Moblin + Maemo = MeeGo

Címkék

A Linux Foundation vezérigazgatója, Jim Zemlin ma bejelentette, hogy az Intel Moblin és a Nokia Maemo projektje egyesül és MeeGo néven folytatja pályafutását a Linux Foundation felügyelete alatt annak érdekében, hogy létrejöhessen egy, a "következő generációs mobil eszközök számára tervezett következő generációs mobil operációs rendszer". A bejelentés elolvasható itt. A MeeGo honlapja a Linux Foundation-nél itt. Részletesen magyarul a témáról itt.

Hozzászólások

na most mar vegkepp nemtom vegyek-e N900-at vagy kivarjak (mittomen mar mire)...
Ezek szerint nem lesz ujabb maemo verzio? Mar csak MeeGo lesz? N900-asra ramegy az majd? Ilyen es hasonlo erdekes kerdesek nyomasztanak :)

A tervek szerint a MobLin és a Maemo keveréke lesz a cucc, úgyhogy én a helyedben nagyon gyorsan elfelejteném az N900 vásárlását egyelőre, mivel semmi garancia nincs rá, hogy jön majd rá a MeeGo. A már meglévő N900 tulajok meg imádkozzanak a nagy Nokia istenhez, hogy nézzen le rájuk! :)

Tegyuk hozza, hogy eddig sem volt semmi garancia arra, hogy a mar eladott N900-asok upgrade-elhetoek lesznek a kovetkezo Maemo verziora. Egy telefonnal azert mashogy mukodnek (meg?) ezek a dolgok. Nem egy jovobeli upgrade remenye vagy hianya donti el a vasarlast, sokkal inkabb a jelenlegi tudas.

Legutóbb, amikor az N900-ra megjegyzést raktam az árával kapcsolatban, kb. azzal lettem lehurrogva, hogy az már egy számítógép, nem is telefon.

Ennél fogva nagyon meglep az update probléma létezése. Ha számítógép lenne, egy oprendszer frissítés nem okozhatna problémát.

win7 upgradet egy Pentium3as 256MB ramos szép designon Sony Vaiora?:)
ma olyan állapotok vannak az okostelefonoknál, mint a PCknél 10 éve. egy 2éves hw már elavultnak számít. a nemrég bejelentett Android2.x rendszerhez kevés az összes korábbi androidos mobil hardvere, pedig azok sem régi telefonok.
másrészt, attól még hogy nincs hivatalos upgrade még lehet alternatív forrásokból származó upgrade. a népszerű winmobile telefonokhoz ma is van winmobil6.x upgrade, annak ellenére, hogy hivatalosan csak az 5.x verzióig volt támogatott a telefon.
imho az N900 256Mb memóriája még jó ideig elég lesz. a kérdés az, hogy a 600Mhz ArmCortex cpu elég lesz e? vagy a Nokia/Intel páros követve a Googlet 1Ghzre rakja a lécet.
az N900 azért tekinthető zsebben hordható számítógépnek, mert TVre kapcsolható billentyűzettel és egérrel, és Debian/arm alapú rendszere van. ha a hw el is avulna a felgyorsított mobil hw növekedés miatt, attól még az marad az N900 ami. egy 10 éves notebook is számítógép ma is, annak ellenére, hogy nem megy fel rá a win7:)

"a nemrég bejelentett Android2.x rendszerhez kevés az összes korábbi androidos mobil hardvere"
Az, hogy nincs hivatalos frissítés hozzá nem jelenti azt, hogy technikailag lehetetlen. xda-n több rom is van, ami többé kevésbé eclair alapú, és G1-en fut... Lassabb, de nem vészesen... (Az 1.6-2.0 ugrás nem olyan hatalmas, csak változott és bővült az API.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ilyen félelem a G1-gyel kapcsolatban volt (az 1.6 is épp hogy ráfért).
Nem tudom, hogy végül ez gondot okozott vagy sem. Ennyire nem vagyok a témában... (De a ROM-ok léteznek, video is van.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

kérdés, hogy mire van szükséged.
egy cuccra, amit használsz (és amit jóesetben támogatnak még x évig),

vagy vmi új izére, ami gondolatban már megszületett ugyan,
másrészről viszont kétséges a jövője (mikor lesz belőle vmi, ill. N900-hoz visszaportolják-e),
harmadrészről naggyából úgyis ugyanarra használnád, mint a jelenlegi cuccot...

