xwax, avagy "bakelit varázs" Linuxra

Címkék

Az xwax egy nyílt forráskódú bakelit emulációs szoftver Linuxra. A timecode bakelitek segítségével számítógépünkön lévő zeneszámokat játszhatunk úgy, mintha az a lemezre lenne nyomva, így az ütemre keverésnél, scratchelésnél megmarad a "bakelit varázs". Jelenleg a 0.4-es verziónál tart, támogatja az ALSA, OSS ki- / bemeneteket (van jack branch gitben).

Serato Second Edition, Serato CD, Traktor Scratch timecode lemezeket használhatunk vele. Támogatja az MP3, Ogg Vorbis, FLAC, AAC, AudioCD formátumokat, az importálást külső dekódolók végzik (oggdec, faad, cdparanoia, mpg123, flac, ffmpeg), amiket egy shell script hív meg, tehát néhány sor átírásával bármilyen más formátum is elképzelhető, amit PCM Stereo/16bit/44100KHz formára lehet hozni.

Gépigénye: PIII=<, 512MB RAM, hangkártya (nekem az integrált "hda" is maximálisan használható volt), ajánlott viszont az -rt kernelek használata, így jóval kisebb bufferekkel sincs baj (kisebb latency).

Használatához a lemezjátszó előerősítőjét a hangkártya line-in bemenetéhez kell csatlakoztatni, a line-out-ot pedig egy keverőpulthoz.

Használható dj CD-lejátszókkal is, ilyenkor ezt kell letölteni, kicsomagolni és a wav fájlt CD-re írni.

Letölthető innen.

A működésről röviden annyit, hogy a lemezeken szinusz hullámok formájában felírt LFSR bitsorozatok vannak (0 -> kisebb amplitúdó, 1 -> nagyobb), ebből a pozíció megállapítható, a sebesség értelemszerűen a frekvenciából állapítható meg. A bal és a jobb csatornán ugyanaz a hullám fáziseltolással van írva, így az irány is megállapítható.

Hozzászólások

Végre valami használhatónak tűnő dj szoftver. Majd délután, ha lesz időm, ránézek. Haverom biztos örülni fog, hogy elszakadhat a Windowsos fizetős programoktól.

Resident Dj. Ubuntu.
Special guest: Dj. Linus.

A zeneipari szakmunkások ezentúl ingyenes szerszámokat kapnak? ;)

gondolom ez a finalscratch-et hivatott kiváltani.

neked mennyire jött be (úgy vettem ki, hogy használtad élesben)? jól működik? minőségben is rendben van? stb.

Én a CD-s változattal próbáltam ki, tökéletesen működött, a CD-játszó ugrását, sebességszabályzását, loopjait tökéletesen követte.
Gentoo-n, Zen sources kernellel (1000Hz, preemptive rcu...) laptopba integrált hda-val is a 2ms-os bufferel nem volt egyetlenegy xrun se (természetesen magas priorítással kell futtatni, szóval vagy root, vagy realtime-lsm)...
A programról annyit, hogy azt tudja amit kell (bakelit emulációt), de azt nagyon jól és semmi plussz, pl. effektproci, meg ilyenek nincsenek, de ha jack -kel használod, akkor pl. jack-rack -kel tudsz rá effekteket is rakni.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha bakelitet használsz, akkor inkább serato-t, mert annak 1000Hz -es a jele (traktornak 2000Hz) és nagyobb sebességeknél ez jóval megbízhatóbb (pl. scratch).
Ha CD-játszót használnál figyelj arra, hogy a master tempo-t lődd ki (ha van ilyen a CD-lejátszódon), mert az értelemszerűen elrontja a timecode-ot.
A beálítással kapcsolatban annyit, hogy látod azokat a köröket és "alsamixer -V capture" -nél addig játsz a hangerővel,
ameddig ki nem töltik a körök azt a négyzetet, ilyenkor a legjobban olvasható a timecode.

Egy pár windows-os cuccot kipróbáltam annó, de nekem eléggé gány az alaplapi notebookos hangkarim, igy hegesztettem magamnak direkt erre a célra egyet.
Azzal már stabilan működött, az alaplapi annyira zajos volt hogy nem találta meg rendesen a jelet.
MixVibes és VirtualDJ volt a kiszemelt áldozat.
CDJ-200, itt nem sok értelme volt a gépnek, mivel játszik mp3-at
CDJ-100, hmmm.... hát igen hirtelen kaptál a régi lejátszóhoz egy többgigás zenegyüjteményt, szerintem jó dolog még CD-n is.
Sajnos bakelittel nem próbáltam.

Ha lesz egy kis időm a vizsgák között akkor ezt is kipróbálom. Ez legalább ingyenes, ami nagyon nem mindegy.