A bagoly megszólalt... - interjú az UHU fejlesztőivel

 ( blaselinux | 2009. február 26., csütörtök - 14:04 )

Az SKL-projekt egy rövid interjút készített az UHU-Linux fejlesztőcsapatával arról, hogy éppen mit csinálnak és arról, hogy mi várható a jövőben részükről. A teljes interjú elolvasható ide kattintva.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

No megint ez a "Debian alapúság"...

A csomagkezelője dpkg/apt, de a rendszer maga nem Debian alapú.

Szerencsere mar nem szerepel ez a tevedes az oldalon.

Az interjúban te játszottad az "UHU fejlesztőcsapatát" vagy tényleg egy csapat válaszolt?
Mondjuk ha egyedül voltál akkor is elég keveset tudtunk meg belőle. Legfeljebb annyit, hogy még vagytok és nem mondtatok le az UHU-ról.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Együtt írtuk a válaszokat, nem egyedül voltam.

Aha. Szóval levelezős interjú volt. Kaptatok egy kérdéssort és visszaküldtétek a választ.
Így sajnos elég szürkére sikeredett. Nem volt meg a válaszhoz igazított "újból kérdezés" lehetősége, ami egy beszélgetést életszerűvé tegyen.

Sajnos igazából én akkor mondtam le az UHU-ról végleg, amikor a Szabad Szoftver Esték, 2. alkalom általad tartott előadás videóit megnéztem. Nekem abból az jött le, hogy az UHU-ra a cégetek csak egy melléktermékre tekint, amit felhasználtok más termékekhez illetve szolgáltatásokhoz és csak akkor adtok ki belőle új verziót amikor már nektek is kényelmetlen hiányosságok vannak benne. (Pl. a sok új vas támogatásának hiánya.)

Szóval a kiszámíthatatlan kiadási időpontok, miatt nem számíthat az ember arra, hogy ha valami nem, vagy nem úgy megy ahogy szeretné (illetve ahogy kellene), akkor bizonytalan ideig kel az új kiadásra várni, amitől az esetleges megoldás várható. Az egyes programok elavultsága miatt pedig az UBK-ra van utalva, ami a levlistát figyelve egészen szép munkát végez, de mégsem az igazi csomagválaszték.
Én a magam részéről szeretem, azt is más terjesztéseknél, hogy szinte belefullad az ember a rengeteg programba és lehet próbálgatni, felfedezni. És ehhez nem is kell olyan sok pénz. A Frugalware példája mutatja, hogy elég egy kis nyitottság és vannak jelentkező "munkatársak", akikkel meg lehet osztani a munkát.
Amúgy hálás vagyok az UHU-nak, mert (az rpm után) ott tanultam meg a dpkg csomagkezelő és az apt használatát, amit más terjesztések is használatánál is jól jönnek.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

ennek a "tévedésnek" köszönhetik az UHU userek, hogy jó ha 2 évente láthatnak új kiadás;)

for free speech

Inkább egy-másfél körül.
Modjuk a kettőnek szerintem semmi köze egymáshoz.

volt erről egy hosszabb diskurzus itt. félúton két kiadás között, azoknak akiknek nem támogatja az új hardverét az uhu, sovány vigasz hogy már csak hét, nyolc hónapot kell várni a következő kiadásig.
for free speech

Ilyen probléma szinte minden disztribúciónál előfordul. Nyilván a rövidebb kiadási ciklusúaknál kisebb eséllyel. Azok viszont sokszor más problémákkal ajándékoznak meg. (Lásd Fedora/Ubuntu sirámok.)

ez aztán a velős riport


No rainbow, no sugar

Bizony az, de ennyi (vagy még ennyi se) az összes info az UHU-s levelezőlistákon is.

ennek örömére gyorsan le is szerdtem a legutóbbi snapshotot, de meg se nyikkant :<
kernel panic :< nem találja a root-t fs
ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/dev/snapshots/
ha valakinek sikerül írja meg a titkot :D

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.28.3

a levlistan - ahol ugye nincs semmi info :) - leirtam, hogy kell neki egy ramdisk=40000000 boot parameter mert tul nagy az initrd, szoval nincs semmi titok

köszi :>

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.28.3

Kerdes: erre miert nem lehetett kitolni egy uj snapshotot, ahol fixalva van ez a bug? Vagy errol is van info?
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

ugyanmar nevarj ilyen sokat

A kérdés csak az, hogy az Ubuntu óta egyáltalán van-e értelme külön desktop oprendszert fejleszteni aminek (tudtommal) az egyetlen hozzáadott értéke, hogy magyarul működik. Ráadásul olyan alacsony intenzitással, hogy szinte fel sem tűnik a többi mellett.

