BlinTux's blog

T - 10 óra

És a történelem megismétli önmagát.

15 mocskos éve nem vártam úgy játékot mint ma. És ma pontosan ugyanazt a játékot várom ép annyira mint akkor.

Hogy milyen lesz visszamenni az időben? Senki nem tudja még biztosan. Sok minden megváltozott azóta. Én is, a környezetem is.
Anno magányos hősként róttam Azeroth kietlen vidékeit, de most már asszonykámmal vállvetve szálunk szembe a régi kihívásokkal...

Ki tér még vissza velünk?

Arok 21 - ANDOR - Mini beszámoló

Idén is megrendezésre került az ország egyik legnagyobb demoscene és retro számítógép találkozója, sorban a 21. alkalommal. A helyszín ismét a Veszprém megyei Ajka volt, azon belül is a Bánki Donát szakképző iskola, ami már 3. alkalommal ad otthont a legnagyobb retro kockák találkozójának! :)

Idén is egy jó barátommal együtt vonultunk a rendezvényre, ami tőlünk 170 km-re van, így már egész korán, reggel 6-kor indultunk.
Ő idén pihenő évet tartott, nem készült semmilyen release-el. Én viszont indén is ANDOR-al, a breadboard panelekre tákolt "kis" 8 bites gépemmel készültem. (HUP cikk)
Sajnos nekem sem úgy jött össze az év, hogy annyi időt tudtam volna vele foglalkozni, mint amennyit szerettem volna, így a tavalyi állapothoz képest, csak kisebb upgrade-ekkell bővült a masina.

LibreOffice => Kuka

Eddig is utáltam ezt a programot, de most most lett belőle véglegesen elegem.
Oké, hogy lassú, bugos és 10 éve is elavult interface jellemzi, nincs normális update rendszere, de hogy pontos méreteket sem lehet vele rajzolni...

Létrehozok egy pontosan 100x100 mm méretű négyzetet, ami kinyomtatva 95x95 mm lesz!?

Ugyanezt megteszem egy másik gépen MS Office-ban és láss csodát pontosan 100x100 mm nyomtatva is!

Gondolhatnánk persze a rossz nyomtató beállításokra is, de ez ki van zárva.
Mindkét gépen Windows 10 fut.
Mindkét gép egy hálózati nyomtatóra csatlakozik, amit CUPS szolgál ki.
Az egyetlen eltérés a kétféle Office.

Hibernáció vége - kiolvasztás...

Rég volt már hangyás poszt, úgyhogy következzék egy kis helyzetjelentés!

A legutóbbi bejegyzésben, azaz november végén írtam arról, hogy bekerültek a hibernációs kamarába (karton doboz) és hogy tavaszig ott is maradnak. Max 1-2 hetente kapnak pár csepp vizet és semmi mást. Sötétség és hideg.

Lopják a kristályt!

Vettem ma egyszerű kis USB HUB-ot, aminek annyi lett volna a rendeltetése, hogy egy egér és egy billentyűzet ment volna róla.

Kicsomagol, beköt, ééééésss fel-le dobálja az eszközöket!
Próbáltam másik gépen, másik portokon, a helyzet változatlan.

Jó szokásomhoz híven, ilyenkor mindig szétszedem a kütyüket, hátha látható a hiba és javítható.
Volt már egyszer egy ugyan ilyen USB HUB-om, ott a GND lábak nem voltak leforrasztva és az okozott anomáliákat.
Gondoltam most is az lesz a helyzet.

Szóval szétkaptam és már egyből látszott mi a hiba.

Osszuk meg a videót!

Ez most nem lesz túl hosszú bejegyzés, tekintetbe véve, hogy egy egyszerű hardverről lesz szó, amit a napokban építettem.

Adott egy jó öreg Commodore 64, aminek mint köztudott három fajta videó kimenetele van:

 • RF: Ezt hagyjuk is, említésre sem méltó, olyan pocsék. :)
 • Kompozit: Ez már egész szép képet ad, legalább is hozza a kompozitnak elvárható minőséget.
 • S-Video: A legjobb minőség ami kinyerhető a gépből. Mivel két komponensű jel (két szálon is megy: chroma, luma), így kevesebb a zavar is mint kompozit esetében.

TV Basic

1985-ben indult útnak a Magyar Televízió által készített TV Basics című oktatósorozat. Nem kisebb céllal mint megismertetni a nézőkkel a programozás és a BASIC nyelv alapjait.

Pár napja felfedeztem az egész sorozatot YouTube-on.
Lehet nosztalgiázni. Sőt, tanulni is belőle!

