FSF a Google-nek: szabadítsd fel a VP8-at és használd a YouTube-on

Címkék

Tavaly augusztusban jelentette be a Google, hogy megvásárolja a video tömörítési technológiákat fejlesztő On2-t. A tranzakció február 16-án lezárult, melynek során a Google tulajdonába került a VP8 névre hallgató, nagyteljesítményű video codec. Ezt az alkalmat megragadva írt egy nyílt levelet a Free Software Foundation a Google-nek, amelyben arra kérte a keresőóriást, hogy vegye fontolóra a codec visszavonhatatlan, jogdíjmentes licenc alatti kiadását és felhasználását a YouTube-on. Az FSF szerint ezzel a lépéssel a Google véget vethetne a web szabadalmakkal terhelt video codec-ektől és proprietary szoftverektől (Flash és H.264) való függésének. Részletek a nyílt levélben.

(A linkért köszönet Udi-nak.)

Hozzászólások

Most akkor a theora mégiscsak roszabb, vagy a szabad szoftverek űjabb vergődését láthatjuk?

Ha elolvastad, akkor azt a részt is feltehetően elolvastad, hogy az FSF szerint az Ogg Theora van olyan jó webes videóra, mint a H.264. Ezt az összehasonlítást linkelték. A Google-nek vannak kifogásai vele szemben, az FSF nem ért vele egyet. Az FSF erre azt mondja, ha a Google-nek valamiért nem jó az Ogg Theora és helyette megvette a VP8-at, akkor legalább adja ki azt és használja.

--
trey @ gépház

Bevallom, ez nem jutott eszembe.

Viszont, ha ez valóban olyan jó codec lenne, akkor miért nézett rá a H.264-re a google egyáltalán?
Nem lenne logikus, ha valaki más zárt formátumát preferálnák a saját zárt formátumuk helyett, főleg ekkora piaci súlyt birtokolva.

Szerintem a google a youtubeon keresztül képes lenne megölni a firefoxot és az operát ha azt mondaná mától csak H.264-et sugárzunk. Mivel ez a két vállalat nem lenne képes megfizetni a licencdíjat, a böngészőjük halálra lenne ítélve. (Most hagyjuk figyelmen kívül azt az információt, hogy a H.264 mögött álló csoport meghoszabbította az ingyenes felhasználás határidejét, mert ez a H.264/Theora vita következményeként történt (szerintem).)

Ezt viszont most is megtehetné a VP8-al.

"hogyha a google nem nyitja meg teljesen a vp8at, csak a youtube-nak teszi szabad hasznalatuva."

Itt nem erről van szó.

1.) szabadítsa fel -> adja ki egy visszavonhatatlan, jogdíjmentes licenc alatt
2.) terjessze el -> kezdje el használni a YouTube-on
3.) ha elterjedt mindenki örül, mert kiszorítja a Flash-t és a H.264-et egy korábban már felszabadított (1. pont) cucc

--
trey @ gépház

Hát minden attól függ, hogy a MPEG4 szabadalmi licenszek mennyire érvényesek a Google-re. Ha úgy, hogy ők valahogy kivételek a díjfizetés alól, mint ahogy egyébként sok nagyvállalat ilyen-olyan cross-licensing agreementek miatt mentességet élvez, akkor semmi előnyük nincs a VP8-ból. Ha viszont fizetniük kell érte, vagy akárcsak korlátozott ideig érvényes a mentességük akkor elég egyértelmű, hogy jobb, ha a VP8-at használják. A probléma az lehet, hogy a VP8-ban használt megoldások többsége is ilyen-olyan szoftverszabadalmak hatálya alá eshet, elég kiterjedt kutatást kell végezni, hogy ezeket egyáltalán be lehessen azonosítani. A H.264-nél legalább többnyire tiszta a helyzet, van egy ismert szabadalmi portfolio, amit licenszelni kell. Ha ezeken felül valaki előáll azzal, hogy a H.264 az ő valamelyik szabadalmát sérti, akkor egyszerre az összes H.264 licensztulajdonossal kerül szembe.
---
Internet Memetikai Tanszék