aze' jo lenne, ha volna ertelme, mert az Istennek se boldogulok az Ubuntuval, akarhanyszor probalom felrakni, mindig elobb feladom, mintahogy megbaratkozhatnek vele. :)
(de amugy az UHU ota fejlesztettek Ubuntut, es nem Ubuntu ota UHU-t szvsz ;) )

Igazad van abban, hogy van értelme disztrokat fejleszteni, hiszen mindenki másképp gondolja. Például egyik bratyóm Suse mániás, a másik Ubuntu őrölt, én meg egyikkel sem vagyok kibékülve, mert mindegyiknek van hibája (lásd, Ubuntu Server Edition-el való szívásom az ffserverrel kapcsolatban valamelyik topic-ban).
Valahol ez a disztro "háború" egy értelmetlen dolog. Még anno Vector írta nekem, hogy a LINUX-ot kell megismerni, megérteni, s akkor tök mindegy, hogy melyik disztrohoz ülsz, tudsz vele dolgozni. Nem mondom, biztosan kényelmesebb, ha egy olyan összeállítással dolgozol, ami a segged alá tesz mindent, de ha érted a lényegét, akkor nincs gondod egyikkel sem. Én még nagyon, de nagyon messze vagyok attól, hogy értsem a teljes filozófiát, viszont érzem azt, hogy egy az út, s próbálom megtanulni. Az Ubuntu és a Suse például eddig még mindig simán felment. Max a disztro kényelmessége/kényelmetlensége okozott gondot.

A szabad szoftver lényege a szabadság!
Szabad a szoftvert fejleszteni, igaz szabad kritizálni is. Értelmetlen azonban ha a kritika egy szoftvernek a létjogosultságát vagy értelmét kérdőjelezi meg. A fejlesztőnek van hozzá valamilyen okból indíttatása és ennyi elég is.
Azt, hogy a fejlesztő milyen más hasznos projektben is dolgozhatna még kizárólag rá tartozik. Sokan jönnek ugyanis azzal, hogy a saját magyar terjesztés helyett miért nem az Ubuntuhoz csinálnak magyarításokat, magyar specifikus dolgokat, mert az összefogás az milyen szép dolog.
Azt, hogy a szoftvert hányan fogják használni, legfeljebb a fejlesztőt izgathatja, azt aki nem is használja a szoftvert nem igazán kellene foglalkoztatnia.

Példálózás: Én pl. nem szeretem a focit. Bosszankodhatnék azon, hogy az a rengeteg ember mennyi hasznosat vagy szerintem szórakoztatóbbat is csinálhatna. De ennek mi értelme lenne? A foci rajongók jól érzik magukat és kész! Én nem megyek meccs közelébe, hanem addig mondjuk koncertre vagy színházba megyek és én is jól érzem magam.

--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

igazad van, minden desktop disztrót meg kell szüntetni mert itt van nekünk a hú de jó bubuntu (egy faszt)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

+1

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Ezt senki nem mondja. De az interjút olvasva annyi jön le, hgoy a következő verzióban live cd-s telepítő lesz, egyéb fantasztikus fícsört nem nagyon ígértek. Namost melyik létező és elterjedt desktop disztribúciónak nincs live cd-s telepítője?

szövegértésből megbuktál. Olvasd el, hogy mire reagáltam.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

„van-e értelme külön desktop oprendszert fejleszteni aminek (tudtommal) az egyetlen hozzáadott értéke, hogy magyarul működik”

„minden desktop disztrót meg kell szüntetni

„Ezt senki nem mondja”

„szövegértésből megbuktál“

Namost, a „nincs értelme fejleszteni” és a „meg kell szüntetni“ jelentését te mostad össze, tehát szövegértésből nem én buktam meg.

Fejleszteni meg csakis akkor van értelme, ha valami újjal vagy jobbal tudunk előállni. A live cd az most már kb a minimumnak számít, ha csak ennyi lesz az újdonság, akkor minek, ott a LinuxMint, Ubu, Mandriva, stb...

