Elhagyta az Apple-t az iPod és iPhone készülékek hardveres fejlesztéséért felelős alelnök

Címkék

Az Apple 2008 végén jelentette be, hogy csatlakozik a vállalathoz az ex-IBM-es, 25 éves tapasztalattal rendelkező Mark Papermaster, aki az iPod és iPhone készülékek hardverfejlesztői csapatát fogja vezetni. Az elmúlt napokban több oldal is arról számolt be, hogy Papermaster elhagyta a vállalatot. Egyes források az iPhone 4-gyel kapcsolatos antennabalhéra vezették vissza a vezető távozását, míg mások szerint inkább a "kulturális inkompatibilitása", mintsem az antennaügy vetett véges az almás karrierjének.

Hozzászólások

"(...)Apple's corporate culture, where even senior executives are expected to keep on top of the smallest details of their areas of responsibility and often have to handle many tasks directly, as opposed to delegating them(...)"

ezt hívják mikromenedzsmentnek, így lehet a leggyorsabban kinyírni egy fejlesztőcsapatot...
ja, és infarktusközelbe hozni a főnököt...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Jött papírmester márk a zájbíemtől, lehet, nagy arccal, majd amikor rázúdult a szar, jótét kezek még billentettek egyet a csillén, majd miután jól beledolgozták az anyagba, kifúrták. Tökkkéletes multicéges-hozzáállásos blame-management.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Apple's corporate culture, where even senior executives are expected to keep on top of the smallest details of their areas of responsibility and often have to handle many tasks directly, as opposed to delegating them"

Szerinted ez bármelyik multira igaz?

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

nem, ez micromanagement és leadership fragmentation, az a két dolog, ami miatt kurvasokba kerülnek a leadership tréningek, hogy megtanítsák, hogy hogyan kerüld el ezeket :D

Pont ettől lett ez az antenna hiba, mint írva lett a cikkben, hogy Munkák István közvetlenül beleszólt a mérnöki folyamatba, felülbírálva a fizikát.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

imho Steve az első IT divatdiktátor. ez a mostani sikerének a titka. ügyesem meglovagolta az iPod divathullámot, és nem fulladt ki vele, mert utána a magának a divatvilágnak a kultúráját hozta be az IT világba. az üveg érintőképernyő például stílusos, divatos, de nem túl strapabíró. annyit biztosan nem bírt volna ki mint az előző HTC telefonom, törés nélkül.
főnöknek Steve borzalmas fazon lehet. az antenna ügyben nagy valószínűséggel pont ő erőltette annyira ezt a designt, mert trendinek találta. utána meg a mérnökeivel viteti el a balhét a fiaskó miatt. nem csodálom, ha neves tapasztalt szakemberek gyomra nem bírja ezt sokáig.

Az Applenek belső elhárítása van, amit valamlyik cikkben a gestapóhoz hasonlítottak.

Az egy dolog hogy valaki katonás vállalati fegyelmet követel, de egy bizonyos pontnál ne menjen túl. Pagemaster valószínű ettől borult ki az Applenél 2 év alatt, holott az IBM-nél 26 évig húzta az igát.

vallási kérdésekben nem érdemes érvelni, pláne nem az interneten. Steve Jobs által gerjesztett Reality distortion field a legtöbb vásárlójának módosítja a valóságérzékét:) hiába a több tételes összehasonlítás, egyértelmű tények és számok, tükörországban minden fordítva van.

már megtörtént, a !applefanboyok számára evidens. a fanboyoknak Jobs próféta lángjával a szívükben szenvedélyesen védték a számukra szent tárgyakat. ezért írtam, értelmetlen.
a többségnek aki nem vesz Apple pct úgyis világos. annak a 0.5% körüli magyar Applefannak meg nemcsak szép de még occsó is a Mac. egészségükre!:)

Én eddig még nem láttam olyan gépet az MacBookon kívül, ami érzékeli az ambiens fényt a környezetből, ennek megfelelően szabályozza a billentyűzetvilágítást és a monitor fényerejét. Tudom hogy nem ez a selling point (egyébként közel van hozzá), de légyszi mutass már ilyen és ehhez hasonló funkciókkal azonos gépet (a multitouch touchpad integráltságával a legtöbb szoftverbe és hasonló apróságokról most nem is beszélek)... Mint írtam, a CPU nem minden...

az ezer éves iPaqom tudott ilyet. sok helyen azóta nem találkoztam vele. persze az pda, de ha annyira musthave feature lenne azóta minden notebook okosteló kötelező tartozéka volna.
mondhatnám, hogy mutass olyan MacBookot, amin át lehet menni úgy autóval, hogy semmi baja sem lesz. ne fussuk már ugyanazokat a köröket! egy, két kiragadott egyedi feature miatt nem lesz superior egy computer.
ebben az országban nem sikeres a Mac, azt egyértelműen mutatják az eladási statisztikák. máshol sikeresebb, de ott más az Apple hozzáállása is a vásárlóihoz.

