Videó: hogyan használ LAMP stack-et a Facebook az üzemeltetésre

 ( trey | 2009. április 12., vasárnap - 15:57 )

A Facebook névre hallgató online ismeretségi hálózat az egyik legnépszerűbb a maga nemében, 200 milliós aktív felhasználótáborral büszkélkedhet. Egy ekkora oldal üzemeltetése nem kis kihívás. Ezt a munkát a Facebook nyílt forrású szoftvercsomagra, LAMP stack-re bízza (korábbi cikkünk). A LAMP rövidítés a Linux, Apache, MySQL, PHP szavak kezdőbetűiből áll össze.

A San Francisco-ban tartott QCon rendezvényen Aditya Agarwal, a Facebook műszaki igazgatója arról beszélt, hogy munkaadója hogyan használja fel a LAMP stack-et. Szóba kerülnek a választott megoldás előnyei, hátrányai egyaránt.

A Facebook kisebb testreszabások mellett használja a PHP-t, kiegészítve Java-ban és C++ nyelven írt backend szolgáltatásokkal. A Facebook nyílt forrásúvá tette az infrastruktúrájának egyes komponenseit, például a Thrift RPC keretrendszert vagy a Scribe elosztott logging szervert.

A körülbelül egy órás előadás és a diasor megtekinthető itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Thrift remek alternativaja a Google-fele Protocol Buffers. A HUP-on is volt szo rola.

Eleg ironikus, hogy egyes flash appletjei nem mukodnek linux alatt, mint a texas holdem nem megy az uj facebook-on, mar tobb mint egy honapja, hiaba panaszkodnak a linuxos userek...

Ugyancsak gyanusan mutatja a bal also sarokban levo "facebook" gombot, ahol ott kellene lennie a szovegnek, de csak logo van.