írj egy listát, mire van szükséged, ezekből mit tud az N900 és milyen +ra számítassz a MeeGo-tól, (amiért megéri rá várni, várakozni)...

:)

"The first version of MeeGo will be available in the second half of 2010, and Nokia promises a product that builds on the Nokia N900 to begin with. By using the Qt framework, MeeGo will ensure that third-party developers will be available to reach the wide range of product types mentioned above."

Elsonek lesz ? Szakertok meg elemzik ezt a mondatot.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Tisztázzuk.

Tehát: Volt, két, nagy nehezen a nagyközönség fejébe vert márkanév (ugye ezek a Maemo és a Mobilin), erre most kitalálnak egy harmadikat. Miért? Miért nem volt egyszerűbb inkább valamelyiket egyszerűen kiütni? A Mobilin úgyis egy elég új névnek számít a Maemo-hoz képest.

Ez a MeeGo baromira gázul hangzik (számomra) és emellé a "Go" miatt elég sokan navigációs szoftverre fognak belőle asszociálni. Buta névválasztás. Ha már ennyire kellett egy közös név, akkor a már meglévő közösből (oFono) kellett volna kiindulni.

Mind1, ez van, ha két, fantázianevek terén fantáziátlan céget összeeresztenek. :)

csak a játékfejlesztői szemedből tűnik szarnak. a Wii egy remek termék, ami után akkor is kapkodnának a vásárlók, ha Nintendo 北海道 lenne a neve:) a Nokia N.Gage jó nagy bukás volt, de a többi Nokia sikeres. a Nokia N97ből is sokat adnak el, annak ellenére hogy nem túl jó telefon finoman szólva. egy közepes vagy rosszabb terméket bevezetni a piacra sikeresen már művészet:)

"csak a játékfejlesztői szemedből tűnik szarnak."

Ezt a Wii-re vagy a Nokiára írtad?
Ha a Wii-re, akkor valamit nagyon benéztél, mert mi is hivatalos Wii fejlesztők vagyunk. Ha pedig a Nokiára, akkor nézd meg a piaci részesedését az új Nokia smaprtphone-oknak az elmúlt egy-két évben.

"Nokia N.Gage jó nagy bukás volt, de a többi Nokia sikeres."

Melyik Nokia smartphone olyan nagyon sikeres? Te szerintem a feature phone piaccal kevered a dolgokat. Egyelőre Nokia nem nagyon tud labdába rúgni a RIM, Apple, Google mellett a smartphone piacon.

ma is a Nokia vezeti a smartphone piacot. annyi Symbian smartphonet adnak el, mint a többiből együtt, és ezek nagy része Nokia.

a Nokia Symbian telefonokra értettem feltételezve, hogy arra írtad azt, hogy nem tud terméket bevezetni a piacra a Nokia, mert abban szar a Nokia. erre írtam, hogy még a gyengébb telefonjait is el tudja adni.
ha az N900ra gondoltál, azt azért nem tolja teljes erővel a Nokia, mert már akkor tudták, hogy QTra fognak áttérni, egyéb jelentős változások mellett, amikor megjelentették a piacon. az N900 az előd pdakhoz hasonlóan ma még mindig inkább tesztelése az új linuxos platformnak semmint az első nagy mérföldköve az új platformjuknak. ettől még remek telefon az N900 a jelenben.
imho a Nokia/Intel szövetség sikeresen át fogja menteni a Nokia jelenlegi Symbianon alapuló piacvezető szerepét erre a MeeGo platformra a jövőben.