Te ragaszkodtál hozzá, hogy ugyanolyan gépet lehet venni, én ezzel szemben azt állítom, hogy a hagyományosan - és amúgy itt is - felsorolt érvek (a fenti feature és sok más apróság miatt) nem állják meg a helyüket, maximum a tech spec hasonló. Én pl. kedvelem a 13" kategóriát, és ~4-5 éve valamint ~1.5 éve sem volt alternatívája a MacBooknak azonos szegmensben. Az mondjuk hozzátartozik, hogy nem játékra vettem, nem érdekel a GPU teljesítménye... Mindkét alkalommal heteket töltöttem előzetes keresgéléssel, összehasonlításokkal, ár-érték elemzéssel - ma már azt mondom, hogy feleslegesen (és a következő generációváltásnál valószínűleg fél napnál többet nem is fogok rászánni), mert végül ugyan előkerültek közel megfelelő alternatív konfigurációk, de nem voltak lényegesen olcsóbbak (5% egy többévre tervezett munkaeszköznél nem számít). És akkor nem számoltam a szoftvert, mert aki használt már aktívan iLife-ot vagy iWorks-t, az tudja hogy elég kevés alternatíva van megfizethető áron.

Hidegen hagy, hogy másvalaki divatból vagy tényleges hasznosságot szem előtt tartva vásárol mac-et, az is hogy itthon hány százalék az elterjedtsége. A véleményem továbbra is az, hogyha valaki hajlandó kifizetni az árát, akkor pontosan annyi a piaci értéke, pont. Jah, a macbookon kívül nincs más apple termékem, de ez az ész nélküli mantrázás időnként még azért csak fel tud bosszantani.

Egy kicsit korábban írtam, amire már reagáltál és ami reakcióra már én is, de figyelmen kívül hagyhatjuk az előzményeket és visszatérhetünk ilyen végtelen loop történetbe (javaslom még Franko írását az ilyen-olyan feature-elaprózásról kicsivel lejjebb). Rövidre fogva két dolog lehetséges:

1. vagy én látom torzultan a valóságot és bekajáltam az apple-propagandát a vásárlásaimmal, te meg küzdesz hogy megvilágítsd nekem a nagy szent igazságot
2. kifizettem egy korrekt árat érte, de te ezt torzultnak látod, és bekajáltad az antiapple-propagandát, és küzdesz hogy átállíts...

Én mindkét esetben jól érzem magam az aktuális helyzetemben, te mindkét esetben szenvedsz valamiért, amit most nincs sok kedvem igazán mélyen megérteni. Sokkal rosszabb lenne ha ugyan "kevesebbet" fizetek ki, vagy "többet kapok" de rosszul érzem magam tőle :P

Jah, igen, ami még fontos, bármelyik eset is igaz: az Apple árképzését célszerű megtanulni, ők for-profit cégként működnek. Akinek fáj hogy az Apple "túlárazott", gondolja át egy kicsit a közgazdaságtant, és tanuljon belőle (és csináljon náluk jobb üzletet)...

Kicsit körül kellene nézni néha az Apple boltokon kívül is... :)

Speciel a Dell Latitude E6400 tudja az LCD és a billentyűzet fényerőt szabályozni, pont egy ilyen laptopon dolgozom most... gondolom véletlenül ráeshetett egy MacBook Pro, amíg nem voltam itt, és abból maradt vissza, mint minden okosság forrása... :)

Légyszi, mutass már olyat, hogy... tessék... jó, akkor mutass olyat, hogy... itt van... jó, de nem láttam benne ilyet... itt van... de ebben nincs izé... de, az is itt van... jó, de ez drágább... nem, olcsóbb... jó, de nem olyan minőségű... de, jobb minőségű... jó, de műanyag... nem, fém... jó, de a bigyó nem dürmöl... de, dürmöl... stb... stb... stb... mintha egy MLM ügynökkel beszélnék.

Multitouch van már egy fél éves belépő kategóriás Asus notebookban is, nemhogy a felső kategóriás laptopokban. Tudom meglepő lehet, de érdemes néha megnézni és kipróbálni _rendesen_ a kínálatot, bár mélyen hívő ember nem kísérti ugye az örgödöt... az ember jól körülnéz és rájön, hogy van bőven választék, értve ez alatt a _választék_ szó értelmét, nem csak színben és méretben, mint az Apple termékek esetén... :)

Ps.: Egy MacBookPro mindennél jobb, kérdezz meg bárkit... úgy értem bárkit, aki számít... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Másfél éve pont (halvány emlékeim szerint) a Dell E6400 volt a MacBookom (13" az akkor bevezetett unibody sorozatból) egyik alternatívája, de ez a feature akkor még nem tűnt fel. Akkori áron (szintén halvány emlékeim szerint, és ebben az általam igényelt szoftverek is benne voltak) azonban kb. egy árkategóriába estek, szóval nem érzem úgy, hogy annyira torzult valóságban élnék...