Sajnos manapság nem lenne olyan TV csatorna, ami ilyen jellegű tudásra "pazarolná" a drága műsoridőt.
Nekem különösen az tetszik az egészben, hogy mennyire reklám, és érdek mentes az anyag. Pusztán a tudás számít, nem foglal állást, hogy milyen gépet vegyél...

Klónok háborúja - Befejező rész

...egy héttel korábban

Azt írtam az előző bejegyzésben, hogy a projektet ezzel késznek nyilvánítom, és a másik nem működő géppel más terveim lesznek, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy pont az nem működik amelyik cartridge befogadására is képes. Márpedig az azért hasznos lehetne egy-egy játék szerzemény kipróbálásához.

Mivel csaknem minden kisebb alkatrészt (kondi, ellenállás, kristály) kicseréltem és ezek után sem adott stabil képet a gép, egyvalami jöhetett csak szóba: kicserélni a CPU-t a jelenleg jó gépben lévővel.

Klónok háborúja

Az Atari 2600 az Atari cég egyik legnépszerűbb játék konzolja volt, melyet 1977-ben adtak ki először. Érdekesség, hogy a 2600 jelölést csak az Atari 5200 kiadása után kapta meg, addig simán csak Atari Video Computer System-nek, vagy röviden Atari VCS-nek neveztek.
A népszerűségének (közel 30 millió eladott példány) és magas árának köszönhető az is, hogy rengeteg klón készült belőle, különféle elnevezésekben: Video Computer Console, Video Game System, ...

Hibernációs kamra beüzemelve - találkozunk tavasszal!

Mármint nem velem, hanem a kis hangya kolóniával! :)

Mint ahogy a korábbi hangyás posztokban írtam, a hangyáknak szüksége van a telelésre. Ilyenkor szinte meg sem moccannak, csak vannak, pihennek (hibernálódnak).
Viszont ezt csak kellően alacsony hőmérsékleten teszik, ezért az otthon tartott hangyáknak biztosítani kell a megfelelő körülményeket. Legegyszerűbb ha betesszük őket a hűtőbe, ahol hideg van, de nincsenek mínuszok. 2-8 fok között jól érzik magukat.

Szegény ember USB switche

Asszonyka szeptemberben kapott munkahelyi (iskolai) laptopot, hogy azzal minden tanár hű de faszán tud majd dolgozni. Van akinek azóta is szervizelik a gépét, de ez egy másik történet...

Lényeg, hogy a laptop túlnyomórészt itthon van, kvázi desktop gépnek használva, külső perifériákkal (egér, billentyűzet, monitor).
Viszont mivel ez munkahelyi gép és tele is van kémprogramokkal, akármit nem lehet rajta futtatni, így néha szükség van a rendes PC-jére is.

És amikor váltani kell a kettő között, akkor jövök én a képbe, aki bemászik az asztal alá és a telefon fényénél átköti az USB kábeleket :D
Na ezt tegnap meguntam és gyorsan összedobtam egy pofonegyszerű USB váltót.

Könnyű préda! - (Easy money)

Gondolom, többségeteknek nem ismeretlen az Atari Portfolio nevű palmtop, hiszen a 90-es évek egyik korszakalkotó sci-fi filmjében, a Terminator II-ben is megjelent néhány alkalommal. Igen, ez volt az a gép amit az ifjú John Connor használt egy ATM feltörésére, de később a Cyberdyne laborjába is ezzel hackelte meg a biztonsági ajtót!

Megláttam, hazahoztam, adtam neki enni, már jól van! :)

Néhány hete láttam meg egy bolhapiaci körséta alkalmával egy Texas Instruments TravelMate 3000-es laptopot. Rögtön felcsillant a szemem, mert valami megmagyarázhatatlan oknál fogva szerelmese vagyok a TI-s cuccoknak, és mindig is szerettem volna tőlük valami "nagyot". Persze mint retró számítógép megszállottnak nem bármit, hanem valami régit és coolt! :)

ANDOR - Fejlesztési napló: Október

Előzmények

Úgy gondoltam indítok egy kis poszt/videó sorozatot arról, hogy hogyan alakul ANDOR fejlesztése mérföldkőről, mérföldkőre. Azaz ha van pár említésre méltó upgrade, azt összefoglalom kicsit, amolyan napló szerűen.

Az ölező cikk ugye a jövőbeli fejlesztések terveivel ért véget. Ezek egy része mára már megvalósításra is került.