Küldtem be pár hete egy cikket a smartphone piac év végi alakulásáról. Az azt mutatja, hogy a Nokia jelenleg stagnál és ezt csak az olcsó(bb) Symbianos készülékeknek köszönheti, miközben a vezető felső kategóriákban labdába sem tud rúgni. Eközben a RIM és az Apple iszonyatos tempóban növekszik. Ha ezt nem tudja megállítani a Nokia, akkor esélye sincs megtartani a jelenlegi pozícióját, imho.
A Qt pedig nem egy platform, csak egy GUI, ami mögött ott a számtalan különböző OS. Többek között N900-ra is létezik. De azért jó hogy van!

Gondolom simca hozzászólására utalsz. Majd meglátjuk. Mindenesetre 2009-ben - egy olyan piacon, ami éves szinten 15%-kal nőtt - a Nokia 2%-ot visszaesett (Symbian ide, Maemo oda), míg a RIM 4%, az Apple pedig 5%-os növekedést produkált. Az pedig külön érdemes megjegyezni, hogy hiába ad el olcsó Symbian telefonokból kétszer annyit a Nokia, mint a RIM és az Apple együtt, mert ettől még a profitja jóval alacsonyabb lesz. Ugyanis ez a táblázat az eladott DARABSZÁMOKAT muatatja és nem az ezekből származó BEVÉTELT. Egy ilyen táblázat esetén a Nokia mindjárt nem lenne első ebben a szegmensben.
Tudom, hogy nem írtad sehol, hogy a Qt az egy platform, csak a mondandódban úgy lehetett értelmezni, mintha ez megoldást jelentene a mobil OS fragmentációra. Sajnos nem jelent.

nem csak az eladási ár számít, hanem az előállítási ár is. elvben nagyobb eladási árba nagyobb árrés fér el, de van egy jelentős réteg, amit így nem lehet elérni, a gazdaság motorja pedig ma már nem amerika vagy európa, hanem ázsia.
a másik tényező a nagy darabszám mellett az appstore, a lindows találmánya, amivel az apple csinált eddig nagy profitot. több eladott okosteló, több potenciális ovi vásárló.
a unix munkaállomásokon is sokkal nagyobb profit volt darabonként, de kicsi volt a darabszám. az olcsó pc tömeges eladásaival végül mindent vitt.
az qt válást csak azért említettem, mert imho ez az oka annak, hogy nem nagyon reklámozza a Nokia az N900at. úgyis túl sok minden változni fog az utódban, elég lesz majd azt reklámozni. csak ezért nem volt nagy N900 termékbevezető kampány.

Azt azért jegyezzük meg, hogy 2007-ben a Nokiának 49,4%-os piaci részesedése volt, ami két év alatt 10%+ esést jelent, míg a RIM két év alatt 9,6%-ról 19,8%-ra (~10%) erősödött. Ugyanez az Apple esetében 2,7%-ról 14,4%-ra nőtt, ami ~12%-os növekedés. Ekkor még az Androidot kihagytuk a buliból, ami 2010-ben várhatóan jelentősen meg fog erősödni és az látszik, hogy néhány gyártó betámadja a Symbian területét is olcsóbb Androidos készülékekkel.

"a gazdaság motorja pedig ma már nem amerika vagy európa, hanem ázsia"

Ez igaz, azt azonban tegyük hozzá, hogy elsősorban Kína, ahová jóformán egyik nagyobb gyártó sem tud jelentősebb pénzeket kivenni a kínai állam és a hamisítvány dömping miatt. :)
A másik két nagy piac (Dél-Korea, Japán), meg jól elvan a saját szabványaival és fényévekre előttünk jár.

"a másik tényező a nagy darabszám mellett az appstore, a lindows találmánya, amivel az apple csinált eddig nagy profitot. "

Az Apple profitjának elenyésző része az AppStore bevétele, annál nagyobb a vasból befolyó összeg. Nézz utána, vannak pontosabb számok erről a neten.