Sajnos van egy olyan dolog, ami sok embert visszatart a pécétől: az OS.
A Windows fáj, a Linux pedig sok dolgot nem tud nyújtani, amit a Mac OS igen (nekem pld. office, outlook, telefon szinkronizáció, használható vpn kliens cickóékhoz), azt már csak félve említem, hogy úgy ad unix környezetet, hogy közben a reszponzív grafikus felület és a just works feeling is megvan.

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

Nagyon vártam már ezt az indokot, de egyedül Te voltál az, aki felhozta, a többieknek vajon miért nem jutott eszébe? Nagyjából az OSX az, amit nem lehet máshol megvenni, azonos hardver kapható és sajnos-szerencsére olcsóbb is, a minőséget is meg lehet kapni, a teljesítményt és az akkuidőt is. Az oprendszert nem.

De az indokok között ez eddig nem szerepelt, miért? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Vsz. azért, mert ez eredendően egy linux portál, azaz az itt pörgő, esetleg mac-kel nem is rendelkező, csak azt védő prókátoroknak az első dolga amúgy is ubuntut tenni a macre. :)
Ezek az emberek Exchange-dzsel sem találkoznak, .doc, .xls fájlokat is ritkán kezelnek, és komolyan elhiszik, hogy az openoffice jó valamire. Velük felesleges vitatkozni, úgyis te vagy a hülye.

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

Én távolról sem hiszem hogy mindenkinek X / Y / Z rendszert kellene használni, mert az über.

Igen, ha odafigyelsz arra, amit mondasz, akkor ezt mondod. Amikor nem figyelsz oda arra, hogy mit beszélsz/írsz, akkor kicsúsznak ilyesmik:

"Én eddig még nem láttam olyan gépet az MacBookon kívül, ami érzékeli az ambiens fényt a környezetből" = A MacBook-ban olyasmi van, ami máshol nincs.

"Rájönnének, hogy a processzor és a winchester nem minden, és felhagynának ezzel a túlárazottság mantrával." = Ha olcsóbban látok azonos tudást, az azért van, mert nem értettem meg, hogy vannak egyéb szempontok, amelyet az egyszerű emberek nem ismernek.

"Amúgy azt hiszem hogy azért utálják sokan az Apple-t, mert van egy jól összerakott oprendszere (is), amit csak akkor kapnak meg, ha "többet" fizetnek az "ugyanolyan" rendszerért, mint az alternatívák esetében." = Minden más szar vagy drágább.

"Ugyanakkor azt kellene belátni, hogyha valami jobb (és itt ugye a hardver szoftver kombó együtteséről van szó), akkor bizony többe is kerülhet, mert megveszik drágábban is..." = Önellentmondás, most olcsóbb, kb. azonos áron van vagy drágább? :)

Szubjektív dolgok közé keversz objektív tényeket, majd ebből levonsz egy objektívnek látszó konklúziót a szubjektív tényt illetően,de az objektív tényre építve. Tipikus kognitív disszonancia. :)

Nekem nem fáj, hogy MacBook-ot használsz. Az fáj, amikor másodrendű állampolgárnak néznek, mert nem használok Apple terméket, lásd a mondataidat.

A baj az, amikor egy szubjektív tényekre alapozott döntésedet objektív tényekkel próbálod igazolni... amikor megkérdezem, hogy miért MacBook, akkor nem azt kell mondani, hogy olcsóbb, mint egy másik; mert alumínium a háza; mert minőségi az LCD; mert ésatöbbi; hiába igazak önmagukban ezek, ha megvannak más termékekben is, és ezek a válaszok csak felhevítik mások ellenérzéseit.

Ha logikusan, tényekkel hasonlítod össze, kiderül, hogy nem olcsóbb, nem csak ennek van fém háza, nem csak ebben van minőségi LCD, ésatöbbi... vagy fel kell vállalni a szubjektív tényeket: azért, mert ezt szoktad meg; azért, mert szerettél volna egy ilyet; azért, mert tetszik a design; azért, mert tetszik a filozófia; ésatöbbi. Ezekkel nem lehet vitázni, mégis nagyon kevesen vállalják ezt fel... a legtöbb informatikus nem ezt mondja, hanem próbál objektív tényekre támaszkodni, pedig az informatikus is először ember, vannak illogikus döntései, és csak azután mérnök.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Szerintem te és a többi apple fanboy kognitív disszonanciád ellen küzdesz, amiért nem toughbookot használsz. az a világ legjobb notebookja, nem véletlenül drágább mint a macbook, értékesebb. minden igaz übermensch toughbookot használt, az alacsonyabb rendű plebsnek pedig jó egy mac is:) << remélem érzed az iróniát.

a poén az, hogy az opensource közösség és az apple nyugaton barátságban vannak egymással. igaz ez lassan múlóban van. Magyarországon a nagyon kicsi, de annál hangosabb apple közösség "troll kommandója" miatt alakult ki olyan kép amilyen a mac világról.