Megszüntetni valamit nem nagyon szoktak az OSS világában, hiszen nincs semmilyen autoritás a szoftver sorsa felett, a forrást bárki továbbviheti. Inkább csak „megszűnhet” egy szoftver, ha senki se használja. Megszüntetni tehát semmiképp se kell az UHU-t, a fejlesztésének irányán talán el lehet gondolkodni.

a lényeg ugyanaz. a kolega szerint a bubuntu mellett fölösleges más disztró. amit nem fejlesztenek az meg megszűnt. használhatsz SLS linuxot ma is, hisz nem szűnt meg csak kb 15 éve nem fejlesztik, de lényegében ugyanott van.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Szóval akkor minden disztrót meg kell szüntetni amelyikben nincsen legalább egy új "fantasztikus fícsör" :)

A válaszod ettől még hülyeség...

+1


"Ubuntu is an african word, meaning: 'I don't have enough money to buy a Mac'"

Ja, hogy aztán tényleg igaz legyen, hogy Ubuntu == Linux [ stabilitás szempontjából == Win95 "chicago" alpha ]
Így nem ártott még eleget a Linux "stabil" hírnevének... mondjuk annak Linusék is rendesen betesznek az utóbbi időben, de az Ubuntu még hatványozza is ezt.

A kérdés csak az, hogy az Ubuntu óta egyáltalán van-e értelme külön desktop oprendszert fejleszteni

gondolom Te is ubuntut használsz, ha teszem azt Fedoráznál, akkor csak azt lenne érdemes fejleszteni, és mindenkinek használni?

ki kellene már nőni ebből, mindenki azt használ, amit akar, ne mások mondják meg nekik...

ettől is szabad a szoftver

--
by Mikul@s

+1


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Idézet a cikből: "...a most induló cikksorozatunkkal, ami a magyarok által fejlesztett disztribúciók történetéről és fejlesztéséről szól."
Ezek szerint a többi magyar terjesztés fejlesztőivel is lesz interjú?
Kik is vannak még? Segítsetek!

  1. UHU Linux
  2. Frugalware Linux
  3. BlackPanther OS
  4. Sulix
  5. ...

--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

frugal inkabb nemzetkozi ha jol tudom

--
HUP@Steam

Én úgy tudom, magyarok kezdték és mivel nyitottak voltak, bővült a csapat. De lehet, hogy tévedek.
Vajna Miklós (vmiklos) hátha ide írja az igaz történetet! Vagy majd a következő interjúban elmondja. :-{)E
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

>Én úgy tudom, magyarok kezdték és mivel nyitottak voltak, bővült a csapat. De lehet, hogy tévedek.

epp ezert mondtam h nemzetkozi.. nem latok ellentmondast :)

--
HUP@Steam

> Vajna Miklós (vmiklos) hátha ide írja az igaz történetet!

:)

nem irok en semmilyen tortenetet. a sartek altal linkelt oldalon eleg jol latszik, hogy az emberek szamat tekintve nagyreszt magyar es francia fejlesztok vannak, es az utobbi idoben eleg szep mennyisegu francia utanpotlas jott - ugytunik naluk valami miatt eleg nepszeru.

amugy imho egy project attol nemzetkozi, hogy a fejlesztes (levlista, forraskodban commentek, stb.) angolul megy, ez viszont az elso naptol szamitva szempont volt, pont abbol okulva mikor par project forrasat bongeszve horvat, nemet es egyeb nyelvu commentekre bukkan az ember. ;)

git commitok alapjan azert szerintem eleg eros a magyar arany ;-)

en ezen futottam vegig
maskull ha mar van 1 nem magyar akkor az mar nemzetkozi :P

--
HUP@Steam

"a felhasználók jönnek maguktól"

nyihaha

az oldalon meg külön poén:

"A weboldal használatával Ön automatikusan elfogadja és tudomásul veszi a Szabályzatban foglaltakat!"

tehát még egyszer sem nyitottam meg, de már tudjam előre látatlanban, hogy elfogadom a szabályzatot? pfff

heló, használtál már bármilyen szoftvert? a nagy részüknek uganilyen a licensze.
--
speak no evil - lipilee.hu

nem. annak a telepítője a licensszel kezdi. ha nem fogadod el, fel sem települ, így nyilván nem is használod.

weboldalnál már eleve ahhoz is meg kell nyitnod, hogy elolvasd a (weboldalon lévő) licenszt/szabályzatot/akármit, így az idézett szösszenet alapból fasság.