Lássuk sorban:

 • A korábbi párhuzamos port helyet immáron soros porton zajlik a programok betöltése. Pontosabban ANDOR felől soros, a gép felől USB és a híd egy USB-Serial konverter, amit egy FTDI chip végez.
  Persze működik a soros-soros kommunikáció is, ha egy olyan gépre kötnénk amin van még soros port.
  A cél az volt ezzel fejlesztéssel, hogy ne kelljen az ormótlan vastag LPT kábel a bumszli csatlakozójával, illetve lehessen USB-n keresztül is programozni, valamint ez a fajta megoldás lehetővé teszi majd a később bekerülő 64K memória írását.
 • Kapott egy grafikus LCD-t is (ST7920), ami nem csak sokkal nagyobb a korábbinál, de ezzel már lehetőség lesz 128x64 pixelen grafikák, animációk meójelenítésére is!
 • Bekerült egy SN76489 IC, ami egy 4 csatornás hang generátor. Ennek hangját a videó alatt is halljátok a híres Sonic sündisznó főcím zenéjével :)
 • És persze rengeteg kontakt hiba javítás is volt, valamint teljesen újraalkotott tápellátást is kapott.
 • A assembly fordító és a kód betöltő program is átalakult. A betöltőt szinte teljesen újra kellet írni, az soros/USB kezelés miatt. Viszont most három részre bontottam a programot:
  • Az assembly fordító, ami a megadott asm kódot fordítja hexára. Teljesen parancssoros és használható önálló alkalmazásként is, paraméterezve.
  • A program betöltő, ami a hex kódokat átpumpálja a gép memóriájába. Ez kezeli a soros és USB portot és lapozza a gép memóriáját. Szintén parancssoros, használható önálló alkalmazásként is.
  • A programfejlesztő alkalmazás, ami már grafikus. Ebben lehet írni az assembly kódot, elmenteni, megnyitni. Egyszóval a grafikus kódszerkesztő. Önállóan használható, de Ő tudja használni az előző két eszközt, amivel lefordítja és betölti a megírt kódot.
   Tehát grafikus felület nélkül is lehet kódolni a gépre parancssorból, illetve lehet hozzá saját IDE-t írni, vagy integrálni valamelyik létezőbe!

ANDOR - Egy 8 bites számítógép próbapaneleken

Kereken egy éve (2017 szeptembere), hogy rábukkantam Ben Eater videó sorozatára a YouTube-on, amiben egy 8 bites CPU megalkotását mutatja be több mint 40 videón keresztül.
Mindezt olyan részletességgel és mindenre kitérően magyarázza el, hogy biztos vagyok benne, hogy az elektronikában laikusok is megértik és akár reprodukálhatják is ezt a "kis" gépet.
Nem véletlen az idézőjel, hiszen ahhoz képest, hogy ez túlnyomórészt csak egy CPU, 14 próbapanelen terül el!

Miután végignéztem a videókat és annak ellenére, hogy még magam sem értettem meg mindent, már biztos voltam benne, hogy egy ilyet én is akarok építeni!
Mindig is érdekelt a processzorok belső felépítése, hogy mégis mi történik a számítások és az utasítások végrehajtása közben, milyen módon képes elvégezni a feladatokat...

Nosza, gondoltam, vágjunk hát bele, úgy is mindjárt itta tél, kell valami hobbi a hideg hónapokra! :)

Első körben be kellett szereznem azt a temérdek alkatrészt ami kell a projekthez.

Arok Party 2018

Idén volt a 2. alkalom, hogy egy jó barátommal ellátogattunk az Aján megrendezésre került, immáron 20. Arok Party-ra.
Ez egy retro informatikai és a régi számítógépek rajongóinak éves találkozója, valamint demoscene party és retro játéktalálkozó is egyben.

A rendezvény pénteken kezdődőt és egészen vasárnap reggelig tartott, ám mi csak szombat reggel érkeztünk, kihagyva a pénteki bemelegítő délutánt. Minden fontos program szombaton volt, így nem maradtunk le semmiről!

Sajnos Ajkától 170 km-re lakunk, és mivel szerettünk volna reggel 8-9 között odaérni, így már hajnali 6-kor elindultunk.
Élelmen és váltás ruhán kívül terméseztessen gépeket is vittünk. Haverom egy HT-1080Z School-Computert, amihez perifériákat nem vittünk, mivel nem volt hozzá semmink, viszont ritkaságát tekintve így is kuriózumnak számított.
Én a jó öreg Enterprise 128-asomat vittem, ami életem első számítógépe volt. Ehhez már vittem egy kis LCD monitort és néhány demót, ami futott rajta napközben.
De nem is ezek az igazán érdekesek, hanem a korábbi posztomban bemutatott ANDOR, ami egy teljes 8 bites számítógép, csak próbapaneleken! :)
Mivel a programokat ebbe betölteni LPT porton át lehet, kellet még egy régi laptop is, amin van párhuzamos port. Így kvázi négy géppel és rengeteg kábellal indultunk útnak.
És persze a kötelező kellékek egy ilyen eseményre: csavarhúzó, forrasztópáka, drótok… - minden amivel gyorsan össze lehet tákolni egy számítógépet! :)

Élet a hangyafarmon

Rég volt már hangyás poszt és mivel nemrég kértétek páran, így gondoltam adok róluk egy is updatet!

