AIR - hamarosan Linux-ra is

 ( trey | 2008. február 29., péntek - 19:46 )

Az Adobe Integrated Runtime - kódnevén Apollo - egy többségében nyílt forrású komponensekből (WebKit HTML engine, Tamarin ActionScript Virtual Machine, SQLite) összetevődő, platformfüggetlen futtatókörnyezet, amelyhez a programozók HTML-t, JavaScript-et, Ajax-ot, Flex-et és Flash-t felhasználva desktop alkalmazásként, böngészőn kívül (akár offline) futtatható, gazdag internetes alkalmazásokat (Rich Internet Application) fejleszthetnek. Az AIR jelenleg Windows-ra és Mac OS X-re érhető el, Linux disztribúciókra nem. De már nem sokáig, ígéri az Adobe.

AIR desktop alkalmazások
AIR desktop alkalmazások

Az AIR-re olyan neves cégek fejlesztenek alkalmazásokat, mint például az AOL, Google, Nasdaq, Yahoo!, FedEx, eBay, Deutche Bank.

Kevin Lynch, az Adobe vezető technológusa, a február 25-én San Francisco-ban rendezett Adobe Engage rendezvényen újra megerősítette, hogy cége dolgozik a linuxos AIR-en.

"Izgatott vagyok az AIR és a Linux együttműködésében rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. [...] Úgy gondolom, hogy az AIR és a Linux egy kiváló megoldás, mert a Linux szabad operációs rendszer és az AIR [is] szabad." - nyilatkozta Lynch.

Részletek a eWeek cikkében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

flash, flex, air... mi jöhet még

YouTube-bal hogy állsz? Gondolom nem használod.

--
trey @ gépház

megint rossz tipp

szerintem ne lottóz :)

Akkor mi ez a divatszaraflash hozzáállás?

--
trey @ gépház

nem divatból mondom, hanem mert tényleg szar

/me ásít Legalább lennél következetes.

--
trey @ gépház

felteszem te teljesen elégedett vagy vele?

Nekem semmi problémám vele. Megkönnyíti az információközlést (FYI: az internet egyik legnépszerűbb oldala lett a YouTube a semmiből), teljesen kikapcsol a Hapland és társai.

--
trey @ gépház

amíg a 320x240-es ablak 100%-ra pörgeti a gépet (teljes képernyőben bónuszként még szaggat is lelkesen), addig nem nevezném jónak

Valószínűleg mint annyi minden a világon, a jó flash oldal/játék/stb. elkészítése is _jó_ flash szakembert igényel. Sajnos, mint ahogy az élet minden területén az lenni szokott, ebben a szakmában is vannak kutyaütők. Mivel nem egy olyan igényes flash oldalt tudok, ami az én 1.7-es notebookomon kiválóan fut (linux plugin) feltételezem, hogy nem a technológiában van a baj.

--
trey @ gépház

sima flash videóról van szó

Cserélj gépet / oprendszert vagy amit akarsz. 800 MHz-en sincs bajom a rendesen elkészített flash dolgokkal.

--
trey @ gépház

ja értem. bocs. JÓ A FLASH!!4

azonkívül, hogy a Te rendszered belassul, de a többi 99,99% nem, mi baj van vele? :D nagyon faszás dolgokat lehet flashel csinálni, de tényleg vannak szarok, mint ahogy vannak szar php oldalak stb...

"a többi 99,99% nem"

ezt te se gondoltad komolyan :) vagy ha mégis, akkor nem teljesen vagy képben ;)

képben vagyok. max linuxon belassul, vagy annyira szar a gép, hogy el sem indul. Az nem belassulás :)

Jó: Ha Linuxon belassul, máson nem, miközben az Adobe pluginjét használod teszemazt ugyanazon a jutub videon ugyanazzal a hardverrel két féle OS alatt, akkor most ki is a hibás? A Youtube? Nem hiszem. Összegányolt szar ez a plugin, viszont bizonyos oldalak megtekintéséhez szükség van rá. Ennyi.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Erdekes, en regi gepen is probaltam nemreg, es nem lassult be (800 MHz-es kis vackon). Es most sem lassul be sem a gep sem a flash. Valami nem kerek.