Hát biztos, de azt vedd figyelembe, hogy pl. ebben a témában két "hangos" személy van: te és _Franko_. Ennyit a trollkommandóról.

Én most egy Dell laptopot használok, bár otthon van egy iMacem is. A túlárazottságról annyit, hogy személy szerint az a véleményem, mivel a Dell többe került két (2) forintnál, alaposan túl lett árazva.

KisKresz

továbbá trey, jason, b így kapásból ennél a cikknél akik nem osztják a "szuper gazdaságos apple" gondolatot. továbbá a magyar vásárlók 99.37%a, akik különböző okokból más brandek mellett döntenek. a főkolompos applekommandós szerencsére már nincs itt, csak a "birkahatás" lecsengése még eltart egy ideig. egyébként célszerű megkülönböztetni az akciót, a reakciótól.
az átlag magyar Mac user teljesen normális. korrekt hangnem van az appleblogon, vagy az osx86.hu oldalakon.
érdemes egy pillantást vetned egy egy évvel ezelőtti cikkre. pont a túlárazottságról szólt, mégis megmaradt érzelmi kitörések nélkül normális mederben a diskurzus. akkor persze a rdf magyar fogadatlan prókátora épp nem üzemelt a hupon. és a cikk konklúzióján is érdemes elgondolkoznod. amerikából nézve is, idézem "I really like the Unibody Macbooks. But I think that $1299 is about $200 more than it should be already, so $1840 is just ridiculous" nevetségesen drága.

ne vedd személyeskedésnek, az apple termékeket kritizáló megjegyzéseimet, nem annak szántam. pont ez a lényeg, van akinek bejön másoknak nem. és ha leírja valaki a kritikáját, nem kell egyből a torkának ugrani.

Nagyon félreérted, mit szerettem volna írni. Engem aztán baromira nem érdekel, ki milyen oprendszert használ, és nem hiszem, hogy a hozzászólásaim között túl sok olyat találsz, amiben agyatlanul dícsérem az apple-t. De ebben a témában te írtál 90000 hozzászólást, amiből 89995-ben csak az RDF-re hivatkozol. Megpróbáltam görbe tükröt állítani eléd, amikor azt írtam, hogy az RDF egyedül rád hat, de úgy tűnik nem értetted.
_Franko_ pedig akkora hozzászólásokat ír, nem csak a monitorról, de még az asztalról is lelóg a végük. Minden második szava az, hogy "kognitív disszonancia". Amennyire én tudom, a KD minden ember, gyakorlatilag minden döntésénél jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben, tehát akkor is jelen volt, amikor ő gépet/oprendszert/stb. választott. Na most, aki ilyen vehemensen "irtja az ellent", az szerintem csak a saját döntését igyekszik racionalizálni.
Nekem erre nincs szükségem, mert én tudom, hogy jól döntöttem! :-)))

KisKresz

_Franko_ pedig akkora hozzászólásokat ír, nem csak a monitorról, de még az asztalról is lelóg a végük. Minden második szava az, hogy "kognitív disszonancia". Amennyire én tudom, a KD minden ember, gyakorlatilag minden döntésénél jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben, tehát akkor is jelen volt, amikor ő gépet/oprendszert/stb. választott. Na most, aki ilyen vehemensen "irtja az ellent", az szerintem csak a saját döntését igyekszik racionalizálni.

Ez így igaz.

Ellenben nem igyekszem racionalizálni magamban a döntéseimet. Nem mondom, hogy azért nem veszek MacBookPro-t, mert drága, vagy gagyi, vagy IPS-LCD van benne, vagy mert rossz az ár/teljesítmény aránya, vagy satöbbi, hanem azért, mert nem tetszik az Apple filozófia, és nem tetszik a MacBookPro kinézete, se az OSX. És nem azért használok OpenSuSE-t, mert az a legjobb, hanem mert ezt szoktam meg. És nem azért használok FreeBSD-t a szerveremen, mert az a legjobb, hanem azt tanultam meg jobban üzemeltetni. Nem azért Android van a telefonomon, mert az a legjobb, hanem mert azt tudom programozni Java nyelven, illetve kipróbáltam és ez jött be, ez tetszett meg.

