Nyílt forrású szoftver konferenciát rendez a NASA

 ( trey | 2011. március 15., kedd - 15:42 )

Az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA a napokban bejelentette, hogy megrendezi első nyílt forrású szoftverfejlesztői konferenciáját. A rendezvény 2011. március 29-től 30-ig tart majd, helyszíne a Kaliforniában található Ames Research Center. A NASA tervei szerint a konferencia összehozza a szoftvermérnököket, döntéshozókat és a nyílt forrású közösség tagjait, akik segítenek majd kiértékelni a hivatal jelenlegi, nyílt forrással kapcsolatos irányvonalait, politikáját, illetve olyan javaslatokat tesznek majd, amelyek előmozdítják a NASA nyílt forrású szoftverfejlesztéseit, szoftverkiadásait és szoftverhasználatát.

További célok:

  • feltárni, hogy a NASA mi módon tudna belefolyni a nyílt forrású fejlesztésekbe
  • meghatározni, hogy a NASA milyen mértékben tudna helyet foglalni a nyílt forrású szoftverprojektet vezetőségi testületeiben
  • stb.

A konferencián részt vesz a Mozilla, az IBM és a Red Hat képviselője is. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

egyre többen ugranának fel erre a vonatra:))

Kérdés mennyien maradnak rajta.. (A Német külügyminisztériumnak nem sikerült.)
Lehet kisiklik az egész vonat.

A világ kismillió szervezetei közül kiemelsz egyet, és belehelyezed ebbe a kontextusba, majd megpróbálsz következtetéseket levonni. Nem sikerült. Ez nem ellenérvelés, csak szólnék hogy fuss neki még egyszer. :)

--
fantázisdús aláírás v1.09

ne legyél már ilyen, egy német állami szervezet mégsem kispista. az viszont igaz, hogy egymagában semmit sem tesz tönkre floss körökben.

Ha a külügyminisztérium nem minden egyszerre, hanem ésszerűen lépésről lépésre próbáltak volna átállni nyílt forrású megoldásokra, akkor lehet sikerült volna. Az ilyen esetek, amikor egyik napról a másikra a dolgozók teljes munkakörnyezetét lecserélik, az mindig minden esetben jelentős feszültségekhez és elégedetlenséghez vezet kivétel nélkül, és ezt a legtöbb esetben nem tudják megfelelően kezelni (igazából ezt nem is lehet megfelelően kezelni, csak diktatórikus stílusban, ami többnyire nem kivitelezhető).

[off]
Egyszer bemutatnam egy olyan embernek az OpenOffice-ot, aki nem orult meg meg openszorszilag, adnek neki egy egyszeru oldalt, 3 kep, labellel, bekezdesek kozt, egy tablazat, aztan szerkeszd meg... utana mutatnam a hupon a videofelvetelt.

Nekem soha nem sikerult, minden massal ment. Igaz, azokert penzt is kertek..
[/off]

Nekem egy ismerősömnek azért kellett dual boot-os gépet csinálnom, mert azt mondta, hogy nem hajlandó OOo-t használni, mivel az MSO már megszokta. Az Ubuntu volt a default oprendszer, hogy azon netezzen. Aztán egyszer hívott, hogy segítsek már neki, mert a férje gépén nem tudják megnyitni a "Word dokumentumot", amit az imént csinált. Naná, hogy .odt volt a fájl kiterjesztése!
Azóta már nincs szükség duál boot-ra...

Wine alatt bizonyos verziók csodaszépen futnak MSO-ból.

Nem hiszem, hogy ez sokkal bonyolultabb lenne OOo-ban, mint a pénzes programjaidnál.
Szerintem aki használt már alap szinten tetszőleges szövegszerkesztőt, az pár perc gyakorlás után (gyengébbeknek lehet akár egy óra is) meg tudja csinálni.

Te is Word-öt tanultál az iskolában szövegszerkesztés helyett? Szerencsére én nem.

Ez a szál is hozta a szokásos HUP szinvonalat :-(

Amúgy aki már 15+ éve is látott linuxot, annak a NASA neve nem cseng olyan idegenül, csak példaként a Wikipédiából ollózva:

" Donald Becker is a notable developer well known for writing many of the Ethernet drivers for the Linux operating system. Thousands of computers around the world routinely use his drivers to connect to the Internet.

Becker, in collaboration with Thomas Sterling, created Beowulf clustering while at NASA, using software to connect many inexpensive PCs to solve complex math problems typically reserved for classic supercomputers. For this work, Becker received the Gordon Bell Prize in 1997."

Űrszondára is Linuxot! Egy valósidejű kernellel talán mehetne a dolog.

aztán nehogy elpánikoljon az Ubuntu 30.04 a marsraszálláskor :)

Azt egyáltalán nem képzeltem hogy egy űrszondára vagy valamilyen folyamatirányító rendszerre egyszerűen egy közönséges Linux telepítőkészletet tegyenek föl. Linuxos kernel kell és az adott rendszerhez szükséges programok amiket gondosan leellenőriznek mielőtt munkára fognák. Legyen mondjuk Spacecraft Linux?

Valamelyik Mars szondán QNX Neutrino fut ha jól tudom.

Egy QNX azért egy nagyságrenddel stabilabb és realtime-abb, mint a linux... ;)
--
http://www.open-st.eu

+1

A linux nem arra keszul, hogy kilodd a f.ba az urbe...