AMD64 OS, 32bitIceWeasel(vagy Konq), E6750 proci, Nvidia gyorsítással, 100% proci nagyablakban..HOOAH! csak így tovább :)

Firefox 60-70% CPU-t eszik mikozben egy 10 perces videot nezek Youtube-on. Na es persze az egergorgo meg mindig nem mukodik flash ablak felett :)

Azzal mindig szívás van, hogy most akkor ki kapja az eventet, a brozer vagy a flash... Mondjuk számomra se világos, hogy egyszerre (vagy úgy hogy a bro átadja a flashnek netán fordítva) miért nem működik....

Én attól vagyok ki, amikor javascriptes menüt raknak közvetlen a flash fölé... Az meg ugye lelkesen eltakarja...

________________________________________
2B or not 2B, that is FF. *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

"Az meg ugye lelkesen eltakarja"

Ezzel kapcsolatban az az érdekes, hogy Konqueror-ban nem.

"_jó_ flash szakembert igényel"
+1
lasd pl: honfoglalo

ott a pont

Azt kell mondjam, teljesen egyet kell értenem berVI-vel. Ugyanis a Youtube nekem is frankón belassul. Kb. mintha 15-17 FPS-el menne a video teljes képernyőn. A gépem nem egy 486-os, 2 GHz-es AMD, 512 MB DDR RAM-al, 9-es flashpluginnel, mindig a legfrissebb Firefox-al. Ha trey-nek és még jónéhányotoknak jól megy a Youtube, akkor a hiba a mátrixban van... :D

Charlos
-- http://www.uvegcsont.hu --
--- http://gkportal.uvegcsont.hu ---
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

Mindig mondtam, hogy AMD helyett processzort kell venni, de vannak akik még mindig nem hallgatnak rám. Így járás ;)

(BTW: mit jelent az hogy "belassul"? Húzza a szalagot, mint a walkman, amikor lemerült az elem :DD)

--
trey @ gépház

Lehet hogy azt, amit 2.66 Celeronnal művel.
CPU 100%; random módon meg is áll, stb. Egy Flash plugin miatt meg ne kelljen már hardvert venni... meg aztán milyet?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

+1 Én sem szeretem abszolút, függetlenül attól, hogy a flash a hibás, vagy a szakbarbárok csinálják ilyen ígénytelenül. Végfelhasználás szempontjából mind1.
Nekem ugyan nem szaggat egyik gépen sem, de megkergeti a procit rendesen. A laptopon olyan, hogy totál kussba megy, meg merek nyitni egy flash-t, pörög, pörög, pörög a venti, fél perc múlva mint a porszívó. (Akkor kimondottan előnyös még, ha akksiról megy, és arra játszok, hogy minél többet kibírjon)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Gyerekek lehet maradni a 19. században.

--
trey @ gépház

> Gyerekek lehet maradni a 19. században.
A 19. szazadi linux desktophoz ez az air kivaloan passzol, ugyhogy nem ertem a problemat :) Processzor ide vagy oda, a flash szerintem egy fostalicska.

Hát persze, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter. Nem csak AMD procikon jelentkezik a flash szarakodás. Sajnos több gépen is előjön. Az nvidia driver helyett nv-vel még elfogadható is (már amikor), de ekkor meg ugye nincs 3D.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

"Hát persze, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter. Nem csak AMD procikon jelentkezik a flash szarakodás."

A humorérzék teljes hiányáról tettél tanúbizonyságot.

"Sajnos több gépen is előjön. Az nvidia driver helyett nv-vel még elfogadható is (már amikor), de ekkor meg ugye nincs 3D."