Pl. Solaris CD-t bebootolod, és azonnal az fogad, hogy "usage is subject to license terms", természetesen csak ~1 sec-ig látod, amíg a boot folyamat tovább nem lép ezen a képernyőn.
Linuxnál "absolute no warranty", de még nem láttam "I DON'T accept" gombot egyik disztronál sem.

Ezért használok linuxot, ott csak egy-két adobe meg sun programnak kell elfogadni a licenszét, azt is a deb file telepítése közben dobja ki konzolra vagy asztalra, tehát megismerhetem, mielőtt használom. Az Ubuntunál lett is belőle balhé, amikor a Mozilla ilyen felugró ablakos licenszt akart elfogadtatni.

Nem mintha belehalnék az ilyen EULA-feltételekbe, sosem olvasom el, de azért azt nem szeretem, amikor jogi szövegekkel dobálóznak következmények nélkül.

Jelen komment elolvasásával Ön elfogadta annak felhasználási feltételét.

marcabru írta:
Ezért használok linuxot, ott csak egy-két adobe meg sun programnak kell elfogadni a licenszét

A többinek is van.


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Igen, a program terjesztésére vonatkozó licensz (GPL). A felhasználásra nincsen, a GPL programmal én magam azt csinálok, amit akarok, visszafejthetem, belepiszkálhatok. Csak, ha tovább is akarom adni, akkor van feltétel.

természetesen nem akarok elmenni abba az irányba, hogy "ubuntu mellett semmit nem érdemes már fejleszteni" (annak ellenére, hogy ubuntu használó és -provider vagyok), de tényleg kimaradt egy pár kérdés, ami szerintem sokakat érdekelt volna:
- milyen esélye van egy olyan disztrónak, ami a lokalitásra épül abban a korban, amikor ugyanannyira beszél magyarul egy ubuntu vagy egyéb nagy disztró, mint egy kicsi, miben több az Uhu, mint a nagyok (miért érdemes használni a többiekkel szemben)
- pl. hogyan alakul a felhasználói bázis
- és nekem lenne egy csomó kérdésem a sulikban való használat vonzatairól is :)

ezzel együtt sok sikert nekik, ez is része az egyetemes kultúrkincsnek :)
--
speak no evil - lipilee.hu

Egy korábbi intrjú alapján annyit lehet tudni, hogy a Kft. nem az UHU-Linux, mint termék értékesítésére épít elsősorban, hanem arra(is) épülő egyéb termékekre és szolgáltatásokra. Ebből nekem az következik, hogy a "milyen esélye van" kérdésnek itt nem sok értelme van.
Amiben más mint a többi: telepítő, kde/gnome/xfce/stb. alatt is egységes menürendszer, uhu-vezérlőpult, csomagkészítő rendszer, a "nagyoktól" körültekintően összeválogatott patch-ek, patch-ek, amelyek idővel bekerülnek mainstream-be (meg néha nem).

"- pl. hogyan alakul a felhasználói bázis
- és nekem lenne egy csomó kérdésem a sulikban való használat vonzatairól is :)"

konkretan?

"Imádom" azt a hozzáállást, hogy itt az Ubuntu, minek akkor más disztró? :(
Az UHU-Linux 2.1-el nekem anno 2 pici problémám volt, de a saját kezű hibajavítás hamar megoldotta, ami amúgy 1 fájl szerkesztésében és 1 chmod parancsban ki is merült. Igazából nekem 2 dolog hiányzott csak: a tálcán lévő buborékos apt-get update figyelmeztetés, és egy picit gyakoribb release megjelenés. Utóbbi se lett volna probléma, ha legalább az olyan alapcsomagokat* nem az UBK kényszerült volna frissíteni, mint pl. az alsalibs.

Ezek úgy gondolom, némi kapacitásnöveléssel könnyen megoldható problémák. Az, hogy bevonják az UBK-t is, mindenképpen jó ötletnek tartom... :)

*Tudom, a Linux maga a kernel, és az alapcsomagokat többek közt a glibc, bash, stb. jelentik. Viszont az alsa/pulse/ilyen-olyan driverek is fontos cuccok ahhoz, hogy egy Linux rendszert igazán komfortosnak érezzünk...

