John Carmack fantáziát lát az Ubuntu Wayland terveiben

 ( trey | 2010. november 10., szerda - 12:06 )

Nemrég jelentette be Mark Shuttleworth, hogy az Ubuntu tervei közt szerepel az Unity szélesebb körű bevezetésén kívül a Wayland display management system befogadása is. A bejelentés (bombaként robbanva) nagyobb port kavart az interneten, hiszen egyetlen desktop terjesztés sem szállítja, vagy tervezte eddig szállítani ezt a megoldást. A hír eljuthatott az id Software legendás fejlesztőjéhez, az amatőr rakétamérnökhöz, John Carmack-hoz is. Carmack arról tweet-elt nemrég, hogy bárcsak lenne ideje hozzájárulni Shuttleworth terveihez. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remélem lesz ideje hozzájárulni, nem lenne rossz a Unity task managerében RPG-vel kilövöldözni a beragadt processzeket

OMG! Ez beteg :) :) :) :)

+1
Utána meg Rocket jump-olunk örömünkben. :D


sly @ w3m.hu

Több tiszteletet érdemel ez az ember. Ha létezik programozó művész, akkor ő az. Ezúton is fejet hajtok az életműve előtt!

+1

Hú, így fáradtan azt sikerült olvasnom, hogy Carmack Ubuntu Waylandről fantáziál.. :D A beteg f*sz :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

hehe :)

\o/

"desktop terjesztés"
Ez mit jelent?

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

asztali disztribúció, desktop disztribúció, asztali terjesztés

Asztalon terjesztik.
Araboknál carpet distribution van, ja és ott nem rollingos hanem flyer.
Indiában meg az r1 fanatikok szöges ágyon tolják.
Színes világban élünk.

Hat ennel gazabbul mar nem is lehetett volna forditani...

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

pedig de, lehetett volna.

Minek ez, mikor a 10.10.10 úgy "tökéletes" ahogy van? Zárótűz?

Azthiszem ezt hívják lustaságnak és gyenge akaratnak. Bár ez a legjobban összeszedett "nincs kedvem" dolgozni írás amit olvastam.

Remélem carmack beleir a kódba, és végre meg lesz csinálva rendesen :D
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az a veszélyes az egészben, hogy ha a Wayland-et csak az Ubuntu karolja fel, és úgy kezeli ahogy eddig minden újítását, akkor könnyen eltűnhet a süllyesztőbe a többi használhatatlanul bugos világmegváltás közé, amiket a következő nagyobb release-ben dobnak.

Az ubuntu kezd olyan útra lépni, ami nekem nagyon nem szimpatikus ;)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

upstart? ;)
___
info

lol +1

Jól értem akkor most ez a hír egy egysoros twitter bejegyzésről szól? Fantasztikus. :-)

Nem mindegy, hogy az az egy soros Twitter bejegyzés mit tartalmaz és ki mondja. John Carmack az elmúlt 15 évben számítógépes grafikában sok mindent tett le az asztalra. Ha valamiről pozitívan nyilatkozik, akkor az vehető úgy, hogy megerősített, az irány, amit kitűztek nem rossz. Mondhatta volna azt is, hogy ez zsákutca.

Egy Twitter bejegyzésben egy mondatban is ki lehet fejezni elég sokat. Pl. ha a NASA kinyomja majd a Twitter-re, hogy "reméljünk, hogy rosszak a számításaink és ez a kisbolygó 24 óra múlva mégis elkerül bennünket", akkor kezdj el aggódni.

Nekem már az is meglepő volt, hogy Carmack olvassa Shuttleworth blogját.

--
trey @ gépház

+1
===================================================
Ubuntu 10.04.1, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

"Nekem már az is meglepő volt, hogy Carmack olvassa Shuttleworth blogját."

Vagy egy hiroldalt, ami lehozta.

+1.

Pusztan az, hogy nagy nevek fejezik ki tetszesuket, lokest adhat a projektnek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hát, a lájkolás szerintem egy dolog, a pénz-paripa-ember meg egy másik... és picit kézzelfoghatóbb/fontosabb :).

az egyik téveszme a szoftverfejlesztéssel kapcsolatban, hogy ha tízszer annyi embert állítunk rá, akkor tízszer hamarabb kész lesz. a valóság sajnos nem így működik, ugyanis nem olyan mechanikus dologról van szó, mint pl. a szén lapátolása.