Raplizni lehet, sírni is. Online petíciót is lehet szervezni (személyes lol kedvencem), meg utcai megmozdulásokat. Sok szerencsét hozzá. Egy biztos: a HUP eddig is gyakran linkelt YouTube tartalmat és ezután _is fog_. :)

--
trey @ gépház

trey, nem azzal (nem a hup-pal) van baj, amikor belinkelsz egy-egy youtube videót. Hanem azzal, hogy megnyitok egy oldalt, és úgy tele van flash-sel, hogy mást nem is látok. Ráadásul nagy méretekbe. Emellett persze a lényegi tartalom (amiért megnyitom az oldalt) nagyon kicsi, elenyésző. És az Adblock sem fogja meg mindet. Meg sokszor nem is lehet tiltani, mert pont abba van a lényeg (pl. egy menü).
Itt van pl. ez (most más nem jutott eszembe): http://hamvaipg.hu/
Az egész egy flash. Nagy méretű, szép, ígényes (nekem tetszik). Ennek ellenére viszonylag folyamatosan megy, és nem hajtja annyira a gépet.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Értem. Akkor kíméld a processzort, kerüld a flash tartalmakat. Jobbat nem tudok. ;)

--
trey @ gépház

"Az AdBlock sem fogja meg mindet"
Ez igaz, viszont az adblock jobbalso feliratra duplakattal felajanlja mit ohajtasz tiltani. Csak egyszer kell megtenni. Ja, es ismeri a *-ot meg a regexet is.

LOL, az AMD mi, ha nem processzor? :D Ha 10 magos 5 THz-es procim lenne (tudom, még nincs ilyen :P) akkor is belassulna, imho, egyszerűen azért, mert valami nem kerek a flash pluginben, és/vagy a flash video kódolásban, vagy mittudomén. A lényeg, hogy a film, full screen-ben úgy megy végig, hogy proci 100-on zakatol, de mégis 15-17 FPS-el szaggat. Ja és nem merülő walkman módjára húzza a szalagot, a hanggal nincs gond. :)

Charlos
-- http://www.uvegcsont.hu --
--- http://gkportal.uvegcsont.hu ---
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

Ja itt összekeveredett a dolog, már nem tudom, hogy ki mit szid. Valaki globálisan a flash-t, valaki csak a linuxos plugint, valaki már az egész adobe-ot, valaki a lamer flash "szakembereket". Te melyik is vagy? :)

--
trey @ gépház

Amelyik neked tetszik. ;)

Charlos
-- http://www.uvegcsont.hu --
--- http://gkportal.uvegcsont.hu ---
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

Hi!

Nekem is belassul.. Tudtommal azért, mert a linuxos flash plugin még mindig fullszoftveresen nagyítja a videót..
Nekem is AMD-s gépem van, bár nem mai darab (2800+ barton), de a munkahelyi p4 dual core-os procin is ugyanez van, tehát sztem is a "kutyaütő" az adobe.. Persze sztem is lehet flash-re jobban, rosszabbul csinálni dolgokat, de ehhez igazából már nem értek...

Bezzeg a linux/ppc-n nem szaggat a flash! oh wait...

--
Unix, Perfectly "natural" after five or ten years.

Nekem egy 2.33Ghz-s Core 2 Duo-n elvezhetetlenek a youtube videok fullscreenben, meg amig nem hasznaltam Adblock Plus-t, es sok flash reklamot tartalmazo oldal volt megnyitva ffoxban, akkor idonkent (10-15 perc) le kellett lonnom az npviewer.bin-t, ha nem akartam mindket magot 50-90%-on jaratni...

_________________________________________________________________________
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Feljebb leírtam, de látom hiába. POÉN VOLT. De szívesen olvasom még hosszú majd hosszú oldalakon keresztül, hogy az én xy favorit CPU-mon is milyen sanyarú a sorsa a flash-nek :D

--
trey @ gépház

MPEG2, neadjisten winmedia object miért nem jó? Minden rendszerhez van lejátszó (FFMPEG mindenképpen), szintén be van ágyazva a reklámok weboldal elemek közé, nem kell hozzá a gány flash...

Mert az egész világ ezt (flash) használja? Esetleg dobj egy levelet a YouTube-nak "Miért nem jó az xy nektek" tárggyal.

