A KDE bejelenti a Calligra irodai programcsomagot

Címkék

A KDE közösség a mai napon bejelenti a Calligra Suite projekt elindulását, mely a KOffice projekt folytatása. Az új név tükrözi a KOffice technológiai platform tágabb értékeit, nem csupán az asztali irodai alkalmazásokat. A programcsomag és az alkalmazások új nevével a Calligra közösség az asztali és mobil eszközökre szánt szabad irodai és kreatív alkalmazások fejlesztésének új szintjére lépett.

További információk a KDE.hu oldalon, valamit az eredeti bejelentésben.

Hozzászólások

"A Calligra és a felhasználók

A projekt egyik célja, hogy a felhasználók csak pozitív változásokkal szembesüljenek. Az új elnevezések mellett a Git verziókezelő rendszerre való átállástól azt várják, hogy gyorsabbá és magasabb minőségűvé tegye a fejlesztést."

Erre csak annyit tudok mondani, h b+. Mi a jó istentől lesz jobb a KOffice attól, hogy más a neve, és másik verziókezelőt használnak? Ha valaki eddig git-et használt minden más szoftverénél, az nyilván a KOffice-hoz szükséges svn alatt csak az alapokhoz szükséget get/put műveleteket használta eddig, a fejlesztéshez leginkább programozni kell tudni. Aki eddig csak svn-t használt, az meg a jövőhöz meg kell tanulja a git-féle get/put mechanizmusokat, és ugyanúgy fejleszthet tovább, mint eddig. A fene se érti. De a lényeg, legyen jobb, mint eddig, meg innovatív, meg minden, én nem sajnálom. Csak nem értem.

Jogos a kérdés, de nincs igazad. Miért fontos, hogy az APEH-et NAV-ra nevezzék át?
Az APEH-ből már nagyon sok embernek elege lett, így a tiszta laphoz új név is szükséges.

A név nagyon sokat jelent. Ha a Reiserfs-t történetesen Somethingfs-nek hívták volna, akkor alig bukott volna valamit, amikor Reiser leépítette a feleségét.

Hehh... De szvsz van néhány olyan ember is, mint én, aki így is maradt a reiserfs-nél. Néha eszembe jut, hogy egy gyilkosról nevezték el, de talán ettől én még nem leszek ugyanolyan.

Szerintem a (GNU) szabad szoftverek világában, ahol igen korlátozott erőforrások vannak marketingre, teljesen felesleges "csak úgy" a tulajdonképpeni márkanevet cserélgetni.

Lehet, hogy így gondolkodtak, de akkor nem lenne szerencsésebb olyankor megejteni a névváltást, amikor már kiállhatnak egy használható termékkel? Így az új név is csak besározódik.

--
"If your mother was beaten to death with a hammer, will you start wearing the symbol of a hammer to show remembrance to your mother?"

Én már láttam érdekesebb megoldást a NAV rövidítésre: Nemzeti AVH (Nemzeti Adó és Vámügyi Hivatal).
Komolyan, miért nem agyalnak ezeken, hogy elkerüljék ezt? Nemzetbiztonsági Hivatal--> Alkotmányvédelmi Hivatal: simán AVH rövidítés fog elterjedni, nem AH. Tudom, hogy Németországban van Alkotmányvédelmi Hivatal, de tényleg nem ártott volna gondolkozni az áthallásokon.
Hiába előírás a NAV rövídités, internetes fórumokon -főleg aki nem ért valamiért együtt velük- úgyis Nemzeti AVH lesz.

>>A név nagyon sokat jelent. Ha a Reiserfs-t történetesen
>>Somethingfs-nek hívták volna, akkor alig bukott volna valamit,
>>amikor Reiser leépítette a feleségét.

Ezért lett átkeresztelve Btrfs-nek a Reiser4. És Mason-el kevesebb a súrlódás is, nem olyan konfrontatív személyiség mint Reiser. Így átírva és átnevezve mégiscsak ez lesz a jövő meghatározó linux fájlrendszere.