Nyugodtan ki lehet ezeket mondani, hogy azért, mert szubjektív okokból így döntettem. De eddig ebben a thread-ben csak döntésracionalizálási kísérleteket láttam a MacBook tulajdonosoktól, magyarázták a minőséggel, a teljesítménnyel, az akkuidővel, a satöbbivel, de azzal nem, hogy nekik szubjektíve ez tetszik, pedig csak ez utóbbi indokba nem lehet beleköteni, nem lehet előhozni két számot és relációt tenni közéjük. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy drágább, de ez tetszik, nem kell mellébeszélni, ahogy olvashattuk.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Basszus, amióta a kognitív disszonancia fogalma bejött a köztudatba, azóta mindenki azzal próbálja megnyerni a vitákat, hogy a vitapartnerre rásüti ezt a bélyeget, mintha ezzel el is lenne intézve. Amíg ez fennáll, addig sajnos ez nem vita, hanem elbeszélés egymás mellett. Ha az én mondataimból másodrangú állampolgárnak érzed magad, akkor olvasd el őket nyugodtan még egyszer, mert az állításaim sohasem szólom/nézem le azt aki nem Mac-et vesz (és ha ilyen van, kéretik kiemelni), viszont:

1. Szeretem kihangsúlyozni, hogy amikor összehasonlítások történnek, akkor az emberek hajlamosak leszűkíteni a döntést néhány tényezőre, és van még néhány más, ami nem teszi őket összehasonlíthatóvá. Igen, ez azzal jár, hogy szembesítelek pl. téged azzal, hogy az érved nem állja meg teljesen a helyét. Igen, azzal is szembesítelek, hogy a megbélyegzésed, amit rámsütsz, nem állja meg a helyét. Ennél több nem történik, hiszen csak egy irányban történt minősítés (again: ha mégsem, kéretik kiemelni, úgyis elnézést kérek érte).

2. Tisztában vagyok azzal, hogy az olcsó vagy a drága az relatív fogalom, kell egy viszonyítás rendszer hogy mihez képest és függ még a vásárló gazdasági helyzetétől is. Mivel az előző pontban lévő állításom miatt nem tartom egy-az-egyben összehasonlíthatónak a vita tárgyait, végső soron csak a piac dönt, hogy az adott árazás megfelelő-e. Az apple üzleti sikere arra utal, hogy megfelelő, és teljesen mindegy hogy melyiket tekintjük jobbnak vagy rosszabnak, ugyanolyannak vagy különbözőnek, olcsónak vagy drágának.

3. Belemehetünk az _érvelésbe_, de akkor olyanokat kapsz a fejedhez, hogy az hogy én az állítom, hogy "nem láttam még olyan notebookot...", az nem egyenlő azzal az állítással, hogy nincs ("= A MacBook-ban olyasmi van, ami máshol nincs."), hiszen egészen pontosan azt állítom csak vele, hogy _én_ még nem láttam. Elkezdhetjük boncolgatni, hogy a prekoncepcióidat olvasod bele az állításomba és arra reagálsz... De nem fogom boncolgatni, mert esetedben tudom hogy ennél értelmesebb vagy, és mindketten tudjuk, hogy egy ilyen vitával nem jutunk semmire.

Nyugodtan értsd bele az "általam igényelt szoftverek" kategóriába az OS-t is.

Amúgy azt hiszem hogy azért utálják sokan az Apple-t, mert van egy jól összerakott oprendszere (is), amit csak akkor kapnak meg, ha "többet" fizetnek az "ugyanolyan" rendszerért, mint az alternatívák esetében. Ugyanakkor azt kellene belátni, hogyha valami jobb (és itt ugye a hardver szoftver kombó együtteséről van szó), akkor bizony többe is kerülhet, mert megveszik drágábban is...

Azért mert az OS egyre vékonyabb. Ez akkor fog az átlag felhasználó (pölö neked) tudatáig eljutni amikor kijön a ChromeOS. Hiába van már kint jó pár web OS, az avarage joe user ingerküszöbje ebben a témába k magas Ballmer és Jobs hittérítő sületlen szövegei miatt.

Tehát mindegy, hogy a Firefox-ot és az OOo-t milyen oprendszeren futtatod, és ez a 2 program kábé elég az átlag felhasználók 50%-nak. Sztem. (Mondom ezt úgy, hogy az OOo helyett már lehet Firefox-ot használni.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Kognitív disszonancia... Steve legalább olyan jó pszichológus, mint üzletember. :)

Én szeretem a nagy laptopokat (nem napi cipelésre, munkára-szórakozásra, de tudjam vinni, ha mégis vinném valahova), most egy 17" Toshiba Satellite van, lassan három éves, nincs még semmi baja, de azért megnéztem most egy MacBook Pro 17" tudását és árát. Megdöbbentem.

700e forintért kapok:
17" LED háttérvilágítású kijelző
2.53GHz Intel Core i5 processzor
4GB memória
500GB merevlemez
Intel HD grafikus rendszer
NVIDIA GeForce GT 330M grafikus kártya (512MB)
Beépített akkumulátor 8-9 óra üzemidővel
ExpressCard/34 bővítőnyílás
Magyar billentyűzet, háttérvilágítással
Mac OS X 10.6 Snow Leopard operációs rendszer

Ugyanez Toshiba Qosimo x500 esetén 650e forintért:
Nemes fekete, matt fekete billentyűzettel, háttérvilágítással
CPU: Intel® Core™ i7-720QM
Órajel: 1,60/2,80 Turbo GHz/1333MHz/6MB
HDD: 64 GB SSD + 500 GB HDD
RAM: 4+4 GB/1066MHz
LCD méret: 18.4"
Felbontás: 1 920 x 1 080
Képernyő: TruBrite® HD+ TFT
Video kártya: NVIDIA® GeForce® GTS 360M
Webkamera: HD
Express Card, Firewire

Maradok a Toshiba laptopnál, ha eljön a laptopvásárlás ideje, de valószínűleg nem Qosimo lesz, hanem Satellite Pro, nem igénylem a Qosimo kinézetét...