Mondjuk azért a Hapland-ot és társait megnézném, hogy MPEG2-ben hogyan játszanád...

--
trey @ gépház

Nem azert, hanem mert az mpeg2 semmi mas csak egy videoformatum, mig a Flashsel gyakorlatilag barmit meg tudsz csinalni.

a "gyakorlatilag bármi" egy video megosztó oldalon kimerül a videoban... Amúgy ha az MPEG2 nem jó, mondtam winmediát is... (flame on)

Jo akkor varom az mpeg2-es megoldasaidat a videolejatszas utani pontozas (rating), tovabbi videoajanlo es ehhez hasonlokra, amik a jutubon vannak. (html/js/css nem ér:)

A rating és az ajánló is a "web felületen" (HTML/CSS/JS) van, köze sincs a flash-hez. A főoldalon felugró "being watched" pedig megoldható flash nélkül..... Legfeljebb nem ugrál.

Szerk: tiltsd le a plugin-eket és nézd úgy az oldalt... meg fogsz lepődni, a videoplayeren kívül semmi nem flash.

YouTube videókat le lehet tölteni flv formátumban, mplayer lejátszja. Talán nem lenne nagyon nagy munka valahogy (Greasemonkey?) megoldani, hogy a YouTube videók mplayerplugin-nal menjenek.

Nem ez az első eset, hogy valaki fikáz valamit, pedig használja (és ilyenkor nem jön elő az őtkritizáló egyének részéről a DEHÁTMUSZÁJ-hozzáállás).
Amúgy tényleg szar.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

mi szar benne?

Pl. hogy egy flashsel teleb*szott oldal egy viszonylag jó gépet képes lelassítani, úgy eszi a CPU-t, és emellé a youtube-os videók minősége például atomszar.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Hát nem tudom neked mi a jó gép, de nekem 1.6 cerka 1gb ram + vista, sose lassul be flashtől, és ez sztem szar gép.
A youtube meg nem hd-re van kitalálva, amire való arra meg nagyon jó.

Nálam windowson jó, linuxon egy nagy adag f*s. Pl. felmész a vicclapra (azér oda, mert ott sok a reklám, de mehetsz felőlem az indexre is), és új fülön megnyitsz egy youtube-os videót. A videó szaggatni fog. Ugyan ez windowson tökéletes.

Nekem annó linuxon is tökéletesen ment a flash, uhun, bonsaion, ubuntun,rhn,suse-n, mindenen, pedig akkor 1.1-es duron+256mb. Lehet én vagyok rohadt szerencsés, mondjuk aki vicclap.hu-t olvas az megérdemli, hogy szaggat :P

A régi nálam is jó volt, az újabbak minősége romlik egyre jobban. Az nem megoldás, hogy tegyem vissza a régit, mert néha kihasználnám az újabbak nyújtotta adottságokat. Meg amúgy is, ez jött csomagból. :)

Abba meg ne menjünk bele, hogy mekkora lúzerség vicclapot olvasni. Napi 5 perc eltöltésére alkalmas, arra jó. :)

Közben eszembe jutott, melyik az az oldal, amin még jobban érzékelhető: http://rosszpcjatekok.blog.hu Tudom, ez sem feltétlenül jobb, mint egy vicclap, de példának elmegy. :)

Üm, tehát akkor most mit szidunk? Magát a Flash-t mint technológiát, a linuxos flash plugin xy verzióját, vagy a vicclap ki tudja ki által összepancsolt "új fül" megoldását?

