Negyed évszázados a Windows

Ray Ozzie, a Microsoft fő szoftverarchitektje ismét elkezdett blogolni. Az első blogbejegyzésében mindjárt valami különlegessel állt elő. Nemrég előkerült a Windows 1.0 sajtóanyaga. Beszkennelte és feltöltötte a dokumentumot a docs.com-ra. Ozzie megjegyezte, hogy a Windows egy hónap múlva, 2010. november 20-án lesz 25 éves.

25 éves a Windows

Részletek itt.

Hozzászólások

Kis taknyos. (UNIX 41yo)
-elhasznalo @ frontend

Ilyen hamar sikerült lenyúlni (az akkor még kissé más hozzáállású) Jobstól ezt az ablakos vackot?
Mi is a címe annak a filmnek aminek a végén pont ez a pillanat van? Be kell, hogy szerezzem.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Itt az a kérdés, mit gondolsz "játékszabálynak".

Ha a MS "lenyúlta" az ablakozást a Xeroxtól és ezért szemét, akkor mit mondasz a GNOME-ról, KDE-ről, akik állandóan a Winről próbálnak másolni? Vagy az OOo-ról ami a régi office-ok felületét utánozta?
A millió alulfejlett funkcionalitású F/OSS klón programról, amik a jól működő Windows/OSX alapú kereskedelmi alkalmazásokat majmolják?
Vagy az egész GNU-ról, ami a UNIX funkcióinak másolására született?

Döntsd el, hogy akkor aki másol, rohadt szemét (tehát az egész GNU/Linux egy "pofátlan aljas lenyúlás"), vagy nem?
Hogyha ezeket szabályozás alapján nem szabad (illetve csak az eredeti változat készítőjének engedélyével), akkor azt hívják szabadalomnak.
Szóval, akkor, szabad lenyúlás (másolás, más program funkcióinak "szabad implementálása") vagy szabadalom legyen?

mondjuk ezt aga_et-nek is írhatnám, de neked önteltebb volt az ügyesokos megnyilvánulásod.

Ilyen hamar sikerült lenyúlni Jobstól ezt az ablakos vackot?

Egy ilyen szálindítás után már arról, hogy igények, meg kezelhetőség, nemnagyon van szó...
Olvashatod, "lenyúlták!!!!" és kész.
Ilyen stílusra hasonló gondolatmenettel lehet csak válaszolni, különben nem érti meg.

+1, ez jó szöveg :)

Igazából azt kell mondanom, hogy az Apple-nél van néhány arc jelenleg szerintem, akik a jövőbe látnak és félelmetesen jó ötletekkel rukkolnak elő... és remélem nagyon, hogy ez így marad, mert azzal a többiek is előbbre jutnak.

Ennek ellenére szeretném felhívni a figyelmet Csigaa hozzászólására, mert remekül rámutat arra, hogy az emberek mennyire másképp képesek értékelni - érzelem alapon - a cégeket és azok fejlesztéseit, holott azok ötletének "eredete" közel sem egyértelmű és ha mégis, akkor sem ugyanúgy felhasználható.

Pont a KDE az, ami jóideig másolta a Windowst. Funkcióban és designban is.

Designra példa: mikor bejelentették a a KDE4-t a korai screenshotjai (mocupjai?) között is lehetett látni olyat, ahol Vista szerű üveges keretet pakoltak az ablakok köré. Igaz, mostanság az OSX-t kopizzák ezerrel, de ez elmondható az Ubunturól is.

----------------
Lvl86 Troll

azt a perverz állatot aki egy lovat meg egy halat ugrasztott össze, és az eredménye most meg ilyen fizikailag ott van a fejem közepén miközben az egyik legfontosabb idegi funkciót tölti be

azért mert valamit azzal írsz le amivel tudsz, azaz hasonlítasz egy meglévőhöz, még nem lesz hozzá köze

sarkítok vagy nem, az hogy üvegesít vagy letisztít az biztos hogy túlzás másolásnak nevezni

Miről beszélünk most, a wifimeghajtóról, vagy a DE-ről? A Windows 7-ben végre elkezdték fejleszteni az ablakkezelőt, de ezen funkciói egyelőre így is messze vannak a KDE 4-től.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

+1
Hány hónapig is volt benne a knetworkmanagerben, hogy baszott beállítani default route-ot? AFAIK 7 de lehet több.
Mindegyik arra a verzióra épülő disztroban (ubuntu, suse biztos, asszem mandrake is jött ki ezzel a bugos szarral) használhatatlan volt a GUI wifi beállítás, szarakodhattál parancssorban meg rootként szerkesztendő konfigfileokkal.

