Steve Jobs ismét betegszabadságra megy, estek az Apple részvények

Címkék

Megismétlődött a 2009 januári történet. Steve Jobs ismét betegszabadságra megy. Erről több internetes hírforrás is beszámolt. A frankfurti tőzsde eséssel reagált a hírre. A Nasdaq tegnap ünnep miatt nem volt nyitva, de a megfigyelők a mai nyitás után ott is esést jósolnak.

Hozzászólások

Celszeru venni a nap vegen. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Tuti miattam van.

Na ki mennyit fizet hogy maradjak még pár hét betegszabin? Vagy azért h visszamenjek dolgozni? Szavazást ne írjunk ki? :DDD

Egyébként meg ha tényleg attól esik Frankfurt, hogy a világ túlvégén egy tamagocsi-tervező cég főnöke épp hogy érzi magát, akkor az a gáz, ha meg független esemény a kettő csak idióta újságírók összehozták, akkor meg az a ciki.

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Elfogadok néhány "tamagochi-gyártó" részvényt tőled post-karácsonyi ajándékként. :)

Amúgy nem Frankfurt esik, hanem az Apple részvények, amik kihatással vannak a tőzsdére. Meg tudod azt azért sokan figyelik, ha az az ember aki - 1997-ben egy még veszteséges céget vett át - tíz év alatt a világ egyik legprosperálóbb cégének a vezetőjeként eltüsszenti magát. Az ilyen kis "tamagochi-gyártóknál" így megy ez. :)

Egyébként meg jobbulást!

És azt se felejtsük el, hogy Jobs volt az aki meg tudta törni a Microsoft megdönthetetlennek gondolt egyeduralmát. Felesleges most jönnie az Ms fan-kórusnak a windowsok globális piaci részesedésével (amiben masszívan benne van a warez is észak-amerikától és az eu-tól távolodva)
Az, hogy az Egyesült Államokban az ezer dollár feletti pc eladások kétharmada Macintosh igenis nagy eredmény és ennek még messzemenő következményei lesznek. Mobilban egyenesen pályán kívülre tolta az Apple a Microsoftot. Természetesen sikeres most már a Google is az Androiddal. De a sikerhez vezető utat Jobs mutatta meg.
+jobbulást!

Ehhez csak néhány dolgot. Egyrészt mivel az "ezer dollár feletti pc eladások"-ba csak az egybe-pc számít, ezért ez egy elég torz kép. Főleg azért is torz, mert a legtöbb helyre nem kell ilyen drága gép, aki ilyet vesz az játszani akar vagy videót vág. Legtöbb irodába abszolút felesleges. No meg hát az az USA, de szemed vesd Kínára vagy egyéb, feltörő piacokra, vagy épp Koreára vagy Japánra, amik meg már magasan számítógépizáltak, és mégis/mégse.
A telefon meg... hát a Microsoft tudtommal sosem volt igazán nagyágyú a piacon, ezzel nem tudom mit akartál mondani. Ott nem volt szükség a "megszorongatására".
----
Hülye pelikán

elég gáz ha egy ekkor cég renoméja egy embertől függ.
mostmá' értem miért egy harapott-alma a 'lógója'

mielőtt nyugdíjba megy, stikában el kell adnia az apple részvényeit:)

végre vége az ámokfutásnak - ha csak kis időre is...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

mondjuk a sok kaján megjegyzés után hozzátenném, hogy nagyon szomorú, amikor egy zseni (szvsz jobs az) az egészsége miatt nem tudja befejezni az életművét. persze jobs-ot még nem kell temetni, de legalábbis aggasztó, ami körülötte folyik.

te mirol beszelsz?

lehet, hogy neked nem tetszik az apple, de amit az UI-k kapcsan, es dizajn kapcsan muveltek, az valami elkepeszto. es igen, a bubuntutok sehol, ismetlen SEHOL nem lesz ehez kepest UXbe soha.

most mindjart jon persze a bubuntu-zealot had, es majd jol megkapom a magamet ;-)

Az Ubuntu nem tehet arrol, hogy valaki a HUPon hulyesegeket beszel. En Shuttleworthot is sokra tartom, jo vizionarius. Lehet szidni az Ubuntut (egyreszt az Ubuntu-specifikus, masreszt az altalanos Linuxos hibak miatt), de a fazon jol raerzett arra, kb. merre erdemes elindulni, ha uzletet akar csinalni a desktop Linuxbol (majd meglatjuk, sikerul-e neki, de uzleti szemmel nezve tehetsegesebb, mint az eddigiek (Mandriva, Suse, satobbi)).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"amit az UI-k kapcsan, es dizajn kapcsan muveltek, az valami elkepeszto": abszolút pontos megfogalmazás. Elképesztő, hogy el lehet lopni és nem sittelik le őket érte a druszájával együtt...