--
trey @ gépház

Az új fül a firefox/opera/konqueror új fül megoldására vonatkozik. (ctrl+t) Én egyébként a plugint szidom, de mindenki eldöntheti, neki mi (nem) tetszik. :)

ugyanez a bajom, én általában firefoxra fogom rá. bezárom, várok kicsit (hogy tényleg kilépjen), újra megnyitom, és nem szaggat. persze nem teljes képernyőre kirakott flashre gondolok itt, az már indulásnál szaggat, de így némileg élvezhetőbbé tudom tenni a flasheket.. (ubuntu+nvida7600gs nvidia.com oldalról töltött driverrel)

ie7 és firefox süvít flashel, alaplapi gpu mellett. Vistával. De mint mondtam annó szarabb gépen linuxon firefox, opera, konq ment ugyanúgy. 1 órás daft punk koncert felvételt google video-n végig tudtam nézni egy szaggatás nélkül.

windows alatt nekem sem volt sose gondom. opera-ie-ff mind jó volt. itt belassul. (és azért nyúztam a windowst rendesen, itt meg azért visszafogom magam tényleg.)
nekem tényleg csak a linuxos rendszeremmel van bajom ebből a szempontból (sajnos)

Kicsit olyan, mint a XUL, csak ez _sokkal_ többet tud. De az AIR licenszelésében is szabad? Tehát az AIR kódját kiadja az Adobe valamilyen nyílt licenc alatt?

A XUL csak egy (parbeszed)ablak leiro nyelv, nehany alap widgetet tudsz vele elhelyezni es kesz. Attol az meg nem fog elni (javascript), es nem fog normalisan kinezni (css). Az AIR egy sokkal komplexebb keretrendszer. En jo dolognak tartom. Sokan szidjak a Flasht (egyesek meg erre is buzditanak), s en is alairom, hogy linux/bsd/customOS alatt van vele gond (lassu, memleak stb.). De az AIR technologia jo, hasznos appokat lehet vele kesziteni.

szeretnéd átfutni?

kicsit off, de más adobe programok portolásáról mit lehet tudni? mert jójó, van (lesz) air amivel összelehet kötni szépen a dolgokat, de ha egy linuxos egyén nem tud közvetlenül flash-es dolgot csinálni, akkor mit ér? mert hát gondolom leginkább a flash desktop/internet rugalmasságának kiaknázásán lenne a hangsúly ebben a projectben - vagy nem?

"de ha egy linuxos egyén nem tud közvetlenül flash-es dolgot csinálni, akkor mit ér?"

Valószínűleg én, mint linuxos egyén, nem is akarok AIR alkalmazásokat készíteni, de szeretném futtatni mondjuk a Yahoo! által biztosított tőzsdemonitort, vagy más cég egyéb célú alkalmazását?

--
trey @ gépház

oké, tudom használni x álltal létrehozott szoftvert, pipa. de mint programozó (vagy ki), még mindig nem tudok flash alkalmazást wine-virtualpc és egyéb trükközés nélkül létrehozni. nekem csak ez a bajom (meg a fentebb leírt, de az más irányból probléma).

Hát ezzel mi felhasználók már csak így vagyunk. Mások által létrehozott szoftvereket használunk. Sokan vagyunk így. :) Egyébként értem, hogy mit mondasz. Majd elválik, hogy mennyire kapják fel. Ha semennyire, akkor úgyis eltűnik, nemde? A különbség köztünk, hogy te fejlesztői oldalról nézed, én meg végfelhasználói oldalról.

--
trey @ gépház

igen, ezért írtam énis hogy a másik problémám más irányból van:)
egyébként egyet kell hogy értsek, ha nem kapja fel senki, tényleg felesleges lehet.

flash programok letrehozasahoz van flex linuxhoz is
kb 1.5 napja ismerkedek vele, igy elsore eleg fura, de hozza lehet szokni, konnyen tanulhato es konnyeden lehet vele latvanyos dolgokat letrehozni, en latok bene fantaziat

flashplayerrel kapcsolatban az teny hogy a legutobbi 115-os flash eleg gazosra sikerult, ugyan az a program az 1-el ezelotti verzioval 1 nagysagrenddel gyorsabb, remelem kov verziora rendberkjak

közi, megnézem!