--
Charlos

-- http://www.uvegcsont.hu -- / -- http://ganyikaroly.net --
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

utoljára a 2005-ös érettségimen találkoztam UHU-val, azóta hál'istennek nem. konkrétan az adatbáziskezelés részt alig tudtam megoldani technikai problémák miatt: nem volt jogosultságom hozzáférni a lokálban futó mysql szerverhez (oké, béna volt az admin), ezután jött a döbbenet: a grafikus db kezelő izé (igen, akkor még ilyenekkel éltem, nevére nem emlékszem) egy semmitmondó hibával elszállt amint létrehoztam egy adatbázist. kb. másfél óra alatt összehoztak nekem egy másik gépre forrásból felrakott azonos progit, de ott is csak annyi működött, hogy összekattintgathattam a hülyeségeket, de az SQL query-t már nem tudtam tesztelni, mert valami hiba volt azzal is.

na ezzel meg is utáltam az UHU-t, pedig 2003-2004 tájékán még én is használtam egy fél évig kb. utána ubuntu fan lettem, ahogy a linux júzerek többsége, de az utóbbi másfél-két évben azzal is csak a baj volt, most keresem az "igazit", bár tudom hogy ilyen úgyse létezik :) december óta jól megvagyok az opensuse 11.1-gyel, kellemes meglepetés volt...

Nekem egy kicsit öreg gépem volt, amikor felraktam rá az UHU 2.0-t (900 MHz 512 MB RAM) és szépen futott rajta.

Később megpróbáltam az Ubuntu-t, de vmiért nem jött be (már nem emlékszem).

Alaplapcsere után simán ment tovább az UHU. Majd kipróbáltam az UHU 2.1-et és az is szépen fut.

Azóta már próbáltam újabb Ubunut-kat (8.04, 8.10) de valmiért nem akarja felismerni az alaplapi videokarit (valami GF6100) már a Live módban sem, telepítésnél is elhasal. Igaz nem is nagyon izmoztam vele, mert ott az UHU.

Ezért maradtam az UHU-nál, amire nekem kell (net, zene, ez-az) arra pont jó.

Én is a 2.0-s UHU-val kezdtem linuxozni, és nagyon tetszett. A mai napig örömmel próbálom ki az újabb verzióikat. Szerintem használható szép disztribúciót csinálnak. Igaz, hogy nem adnak ki minden fél évben újat, de nekem mégis az egyik kedvencem.

Javítsatok ki ha tévedek, de egy Linux distro ott kezdődik, hogy az adott célnak megfelelően macerálnak a kernelen, kialakítják a strukturáját a rendszernek és ehhez megteremtik a csomagok elérhetőségét. Ha desktop szinten nézem, ott megáll a történet, hogy GTK vagy KDE mert azok külön projectek, csak a beröffentéshez babrálnak vele az adott distro-hoz.

Ha UHU-ék új linuxot csinálnak, akkor ez nekem azt jelenti, hogy vagy nem jó nekik valami a kernel vagy rendszer szintjén, vagy megirigyelték a többieket, hogy de kaffányos oprendszert bűvölni és: "mi is inkább téglagyártó gépsor készítésével kezdjük a házunk megépítését".

Ha már ilyen szinten értenék a fejlesztéshez, akkor a tudásommal támogatnám valamelyik distrót - amelyik tetszik - és azt használnám a cégnél is.

Uhuék pár évvel előbb kezdték mint a most hypevezető Ubuntu... nagyon sokáig Linuxhoz mérten hatalmas felhasználói tábora volt itthon (tehát volt rá igény), mostanra nem tudom mi lett velük.
trey az ubuntu "csodáiról" hetente 10 hírt dob fel, máshol szintén a csapból is ez folyik, közben az Uhuról nem hallani szinte semmit. Valószínűleg sokan nem is tudnak róla. Kár érte.

Én se szivesen mondanám, hogy megszünt amit csináltam, de nem lenne kudarc, ha beolvasztanák amit tudnak vmelyik projectbe.

Amikor én kezdtem Linuxozni (kicsivel azután, hogy az UHU 1.1 kijött), akkor az UHU volt az egyik legjobb desktop disztró. Anno nagyon sok emberrel szerettette meg a Linuxot, mert amellett, hogy gyors és stabil, nagyon könnyű kezelni.


"Ubuntu is an african word, meaning: 'I don't have enough money to buy a Mac'"

Töprengj el rajta, hogy mi lehet az oka.

(szabad a gazda: az egyiknél történik valami, a másiknál semmi)

--
trey @ gépház