A London Stock Exchange túl van az első éles Linux teszten

 ( trey | 2010. október 14., csütörtök - 13:17 )

Tavaly ősszel jött a hír, hogy a London Stock Exchange (LSE) dobja a Windows/.NET-alapú kereskedési platformját és Linux/Solaris megoldásra vált. 2010 januárjában a migráció megkezdődött. Akkor a Londoni Értéktőzsde azt jósolta, hogy körülbelül 12 hónapot vesz igénybe a váltás. Nemrég megtartották az első "jelmezes főpróbát". A Linux/Solaris és Oracle elemekből álló új rendszer a tervek szerint november elsején áll üzembe a tőzsde fő szolgáltatásként.

A Linux migráció már korábban elkezdődött. Néhány nappal ezelőtt probléma is adódott az egyik átállás után a Turquoise szolgáltatásban. Az LSE a problémát hálózati problémaként írta le, de egyéb információt nem adott arról, hogy miért állt le a szolgáltatás 1 órára.

A probléma 24 órával azután jelentkezett, hogy a Cinnober platformról Linux/Solaris-alapú rendszerre váltottak. Arról nincs információ, hogy az új rendszernek szerepe lett volna a probléma kialakulásában.

Az LSE nem adott bővebb információt arról, hogy a főpróbán hogyan teljesített a Linux/Solaris és Oracle-alapú Millennium Exchange. Közelálló források azt sugallták, hogy a teszt sikeres volt.

Október 23-án, egy héttel az éles átállás előtt, ismét lesz egy főpróba. Az új rendszer üzembe állásáig a kivezetés alatt álló Microsoft/.NET-alapú TradElect platform üzemel.

A várakozások szerint az LSE új kereskedési platformja a maga 0.125 milliszekundumos válaszidejével a világ egyik leggyorsabb tőzsdéje lesz.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elsőre az volt a reakcióm, hogy a 0.125 milliszekundum elírás lesz. Elolvastam TFA-t, ott is ezt írja. De még mindig hihetetlen: 1/8-ad milliszekundum alatt történik meg az adásvétel? Ezt garantálja a rendszer az igény beérkezésétől számítva?
Nyilván ezt csak belül tudja. Vagy adnak hozzá közvetlen hálózati hozzáférést, amivel az én algoritmusom igényétől számítva 0.125 a válaszidő?

Valoszinutlen. Az ott a tranzakcio valaszideje lesz a kozvetito kozeg es a sajat algoritmusod koltsege ehhez adodik hozza.

Mondjuk jobban orulnek neki ha vegre a FIX/FAST kerulne megreformalasra, mert szegyen mekkora katyvasz ez az egesz tozsdei informatikai infrastruktura. Nem egeszen ertem miert nem tortent meg "baleset".

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mar az ethernet elvesz 0.35 ms -t, valuszinuleg keves van belole ott. Naluk csak van boven penz monjuk infiniband -ra.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

gondolom ez valami osztas eredmenye, pl beesik egymillio keres/tranzakcio/akarmi, akkor abbol 1.25 sec alatt latsz eredmenyt. vagynemtudom

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

az ott valoban 0.1ms.

http://en.wikipedia.org/wiki/High-frequency_trading

Ugy remlik, hogy a legnagyobb uzleteket ilyen rendszereken bonyolitjak, viszonylag primitiv alku-algoritmusokkal.

úgyis rájönnek majd, hogy sokkal magasabb a TCO aztán váltanak vissza, meglátjátok! :D

Le vannak ezek maradva, a K2 is linux alatt fut. :D

Le vannak ezek maradva, a K2 is linux alatt fut. :D

Csomolungma HA is?

"computers automatically place millions of buy and sell orders as stock prices change"

Cikkből részlet. Jó hely lehet az a tőzsde. Minek oda rendszergizdákon kívül bárki..........

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az ordereket a tozsde csak fogadja/feldolgozza, szoval a fent emlegetett amitogepek nem ott tartozkodnak.
De ami meg azokat illeti, az algoritmusokat nem igazan rendszergazdak hozzak letre :) Az egy kulon szakma.

milyen disztribúcióra alapozhatnak vajon? azért ez érdekes infó lenne még. a kapcsolódó linkeken az eredeti cikkben is csak az IBM nevét látom. ez alapján gondolom RedHat vagy SLES, de azért leírhatnák mégis.