Az AIR nem csak flash-t tud futtatni, hanem sima html+css+javascript alkalmazásokat is. A javascript motor hozzáfér a helyi erőforrásokhoz, filerendszerhez, adatbázist tudsz vele kezelni (SQLite), socketeket használni. Nagyon fasza cucc.

ez mind szép és jó (és nem vitatkozok vele), de ebből a listából mit csinált saját kezűleg a macromedia, izé adobe? persze, jó hogy szépen támogatják a szabványokat (és ahogy el is várja a nagyközönség szerintem), de te mint cég nem a saját termékedet nyomatnád?:P nalátod. (abban meg szerintem teljesen egyetértünk hogy az air arra jó az adobe-nak hogy csírájában elfojtsa a microsoft silverlight(?) kezdeményezését.)

Rövidtávon ez betehet a Silverlightnak. Nagyon úgy néz ki, ez előbb lesz Linuxon mint Moonlight...

Ennél persze fontosabb előny, hogy meglévő technológiákra épít, azaz elvileg könnyű használni azoknak akik most is ilyesmivel küzdenek.
Igen küzdenek, mert Flex-et ugyan még nem használtam, de a flash programozás meg az HTML+AJAX... tényleg kínszenvedés...

Ebben vélhetően jobb a Silverlight.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Szerintem a silverlight az flash rivális, az AIR meg desktop alkalmazásokhoz készül. Tehát akkor inkább .NET/Mono rivális. Vagy nem tudom, javítsatok ki, ha tévedek.

Inkább abba az irányba kellene mozdulni, hogy mondjuk a mindenkori Adobe Flash CS* fusson már máson is, mint Windows. Esetleg natívan (igen, már közelíti a kezem a bilit...)
Bár, ha olyan borzalom erőforrásigénye lenne, mint a pluginnek, akkor nemistom...ilyen esetekben _biztosan_ jobb TCO-ja lenne a Windows-nak.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Mac-en is fut...

Annál inkább...

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

remelem silverlight elmossa mint balnamicsodat a monszun

--
Unix, Perfectly "natural" after five or ten years.

A Microsoft is ezt remeli ezert akarnak kihatralni a JavaScript 2 szabvany mogul, mivel az veszelyt jelenthet a Silvernight-ra. Szoval nalam a Flash es a Silvernight egy lapon van. Az egyik egy FOSS barat ceg (Adobe) closed termeke, a masik egy FOSS ellenseg ceg (MS) open* termeke. Ket rosz kozul nincs nagy kedvem valasztani.

*itt a mono megvalositasra gondolok

Az Adobe FOSS-barát lenne? Minden fontos szoftverük zárt forrású, a (pl. Flash) fejlesztéshez szükséges alkalmazások csak closed source OS-ekre vannak, és amelyik programoknak van linuxos verziója, azoknak is gyakran később jön, mint a windowsos.

Adnak ki Linux-ra programokat, es ott van az ActionScript is amit a Mozilla-nak adomanyoztak, es ez lesz a Firefox 4 javascript engine-je. Az AIR-bol is akarnak Linux-os verziot. Szoval valami elkezdodott. De azert eleg sok van meg hatra...

Pár napja indult:

http://opensource.adobe.com/

--
trey @ gépház

"Az egyik egy FOSS* barat ceg (Adobe) closed* termeke,"

*tesséklássék linux(==firefox i386) support
*open, mert van gnash (LOL)

"az AIR [is] szabad"

Amíg a Flash zárt, addig hogy lenne szabad?

Hát lehet, hogy itt a free jelentése nem "szabad", hanem inkább az "ingyenes". Így utólag az tűnik a valószínűbbnek. Vagy arra utalt, hogy a nagy része szabad szoftver (Webkit elérhető LGPL alatt, a Tamarin GPL alatt is, SQLite public domain ha jól tudom).

--
trey @ gépház

Azért egy kicsit később jön ki Linuxra... Reméljük legalább teljesértékű lesz.

Ennek az egesznek egy hatulutoje van, es az a flash. En teljesen meg vagyok dobbenve, hogy egy linux-os oldalon vedik a flash-t.

1.) Ez egy closed source termek! Tehat ha az Adobe gondol egyet nem lesz Linux alatt tobb verzio. Ha flash ala fejlesztesz teljesen ki vagy szolgaltatva nekik. Hany prominens opensource szemely irt levelet a sun-nak, hogy tegyek nyilt forrasuva a java-t, pedig a forrasa elerheto volt mar joval az opensourca tetel elott, csak rosz license alatt. A flash szazszor roszabb.