Az egész üzenete egyébként annyi, hogy most már tudod, meddig fogja bírni az akksi az apple termékedben:)

nem az az elképesztő hogy ellopják/másolják/felhasználják mások ötleteit, hanem az, hogy ugyanezért képesek másokat milliós költségű perekbe kényszeríteni. - erőfölénnyel való visszaélésnek is hívhatnánk -

vagyis egyszerűen fogalmazva: képmutatók és arrogánsak.

rosszemberek:)

1) Kétlem hogy azt pont munkák istván készítette volna (mármint a csodás UI-kat, bár ez erősen ízlés kérdése, nekem hányadék (10 perc használat alatt, és lehet mondani, hogy az nem elég, de én azt mondom, hogy ami annyira nem esik kézre, hogy 10 perc után is a hányinger jut róla csak eszembe... szóval az a UI-fail)).
2) Miről beszélek? Arról, hogy az apple semmi újat nem készített. Előállítanak brand gépeket és kis kézi kütyüket, nagyon jó. Lehet vitatkozni, hogy ezek jók vagy rosszak, túlárazott vagy sem, mindenesetre nagyon nagy hiszti veszi körül mindezt, indokolatlanul nagy hiszti, és ez semmi másnak nem köszönhető, mint a marketingnek. A marketing zseniális, ezt fentebb is mondtam, de én nem tudok felnézni és hosszú életet kíváni annak, aki zombik tömegét irányítja.
----
Hülye pelikán

Nem szívesen lennék részvényes, persze ha ingyen van elfogadom, de inkább másba raknám a pénzem, ha olyan sok lenne.
Sokat kerestek, igen, ez mit jelent? Volt-e előtte ilyen cucc? Hogy ne lett volna. Csak nem lett sikeres. Mire lyukadtunk ki megint? Marketing. Én mondtam, elismerem a sikerei(ke)t, de nehezemre esik egy ilyen zsenit tisztelni. Csupán ennyit mondtam. Nem állít elő értéket, tehát számomra értéktelen.
----
Hülye pelikán

A probléma ott van, hogy az itteniek többsége számára a termék az a vasig meg a forráskódig terjed, jobb esetben a binárisig.

Pedig a terméknek része a csomagolás, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, az információk, a hozzá tartozó közösség, sőt – tetszik vagy sem – a termékhez kapcsolódó életérzés is. Ami a vason és a szoftveren túl van, az már marketing. És az itteniek többségének fogalma sincs arról, hogy ez a két dolog költségében és értékteremtő képességében hogy aránylik egymáshoz.
Az iPhone már akkor más lenne az emberek számára, ha Steve Jobs nem állt volna ki a nép elé, hogy sziasztok, van egy ilyenünk. És lehet mondani, hogy a termék ugyanaz, ha én nem gondolom tőle azt, hogy übercool vagyok, akkor az nem ugyanaz.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szerintem te direkt szó szerint akarod értelmezni, amit írok. Kicsit összemostam az epült istvánnal, hol erről, hol arról beszélve. Az epül természetesen előállít terméket. Ha nem látod a különbséget a cégek között, nem tudok mit tenni, nem vagyok annyira jó rábeszélésből (ez a cikk főszereplőjének a foglalkozása). István viszont legfőbb tevékenységeképp marketingel.
----
Hülye pelikán

Hogy oszinte legyek, azt ertelmeztem amit mondtal. Abbol az jott le. Jobs legfobb munkaja pedig az Apple elen nem a marketing, hanem a teljes muszaki, fejlesztoi, kutatoi es marketing kompania osszefogasa, a csapasirany kijelolese. Mivel az Apple akkorara nott amekkorara ez mar nem megy maskent. Ahogy sem Gates, sem Shuttleworth sem igazan azzal viszi elore a ceget, h egesz nap c kodot hegeszt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Majd ha tenyleg eloallitasz valami eladhatot, akkor megerted, hogy mit jelent az, hogy 'semmi ujat nem allitasz elo, csak egy sikeres termeket, amibol omlik a penz'.

Nekem sem jon be az UI, nekem sem jon be az OSX, sem az iPad, de emberek millionak igen, es ez a siker sokban Jobsnak koszonheto, mert o all a kormanyrudnal. Szoval rendkivul tehetseges vezeto, ennyit akarok mondani, nem azt, hogy a vilag legjobb UI designere vagy programozoja.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1
Saját bőrömön tapasztaltam már meg egy párszor, hogy hiába készítesz olyan programot, ami tetszik azoknak az embereknek, akik használják, ha nem tudsz mögé tenni megfelelő marketinget, akkor sz*rt sem ér az egész. Nekünk volt olyan játékunk, aminek a CR-je 2x-ese volt az adott platformon szokásosnál, így imádták az emberek, de mivel nem voltunk jók marketingben így nem lett sikeres igazán.

Szerintem lehet produktivnak nevezni azt az embert, aki azt a ceget vezeti, aki
- bevezette az elso igazan nepszeru okostelefont
- bevezette az elso igazan nepszeru tabletet
- bevezette a legnepszerubb mp3-lejatszot

Mindezt annak ellenere mondom, hogy a 30"-os Cinema Displayen kivul egyetlen szamomra igazan kivanatos Apple termek sem letezik.