Nem írtam, hogy fork. Mason újraírta a Reiser4 koncepciója alapján. Linusnak többek között a coding-style-al is baja volt Reiser4-nél. Chris Mason korábban a Reiseren dolgozott, és az alapján írta a B-treeFs-ét. Nem fork nem is kompatibilis a két disk-formátum de az alapvető design elemek azonosak.

azt írtad, hogy a btrfs a reiser4 átnevezve, és kicsit továbbfejlesztve. az pontosan a fork definíciója.

ha én dolgozok a firefox-on, majd egy új böngészőbe kezdek mondjuk bervibrowser néven, akkor a bervibrowser a firefox lesz átnevezve? ne röhögtess már. csak azért, mert az egyik btree, a másik meg btree+, kvára nem egymás reinkarnációi. ennyi erővel az ext4 és az ntfs is ugyanezek, "átnevezve".

ja és a "Mason újraírta a Reiser4 koncepciója alapján." állítás sem igaz, mert az ibm-es ohad rodeh tervei alapján indultak el.

ja! még az is hozzájön, hogy a btree egy 40 éves találmány, úgyhogy csak ez alapján még röhejesebb azt állítani, hogy a btrfs a reiser-re alapoz, mert btree-t használ.

Ha Reiser nem csücsülne börtönben és még a Namesys-t vezetné, lehet perre vinné a dolgot akkora a hasonlóság. Talán feltűnt, hogy Mason a gyilkossági ügy után kezdett bele a Brtfs-be.

"Q: In a comment about your podcast a reader asked why not everyone would help ReiserFS. What is the difference between ReiserFS and Btrfs?

I worked on ReiserFS v3 for a number of years, and so I have a lot of respect for the Namesys developers. Adding the snapshotting, checksumming and other reliability features to ReiserFS v4 would have basically meant changing the disk format and rewriting big portions of the code. I would have also needed to fork the project into a GPL-only variant. "
http://liquidat.wordpress.com/2007/08/07/interview-chris-mason-about-bt…

"Nem fork nem is kompatibilis a két disk-formátum"

vs.

"Ezért lett átkeresztelve Btrfs-nek a Reiser4."

---

"az alapvető design elemek azonosak."

nem. kivéve, ha arra gondolsz, hogy fájlok tárolására való, akkor valóban "azonos", de akkor minden fájlrendszer design-ja azonos egymással.

Ez filozofálgatás egy informatikai kérdésben.
Sokban hasonlít ez szituáció a Java és Google Android (dalvik) kettőshöz. Az is teljes újraírás, nem is kompatibilisek. Ennek ellenére az Oracle beperelte a Google-t.

Itt Hans a börtönből biztosan nem fogja perelni Chris-t.

senkit nem érdekel, hogy reiser kit kaszabolt fel, ki hol és min dolgozott korábban, meg ki kit perel, arról van szó, hogy fasságot mondtál, pluszba még hülyének is néztél másokat, amiért nem értenek vele egyet, de ahelyett, hogy elfelejtettük volna, sikerült még 1 oldalnyi random bullshitet összehordani. részemről feladom.

A franc sem akarja ostoba és arrogáns trollok szemét nyitogatni.

Ha már így ráizgultatok a témára, a többi értelmes olvasó kedvéért:

"In the meantime, people who really like reiser4 might want to take a
look at btrfs; it has a number of the same design ideas that reiser3/4
had --- except (a) the filesystem format has support for some advanced
features that are designed to leapfrog ZFS, (b) the maintainer is not
a crazy man and works well with other LKML developers (free hint: if
your code needs to be reviewed to get in, and reviewers are scarce;
don't insult and abuse the volunteer reviewers as Hans did --- Not a
good plan!)." - Theodore Tso

http://lkml.org/lkml/2008/8/1/217

jó lenne már észrevenni, hogy itt nem én mondtam meg jól, hanem te beszéltél/beszélsz marhaságokat, aztán linkelgetsz olyan cikkeket, amik

a) totál irrelevánsak
b) ellentétesek

a te állításoddal. aztán megpróbálod levezetni, hogy "valaki szerint helyenként hasonlít design szinten" -> "közel azonos implementációban". ez ilyen "az a kerek, tehát a b szögletes" szintű érvelés. aztán még le is hülyézel mindenkit. na, hát ez a nem semmi.