2.) Mindenki elfelejtette mar a Falsh 8-as Linux-os verziot. Igen az ami nem jott ki. Linux-os gepen szarul megirt flash oldalak szaggatnak. Ha megnyitok 3 tab-ot egy bizonyos szamtech ceg veboldalabol, mar elkezd hajszaritozni a laptopom. Kerul fordul stabilitasi gondok is vannak vele. Masik kedvencem amikor a javascript menu a flash reklam alatt jelenik meg. Igy ha arra a menupontra akarsz kattintani igy jartal (lasd asus veboldal).

3.) Hol is van a 64bit-es flash plugin? Ja igen sehol.

Technikailag lehet jo, de amig meg nem oldjak a fenti 3 pontot en szidni fogom oket. Es en kezdem azt hinni ha sokan szidnak egy ceget akkor elkezdenek nyitni az opensource fele. Lasd java, ati driver. Szoval en mindenkit arra biztatok, hogy szidjuk egyutt a a flash-t hatha az Adobe is beall a sorba es megnyitja a forrasat.

"hogy egy linux-os oldalon vedik a flash-t."

Ez nem egy linuxos oldal...

--
trey @ gépház

A leírt problémák viszont más Unix-okra is fennálnak. (Ha egyáltalán lehet rajtuk Flash-t futtatni.)

Nem nagyon érdekelnek ez érzelmi kifogások. Amíg nekem megfelelően működik (márpedig úgy működik), addig nem érzem szükségét annak, hogy falkában szidjam a flash-t, miközben heti szinten órákat töltök a YouTube-on.

--
trey @ gépház

Meg a bélyegen is, aztán másnap flesselsz. :))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

"2.) Mindenki elfelejtette mar a Falsh 8-as Linux-os verziot. Igen az ami nem jott ki."

Pontosan. És ezt nem először játszotta el az adobe, és semmi biztosítás rá, hogy nem utoljára.

Hogy "aktívan" csatlakozzok a "flashwar"hoz, én pusztán a 64bites verziót hiányolom. Talán akkor jobb sebességet lehetne elérni. MÁsrészről meg valami a driverrel is össze van kuszálódva, mert XP alól megy egy flashjáték (amiben van FPS kijelzés) , 60-80 FPS-el full grafon, Linuxon meg ~15-20FPS -el fullon. jó tudom nem játszásra való a flash, stb..de akkor is..nem tudom mi az oka.

Ne aggódj, mert ha lefut ez, akkor folytathatjuk a "szarajavamerlassuesmiertnincs64bites" flame-et. Már neki is kezdett valaki lejjebb, szóval a szórakozás garantált. :)

--
trey @ gépház

Ah rendben. Úgyis meguntam a feltelepített játékokat... Kár nem dob valami hírt a SUN amire a sok véresszemű ráugorhatna :P :)

Amikor olvastam errol a technologiarol rogton az jott le, hogy tokre ugyan az, mint a Java Web Start. Gondolom nem tetszett Apple-nek, aztan kitalaltak ezt.

Majd kicsit utana olvasva milyen lehetosegek vannak a technologiaban, milyen vedelmet biztosit, stb. meglepodtem. Rogton meg is jelentek az elso cikkek, hogy milyen veszelyforras lehet majd. (http://www.news.com/8301-10789_3-9879587-57.html)

Es amikor meglattam, a kovetkezo cikket (http://www.adobe.com/devnet/air/articles/introduction_to_air_security.html) en mar varom, hogy a cikk alapjan megjelenik majd az elso rosszindulatu AIR alkalmazas.

Mindenesetre jo nepszerusito reklam, ha egy uj technologiat ugy reklamozunk, hogy hogyan irjunk rosszindulatu kodot AIR-re.