MPEG LAnak kell fizetni a szabadalmi licencek után, de csak ott, ahol szoftverszabadalmak élnek. kívülről természetesen ez is perelhető egy patent troll cég által, de akkor az MPEG LA védőernyőt biztosít a már meglevő ügyfelei számára. azaz ők birkóznak a bíróságon nem a Google a youtube miatt.
a full opensource codecekkel, mint a Theora vagy a Dirac az a probléma szokott felmerülni, hogy ott nincs mögöttük nagy szervezet szabadalmi portfólióval, ezért egy patent troll pénzkövetelő cégecske feltűnése esetén, mindenki közvetlenül bekerülhet a perbe, aki azt a codecet használja. konkrétan a Theora esetén erre azért kicsi az esély, mert a theora valójában szintén az ON2 egyik korábbi condecjén alapul. az ON2 a VP3 codecet, minden érintett szabadalom ingyenes használati jogával odaadományozta a xiph.orgnak még 2004ben. így minimális az esélye annak, hogy komoly támadás érhetné a bíróságon, de sok unatkozó troll jogász így is bepróbálkozhat, hátha alapon és ilyenkor a Theorat alkalmazó oldal a tűzvonalba kerül. ahol van állandó jogi osztály, ott ez nem probléma. h.264 minőségétől ma már alig marad el.
a minden szinten superior Dirac codec biztosan sért szabadalmakat. technikailag ugyan jobb h.264nél is, kockásodás alapból kizárva, de EUn kívül problémás a felhasználása, a szoftverszabadalmak miatt.

A "a minden szinten superior" is megérne egy misét (ezt tudtommal még a fejlesztők sem állítják), de a "biztosan sért szabadalmakat"-ra dobhatnál egy forrást...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

keress rá a "wavelet codec patent" szavakra. pl a doom9en sok háttérinfót találsz. a wavelet codecek már azelőtt agyon lettek szabadalmaztatva, mielőtt az első használható codec elkészült volna. egyébként minőségben a snow codec előrébb jár, mint a dirac, mert Michael közismerten nagy ívben leszarja a szabadalmakat.

http://www-ee.uta.edu/Dip/Courses/EE5359/ArunaRavi_MSThesis.pdf
Itt egy Dirac vs H.264 osszehasonlitas, ami a kovetkezokre jut:
"Dirac achieves slightly higher compression ratios for lower bitrates than H.264 in case of QCIF sequences. At higher QCIF bitrates both Dirac and H.264 achieve similar compression. H.264 provides better compression at higher bitrates especially for CIF and SD, HD media."
"SSIM indicates that H.264 has slightly greater improvement. However the question remains whether the enormous cost in royalty fees justifies the additional increase in quality."

Azaz csak kis felbontáson (QCIF=176x144) versenykepes a Dirac a H.264-gyel szemben, es elonye valojaban csak az, hogy royalty-free.

a wavelet codecek magasabb minőségi kategóriába tartoznak, mint a discrete cosine transforms elven működő codecek. ha nem érted, nem fogom 15 sorban elmagyarázni az okokat, mert legalább annyira felesleges lenni, mint általános relativitáselméletet oktatni 20 sorban:)
a Dirac jelen állapotában még messze nem használja ki a lehetőségeit olyan szinten, mint a h.264. de arra már 2 éve is eléggé jó, hogy a BBC Diracban továbbítsa az Olimpia képeit Pekingből Londonba. egyébként ismerem a linket irományt.
a másik wavelet codec a Snow, már régen lehagyta a h.264et.

Hosszútávon szerintem megérné a Googlenak, hogy teljesítse az FSF kérését!

Ebben az évben jön a Chrome OS, ami a webes alkalmazásokra épít. De az nem jó a Googlenek, ha a flash player miatt akadozik és lefagy a rendszerük. Ezért kell vmi alternatíva, és nekik van. És ha nyílttá tennék, akkor jobban el tudna terjedni.

Meg ugye nem akarnak az Adobetól függeni, el akarják kerülni, hogy olyan vita alakuljon ki, mint az Apple vs Adobe vita.

És azt se felejtsük el, hogy a H.264 nem lesz örökké ingyenes a felhasználóknak.

Szerintem logikus lépés lenne a Googletől. 100 millió dollárért vették, az nekik aprópénz, szerintem nem is sokat vacilálnak a dolgon.

Ebben az évben jön a Chrome OS, ami a webes alkalmazásokra épít. [...] És ha nyílttá tennék, akkor jobban el tudna terjedni.