Ha azt írta volna, hogy "értem én, de leszarom", akkor is gáz lenne?
Egy kis wishful thinking. A játékfejlesztés egyik emblematikus alakja kifejezte a véleményét, hogy "unity-wayland ftw, bárcsak én is", és erre mindenki gondolhat, amit akar. Van aki egyből alap gaming platformként látja maga előtt a bubi next-et (orthopedic orangutan), van aki egyből igazoltnak érzi Shuttleworth lépéseit

Illetve hát minden bizonnyal vannak az ellendrukkerek, akik egy kicsit irigykedve nézik mi folyik az Ubuntu-nál, illetve kicsit reménykednek, hogy ebből ne legyen semmi, mert az mégis milyen már? ;)

--
trey @ gépház

Szokatlan lenne, mint a jobboldali ablakvezérlő gombok helyére tervezett... ...mi is? Multimédia vezérlők? Ki emlékszik még rá?

Windicators
Csúszik, de nem múlik ;)

ezen a gombok át vannak helyezve című kabarén mindig jót nevettem, kb. három másodperc átalakítani olyanra amilyenre akarod, bár valakinek ez problémát okoz :)

Ne röhögj, ezek az emberek a Windows XP-ben is a zöld mezőt bámulják egy lomtárral a megjelenés óta.

--
trey @ gépház

... mert hogyaszongya: "Ne kavarjunk!" :D

Olyanra szeretném már átalakítani, ami miatt át lett alakítva. Szóval előre, sohase hátra, ez nem az a kabaré most, ne röhögjé'!
És elbasztam, mert "szokványos lenne", nem "szokatlan".

Ok egyéni igények és azt hogy a canonical merre halad más tészta, ha esetleg ebből a wayland-ból lesz valami figyeld meg mekkora fujjolás lesz, bár én rühellem az ubuntut de azt el kell ismernem hogy van bennük kurázsi és mernek újítani, még ha az elsőre nem is bugmentes. Nekem az a nagy vicc az egészben hogy evvel az egésszel a linux alapú desktop terjesztések késtek vagy egy jó nyolc évet (és akkor ez még barátok közt lett számolva).

Az Ubuntu azzal bassza el, hogy elsőre távolról sem bugmentes, másodikra meg vagy szintén bugware az egész, vagy már rég kidobták és jön egy újabb bugos szar.

Kell újítani, de nem így.
A Fedora is kísérletező disztro, mégsem akkora kupleráj mint az Ubuntu...

khm :D
A Fedora is kísérletező disztro, mégsem akkora kupleráj mint az Ubuntu...

ez erős kijelentés volt.

Könnyelmű. :)

csak valahogy a beta fedora kiadasok is stabilabbak, mint a release ubuntuk
troll disclaimer: szemelyes velemeny

Nekem rossz tapasztalataim vannak Fedora stabilitását illetően. Egészen a használhatatlanság szintjéig.

> bugware az egész, vagy már rég kidobták és jön egy újabb bugos szar.

Írj levelet annak a szerencsétlen Carmack-nak, mert ő még nem tudja.

Én is mindig kísérletezek a fedorával, aztán mindig a bubinál maradok. Igénytelen állat vagyok

Nekem is úgy tűnik, mint hogy ha sokan azt látnák ezekben a lépésekben, hogy Shuttleworth a linyux világ szent teheneit kezdené levágni. A múltkor egy fórumban valaki azzal kezdett el oltani, hogy azért szar ez a maverick, mert "semmi említésre méltó nem történt benne". Hát most lesz esemény a következő pár verzióban, de ezek szerint az is baj.

Tessék egy kis wishful thinking http://www.youtube.com/watch?v=bXh-cBOOBiI

kollegam mutatta minap, ez is eltunhetne, mint default sh

#ls -al /bin/sh
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2010-08-02 17:24 /bin/sh -> dash

Ez valoban egy megoldhatatlan "problema", ha nagyon zavar ;)

Legalább észreveszik magukat azok, akik bash scriptet írnak, de #!/bin/sh-t írnak az elejére.

