15 éves lett az Apache HTTP szerver

 ( trey | 2010. február 23., kedd - 16:37 )

Az Apache Foundation egyik blogbejegyzésében az olvasható, hogy a világ legnépszerűbb webszervere, a közel 112 millió weboldal alatt dolgozó Apache HTTP szerver betöltötte 15. életévét.

Az Apache HTTP szerver az NCSA httpd forkjaként született meg. A szülő projekt atyja Rob McCool volt, aki a National Center for Supercomputing Applications-nél fejlesztette ki az NCSA httpd-t. Miután 1994-ben McCool elhagyta az NCSA-t, a további fejlesztések leálltak. Ekkor egy önálló személyekből álló online csoport formálódott azzal a céllal, hogy e-mailes csoportmunkán keresztül együttműködve támogassák és fejlesszék a magára maradt kódot. Az Apache Group névre hallgató csoport alapítói Brian Behlendorf, Roy Fielding, Rob Hartill, David Robinson, Cliff Skolnick, Randy Terbush, Robert Thau és Andrew Wilson voltak.

Kevesebb mint egy évvel a csoport megalakulása után az Apache szerver átvette a vezető helyet az interneten az NCSA httpd-től.

Részletek a visszaemlékezésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Buldogot :)

s/12/112/g

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nahát! Az apacsnak is pont február 23? Jó tudni :-)

hosszú idő

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

Only tons of remote exploits in the default install?


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

es akkor a php mit mondjon? :)
"insecurity personificated" ? :)

mar vartam....

bar en valami ilyesmire szamitottam: "es annyi ido alatt se voltak kepesek osszehozni 1 jo szoftot"

És tényleg, az apache architekturálisan nem igazán tudott megújulni, és így egy taligányi új webszerver fejlődött közben, amelyek egyre népszerűbbek (nginx, lighttpd stb).


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

-1 Szerintem pl az mpm-worker nevezhető architekturális megújulásnak. A Lighty -nak és Nginx -nek megvan a helye az apache mellett. A Lighty egyébként egy merész modellre épít (single threaded, AIO), aminek jelenleg megvannak a korlátai. Ha a Lighty után jelent volna meg az apache az mpm-worker -el, akkor mindenki le lenne nyűgözve, hogy micsoda előrelépés ez az új csodaszoftver a statikus fájlkiszolgálásban! :)

Miért is? Az mpm-worker mintha több processzben több thread lenne. A lighttpd és nginx pedig több processzben async.
Ha a webszerverben fut valami (pld. PHP) lehet előnye a threadesnek, de pont statikus kiszolgálásnál szerintem semmi. Az async (kiegészítve pld. zero copyval) sokkal jobb.


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

A lighttpd több processzen futtatva tud már konzisztensen logolni?

By running 2 or more processes on the same socket you will have a better concurrency, but will have a few drawbacks that you have to be aware of:

* mod_accesslog might create broken access logs, as the same file is opened twice and is NOT synchronized.

Ezt évek óta nem oldották meg.

Nem tudom, nem érint. A lighttpd nem nagyon fejlődik...


suckIT szopás minden nap! Solaris Itaniumon

Az AIO nálam rendre rosszabbul szerepel a szintetikus- és real-life teszteken is a multithread -es modellnél pl nagyobb képek/videók kiszolgálásánál. Ha pedig a hagyományos blokkolós IO -t nézzük, akkor a lighty worker -ei túl sok memóriát visznek sztem, gazdaságosabb az apache thread. Az nginx worker -ei processz létükre pehelysúlyúak, azt használom is fájlkiszolgálásra, AIO nélkül, sima sendfile -al. A lighty -be szerintem kéne a multithread ami a 2.0 -ba jön elvileg.

Akkor lassan talán kinövi a gyermek-betegségeit :)

nemide