Mobil számítástechnikával kapcsolatos, hosszútávú együttműködést jelentett be a Nokia és az Intel

Címkék

Az Intel és a Nokia egy olyan hosszútávú stratégiai együttműködést jelentett be a minap, amelyben szerepet kapnak nyílt forrású Linux szoftverek is.

"A mobiltelefonok, számítógépek internettel való további egyesítése érdekében az Intel Corporation és a Nokia ma bejelentette, hogy hosszútávú együttműködést köt Intel Architektúra-alapú mobil számítástechnikai eszközök új osztálya és lapkakészletek kifejlesztésére, amelyek kombinálni fogják a nagy teljesítményű számítógépek teljesítményét a nagy sávszélességű, szélessávú mobil kommunikációval és a mindenütt elérhető internet kapcsolattal."

[...]

"Az Intel és a Nokia erőfeszítése magában foglalja az együttműködést számos nyílt forrású
mobil Linux szoftver projektben. Emellett az Intel szert tesz a Nokia HSPA/3G modem IP licencére, amelyet használni fog a jövőben megjelenő termékeiben."

A bejelentés teljes egészében elolvasható az Intel honlapján.

Hozzászólások

Ezek igen egymásra találtak. :)

--
trey @ gépház

arról még nincs szó, hogy mostantól Intel x86 cpu fog minden Nokia mobiltelefonba kerülni. talán majd középtávon, mert jelenleg az atom nem versenyképes ez arm platformmal szemben. gnu/linux együttműködésen és 3G kommunikációs chipeken van a hangsúly. a Google Androidos nyomulása mellett logikus, értelmetlen lenne két másik linux alapú mobil rendszert külön ágakon fejleszteni. a Moblin és a Maemo valószínűleg egyesülni fog, így esélyesebbek lesznek az Androiddal és a többi mobilosel szemben. majd meglátjuk.
__________
61>09

Azért egy x86-os telefon brutál lenne WinXP-vel is.

attól függ mennyiért vették a netbookot. majdnem full notebook áráét első PCként nem célszerű netbookot venni. de 60e körül már első PCnek is megéri, ha hagyományos winchester van benne, és nem kis méretű ssd. ez kb az alsó hypermarket desktop PC árkategória. a netbookra is lehet kötni egy monitort és billentyűzetet, egeret. így már teljes értékű PCként használható. a desktop géppel szemben még el is lehet vinni egy utazásra.
__________
61>09

Sem a Nokia sem az Intel vezetősége nem idiótákból áll. Minek indulnának egyáltalán a Windows felé? Ha a Nokiának szüksége volna rá, akkor már rég WinMob figyelne az összes okostelóján... de egyikűjüknek sincs szüksége egy 3. féláltal fejlesztett OS-re, amiért még külön fizetgethetnek is.

Na ennek kíváncsi leszek a végeredményére. Bár negatívan tuti nem fog hatni a nyílt forráskódú technológiákra, tekintvén arra a tényre, hogy két "námbörván" cég karolja fel (valamilyen szinten)...

http://skl-projekt.hu - SKL informatikai leírásgyűjtemény és közösségi portál

Innen már csak percek kérdése egy, az unióshoz hasonló
észak-amerikai IE per. :)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"