Thief_hu

A newscom cikket pedig Vamosi Robert jegyzi. :)

Akkor várható egy "AIR Security" című előadás a következő Hacktivity-n? :)

Csak ha minden osszejon :)

Aztan most ez kurva jo. Nem eleg hatekony a desktopra a C/C++/Java, meg tegyuk ra a weben elterjedt divattechnologiakat is JavaScript/html/flash stb.
Hova sulyed meg a softver ipar? Meg tobb szart! Meg tobb belulrol rothado csilivilit! Hajra!

A szoftverek széles közönségnek szólnak jó pár éve (már évtizede), nem a technikusok szűk/puritán/öncélú/álracionális világához tartoznak. Hallottál már a world wide web-ről (és annak 2.0 "verziójáról") pl.?

Na es? Hallottam web2-rol kepzeld el es hasznalom is. De a nepszeruseg ellenere az ezek hattereben mukodo szoftver eszkozok (na itt nem a routerek szoftvereire meg hasonlokra gondolok) szarok/feleslegesek/tulbonyolitottak/eroforras zabaloak.
A Monika show-t is rengetegen nezik meg Gyoziket is, megis azert sokan megkerdojelezik ezen musorok szinvonalat.

A desktop-oknak kurvara nincs szuksege (technikailag) arra, hogy az uberfasza ganyolt World Wide Web-es technologiakat adoptaljak rajuk.

Persze ettol meg kapos lesz. Mezesmadzagra mindig ra fognak harapni, az egyszeri ember nem fog azzal foglalkozni, hogy nincs benne mez, csak kristalycukor es szaharin.

Na azert en mar nem technikai szemleletu emberrekkel is talalkoztam boven, akiknek nem tetszett, hogy szar lassu a szamitogepuk/telefonuk es nem determinisztikusan mukodik. Persze, vegyen egy uj gepet quad core processzorral es 2GB rammal, olyan hardverekkel, amiknek garantaltan jo driver tamogatasa van a kedvenc OS-ehez (ami nem lesz virusos 2 heten belul). Akkor talan mar kliens oldalon elsimulnak a feleslegesen eroforras igenyes programok rancai, de a szerver oldali dolgok nem ezen mulanak. Ja es ezt az uj gepet 2 ev mulva le kell cserelnie, mert nem fogja tudni megnezni a hireket interneten, mart mar megint elterjedt egynehany parasztvakito technologia szar kivitelezessel.

A web2 meg kulonben sem egy technologia, az inkabb egy internetes uzlethalozat / kozossegi lofasz, amihez a tartalmat is a hasznalok szolgaltatjak. Ilyen halozatok mindig is leteztek internettel es anelkul is. Van par multi aki elad nehany loszart es azt mondja, hogy az a web2, you should only govern and get ready for the income.

Nem vagyok a csilivili ellen, de amit meg lehet jol csinalni azt ne szarul csinaljak meg.

Nem vitatkozom, csak rámutattam az elkerülhetetlen tendenciára. Ha már itt tartunk, az informatika is fölösleges, erőforrászabáló és haszontalan dolog. Csakúgy mint minden gép, ami energiát fogyaszt. És ezt komolyan is veheted, mert kb. így is gondolom.
De ha már ez van, ebben élünk, akkor már teljesen mindegy, hasznosítsuk és vigyázzunk a szabadságára.

Tehát, hogy ne legyen teljesen OFF a hozzászólásom: a cikkben említett technológia egyértelműen beleillik egy fejlődési folyamatba, vagyis a web-es és offline technológiák egybemosódására. És ez logikus következménye az előzményeknek. Ezzel kapcsolatban nem tehetünk semmit (csakúgy, mint a web kialakulása ellen sem tehettünk).
Ha szimpatizálunk a szabad szoftverekkel, akkor ez tulajdonképpen egy kicsit jó hír, hiszen egy nagy szoftvercég komoly arányban használ fel nyílt technológiákat (és az AIR egy újabb "nem-csak-vindóz" megoldás).
Az sajnos tény, hogy a flash-t megtartja magának, de lehet, hogy ez nem lesz mindig így.. (ld. silverlight/moonlight várható előretörése).