A YouTube arról, hogy szerinte miért nincs még vége a Flash érának

A hét elején számos forrásból értesülhettünk arról a hírről, hogy a pornóipar - amely mindig is élen járt a technológiai újdonságok elterjesztésében és kétségkívül hatással volt a web formálódására - kész dobni a Flash-t (ha az Internet Explorer képes lesz felpörögni). Az egyik felnőttszórakoztatással foglalkozó óriáscég vezetője kijelentette, hogy a jövő a HTML5.

Nem tudni, hogy a hír hatására vagy sem, de John Harding, a YouTube szoftvermérnöke egy blogbejegyzést közölt, amelyben kifejtette, hogy a YouTube miért nem érzi úgy, hogy már eljött a Flash korszak vége.

Harding hat pontba szedve részletezi azt, hogy szerintük a HTML5 miért marad el még az Adobe Flash mögött. Noha - állítják - a HTML5 <video> tag egy nagy lépés előre a nyílt szabványok felé, szerintük az Adobe Flash továbbra is kritikus szerepet fog betölteni a videóterjesztésben.

A problémák a HTML5 előtt, amelyek megoldásra várnak:

  • melyik videóformátum?
  • robusztus videó streaming
  • tartalomvédelem
  • beágyazás
  • teljes képernyős videólejátszás
  • kamera- és mikrofon hozzáférés

A fenti problémák azok, amiért a YouTube úgy gondolja, hogy számára jelenleg az Adobe Flash kínálja a legjobb platformot a videóterjesztésre.

A blogbejegyzés itt.

Hozzászólások

Jogos észrevételek. És meglátásom szerint jó sokáig nem is lesz html5 megoldás (ha egyáltalán lesz)ezek kiváltására.
A flash elsőbbségének még minimum 5 évet bátran adhatunk. Főleg, hogy mobil platformon is el fog terjedni
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

miert baj ha egy szart valaki ki akar valtani, el akar kerulni? En kifejezetten utalom a weboldalakat amik sok flash elemet tartalmaznak, meg win alatt (ceges noti) is hatalmas ventillatorporgetes az eredmenye egy flash tartalom megjelenitesenek
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Nem baj, sőt.
De én amondó vagyok, hogy amíg nem sikerült kiváltani, addig használjuk a régit. És mint látható sok felhasználási területen most még képtelenség kiváltani.
A flashblock meg tényleg kötelező darab :DDDD
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Akkor képzeld hozzá azt, amikor az ugráló/villogó flesses bannereket ugráló/villogó html5 bannerek váltják ki. Nem lesznek gyorsabbak, nem lesznek spórolósabbak, és még blokkolni is nehezebb lesz. Arról meg nem is beszélve, hogy "nincs"-el a "szar"-t nem lehet leváltani, de másik "szar"-al sem.

Vagy CSS3blokk, vagy SVGblokk. A jómunkásemberek elég nagy százaléka nem a bitkép-alapú produkcióban utazik, hanem css-ninnya, vagy vektoros wizardy alapon. Elég sok css3 alapú animáció futkorászik a proof-of-concept szekciókban kihangsúlyozva éppen azt, hogy mennyire királyosság, hogy ugráló/villogó bannert így tudjon kipakolni valaki flesmentes technológiával. Például blokk dissz (értelemszerűen a kép elemeit érdemes gondolatban behelyettesíteni mondjuk egy edigital reklám jellemző elemeivel, nekem chrome-al 50%on hörög a proci az animáció alatt)

es ezek most csak szigoruan a video megjelenitessel kapcsolatos hianyok, ami lehet hogy az elsodleges felhasznalasi terulete a flashnek, de messze nem az egyetlen

Igy van.
És a presztizs szempontot is vegyük figyelembe. Egy robusztusabb videó, vagy játék szaggatni fog a mobil eszközön, de az szközben benne lesz a flash, csak azért, hogy előnyként lehessen feltüntetni.
Az android platform ugye támpogatva, így arra számítok, hogy 1-2 éven belül elterjed a telefonokon, és még inkább nem lesz senki érdeke html5-re váltani a weboldalakon.
Ekkor az apple is ki kell dolgozzon valami "használom a flasht, meg nem is" módszert, mert nem tudja komoly arccal harcba küldeni az iphone5-6-7 verziót az aktuális htc géppel szemben.

Szóval ne temessük a flash, mert megkerülhetetlen, ráadásul pont most nyílt ki a számára egy teljesen új szegmens. (mobilok)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

IMHO ezzel maximum azt éri el, hogy az USA-ban nem lesz a HTC-kben ilyen/olyan funkció az elcseszett szoftver-szabadalmi rendszer miatt. Viszont USA!=Világ.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a SilverLight nem szól bele a Flash/HTML5 vitába?