Mivel a DE csodálatos segédalkalmazásai szvsz továbbra sem tartoznak az ablakkezelő tárgykörébe, változatlanul nem látom, mi köze a KDE (amúgy ezeregy módon kiváltható) segédalkalmazásainak ahhoz, hogy a kwin hogy teljesít ablakkezelés terén a Windowshoz képest.
Ugyanúgy le lehet cserélni a knetworkmanagert a KDE SC-n belül, mint a Windowsban shellt. Az előbbit szerintem egyszerűbb.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ja értem, mindig úgy érveljünk, ahogy épp a mi igazunknak megfelelő. az előbb még "rengeteg dolog"-ról volt szó, most meg már kde:=kwin, meg beszélgessünk az ablakkezelőről (eddig egy szó nem volt róla), a többit meg hagyjuk. meg shell cserélés. meg knetworkmanager cserélés. valóban le lehet cserélni 3rd party-ra, csak annak semmi köze nem lesz a kde-hez, tehát hogy is jön ez ide? ezt a ködösítést...
szerintem.

mea culpa.
Skynetpro hozzászólásában a KDE-t én azonosítottam csak az ablakkezelővel, ez valóban hiba volt. Abban egyetértek veled, hogy a KDE-hez kapcsolódó rendszerközeli programok (pl. knetworkmanager) elég silányok, ezért fel sem merült bennem, hogy skynetpro szerint a KDE ezen a téren haladta volna túl a Windowst. Abban viszont egyetértek vele mindenképp, hogy a kwin a Windows ablakkezelőjét funkcionalitás terén alaposan bealázza.
(btw mivel magam nem használom a KDE-t, nincs rálátásom a knetworkmanager működésére)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ahogy en latom:
* a kde mindig a windows ui-t masolta, ha nem is egy-az-egyben, de a mogotte allo filozofiaban mindenkeppen (bloated, (szamomra) felesleges funkcioktol hemzsego appok, muanyagjatek kinezet)
* a gnome elgondolasa az osx-hez all kozelebb, de a kinezetet kevesbe majmolja, hogy ez most jo, vagy rossz, az olvasora bizom :) a viselkedes reszleteiben viszont rengeteg az apro hasonlosag.
* xfce cde-klonnak indult, de - mivel nem fejlodott tovabb a masolt ui - utkozben eljellegtelenedett. ettol fuggetlenul fel lehet dobni, en szeretem :)

Hát, elég meredek azt állítani hogy nem a Windows UI másolata (igaz, többen írták, mára inkább elmentek az OSX kopipeszt irányába), mivel anno a KDE célja a win98 kinézetének Linuxra ültetése volt (kezdetben még az alap színösszeállítás is 1:1 másolat volt - de a 3.0 és 3.1 is még erősen win9x-es volt, a 3.2-től kezdve próbáltak valami saját témát összehozni, meg az XP funkcionalitását begyúrni pl. autoplay CD betételekor), a GNOME-é pedig a KDE LGPL újraimplementálása, mivel akkor még a Qt valami "nemszeretem" licensz alatt volt.

Na erre varrjál gombot...

This is how the KDE team described the project upon releasing version 1.0: “KDE is a network transparent, contemporary desktop environment for UNIX workstations. KDE seeks to fill the need for an easy to use desktop for Unix workstations, similar to the desktop environments found under the MacOS or Window95/NT. A completely free and open computing platform available to anyone free of charge including its source code for anyone to modify.”

http://www.webdesignerdepot.com/2009/03/operating-system-interface-design-between-1981-2009/

"For the best viewing experience of this doc, you'll need Microsoft Silverlight." aha...

hiába no, ők is tudnak tökéletest alkotni amin már nem kell javítani :)
viszont a calc egyre többet hibázik, mióta arbitraryval is próbálkoznak már az excelt is übereli a tulbonyolításból adódó hibákkal, számomra a legújabb inkább egy ui hiba hogy nem figyelmeztet:
alt+1 majd 1+2*3 enter -> 9
alt+2 majd 1+2*3 enter -> 7
(teljes élvezetért a kísérlet előtt ctrl+h, ami azt eredményezi hogy a két bevitt számolást ugyanúgy írja ki; mármint a bevitelt, nem az eredményt)

Vén trotty.
:)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A Windows v 1.0 milyen gépen futna el, PIII-on kilehetne próbálni?