Bazaros fejlesztest szvsz felejtsuk el, ha arrol van szo, hogy a teljes rendszer minden egyes komponenseben es azok integraciojaban is qrva biztosnak kell lenned, hogy megy; ott nem unit testing kell, meg "hat masoknal fut", hanem formalis bizonyitas... ha meghal a viking a naprendszer szelen, a fejleszto nem irhatja be hogy worksforme.

Ennek ellenere vannak akik invesztalnak ilyen iranyu fejlesztesekbe, valoszinuleg az iskolapadban elkalandozott a figyelmuk, amikor eppen azt tanitottak az oran, hogy miert nem lehet sosem pingvin az urben. Meg szerencse, hogy te figyeltel ;) Persze a dolog nem annyibol all, hogy spacecraft bekapcs, default install lezavar, majd "apt-get spacecraft-sw" es kesz ;) Egyebkent az atomstabilnak hitt operacios rendszer sem fog megvedeni a programozasi hibaktol, lasd Pathfinder.

ha meghal a viking a naprendszer szelen, a fejleszto nem irhatja be hogy worksforme

ezen felrohogtem

Ezzel tisztában vagyok. Csupán azt szeretném ha a Linux is eljutna eddig. Persze könnyen lehet hogy ez csak hiú ábrán marad.

én sem képzeltem hogy ezt a gyenge poént valaki is komolyan veszi :)

Egyelőre trey még a telefonjára sem választotta a linuxot, a hup sem azon fut, szóval az űrszondáig még hosszú az út :(

Trey vs. NASA

Értem én, hogy ennyire elismered a munkáját, még ha egy picit túlzásnak is érzem.:)

nemhogy örülnél, hogy a kedvenc oprencered kilövik a f..ba.

Nem támogatom az űrszemetelést.

szerencsére az űr nem osztja az ilyen-olyan előítéleteinket.

Ha jól tudom QNX-et használnak bizonyos feladatokra.
Itt is van:
http://www.qnx.com/video/Neptec_QNX_Master.mp4?sessionID=qnx_feb2311

Aztán jöhet az ezen is linux van cikk. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Apropó... Ma összeszámoltam és az jött ki, hogy itthon 7, azaz 7 eszközön (1 TV, 1 notebook, 1 netbook, 1 asztali PC, egy router, 2 NAS, 1 audio player) biztosan van Linux. A Panasonic asztali DVD íróban, a Philips asztali DVD olvasóban és a Dimarson MP3 lejátszóban is esélyes, de ennek még nem jártam utána :) Nem semmi...

--
trey @ gépház

Ezek is viccesek... Bejelentik, hogy 2 hét múlva konferencia Kaliforniában. Miért nem egy nappal előtte tudatják?!

Aki számít már tudja régóta, csak maradt még pár üres hely. :)

Vagy mit szólt volna ahhoz, ha a NASA bejelenti, hogy a konferencia 2 hónap múlva lesz ... a Holdon :)

Két hónap? Tudom hogy mit akarsz: Azt hogy gyalog is legyen idejük odaérni. :-)

Butaságot mondasz, 2 hónap alatt csak 6000 km-t lehet gyalogolni, a hold pedig ennél sokkal messzebb van...

Komolyan vetted? :-)

Szerintem annyira nem, mint te. :)

Súlytalanságban szerintem lehet nagyobb sebességgel is haladni. :)

Na tessék! :-))

ha a holdon lenne, az oroszok v. a kínaiak előbb tennék le a székeiket a konferenciateremben, mint az ámerikaiak - legalábbis jelen állás szerint -

még néhány hónap, és a nemzetközi űrállomásra is az oroszok fuvarozzák őket, feltéve hogy kifizetik a taxit:))

A Holdon az első kínai űrhajós fogadná őket, aki még a császári időkben került oda. :-)

Aki számít már tudja régóta

Úgyérted, hogy a nyíltság jegyében egy zártkörű csoportnak már korábban szóltak? Ez ám a bazár modell!

Úgy. Biztos vagyok benne, különben egy ilyen szervezet nem ilyen későn szólna.

A linkelt bejelntésből:

"Seating at the event is limited. However, virtual participation is open to the public through online media, including live video streaming, electronic discussion and collaborative note taking. "

A helyszínen a helyek száma korlátozott. Azonban bárki megtekintheti live videó stream-en keresztül. Semmiről sem maradtál le.

--
trey @ gépház

Tévedés ne essék, nem arról van szó, hogy én lemaradok bármiről is, hanem a hozzáállás az, ami nem kicsit furcsa. Ilyen jellegű eseményeket nem így szokás szervezni.

A NASA tisztában van azzal, hogy messze nem úgy működik jelenleg, ahogy egy nyílt forrású közösségi tagnak illene, kellene. A konferencia pontosan azért került megrendezésre, hogy tanácsokat kapjanak arra nézve, hogy hogyan lehetnének a közösség jobb tagjai. De hiszen erről szólt a bejelentés...

--
trey @ gépház

A valóság szövedékén csak ott feslik fel egy folt, hogy az idézett bejelentésben sehol sem lelhető fel az általad felvázolt "hogyan lehetnénk a kommuna Jócég©-certified tagjai" szöveg, közelítőleg sem.

Nem világos az se, hogy ez miképp kapcsolódik a Hunger által felvázolt organizációs problémához.

"Guest speakers will provide insights into best practices and share valuable lessons learned in building and using open source communities"

(sikerült újra account-ot kunyerálnod?)

--
trey @ gépház

Gondolom meg akartad mutatni a fenti mondat mely része jelenti hogy "hogyan lehetne a náza a közösség jobb tagja", csak kimaradt.

Örvendetes :)