Nagyjából itt jön be a kognitív disszonancia, amikor megveszed a Mac-et, mert a processzor valóban nem minden, megveszed mert _tetszik_, de közben azzal győzködöd magad és a környezeted, hogy tulajdonképpen nagyon jól jártál (dehogy), nem drága (dehogynem), nincs ilyen tudású hardver a piacon (dehogynem), minőségi alkatrészből van (fordítsd meg, ott lesz a madeinchina); ezek mind-mind mantrák, amelyeket hallok azoktól, akiknek Mac van a kezében, pedig csak annyit kellene mondani: "Tudom, hogy van jobb is, van gyorsabb is, de ez _szép_, ez _tetszik_". Csak ezt nehéz kimondani, amikor az ember mérnök és nem divatszabó. A mantrákról ennyit... :)

Az iPhone4 is érdekes dolog, büszke tulajdonosai meg is köpködték párszor a Samsung Galaxy S telefont, hogy azdemennyireszar. Aha. Ha belenézel az iPhone-ba, akkor mit látsz? Samsung memóriát. Samsung processzort. Samsung 3D processzort. Samsung chipset-et. LG LCD panelt. Kínai munkások keze nyomát. Az Apple hozzátett egy antennát és két üveglapot... Eközben a Samsung meg a következő generációs chipset-tel és AM-OLED kijelzővel szállítja a Galaxy S telefonját, így kicsit jobban látszik napfényben, és gyorsabb is... igaz, műanyagból van, ha leejtem, nem kell aggódnom, hogy megpattan az üveg, vagy rossz helyen fogom meg... :P

Ha Apple terméket veszel, nyugodtan mond ki: szép és tetszik. Ezt a két szót. Minden más indok felhozása mantra, másképp fogalmazva kognitív disszonancia.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

tumort nem okoz. de menthetetlen betegeknél és fájdalmas sérüléseknél jobb egy Apple terméket adni a páciens kezébe. az abból sugárzó RDF érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása miatt nincs szükség régimódi morfiumra:) az almás termék birtoklásának boldog tudata elnyom minden más érzést:)
a fájdalmas valóság sem nyomasztja többé.

Kezdődik... meg kell magyarázni, meg kell magyarázni, meg kell...

"fröccsöntött műanyag vs unibody"

Láttál-e már Toshiba Qosimo-t? Vagy Dell XPS-t? Ezek tipikus fröccsöntött műanyag házak, hiszen mindenki tudja: csak az Apple gyárt fémből laptop házat... úgy értem, mindenki tudja, aki számít. :)

Az igaz, hogy a jelenlegi Satellite laptopom fröccsöntött műanyag, színezve, lakkozva, fényezve. Karc sincs rajta, 3 éves. Nem nyikorog. A műanyag nem egyenlő az igénytelenséggel, nagyon igényes és strapabíró műanyagok vannak már, sok esetben többet bírnak, mint a fém ötvözetek.

"Nyílván, ha neked csak erő kell, akkor nem az MBP a neked való laptop (sőt, a világ 90+%-ának sem, ezért nem is veszik meg)."

Ahja, erről írtam. Kongitív disszonancia. Hihetetlen módon ki lehet használni, ha az ember érti a módját. Steve érti. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"LCD panelek (TN vs IPS)"

Mi is a lényeges különbség? Az IPS-t az LG tolja, más gyártók a TN-t tolják, megint más gyártók mást tolnak. Átlag gyalog nem tudja megkülönböztetni a paneleket egymástól még egymás mellett se. A TN valaha 18 bit volt, az IPS pedig később indulva már 24 bit, de ez a különbség csak valaha volt. Most pedig most van.

"üzemidő"

A Qosimo 87Wh, a MBP 95Wh. Csodák nincsenek, a hardver azonos, csak úgy kell becsapni a felhasználót, hogy ne érezze átverve magát. :)

"súly"

3kg vs. 4kg. Az egyik mintha nagyobb lenne fizikailag is... :)

Jönnek szépen a mantrák, amiket felsoroltam... meg kell magyarázni... nem lehet azzal elintézni, hogy tetszik... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Mi is a lényeges különbség?"
http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD#In-plane_switching_.28IPS.29

"A Qosimo 87Wh, a MBP 95Wh"
Gondolom mind a kettő ugyanannyiba kerül. Az egyikben az akksi meg úgy általában a mobilitás jobb, a másikban meg több a nyers erő (Lexus vs Ferrari: mindkettő jó, csak teljesen másra).