Mit ertesz produktivitas alatt, ha nem azt, hogy hihetetlen profitot termel a befektetoinek, es rengeteg ember imadja, amit csinal?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Zseni??? Mondanám inkább, hogy egy gátlástalan bunkó paraszt... Ajánlom figyelmedbe azt a filmet, ami róla meg bill gates-ről szól, amikor mindketten kezdték az ipart a garázsban és a xerox-nál meg ibm-nél kilincseltek. Paraszt módon bánt az embereivel, a nőjével, a gyerekével. Az ilyen egy féreg, nem zseni...

Örülök, hogy így ismered a körülményeimet. ;)

ja, ráadásul jobs a szakmai részéhez sosem tett hozzá. Ő volt kezdettől fogva a marketinges. Úgyhogy ne mondja már nekem senki, hogy mekkora egy informatikai zseni... Ha szakmailag abban a cégben zseni volt valaki, akkor az ő volt és nem jobs.

Informatikai értelemben mit tett ő hozzá, hogy az apple cuccai műszakilag legyenek olyanok, amilyenek?
Nekem a mérnöki/műszaki zseni ott kezdődik, mikor valaki (jelen esetben jobs) kitalál valamit és azt képes műszakilag megvalósítani. Az a zsenialitás, nem az, hogy ilyesmit hype-oljon és eladjon.
Ilyen műszaki zseni volt Wozniak. Az meg, hogy zseni nem feltétlenül jelenti azt, hogy tele van pénzzel. A zsenialitásnak nekem nem a pénz a mérőszáma.

ok ő alkotta meg az eladható/boltban kapható pc-t.

akárhogy is az apple előtt csak a nagyvállalatoknál volt igazi számítógép, - leszámítva a mikroszámítógépeket, amik igazán csak játékra voltak alkalmasak - és az is a gépteremben volt. az első irodában (is) jól használható, olcsó asztali pc, az apple macintos volt.

neuman azt mondta, hogy egyszer minden ember asztalán ott lesz egy számítógép.

feltalálta volna a pc-t?

elméletben már rég létezett, de senki nem tudott igazi pc-t csinálni, még kevésbé sorozatban gyártani. nagyjából mindenki úgy járt vele, mint az az orosz hűtőgépgyári munkás, aki kilopta az összes alkatrészt a gyárból, és akárhogy rakta össze, mindig tank lett belőle.
akárhogy rakták össze az alkatrészeket, mindig mikroszámítógép v. nagygép lett.

szerk.:
és még nem is beszéltünk az operációs rendszerről.

nem csak ibm kompatinilis pc-k léteznek. a mac is pc. a macbook in notebook. és igy tovább.

sőt előbb volt apple pc, mint ibm pc. az ibm az apple sikere, és az ezzel összefüggő nagygép kereslet visszaesése miatt volt kénytelen az apple-el harcba szállni, és átvenni az ötletet. és némiképp tovább is fejleszteni azt.

Egy ceget nem a naluk dolgozo cegek tesznek naggya. Jobs nem informatikus valojaban, hanem egy kivalo vallalatvezeto es marketinges. Ezt tole nem lehet elvitatni. Kit erdekel, hogy ki tervezi az Apple termekeit? Senki nem ismeri a tervezoket az egysegsugaru emberek kozul, Jobsrol meg mindenki hallott, aki mar latott Apple termeket. Raskint, Wozniakot, Jon Iverol rendkivul kevesen hallottak. Es ez jol is van igy.

"Ő volt kezdettől fogva a marketinges"

Aki el tud adni egy iPod nanot 4x annyiert, mint egy functionally identical "empéhánynálistartanak"-ot, holott nem tud semmivel sem tobbet, meg a mass stroage-dzsal kevesebbet is, az marketing szempontbol egy zseni. Ha uberelted, szolj! (felreertes ne essek, sok termekuk van, ami ar-ertek aranyban is boven megallja a helyet, de az iPod nano nagyon nem (volt) az)

Hiába a sok pénz, ha nincs egészség...

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

Orommel jelenthetem be, hogy mire a tozsde bezar, Jobs meg fog gyogyulni - legalabbis az arfolyam szerint. :)
Prev Close: 348.48
Open: 327.05
Last Trade: 341.60 (de volt mar azota 342 felett is)
Szoval a nyitaskor volt egy hatalmas zuhanas, utana egy meredek emelkedes, kicsit visszament, de azota folyamatosan emelkedik. Mar -2%-on belul van, es +-2-3% napi valtozas teljesen normalis.

Egyebkent sokaig egyemberes cegkent emlegettek, szoval nem csoda, ha figyelnek Jobs minden tusszentesere.
Remelem nem rontottam el a topic egyre forrobb hangulatat (zseni vs. dogoljon meg).

http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL

--
Auto correct can go straight to He'll.

Kerunk arrol is hirt, hogy pl Linus mikor ment WC-re, vagy Steve Ballmer fejfajassal ebredt ... :) :)

„Nyugi srácok, csak részvényeket shortol…” – úgy legyen!

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

HUP hír + Steve Jobs = flame!

\o/ ezzzazz! :)