A Google nyílt forrásúvá teszi a VP8-at?

Címkék

Talán emlékszünk még arra, hogy tavaly augusztusban megvásárolta a Google a video tömörítési technológiákat fejlesztő On2-t, s ezáltal a keresőóriás birtokába került a VP8 névre hallgató, nagyteljesítményű video codec.

Talán arra is emlékszünk, hogy az FSF februárban arra kérte a Google-t, hogy szabadítsa fel a codec-et és kezdje el azt használni a YouTube-on. Nem kizárt, hogy a vállalat teljesíti a kérést. Legalábbis arról számol be a newteevee.com, hogy több forrásból is arról értesült, hogy a Google a hamarosan nyílt forrásúvá teszi a VP8 codec-et. Ha a hírek igazak, akkor a Google a Google I/O fejlesztői konferencián teszi meg a bejelentést a jövő hónapban. Az oldal tovább megy és azt állítja, hogy várhatóan a Mozilla a Firefox-hoz a Google pedig a Chrome-hoz bejelenti az új codec támogatását.

A Google szóvivője azt nyilatkozta a megkeresés után, hogy jelenleg nincs mit bejelenteniük. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Adja az ég hogy megtegyék. Alig várom már hogy ne tudjon egyik cég se termékkapcsolással vagy fájlformátumokkal oprendszert vagy szoftvert terjeszteni..

Végre születne egy olyan nyílt szabvány, ami lehetővé tenné, hogy a HTML5 legjobb újításait mindenhol el lehessen érni. Milyen szép is lenne, ha a videómegosztók mind működnének flash player nélkül is.

+1
A Theora VP3 alapú (igaz pofozgatták, de távolról sem akkora intenzitással mintha egy teljes cég főállású fejlesztőcsapata állt volna rá 10 évig)

Ez viszont már komolyabb H.264 riválisnak tűnik, kíváncsi vagyok az eredményre, bár az eddig is egyértelmű volt, hogy a HTML5 videoformátumot a youtube tulajdonosa dönti majd el - tehát a gugli.

SZVSZ:
Google html5-tel V8-at akarja tolni.
De nincs hardveres gyorsítás hozzá, csak a h264-hez. Azaz mobilon pl használhatatlan lesz.
És ekkor jön majd jól a Theora, ami egyrészt alacsony minőségnél kb hozza a h264 szintjét, másrészt van rá esély, hogy egy mobil CPU-ból is elbírja.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Én arra próbáltam rámutatni, hogy szinte minden mobilban van már hardveres gyorsítás a h264-hez. Tehát ha te videót akarsz szolgáltatni h264 nélkül, akkor nem elég, hogy minőségben tudj alternatívát adni (V8), hanem megoldást kell találnod arra is, hogy a gyenge készülékeken is le tudj valamit játszani, legalábbis addig, amíg nem érkezik hardveres gyorsítás a V8-hoz.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

annyira nem lassú a Google etalonnak szánt NexusOneban levő 1Ghz arm cpu. integeronly theora lib van, valószínűleg vp8hoz is van, illetve lesz gyorsan ha mégsem lenne még.
az akku persze úgy gyorsabban merül, de a kompatibilitás biztosítható.
a Google a jövőre tervez a VP8 kódnyitással, nem a jelenre. korábban egy másik hírnél beszéltünk arról, hogy jó sok h.264ben is használt szabadalmaztatott technológia lehet a VP8ban. ha lesz kódnyitás a Google feltehetően jó pénzt fog fizetni az MPEG.LA részére. ha sok a hasonlóság a VP8 és h.264 között, akkor nem lesz nehéz VP8 dspket piacra dobni. ezek általában arm magos soc chipek. egy új firmware és h.264 támogatás vp8ra cserélhető.
a youtube egymaga annyira befolyásos, hogy annak html5+vp8ra átállása mozgásba hozza az egész hw ipart. a mobilgyártók nem fognak tiltakozni, ők csak örülnek ha lesz plusz egy érv a legújabb telefonmodelljeik mellett.

