John Carmack fantáziát lát az Ubuntu Wayland terveiben

Címkék

Nemrég jelentette be Mark Shuttleworth, hogy az Ubuntu tervei közt szerepel az Unity szélesebb körű bevezetésén kívül a Wayland display management system befogadása is. A bejelentés (bombaként robbanva) nagyobb port kavart az interneten, hiszen egyetlen desktop terjesztés sem szállítja, vagy tervezte eddig szállítani ezt a megoldást. A hír eljuthatott az id Software legendás fejlesztőjéhez, az amatőr rakétamérnökhöz, John Carmack-hoz is. Carmack arról tweet-elt nemrég, hogy bárcsak lenne ideje hozzájárulni Shuttleworth terveihez. A részletek itt.

Hozzászólások

Remélem lesz ideje hozzájárulni, nem lenne rossz a Unity task managerében RPG-vel kilövöldözni a beragadt processzeket

Hú, így fáradtan azt sikerült olvasnom, hogy Carmack Ubuntu Waylandről fantáziál.. :D A beteg f*sz :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Remélem carmack beleir a kódba, és végre meg lesz csinálva rendesen :D
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az a veszélyes az egészben, hogy ha a Wayland-et csak az Ubuntu karolja fel, és úgy kezeli ahogy eddig minden újítását, akkor könnyen eltűnhet a süllyesztőbe a többi használhatatlanul bugos világmegváltás közé, amiket a következő nagyobb release-ben dobnak.

Jól értem akkor most ez a hír egy egysoros twitter bejegyzésről szól? Fantasztikus. :-)

Nem mindegy, hogy az az egy soros Twitter bejegyzés mit tartalmaz és ki mondja. John Carmack az elmúlt 15 évben számítógépes grafikában sok mindent tett le az asztalra. Ha valamiről pozitívan nyilatkozik, akkor az vehető úgy, hogy megerősített, az irány, amit kitűztek nem rossz. Mondhatta volna azt is, hogy ez zsákutca.

Egy Twitter bejegyzésben egy mondatban is ki lehet fejezni elég sokat. Pl. ha a NASA kinyomja majd a Twitter-re, hogy "reméljünk, hogy rosszak a számításaink és ez a kisbolygó 24 óra múlva mégis elkerül bennünket", akkor kezdj el aggódni.

Nekem már az is meglepő volt, hogy Carmack olvassa Shuttleworth blogját.

--
trey @ gépház

Ha azt írta volna, hogy "értem én, de leszarom", akkor is gáz lenne?
Egy kis wishful thinking. A játékfejlesztés egyik emblematikus alakja kifejezte a véleményét, hogy "unity-wayland ftw, bárcsak én is", és erre mindenki gondolhat, amit akar. Van aki egyből alap gaming platformként látja maga előtt a bubi next-et (orthopedic orangutan), van aki egyből igazoltnak érzi Shuttleworth lépéseit

Ok egyéni igények és azt hogy a canonical merre halad más tészta, ha esetleg ebből a wayland-ból lesz valami figyeld meg mekkora fujjolás lesz, bár én rühellem az ubuntut de azt el kell ismernem hogy van bennük kurázsi és mernek újítani, még ha az elsőre nem is bugmentes. Nekem az a nagy vicc az egészben hogy evvel az egésszel a linux alapú desktop terjesztések késtek vagy egy jó nyolc évet (és akkor ez még barátok közt lett számolva).

Nekem is úgy tűnik, mint hogy ha sokan azt látnák ezekben a lépésekben, hogy Shuttleworth a linyux világ szent teheneit kezdené levágni. A múltkor egy fórumban valaki azzal kezdett el oltani, hogy azért szar ez a maverick, mert "semmi említésre méltó nem történt benne". Hát most lesz esemény a következő pár verzióban, de ezek szerint az is baj.

Csak így tovább!

Valamikor 2003 elején láttam először linux disztribúciót. Egy Suse volt. Akkor még csak próbálkoztam, kísérleteztem. Az azóta eltelt sok-sok év alatt több terjesztést (disztribúciót) is kipróbáltam. 2005 augusztusában telepítettem föl első alkalommal az Ubuntut. Azóta azt használom. Eleinte minden kiadásnál új telepítést csináltam, de a legutóbbi verzióváltásnál már frissítettem.

Az alatt az öt év alatt sok dolog történt az Ubuntu háza táján. Rengeteget fejlődött és halad afelé a cél felé, melyet Mark annak idején kitűzhetett magának. Nyilván nem azért szállt be ebbe az üzletbe -mert ez üzlet, ingyenesség ide vagy oda-, hogy egy fillér haszna se legyen belőle. A fél éves kiadási ütemnek, az állandó bejelentéseknek, az állandó keresgélésnek, kutatgatásnak, próbálkozásnak az a célja, hogy az átlag felhasználók számára is élvezhetővé, barátságossá, könnyen használhatóvá és így versenyképessé tegye az (Ubuntu) linuxot. Fontos, hogy minél többen haljanak róla és tudjanak róla. Fontos, hogy minél többen megismerjék. Fontos, hogy minél többen hosszú távon felhasználói legyenek.

Tetszik vagy sem, de a marketing az egyik legfontosabb tényező. Ha ebben nem vagy jó, akkor lehetsz akármilyen jó szakember az egész nem sokat ér. Ha nem tudod eladni a tudásod, akkor mire mégy vele? Egy kevésbé képzett szakember, aki kellő önbizalommal és jó beszélőkével rendelkezik simán elviszi előled az állást. Ugyanez a helyzet áll fenn itt is. És igen az Apple is sokat köszönhet a marketingnek.

Amit Mark tesz az nekem kifejezetten szimpatikus. Állandó éberen tartja az érdeklődésem. Várakozással tölt el, hogy vajon mi fog majd megjelenni az elkövetkező kiadás(ok)ban? Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Épp egy hónap telt el az előző kiadás óta és már két fontosabb bejelentés is volt Mark részéről. Az ember azt látja, hogy van elképzelés és ezt megfelelően tudják tálalni. És sokan beszélnek az Ubunturól. Itt is ez megy. Sokan kritizálják, de az által, hogy minduntalan beszélnek róla épp az Ubuntunak segítenek.

Ami pedig a stabilitás kontra bughalmaz és egyéb dolgokat illeti: Szerintem olyan, hogy bugmentes nem létezik. Képtelenség. Mindig lesz valami, ami nem lesz tökéletes. Épp ezért Én a magam részéről azt részesítem előnyben, ha valami elfogadhatóan működik ugyanakkor van benne fejlődés, előrelépés. Az innováció fontosabb, mint a stabilitás. Egyetlen kiadással sem volt nagyobb nyűgöm és mindig volt valami változás, fejlődés.
Az meg, hogy bizonyos dolgok megváltoznak és a gombok máshova kerülnek az engem nem zavar. Képes vagyok megtanulni és megszokni ezt is és majd más dolgokat is.

"2005 augusztusában telepítettem föl első alkalommal az Ubuntut. [...] Eleinte minden kiadásnál új telepítést csináltam"

:DD 3 Windowsos gépem volt/van azóta (1-1 asztali és egy noti), összesen nem telepítettem ennyit Windowst. Még ha szüleim két notiját beleszámítom akkor se.

----------------
Lvl86 Troll

és azóta mennyi új windows verzió is jött ki? és ezek között mennyi ugrade-et tudhattál? amúgy do-release-upgrade formában? nyilván "policy" volt a részéről.
ezzel szemben van trey gyakorlata. :)
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."