De ha számodra egy hordozható számítógép legfontosabb tulajdonsága a benne lévő hardverek nyers ereje, akkor neked nem a MacBook Pro a jó választás. Ebben a kategóriában tényleg nagyon jó (ár/teljesítmény arányban) a fent említett Toshiba, ha nem a legjobb.

"Jönnek szépen a mantrák[...] meg kell magyarázni..."
+1 :(

"http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD#In-plane_switching_.28IPS.29"

És? Segítek: ha tovább görgetsz, akkor láthatsz még több két-három-négy betűs rövidítést, mind-mind egy-egy cég által használt TFT technológiát takarja. Miért pont az IPS a legjobb? Tudom-tudom, mert ez az LG panel van az Apple cuccokban. Pont. Magyarázat, indok és ok nélkül. Az nem kell. Ha kötözködnek, be kell lökni egy linket. Samsung meg nem TFT-t használ, hanem OLED alapon dolgozik. És?

"Gondolom mind a kettő ugyanannyiba kerül."

Nem, a Qosimo olcsóbb.

"Az egyikben az akksi meg úgy általában a mobilitás jobb, a másikban meg több a nyers erő"

Magyarázni, meg kell magyarázni, meg kell magyarázni. Lehetőleg úgy, hogy ne két szám kerüljön egymás mellé, mert abból egy zsebszámológép is dönteni tud. Érzéseket és szubjektivitást kell egymás mellé tenni, ez a recept. :)

"De ha számodra egy hordozható számítógép legfontosabb tulajdonsága a benne lévő hardverek nyers ereje, akkor neked nem a MacBook Pro a jó választás. Ebben a kategóriában tényleg nagyon jó (ár/teljesítmény arányban) a fent említett Toshiba, ha nem a legjobb."

Mi is marad? Nem különleges a laptop ház, nem különleges a TFT, nem különlegesek benne az alkatrészek, nem különleges az akkuidő, bla-bla-bla, mi is marad, ja megvan, az ultimate érv: a MacBookPro szép.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Na mégegyszer az IPS panelekről: http://www.pchardwarehelp.com/guides/lcd-panel-types.php

Hátha innen sikerül megérteni. Egy IPS paneles monitor (laptop panelek OEM árában nem vagyok otthon) többszöröse egy olcsó LCD monitor árának.

"Mi is marad? Nem különleges a laptop ház, nem különleges a TFT, nem különlegesek benne az alkatrészek, nem különleges az akkuidő, bla-bla-bla, mi is marad, ja megvan, az ultimate érv: a MacBookPro szép."
- alumínium vs gagyi műanyag (előállítási költségek különbözőek)
- IPS vs TN (mint fent írtam, az IPS jóval drágább)
- alkatrészek: gondoljunk csak a grafikus kártya váltásért felelős custom chipsetre (még mielőtt az NVidia Optimus-szal jönnél, nem az van benne)
- az akksi idő is csak 2x annyi, de abban sincs semmi különleges: nagyobb akksi => drágább akksi, másik hardverplatform (Clarksfield vs Arrandale), ami jobban takarékoskodik az energiával, cserében kevésbé gyors

Akkor már olyan apróságokról (gyártási költség növelő tényező) említést sem teszek, hogy az Apple gyártatja a legkevésbé környezetszennyező gépeket.

Semmi mítosz nincsen, csak drágább alkatrészekből van összerakva (várok egy ThinkPad vs Toshiba összehasonlítást is, hiszen a 17"-os ThinkPad is sokkal drágább, mint a gamerlaptopod).

"Egy IPS paneles monitor (laptop panelek OEM árában nem vagyok otthon) többszöröse egy olcsó LCD monitor árának."

Ez így van. Egy drága monitor ára többszöröse egy olcsó monitor árának.

"alumínium vs gagyi műanyag (előállítási költségek különbözőek)"

Jajjmár. Gagyi műanyag.

Egy XPS nem műanyag. Egy Qosimo nem műanyag. Másrészt egy 400-500e forintos gép, ha műanyag, akkor nem gagyi műanyag. Nem csak gagyi műanyag van. Tudásban összeveted egy 100e forintos gagyi laptoppal, árban pedig egy profi laptoppal. Nem túl logikus egy így.

"- IPS vs TN (mint fent írtam, az IPS jóval drágább)"

Ez így igaz, hisz nem is lehet másképp... :)

Egy LG IPS-LCD 22", 1680x1050, 1000:1, 5ms, 300cd/m2, 178°, 59e forint
Egy Samsung TN-LCF 22", 1920x1080, 50.000:1, 5ms, 300cd/m2, 170°, 59e forint

A vak is meglássa kéremalássan, hogy az IPS nagyságrendekkel drágább és jobb, értem én. Ez az IPS vs. TN olyasmi, mint a Q10 vagy az intelligens mosópor. Minden cég valahogy csinált valami LCD panelt és elnevezte valahogy. Egy régi TN panelnél jobb egy mai IPS panel. Egy mai TN panellel viszont összevethető egy mai IPS panel. Kell még szájtépés?