"beszéltünk arról, hogy jó sok h.264ben is használt szabadalmaztatott technológia lehet a VP8ban"

Ebben az esetben már eddig is fizetnie kellett volna a VP8 készítőinek...
Nem hiszem, hogy a cégek, akik VP8-at licenszelték, partnerek lett volna egy h264-es szabadalomsértésben, illetve ha úgyis fizetniük kellett volna a licenszet az MPEG-nek, minek választották volna a VP8-at?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

ez nem így működik. képzeld el úgy, mintha egy Utube szerű saját videomegosztót készítenél. megveszed az Adobetól a Flash licenceket, felállítod a szervereket. onnantól kezdve bármilyen szabadalmi vita felmerül, azért az Adobe tartja a hátát, az ő ügyvédjeik kezelik az ügyet. egyfajta ernyőszervezetként védenek téged. ezért éri meg ma, a html5 előtt a flash az árát szerveren.
ha a "nyers" videót raknád ki a videomegosztódra, teljesen opensource programokra alapoznál, és felmerülne egy szabadalmi per, neked kellene bíróságra menned, megvédeni a jogaidat.
ha egy játékot fejlesztesz, és abban a videókhoz VP8 codecet használsz, akkor ott is ugyanez a helyzet, mint a flash videomegosztó szerver esetében. ha szabadalmi per indulna a VP8 ellen, akkor az ON2, illetve most már a Google jogi osztálya megóvna a kellemetlenségektől. így az is megéri az árát.
ha az technikailag egyébként superior Dirac codecet használnád, akkor per esetén, hasonlóan a "nyers" videós megosztószerveres példához, megint csak neked kellene bíróságra járnod, ill a cégednek.

az MPEG.LA nem spekuláns paraziták gyülekezete. nemcsak szabadalmi portfóliókat tartanak fent és licencelnek, hanem komplett megoldásokat adnak. azaz egy licenccsomagban megkapsz mindent, ami egy MPEG alapú bármilyen termékedhez szükséges, legyen az asztali lejátszó, iptv rendszer, digitális kábeltv, zenelejátszó, játékprogram vagy akármi.
ha voltak érintett h.264 szabadalmak, akkor eddig is volt megállapodás az On2 és MpegLa között. ebben az esetben nyilván kell egy új megállapodás a kódnyitás kezelésére.

éjjenéjjen, akkor valszeg az előző tárolófestés úgy, ahogy van, fölösleges volt :)
szerintem.

Nyitnak inkabb meg a VP6-ot... Ha mar jelenleg a Flash penetracioja meglehetosen magas es az azt szereti nem a VP8-at.

Valaki el tudna mondani roviden, hogy mi ennek a jelentosege (ha van neki egyaltalan)? Sajnos nem ertek a multimediahoz.

thx

lesz végre free h.264 szintű videocodec. ezzel a kirakós összes darabja meglesz szabad, royalty és szabadalmidíjmentes softwarek és eszközök építéséhez, multimédiás célokra. VP8 video+Vorbis hang.
konkrétan napi aktualitása, hogy a html5 szabványt úgy lehet elfogadni, hogy továbbra is teljesen free technológia maradjon.

Mondjuk szerintem a Vorbisra is ráférne egy kis gyúrás, 64 kbps és felette teljesen jó és versenyképes, de 45 kbps-nél és az alatt megrekedt eléggé experimentális szinten. Pedig volt pár jó ötlet rá, hogy hogyan lehetne felhozni he-acc-vel egy szintre, anélkül, hogy konkrétan azt a szabadalmaztatott megoldást használnák. A másik hasonló téma a többcsatornás támogatás, amin régen nagy öteltelések mentek, hogy az AC-3-hoz hasonlóan 2-nél több csatorna közötti redundanciát is ki tudják használni, de végül semmi sem valósult meg belőle.
---
Internet Memetikai Tanszék

ha igaz lesz a hír, akkor
Vincent megint csak örülünk!:D
ez most egy nagyon jó hónap:)