Hátha második nekifutásra sikerül megértened (bár ez ügyben nem vagyok optimista):
"In the meantime, people who really like reiser4 might want to take a
look at btrfs; it has a number of the same design ideas that reiser3/4
had
--- except (a) the filesystem format has support for some advanced
features that are designed to leapfrog ZFS, (b) the maintainer is not
a crazy man and works well with other LKML developers (free hint: if
your code needs to be reviewed to get in, and reviewers are scarce;
don't insult and abuse the volunteer reviewers as Hans did --- Not a
good plan!)." - Theodore Tso

http://lkml.org/lkml/2008/8/1/217

"valaki szerint helyenként hasonlít design szinten"

"it has a number of the same design ideas that reiser3/4 had" - Theodore Tso

te amúgy beszélsz angolul? meg magyarul? vagy funkcionális analfabéta vagy? mondjuk a korábbi tünetek is ezt támasztják alá. akkor meg tényleg teljesen fölösleges veled beszélni.

Szólj az apucidnak, hogy vegyen fel melléd egy gyógypedagógust! Nem ártott volna már korábban elkezdeni a speciális képzést, amire nyilvánvalóan szükséged lett volna már gyerekkorodtól.
(Az utasításokat nem kell megismételned, csak a feladatot! De lehet van egy kis agykárosodásod is azért echolálsz.)

Szóval még egyszer:
"Ezért lett átkeresztelve Btrfs-nek a Reiser4. És Mason-el kevesebb a súrlódás is, nem olyan konfrontatív személyiség mint Reiser. Így átírva és átnevezve mégiscsak ez lesz a jövő meghatározó linux fájlrendszere."

Már ott utaltam rá, hogy itt nem fork történt. Egy szabados szóhasználatú válasz volt egy csipetnyi humorral egy másik szintén picit humoros hozzászólásra. A faszom sem gondolta, hogy néhány rosszul idomított troll-droid bebiflázza szóról szóra, félreértelmezi, majd nekiáll fröcsögni végtelen ciklusban.
Pedig pár hozzászólással lejjebb egyértelműen elmagyaráztam:
"Nem fork nem is kompatibilis a két disk-formátum de az alapvető design elemek azonosak."
De ennek értelmezéséig már nem volt képes eljutni a csöppnyi agyacskád, így folyton visszatérsz az elejére.

Tényleg nem tűnt még fel, hogy csak te bizonygatsz valamit, és senki sem áll melléd, senki sem mondja, hogy igazad van? Ezek után nem merült fel még benned, hogy talán tényleg te gondolod rosszul az egészet? Vagy mindenki troll, aki a szálban rámutatott, hogy tévedsz?

A trollkodás-ügyben és személyeskedésben pedig olvasd vissza az egészet, simán duplázod az összes trollkodást a szálban.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Szóval még egyszer:
"Ezért lett átkeresztelve Btrfs-nek a Reiser4. És Mason-el kevesebb a súrlódás is, nem olyan konfrontatív személyiség mint Reiser. Így átírva és átnevezve mégiscsak ez lesz a jövő meghatározó linux fájlrendszere."

Már ott utaltam rá, hogy itt nem fork történt. Egy szabados szóhasználatú válasz volt egy csipetnyi humorral egy másik szintén picit humoros hozzászólásra. A faszom sem gondolta, hogy néhány rosszul idomított troll-droid bebiflázza szóról szóra, félreértelmezi, majd nekiáll fröcsögni végtelen ciklusban.
Pedig pár hozzászólással lejjebb egyértelműen elmagyaráztam:
"Nem fork nem is kompatibilis a két disk-formátum de az alapvető design elemek azonosak."
De ennek értelmezéséig már nem volt képes eljutni a csöppnyi agyacskád, így folyton visszatérsz az elejére.

Még mindig azt mondom, mit már évek óta: a Linux-disztribúciók és projektek olyan dolgok, amelyeket informatikusok készítenek informatikusoknak. Mert itt ők az átlaguserek. Az r=1 userek a kivételek a Linux-felhasználók körében, sokkal kevesebb fordul elő belőlük, mint informatikusból.

