Nem illegális a jailbreakelés, hálózatfüggetlenítés mostantól az Egyesült Államokban

Címkék

Tavaly év elején az Apple kijelentette: az iPhone jailbreakelése illegális. A vállalat álláspontja az volt, hogy ez a cselekedet kimeríti a szerzői jog és a Digital Millennium Copyright Act névre hallgató Egyesült Államok-beli törvény megsértését.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) korábban kéréssel fordult a U.S. Copyright Office-hoz, amelyben azt kérte, hogy a jailbreakelés kapjon kivételt a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) hatálya alól. 2009 elején a Mozilla Corp. támogatásáról biztosította az EFF-et a jailbreakelés dekriminalizálására irányuló törekvésében. Az EFF azt szerette volna elérni, hogy a Copyright Office engedélyezze a jailbreakelést az Apple iPhone tulajdonosoknak anélkül, hogy azoknak tartaniuk kellene az esetleges jogi következményektől.

Az EFF most bejelentette, hogy sikerrel járt.

A Electronic Frontier Foundation (EFF) mai bejelentésében az olvasható, hogy három fontos kivételt sikerült kapniuk a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) alól. A bejelentésben az alapítvány örömét fejezte ki, hogy segíthetett az jailbreaker, unlocker és vidder embereknek.

A bejelentés szerint mostantól nem kell törvényi következményektől tartania annak, aki:

  • megoldja, hogy a telefon gyártója által engedélyezett szoftvereken kívül más alkalmazásokat is futtatni tudjon készüléke, azaz jailbreak-eli telefonját
  • hálózatfüggetleníti telefonját, azaz unlock-olja
  • amatőr videó remix "művészként" legálisan megvásárolt DVD-jén feltöri a másolásvédelmet annak érdekében, hogy abból részleteket emeljen ki például azért, hogy remixeket készítsen olyan videómegosztó oldalakra, mint a YouTube

Ezeken kívül további más kivételek is születtek, például a vak emberek feltör(et)hetik a védelmet az elektronikus könyveken, hogy azokat például felolvasószoftverek segítségével meghallgathassák.

A pontos részletek itt, itt és itt.

Hozzászólások

Kis lépés az embernek, de nagy lépés a wareznek...:)

Ha jól sejtem ez lavinát fog elindítani. Gondolok itt az USA precedensen alapuló joggyakorlatára. Mekkora jogászkodás lesz még ebből! :-)

"hálózatfüggetleníti telefonját, azaz unlock-olja"

Pár éve itthon ez még üldözendő cselekedetnek számított, most mi a helyzet? Tud erről valaki valamit?

Nana, a telefont te megvasaroltas, a te tulajdonod, ha ugy hozza kedved akar egy kis szigszallag segitsegevel stepcipot is gyarthatsz belolle. Amig a valalt havidijjat, stb stbt fizeted addig a szolgaltatot nem erdekli hogy mit csinalsz.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

ja, meg a windows-t is megvásárolod, meg a kocsit is, mégse tehetsz vele azt, amit csak akarsz.

én nem fogok neked szerződéseket, ászf-eket túrni, de szerencsére más már kicsit nézelődött, te meg élhetsz olyan tévhitben, amilyenben akarsz :)

http://hup.hu/cikkek/20100726/nem_illegalis_a_jailbreakeles#comment-108…

szerintem.

Igazából nem kellene összefüggenie a kettőnek. Miután megveszem a telefont az az enyém, így elvileg azt csinálok vele amit akarok. Ha szerződést kötöttem a szolgáltatóval akkor is. Persze szerződés esetén a szerződés idejére fizetnem kell az előfizetési díjat, de nem kötelezhetnek, hogy ezt a készüléket használjam, illetve arra sem, hogy ezt a készüléket másra ne használjam.

Elvileg.

Gyakorlatilag ma ezt teszik, kérdés milyen alapon...

Na igen, elvileg ossze is torhetem, csak attol meg fizethetem a szerzodes szerint a dolgokat. Azt kene vegre eldontenie a cegeknek, hogy ok telefont adnak el? Mert ha igen, az enyem, akkor ne kotekedjenek, hogy mit csinalok vele utana. Vagy ha ez nem tetszik nekik, akkor mondjak azt (es csinaljak is ugy), hogy en csak kolcsonzom a telefont, ezert nem tehetek pl vele akarmit, mivel nem az en tulajdonom. Akkor viszont egyszer vissza kell adni, es mondjuk a "berleti dij" sokkal alacsonyabb kene, hogy legyen mint egy fogyasztoi ar. Bar nyilvan IANAL, lehet pont az a trukk, hogy a "husegnyilatkozat" meg hasonlok miatt a ketto kozott lebeg a dolog? Akkor viszont kisse ossze van mosva a keszulek mint eszkoz, es az elofizetes mint szolgaltatas ...

Szerintem meg a szerződés arról szól, hogy x évig fizeted a díjat. Akkor is ha a telefont pl. ellopják. Sőt akkor is fizetsz, ha egyoldalúan megszünteted a szerződést.

