Érkezik az Ubuntu Mono

Címkék

Az arányos szélességű (proportional) betűtípussal ellentétben a rögzített szélességűnél (monospaced) a karakterek szélessége állandó. A legtöbb ember az arányos szélességű betűtípusokat szebbnek és olvashatóbbak tartja, ezért többnyire ezt használják a nyomtatott anyagokban. A számítógépes grafikus alkalmazások - például a webböngészők - ugyanebből az okból általában az arányos betűtípusokat alkalmazzák. Azonban a rögzített szélességű betűtípusoknak is meg van a maga felhasználási területe. Szöveges terminálokon, programozáshoz előnyösebb, mert a forráskódot áttekinthetőbbé, a sorok hosszát előreláthatóvá teszi.

A Canonical Design Team az egyik friss blogbejegyzésében arról ír, hogy nekiálltak az Ubuntu Mono betűtípus elkészítésének, ami valahogy így fest programozási környezetben:

Az új rögzített szélességű betűtípus alapos tesztelés után várhatóan a jövő tavasszal megjelenő Ubuntu 11.04-ben mutatkozik majd be.

A részletek itt.

Hozzászólások

Biztosan szép lesz, de az Ubuntuval jelenleg szállított Liberation Mono is tökéletesen megfelel erre a célra.

Szerintem.

Nocsak, első ránézésre még használnám is, bár most a Droid bejön. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Kevésbé hiánypótló, mint mondjuk a libertine betűcsalád, de nembaj, ha van :-)

Kíváncsi lennék, hogy az itt használt tesztszöveggel (és betűméretben) hogy néz ki.

--
Don't be an Ubuntard!

Nem rajongok kulonosebben a pettyes nullaert, maskulonben nincs sok ellenvetesem. Szep, letisztult, de mivel athuzott nulla parti vagyok, nem hasznalnam a mindennapokban.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ha azt nem is, de vannak emberek, akik – horribile dictu – a sima txt fájlokat ugyanazzal a szerkesztővel nyitják meg, mint amiben programoznak. És azt esetleg nem Writerben vagy Wordben teszik. Nem tudom, mikor nyitottam meg utoljára sima szöveget a fenti programokban.
De ezen kívül vannak olyan esetek, amikor a kódban igenis van helye emberi nyelven írt stringeknek, mint pl. LaTeX, vagy HTML-kódolás. Persze ettől függetlenül számodra, aki olybá tűnik, kevés norvég nyelvű szöveget olvasol/írsz fix szélességű betűtípussal, valószínűleg remek az áthúzott nulla. Csak ne mondd el a norvégoknak… ;)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez igaz is, amíg nem fix szélességű a betűtípus, ahol már célszerű lehet valahogy másképp is megkülönböztetni ezeket a betűket ;)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Valamit felreertesz, a fix szelesseg nem arrol szol, hogy minden betu kitolti a rendelkezesre allo teret, hanem azt, hogy minden betu ugyanakkora terrel rendelkezik, nincs leoptimalizalva, de ettol meg a 0 meg az O lehetnek eltero szelesseguek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Csak én vagyok olyan elvetemült hogy nem használok monospace-t programozáshoz? :D

Nem tudom, nekem valahogy nem tetszik. Látom, hogy igyekeztek hozzáigazítani az aktuális ubuntu-kinézethez, de az a bajom vele, hogy szerintem csak erre fordították a fejlesztes nagyrészét. Na, meg persze, hogy legyen monospace, de aztán ennyiből le is tudták a funkcionális oldalát a dolognak.

Nem értek hozzá, de lehet, hogy az ember mintafelismerő képessége máshogy boldogul a különböző betűtípusokkal, pl. én a régebbi, egyszerű geometriai elemekből (egyenesek, szabályos körívek) álló monospace betűtípusokat szeretem használni, valahogy kényelmesebbek. Persze ez azért is lehet, mert régen így szoktam meg.

Mindenesetre, várok egy olyan képet, amin van syntax highlighting, majd utána alakítom ki a végleges véleménymet, de ez így egyelőre nem tetszik, kusza, már amennyire egy monospace font kusza lehet.

nagyon csunya, a es r mas mint a tobbi betu, eroltetett

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Csak én értettem félre a címet? :)

Remelem a 8p-s vagy kisebb betuk is szepek lesznek.