A lehetőség megvan, de azért egy RTL Klub még nem váltja meg a világot, személy szerint egyelőre nem találkoztam olyan szolgáltatással, amire nekem szükségem van, és Silverlight muszáj hozzá.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"Te fejlesztenél olyan weboldalt, amit csak winfos alatt, csak PC-n működik?"
Alatalaban a fejlesztesi ido 20%-at foglalja csak le a userek 80%-nak kiszolgalasa, a tobbi 80% a maradek 20% user kiszolgalasa.
Nem az a kerdes, hogy csinalnal-e vagy nem, hanem hogy melyik az, ami uzleti szempontbol kifizetodo-e. A cegtulajdonosokat barommira nem erdekli, hogy van meg par%-nyi user, akihez nem jut el az info. Ha igy eri meg, akkor igy eri meg.

+live streaming. mkv ebben a kerdesben egy rotfl.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ogg viszont kifejzetten jo volt ebben. Vorbis mint hang idonkent egyszerubb volt, mint mp3 stream, es ugy tudom (fixme) theora se cinkes live streamhez. De h264 streamet is csinalnak settopboxok, bar nem tudom a kontenere mkv-e, de maga a h264 megoldhato flash nelkul live streambe.

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user (KDE)! Number of reinstalls since 2009 september: 0

A teljes képernyős lejátszáshoz annyit, hogy a szabvány tudja, csak éppen a browserek nem támogatják, kivéve egy-két fehér hollót. Ennek megfelelően a YouTube pl. meghekkelte és szofveresen nagyítja a HTML5 videót "fullscreenhez", amely viszont tönkreteszi a szabványt támogató browserek supportját. Komolyan az az érzésem, hogy akik a webtechnológiákért felelnek mintha szándékosan basznának el mindent, ezáltal adva helyet a ilyen flash-szerű borzalmaknak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én a YouTube hekkelésén azért akadtam le, mert a Google-nak van saját browsere, amelyik szintén nem támogatja a full screent. Erre ahelyett, hogy megcsinálnák a browserben, meghekkelik javascriptből, hogy máshol is szar legyen. Argh-e?

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A teljes képernyős lejátszáshoz annyit, hogy a szabvány tudja, csak éppen a browserek nem támogatják

Biztos? Idézem a (jelenleg Working Draft állapotban lévő) specifikációt: "User agents should not provide a public API to cause videos to be shown full-screen. A script, combined with a carefully crafted video file, could trick the user into thinking a system-modal dialog had been shown, and prompt the user for a password. There is also the danger of "mere" annoyance, with pages launching full-screen videos when links are clicked or pages navigated. Instead, user-agent-specific interface features may be provided to easily allow the user to obtain a full-screen playback mode."

Forrás

Ez azt jelenti, hogy a bongeszo adjon modot arra, hogy a user donthesse el, hogy fullscreenben akar latni valamit, vagy nem.
"Instead, user-agent-specific interface features may be provided to easily allow the user to obtain a full-screen playback mode.""
Az egesz fenti bekezdes arrol szol, hogy programozottan nem lehet elerni, hogy egy video fullscreenben jelenjen meg, csak a user keresere.

Nekem az első hozzászólásból más jött le, de mindegy. Mindenesetre az lenne a legjobb ha lenne egy szabványos control elem amit CSS használatával testre lehetne szabni, hogy illeszkedjen is az oldal stílusába, és akkor nem lenne szükség workaround-okra.

SZERK.: bár jobban meggondolva az se lenne túl biztonságos...

"a pornóipar - amely mindig is élen járt a technológiai újdonságok elterjesztésében és kétségkívül hatással volt a web formálódására"

Anarki kivételesen jó cikke arról, hogy ez mekkora mítosz és mennyire nem igaz, hogy a pornóipar élen jár bármiben is.

http://index.hu/tech/2010/05/11/a_porno_lenne_a_technikai_fejlodes_moto…

Végképp nem volt a pornóipar hatással a web formálódására, ezt a részt mégannyira nem értem, az Adobe Flash alkalmazása Youtube szerű oldalakhoz nem igazán innováció és még ebben sem elsők.

A webre a kliens és szerver oldali technológiák, a Web 2.0 (blogok, közösségi oldalak és más webes szolgáltatások), a fájlcsere voltak hatással, a pornó csak tartalom.

A kamera és mikrofonhozzáférés elvileg ki lesz pipálva, erre lesz majd a device tag.

Azért remélm lesz valami védelem.
Alég kényelmetlen lenne, ha a cég webfejlesztője használni kezdené, a böngésződ zokszó nélkül használná is, neked meg mint látogató infarktust kapsz, mert a reklám blokkolódat megkerülve reklám szöveg kezd üvölteni az arcodba :)))))))))))

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

bár amilyen gonosz vagyok, én a webkamerát címezném rögtön, hogy ha reggel felkelsz ádám koszümben, és lekéred a levelezést, a pimpiliről a shot izomból mehessen a facebook- ra :D
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Vajon mi a fenének a youtube-nak a kamera meg a mikrofon hozzáférés?