A ChomeOS a Google saját böngészőjével fog érkezni, ergo semmi szükségük arra, hogy nyílttá tegyék a megvásárolt VP8-at azért, hogy a Firefox is buildelhesse. Saját maguknak ásnák vele a vermet.

Hangsúlyozottan ezt csak arra írtam, hogy azért nyissák meg, mert akkor jobban terjedne a ChromeOS.

Ha a Chrome által támogatott codec olyan, hogy
- a Firefox jogi okokból (most, vagy potenciálisan a jövőben szabadalomköteles) nem használhatja,
- és a !Google videóoldalak nem használhatják (ingyen, és a jövőben is),
akkor kevésbé valószínű, hogy a többi videóoldal az adott codec-kel támogassa a HTML 5 videót, ami pedig a Chrome OS-t hátrányba helyezi, mivel a Flash player viszont vacak rajta.

a Google is érzékeli, hogy a Flash királyságának napjai meg vannak számlálva. amit biztosan nem akar senki az a Silverlight. ezért akarnak egy életképes nyílt alternatívát elterjeszteni.
imho a Flash egyáltalán nem biztos, hogy oly hamar kiszorulna. ráadásul épp eléggé nyílt a Flash ahhoz, hogy hosszú távon mindenkinek megfeleljen.
a Google helyében egyáltalán nem sietnék a Flash lecserélésével.

Valószínűleg azért, mert a flash playeres lejátszó is h.264-et használ, tehát ahhoz, hogy natívan azt sugározza, elegendő a felületet újraírni, a videókat nem kell konvertálni. Illetve párhuzamosan mehet a flash lejátszóval együtt, ami továbbra is ismeri ezt a formátumot, tehát elég egy formában tárolni a videót, és azt kiadhatja mindkét felületre. Ha a flash playerben megjelenne az ogg theora támogatás, akkor lehetne búcsúztatni az mp4-et...

Azert tok jo, hogy ezt az osszehasonlitast linkeltek.
Alacsony savszelen nem a H.264-gyel hasonlitja ossze a videot, hanem H.263-mal, es ott ki is jon, hogy a Theora jobb, mint a H.263 (ez benne is van az osszehasonlitasban), ezzel nincs is gond, csakhogy azota a YouTube mar nem hasznal H.263-mat, mindent atkodoltak H.264-gye.
A masik esetben, a magasabb savszelnel az osszehasonlitas meg kijelenti, hogy a H.264 minosege, ha csak kicsit is, de jobb, mint a Theora-e.

ROFL
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én azon sem lepődnék meg, ha ez a VP8 bekerülne a HTML5 szabványba, mint hivatalos ajánlás...

de csak jó sörfogyasztó kerületekben működik. biztosítani kell a sörcsőhálózaton a folyamatos söráramlást, nehogy megromoljon a csövekben álló sör:) és természetesen tartósítószert sem kell úgy használni. ilyen programmal egy polgármesterjelölt befutó lehet a választáson:)

Bécsben meg tudják oldani. inkább egy új normális főpolgármester kellene már BPre. de ami késik, nem múlik:)
vidéken pedig sok 100ezer azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik lakóhelyüktől ~60km távolságra kapnának csak munkát, de nem győznék fizetni a munkába járás költségeit. benzin+autófenntartás elvinné az egész fizetésüket. így inkább segélyeken élnek. imho ennél már hasznosabb lenne a 100Ftos benzinár.

Ausztria sokkal kevésbé Bécs-függő, mint amennyire Magyarország Budapest-függő. Nagyon sok nálunk az országban, aki adminisztratv, szórakozási vagy egyéb okok miatt kénytelen Budapestre utazni. Ezt is vedd figyelembe, nem csak a főpolgármester személyén múlik a dolog...a kerületi ügyek meg pláne nem.