Csak így tovább!

Valamikor 2003 elején láttam először linux disztribúciót. Egy Suse volt. Akkor még csak próbálkoztam, kísérleteztem. Az azóta eltelt sok-sok év alatt több terjesztést (disztribúciót) is kipróbáltam. 2005 augusztusában telepítettem föl első alkalommal az Ubuntut. Azóta azt használom. Eleinte minden kiadásnál új telepítést csináltam, de a legutóbbi verzióváltásnál már frissítettem.

Az alatt az öt év alatt sok dolog történt az Ubuntu háza táján. Rengeteget fejlődött és halad afelé a cél felé, melyet Mark annak idején kitűzhetett magának. Nyilván nem azért szállt be ebbe az üzletbe -mert ez üzlet, ingyenesség ide vagy oda-, hogy egy fillér haszna se legyen belőle. A fél éves kiadási ütemnek, az állandó bejelentéseknek, az állandó keresgélésnek, kutatgatásnak, próbálkozásnak az a célja, hogy az átlag felhasználók számára is élvezhetővé, barátságossá, könnyen használhatóvá és így versenyképessé tegye az (Ubuntu) linuxot. Fontos, hogy minél többen haljanak róla és tudjanak róla. Fontos, hogy minél többen megismerjék. Fontos, hogy minél többen hosszú távon felhasználói legyenek.

Tetszik vagy sem, de a marketing az egyik legfontosabb tényező. Ha ebben nem vagy jó, akkor lehetsz akármilyen jó szakember az egész nem sokat ér. Ha nem tudod eladni a tudásod, akkor mire mégy vele? Egy kevésbé képzett szakember, aki kellő önbizalommal és jó beszélőkével rendelkezik simán elviszi előled az állást. Ugyanez a helyzet áll fenn itt is. És igen az Apple is sokat köszönhet a marketingnek.

Amit Mark tesz az nekem kifejezetten szimpatikus. Állandó éberen tartja az érdeklődésem. Várakozással tölt el, hogy vajon mi fog majd megjelenni az elkövetkező kiadás(ok)ban? Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Épp egy hónap telt el az előző kiadás óta és már két fontosabb bejelentés is volt Mark részéről. Az ember azt látja, hogy van elképzelés és ezt megfelelően tudják tálalni. És sokan beszélnek az Ubunturól. Itt is ez megy. Sokan kritizálják, de az által, hogy minduntalan beszélnek róla épp az Ubuntunak segítenek.

Ami pedig a stabilitás kontra bughalmaz és egyéb dolgokat illeti: Szerintem olyan, hogy bugmentes nem létezik. Képtelenség. Mindig lesz valami, ami nem lesz tökéletes. Épp ezért Én a magam részéről azt részesítem előnyben, ha valami elfogadhatóan működik ugyanakkor van benne fejlődés, előrelépés. Az innováció fontosabb, mint a stabilitás. Egyetlen kiadással sem volt nagyobb nyűgöm és mindig volt valami változás, fejlődés.
Az meg, hogy bizonyos dolgok megváltoznak és a gombok máshova kerülnek az engem nem zavar. Képes vagyok megtanulni és megszokni ezt is és majd más dolgokat is.

"2005 augusztusában telepítettem föl első alkalommal az Ubuntut. [...] Eleinte minden kiadásnál új telepítést csináltam"

:DD 3 Windowsos gépem volt/van azóta (1-1 asztali és egy noti), összesen nem telepítettem ennyit Windowst. Még ha szüleim két notiját beleszámítom akkor se.

----------------
Lvl86 Troll

és azóta mennyi új windows verzió is jött ki? és ezek között mennyi ugrade-et tudhattál? amúgy do-release-upgrade formában? nyilván "policy" volt a részéről.
ezzel szemben van trey gyakorlata. :)
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

2, ha csak a desktopot számítjuk. Igaz, abból egy kimaradt nekem (hacsak nem számítjuk, hogy teszt célokra felraktam egyszer a Vista-t, kb. 2 napig).

----------------
Lvl86 Troll

"Várakozással tölt el, hogy vajon mi fog majd megjelenni az elkövetkező kiadás(ok)ban?"

[ gonosz mód on ]

debian sid

[ gonosz mód off ]

:-D