"több eladott okosteló, több potenciális ovi vásárló. "

Muhaha! Láttál te mostanában Ovi Store számokat? Még a viszonylagosan gyenge Android Market is csak röhög rajta. Pedig annyi Symbian telefon van a usereknél, mint égen a csillag. Csak éppen csesznek vásárolni: "úgyis ott van minden a neten ingyen".

"az qt válást csak azért említettem, mert imho ez az oka annak, hogy nem nagyon reklámozza a Nokia az N900at."

He?! N900-ra is van Qt a 4.5 óta!!!

"csak ezért nem volt nagy N900 termékbevezető kampány."

Ez ennek a tükrében nem érv.

Akkor nézzük csak, hogy kiket is szopatott végig az elmúlt években a Nokia! N-Gage, N-Gage QD, N770, N800, N900. Gyakorlatilag majdnem a teljes high-end smartphone vásárlórétegét cserben hagyta a gyártó egy pillanat alatt. A fejlesztőket úgyszintén. Szóval lehet itt mantrázni dolgokat, de ettől még a tények makacsak. Majd ha villant valamit tartósan a Nokia smartphone fronton, akkor elhiszem, hogy komolyan gondolja, de ez egyelőre csak bohóckodás.

Lehet hogy _szerinted_ a Moblin nagyobb név (mit is tettek le az asztalra? felgyorsított bootot?), de a Maemo velünk van évek óta, 5. verziónál tart, és már fut több eszközben is. A Moblin meg kb sehol.

Sokkal érdekesebb, hogy mi változik:
Qt az elsődleges framework (gtk+ helyett), és rpm a csomagkezelő (deb helyett).

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nem tudom miért kéne egy jövőbeli OS-nek feltétlen futni egy jelenlegi készüléken. Másrészt a Maemo5-hoz még egy darabig biztos lesznek frissítések, de alkalmazások közül, pl. mobil ff még az előző N8xx szeriára is elkészül, sok mással egyetemben.

Tovabbmegyek (elnezest a dupla posztert, de szerintem meger egy onallot)

@Z0l Q: (the obvious): will the N900 fit on the MeeGo train? Or will it at least live up to Harmattan? #NokiaMWC

@Z0l A: Too early to tell, but Qt apps on N900 will ride also the MeeGo/Harmattan train. #NokiaMWC

http://twitter.com/nokconv

Ez nem zaloga a felhotlen boldogsagnak az N900 tulajok szamara, de egyertelmuen mutatja, hogy (bar mindenki huzigalja a szemoldoket) a Nokia tudja merre megy (tovabb huzigaljak a szemoldokoket es hummognek), es azt is, hogy a Qt-bol univerzalis nyelvet akarnak csinalni, ami egyszerre fog menni x86-on, arm-on, telefonon, kavefozon, tv-n(...).
Nehez ilyenkor joslatokba bocsatkozni, de ha tenyleg megcsinaljak ezt a kozos platformot, akkor nagysagrendekkel fog noni az erintett eszkozok szama.

Qt-nál ez elég jó már évek óta. Én írtam úgy visznylag nagy lélegzetvételű programot, hogy végig Linux alatt dolgoztam, és csak a megrendelőnek küldött verziókat forgattam le win alatt. Flottul ment minden.

A legújabb developer blogpostok meg már arról szólnak, hogy írnak egy nagyon vékony wrapper-t az OpenGL fölé, amit használva kis odafigyeléssel olyan programot tudsz írni ami mind desktopon (OpenGL 2.0) mind mobilon (OpenGL ES) menni fog.

Ezekkel elég jól lefedik a Symbian^X, Maemo Y, MeeGo Z verziókat...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Amíg a te kódod arch. független, addig igen.
Ahhoz meg csak az kell, hogy ne használd ki sehol az endianness-t, meg kicsit figyelj, hogy ne sima char/int/akármit használj, ha számít, hogy hány bites...

Meg az eltérő fordító okozhat kellemetlenségeket, de ha mindenhol gcc-t használsz ez sem nagy probléma...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o