"az akksi idő is csak 2x annyi, de abban sincs semmi különleges: nagyobb akksi => drágább akksi, másik hardverplatform (Clarksfield vs Arrandale), ami jobban takarékoskodik az energiával, cserében kevésbé gyors"

Vagyis azonos igénybevétel esetén mégsem 8 óra a 8 óra? Én mérnök vagyok, ha van egy 95Wh és egy 86Wh akkucsomag, hozzá egy 17"-18" LCD, hozzá egy azonos gépkiépítés, hozzá közel azonos órajel, akkor intenzív _használat_ közben bizony el fog fogyni a szufla... a fizika mindkét gép esetén azonosan működik... nem intenzív feladatra az ember nem egy 17-18" monstrumot használ.

"Akkor már olyan apróságokról (gyártási költség növelő tényező) említést sem teszek, hogy az Apple gyártatja a legkevésbé környezetszennyező gépeket."

Ahja. Mert a beszállítóitól ezt kapja... amit hozzátesz az a borítás, a többit mind más cégtől veszi, lásd iPhone4 belső. :)

"Semmi mítosz nincsen, csak drágább alkatrészekből van összerakva (várok egy ThinkPad vs Toshiba összehasonlítást is, hiszen a 17"-os ThinkPad is sokkal drágább, mint a gamerlaptopod)."

Egy ThinkPad 17" kb. 500-550e forint. Olcsóbb, mint egy Qosimo.

Olyan szépen látszik az izzadós önigazolási kényszered... valahogy meg kell magyarázni, hogy miért... de nehéz észérvekkel, mert ellentmondásba kerül az ember a valósággal... na, ezt hívják kognitív disszonanciának. Az iskolapéldáját adtad elő eddig... :)

Nah, szerintem én befejeztem. Megerősítést nyert, hogy vallási fanatikussal nincs értelme a világ felépítéséről vitázni...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Olyan szépen látszik az izzadós önigazolási kényszered... valahogy meg kell magyarázni, hogy miért... de nehéz észérvekkel, mert ellentmondásba kerül az ember a valósággal... na, ezt hívják kognitív disszonanciának. Az iskolapéldáját adtad elő eddig... :)

Nah, szerintem én befejeztem. Megerősítést nyert, hogy vallási fanatikussal nincs értelme a világ felépítéséről vitázni..."

szerk: még annyit, hogy a ThinkPad W701 az $2600, a MacBook Pro 17" az $2300. A paneleik és felépítésük egy kategória, hardverben pedig az egyik teljesítményre kihegyezett chipset-tel jön, a másik pedig hosszú üzemidőre, innentől kezdve semmi értelme csak a teljesítményt összehasonlítani.

De kész, innentől én is befejeztem a vitát, mert valóban semmi értelme.

most komolyan, van X és Y termék, külön branddel, de mindkettőt kínai/tajvani gyagyigyárak termelik gyerekmunkával meg eszméletlen környezetszennyezéssel*, ti meg azon veszekedtek, hogy melyik a jobb?!?!

*tudjátok, az olajfúrótornyok acélszerkezetét miért Kínában szerelik össze? Mert az USÁban egy ilyen szerkezet összerakása többszörösen túllépné a károsanyag-kibocsájtási határokat...
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"- kaszni tartóssága (fröccsöntött műanyag vs unibody)"
ezen vitázzunk már egy kicsit: neked az fontos, hogy alumíniumból van a kasztni vagy az, hogy mennyire tartós? nekem pl. thinkpadem van, 5+ éves, és semmi baja. Ezek után minimálisan sem érdekel, hogy magnézium-ötvözetből van a háza, csak az, hogy nem lötyög.

a PPC Maceket kedveltem. amióta PC lett a Mac, azóta csak a hype van és almás logó. az autós példádnál maradva olyan, mintha egy régi jó luxusautógyártó kiszervezné a gyártást a távolkeletre. egy nagy kínai gyárban szomszédos gyártósorokon készülnek a luxusautó alkatrészei és a "család gazdaságos autójának" alkatrészei. ugyanott szerelik össze őket, csak a luxusautóra a régi neves márkajel kerül és más a designja. és természetesen a szalonban többszörös árat kérnek érte, pedig már nincs lényes különbség.

ez a szokásos terelés. természetesen nem mindegy milyen memória van benne, ecc modulok e. nem mindegy, hogy 771 vagy 775 xeon cpu, ill 1567 vagy 1366 az új generációnál. MLből még sima Core2es modell is van ha jól tudom. nem mindegy a chipset, stb. stb.
Mac pc és többi brand PC esetében ugyanakkor ugyanazok a memóriamodulok, cputípusok, chipsetek találhatóak meg. így a különbség csak az RDF:)