Azert remelem, hogy ez meg kihuzza valasztasokig, tekintve, hogy korulotte mar mindenkit lecsuktak>;-D

Konnyebb lenne riogatni vele, igy, hogy kerek 20 evet lehuzott.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

vidéken pedig sok 100ezer azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik lakóhelyüktől ~60km távolságra kapnának csak munkát
ezek általában falvak vagy kisvárosok, ahol ha eddig még volt 70 éve fel nem újított vasútvonal, épp most zárták be. a Volán pedig lassú és rosszul szervezett, ráadásul szintén drága mert ott is lop a teljes vezetőség. így volán utazással együtt 12 óra lenne a munkaidő, és az is elvinné a fizetés negyedét. ezért maradnak segélyen. USAben a mezőgazdasági munkások is a furgonjaikkal járnak munkába.

Nezd, az hogy nincs munkalehetoseg, annak elsosorban nem a kozlekedesi vallalatok az okai. Annak sem, hogy a benzin ara ilyen magas lett. Sokmindent ra lehet fogni a fent emlitett vallalatokra, de mindent azert nem.

Az USA temat pedig ne vegyuk elo. Mas vilag, mas lehetosegekkel.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

nem mennek el dolgozni, mert a benzin elvinné az egész havi keresetét, olyan messze van csak munkahely. a volán pedig rosszul működik ezért 4 órát kellene utaznia 8 munkaóra mellett és így is elmenne a fizetése nagy része. a maradékért nem fog napi 12órát utazni és dolgozni. amerikában olcsó a benzin, olcsó az autózás ezért 60km távolságra még simán bejárnak munkába. többen dolgoznak, több értéket termelnek, kevesebb pénz megy el segélyekre. a másik oldalon az állam nem tudja jól megszedni magát az üzemanyag eladásokon. összességében jobban jár az amerikai költségvetés, ezért az ő rendszerük okosabb.

Ha a cegnek annyira nincs embere, akit felvegyen, akkor megbeszeli a Volannal a munkasjaratot, es olle, mukodik a dolog. A Volannal lehet beszelni, neki is erdeke, hogy fizessenek neki. Vannak heyijaratok is kifejezetten cegekhez igazitva (pl. Nagykanizsan az egyik helyijarat a GE gyar leallasa eseten nem is jar, es ha megy a gyar, akkor is csak muszakvaltaskor, napi 3 busz, a bejarosok buszai meg ahhoz vannak igazitva).

Azt elfelejtetted hozzatenni, hogy az USA-ban mas az adozas, a jarulekok rendszere, sok ceg szivesen nyit inkabb ott boltot. Ja, es ott eleve nagyobb a vasarlokozonseg, es sokkal tobb van a zsebeben, mint itt. Hopp, arnyaltabb lett a kep.
--
[code]
()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
[/codeb

Teny es valo, csak epp a komparacio muveletenek nincs ertelmezheto vegeredmenye. Nem - vagy nem csak - azert jobb ott, mert jobb a tomegkozlekedes, meg a vasut, hanem mert ott mas az egesz rendszer.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

állítólag FSF ír majd az MS-nek is hogy jobban szaladjon a wine és akkor mindenki hátradőlhet.

No rainbow, no sugar

igen:) az ugyanis a Youtube&h.264&html5 story mögötti lehetséges motivációval foglalkozik. nyomulni akar a Ms a silverlightal ez egyértelmű. imho ezért lett ennyire sietős a html5. szintén imho egyáltalán nem áll annyira rosszul a Flash a Silverlightal szemben, mert az is legalább annyira nyílt mint az ezüstfény, és éppen úgy lehet hozzá alternatív klienseket csinálni. Silverlighthoz Mono, Flashhez gnash. mindkét alternatív megoldás örökké el lesz maradva a hivatalos kliens mögött, csak a Flash már most többplatformos, még a holdfény csak két platformos.
a te wine és Ms egysorosod, teljesen offtopic. a windows nem nyílt, sohasem volt célja a MSnak, hogy segítse a nyílt forrású win klónok készítését. az Adobe ezzel szemben nyíltá tette a flasht, csak a saját kódját nem. ez többé kevésbé Silverlightra is igaz. de a windowsra nem.
innentől a "állítólag FSF ír majd az MS-nek is hogy jobban szaladjon a wine és akkor mindenki hátradőlhet" mondatod szimpla trollkodás.

Valaki tud arról, hogy milyen programmal lehetne kódolni videót VP8-ba? Nagyon kíváncsivá tett ez a csoda codec.

Linux Mint Helena on P4HT

Köszi. Ezen már réges rég túl vagyok.

Linux Mint Helena on P4HT