trey @ gépház

Ezek is viccesek... Bejelentik, hogy 2 hét múlva konferencia Kaliforniában. Miért nem egy nappal előtte tudatják?!

A linkelt bejelntésből:

"Seating at the event is limited. However, virtual participation is open to the public through online media, including live video streaming, electronic discussion and collaborative note taking. "

A helyszínen a helyek száma korlátozott. Azonban bárki megtekintheti live videó stream-en keresztül. Semmiről sem maradtál le.

--
trey @ gépház

A NASA tisztában van azzal, hogy messze nem úgy működik jelenleg, ahogy egy nyílt forrású közösségi tagnak illene, kellene. A konferencia pontosan azért került megrendezésre, hogy tanácsokat kapjanak arra nézve, hogy hogyan lehetnének a közösség jobb tagjai. De hiszen erről szólt a bejelentés...

--
trey @ gépház

A valóság szövedékén csak ott feslik fel egy folt, hogy az idézett bejelentésben sehol sem lelhető fel az általad felvázolt "hogyan lehetnénk a kommuna Jócég©-certified tagjai" szöveg, közelítőleg sem.

Nem világos az se, hogy ez miképp kapcsolódik a Hunger által felvázolt organizációs problémához.