Az az igazság, kétféle disztróval találkoztam:
az egyik megmutatja, hogyan ne (minden szempont a stabilitás előtt), míg a másik javítani próbál ezen, és ezért megmutatja inkább, hogy hogyan ne (csak a stabilitás a szempont).
Mindemellett random előfordulnak egyes disztróknál egyszeri felhasználói szemmel önlábonlövési lehetőségek… ☺

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Aha. A Windows 7 egész érdekesnek tűnik. Már várom a következő laptopvásárlást, addig olyanom valószínűleg úgyse lesz. Hacsak nem hoz a Krampusz.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ahányszor a Win7 felületét látom, mindig megörülök először, hogy dejó, itt is KDE. Ha ablakkezelésben nyújt is legalább annyit, akkor tényleg lehet jó. Egyelőre a Fluxbox után kb. minden kényelmetlen.
Az picit zavarna Windowsra váltásnál, hogy Linuxszal eléggé bevendorlockinoltam magam, és nehéz lenne Windows alatt megtanulni újra mindazt, amit Linux alatt megtanultam az elmúlt kb. 6-7 évben.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hálistennek sokféle informatikus van, eltérő igényekkel, ennek az átlaga pedig tart az r=1 userek felé, és nyomást gyakorolni a fejlesztésre pedig épp az informatikusok tudnak egymásra leginkább - ez remélhetőleg nem a kihaláshoz, hanem valóban a fejlődéshez vezet.

Az átlag r=1 userek is órákat Facebook-oznak, a gyerek Wikipediát használja a házi feladatához, videóznak a youtube-on. És egyre többen "beérik" a Google docs-al is ami kevesebbet tud mint az Office, de nekik az is elég viszont bárhonnan elérhetik. Ezek mind linux szerverek szolgáltatásai. Ha végül mindenre elég lesz egy böngésző is, akkor már teljesen mindegy lesz milyen operációs rendszer van a böngésző alatt.
A Microsoft ott vesztette el az Api háborút, hogy a windows-okat utánzó Linux desktop-okra izgult rá, közben a nyílt világ a web-technológiákkal megelőzte a másik oldalról.

A személyeskedésért neked sem kell a szomszédba menned, nem hiszem, hogy jogod van ezt kritizálni.

A könyvről: gondolom a "TESCO-titkokat" is komoly minőségbiztosítási dokumentációnak nézed, és már várod, mikor mennek csődbe sorra a TESCO áruházak az ott olvasott lopássorozatok/agyatlan management alapján.

szerk:
inkább ezt olvasgasd

Hogyne! Azért próbálja a Microsoft minden erejével koppintani mostanában az Apple termékeit (Windows Phone 7). És ezért szentel külön reklámkapmányt annak, hogy támadja riválisát.

Igen, a Win7 jónak tűnik. Egyre többen váltanak rá a Linuxos ismerőseim közül, ami azért jelent valamit...
Annyira ostoba fan-boy vagy, hogy még azt sem érted hova kellene lőnöd.

Épp a napokban tettem fel a koffice-t, mert kezembe került egy rtf doksi, ami szétesett ooo alatt, és kíváncsi voltam, hátha megbirkózik vele. Utoljára még kde3 alatt próbálgattam, hát nem hengerelt le a fejlődés. És számomra meglepő volt az is, hogy az egyébként többnyire többé-kevésbé, de inkább többé magyarított kde appok mellett egyáltalán nincs magyar lokalizáció a koffice-hoz. Emellett a felületek sem épp kidolgozottak, bár ötletes a koncepció, lehetne vele mit kezdeni, úgyhogy hajrá! Ja, egyébként az említett rtf-el nem bírkózott meg, bár a szerkezetet történetesen nem rontotta el, de legalább képtelen volt pl. az "á" betű megjelenítésére, helyette vmi "i"-származékot jelenített meg - az exportált odt-ben viszont az ooo már jól látta, ki érti ezt? :-)

A KOffice lokalizációja ugyanúgy a KDE fordítócsapatainak dolga, de a KOffice fejlesztői megszabtak egy feltételt, hogy mikor jelenhet meg adott nyelven a KOffice, ez a 75%-os határ. Ezt csak nemrégiben sikerült elérni Numerus munkájának köszönhetően, így a KOffice 2.3 már magyar nyelven is meg fog jelenni. A cél ezek után a 100% elérése, illetve a fordítás átnézése és a hibák (amik minden bizonnyal szép számban akadnak) kijavítása. Fordítási hibabejelentések ide jöhetnek.