Szóval a cégek nem telefont adnak el, hanem "szolgáltatást". A telefont gyakorlatilag ajándékba adják. :))) Naná, hiszen anélkül nem tudnál telefonálni és extra bevételt generálni a számukra.
Ha már az első napon összetöröd és egy percet nem telefonálsz a "szolgáltatónak" akkor is bőven megéri a dolog. Neked kevésbé, tehát tuti, hogy használni fogod. Legalábbis az emberek 99%-a.

Ettől függetlenül rohadt nagy káosz van ezen a "piacon". A káoszban a "szolgáltatók" nagyon is érdekeltek. Na ebben kellene már végre rendet vágni.

Ha meg valaki összetöri vagy feltöri? Mit tud a "szolgáltató" tenni ellene? Mit tud a hatóság? Szóval mi értelme tiltani?

Azt próbálnak tiltani amit akarnak, ha meg lehet kerülni akkor meg lehet és kész. Mivel a készülékedet megvásároltad, azt csinálsz vele amit akarsz (ameddig a szolgáltató felé teljesítesz minden kötelezettséget).

Szerintem ez olyan szitu, hogy veszel egy gépet a tacskóból és meg lenne neked mondva hogy legálisan csak MSDOS 6.11-gyel használhatod, egyéb esetben küldik rád az ügyvédeiket.

Összetörni bármikor nyugodtan összetörheted. A tiéd. A rajta keresztül hozzáférhető szolgáltatást nem buzerálhatod. Értsd: csak a saját szolgáltatójához csatlakozhatsz vele, mert ő így adta el neked hogy arra számít, rajta keresztül megy át a telefonforgalmad. Ha a telefonod megjelenik más szolgáltató hálózatán, onnantól fog rád szállni (elviekben).

Nos, a sok ember által - a hírekből - félreismert (vagy épp abszolúte nem ismert) Albániában már jelenleg is 4 (!) mobilszolgáltató cég működik. Már régóta _nem_ a lefedettség a kérdés, hanem komoly árháború van kialakulóban. Az igaz ugyan, hogy Albánia területének 70%-a hegyvidék, s mégis hamarabb oldották meg a cellasűrűséget: legyen/van majd' mindenhol térerő... Érdekes: így is lehet? :)

Nem értem, hogy hogy jön ide Albánia, meg hogy ott 4 szolgáltató van. (Nálunk már ha jól számolom 6 szolgáltató van virtuális szolgáltatókkal együtt.)
Meg minél oldották meg hamarabb a cellasűrűséget? (meg mi az a cellasűrűség, és miért kell megoldani?)
És itthon nincs majd' mindenhol térerő? Szerintem nagyon kevés a lefedetlen terület...

Budapesttol 20 km-re sincs terero Pilis***-ban;-)
Szerintem Vodafone-nal meg mindig ugy gondoljak, hogy eleg az a 90%-os *lakossagi* lefedettseg, amivel eveken keresztul kampanyoltak...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Továbbra is Btk. kategória:
300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. illetve ennek 2/b pontja
b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Arról nem tudok, amikor a Nokia Netmonitort (http://www.mobilozok.hu/2010/02/nokia-netmonitor-leiras.php#more-1039) akartam aktiváltatni egy régi 3310-esen, akkor világosítottak föl, hogy pl ez, de a telefon feketén történő függetlenítése is bűncselekmény. Ugyanilyen az IMEI szám megváltoztása is. Így letettem minden ilyesmiről, illetve addig sem volt tervben, csak érdeklődtem, hogy miért nem érhető el alapból.

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Akkor ha jól sejtem, ez az android Rootolásra is vonatkozik? (Bár ott korábban sem hallottam sok fenyegetőzést...)

Nagy Péter
www.konquer.org

Azt azért válasszuk szét, hogy hatóságilag üldözendő e a rootolás, és a gyártó/szolgáltatóval kötött szerződés mit tartalmaz.
Mert az egyik ptk, a másik btk kategória. Tehát lehet, hogy a hatóság nem akar lecsukni a törés miatt, de ha az EULA, vagy ászf tartalamazza, hogy a törés gari vesztést okoz, akkor ezt te az aláirásoddal elfogadtad.
Magyarul a garanciavesztés, és a sitt két külön dolog.
Annyi történik, hogy a garit bukod, de nem ültetnek le. Ez minden.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Kiveve, ha hibas a telefon. Par hiba eseten ugyanis nehez visszaallitani - marpedig a garancia igazabol hibas telefonok eseten szamit. (a szervizben ha maga a flash meg mukodik, rajohetnek, hogy valaki megpiszkalta - mar ha egyaltalan foglalkoznak a dologgal)

--
Most popular iPhone App of the month:
Public Telephone Box Locator

Akartam irni, hogy az ilyen kütyüknél az olyan hiba amit nem old meg a rom frissités, az általában olyan, hogy már nem tudod restore-olni a gyári rom-t, hanem elsö utad a szervizbe visz. Ott pedig ha fözött a rom, kiszámlázzák a javitást. (mert ugye ugrott a garid)
Én amondó vagyok, hogy gari idő alatt ne nagyon fözzük a gépet :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...