Lássuk is mi a helyzet most a kolóniában! :)

A régi plexi alapú, homokos farmból átköltöztek egy kis üveg, szintén homokos farmba. Ennek az lenne a koncepciója, hogy a nagy lenti vízszintes területen járkálnak, gyűjtögetnek az alagútjaikat pedig a fenti magas részbe vájják és ott élnek.
Nos az én hangyáim ezt nem igy gondolták jónak. Ugyanis a fenti résszel nem is foglalkoztak és a lenti vékony homokba kezdték el az úthálózatot kiépíteni.
Bár tudom, hogy ez részben az én hibám volt!
Ugyanis még a fenti részben lévő homokot nedvesítettem, a víz valahol lent a két üveg illesztésénél átfolyt és így a lenti homok jobb oldala is nedves lett.
Nos a hangyáknak több sem kellet. Minek másszanak fel, ha így lent is élhető a hely! Ezért aztán egyből ott kezdtek el ásni.
Ez igazából nem jelentett gondot, mert megvastagítottam a lenti homok réteget, így kényelmesen tudták alakítani ott is a járataikat.
Bár a hangyákat így látni nem lehet, csak ha felemeljük a farmot és alulról nézzük. De így talán még jobb is, mert legalább mindig sötét van náluk.

Vigyázz kinek adsz el telefont!

Sok év után úgy döntöttem eladom a jó kis iPhone 4-esemet. Sosem gondoltam volna, hogy a Bluetooth lesz a gyenge láncszem ami miatt megválok tőle, de végül mégis ez lett, mert már a Mi Band 2-vel nem volt hajlandó együttműködni.
No meg már a frissebb iOS-ek sem mentek fel, így sok app-ot sem lehetett frissíteni, de BT volt a kegyelemdöfés!

Gyorsan fel is dobtam a lakhelyem Adok-veszek Facebook csoportjába, remélve, hogy valakinek kell.
Meg is örültem, amikor rá egy órára jelzett is egy roma(sicc) srác, hogy érdekelné, még délután el is jönne, megnézné és meg is venné.

Condition zero

És ez most nem a nem túl jóra sikerült Counter Strike kiadás, hanem az én fizikai állapotom! :D

Nos, mint az előzményekben leírtam, volt pár köröm különféle orvosokkal: háziorvos, szemész, diabetológus, fogorvos.
Tegnap is volt egy lézeres szem kezelésem, és még szeptemberben is lesz egy.
Aztán jön egy érfestéses teszt, hogy kiderüljön sikerül-e beforrasztani minden eret a szememben!

Közben a diabéteszes doki is helyrehozta az inzulin háztartásomat. Cukrom 4-7 körül van általában, ritka esetben magasabb.

Árok Party 2017 - Kis élménybeszámoló

A hétvégén, életem során első alkalommal, volt szerencsém ellátogatni az Árok Party-ra, ami idén Ajkán került megrendezésre.
Nem ép a közelben lakom, így 170km-t kellet autózni és csak remélni tudtam, hogy megéri! :)

Nem egyedül, hanem egy haverral voltam, aki egy demót is összedobott az eseményre, amivel mint versenyző indult.
Ez voltaképpen egy egyedi fejlesztésű kép konvertáló, amivel Commodore 64-re és Commodore Plus/4-re lehet képeket konvertálni, szinte elképesztő végeredménnyel.
Erről többet nem is írnék, íme a demóról egy videó.

Az én kis Smarthome rendszerem

Volt már egy kísérleti otthon automatizációs rendszerem, de miután meghalt a Raspberry Pi-ben lévő SD kártya amiről az egész futott, kicsit újragondoltam a rendszert és aztán újra és építettem.

Mivel elég sok dolog van kötve a rendszerre, nagyon nem volt mindegy hova is tegyem a berendezést. Első gondolat egy számítógép házba való beépítés volt, de akkor az is plusz helyet foglalt volna, nem beszélve a nehézkes szerelésről.
És akkor támadt egy ötlet: építsük a szekrénybe, amiben amúgy is a kacatjaimat tárolom.
Miután megüresítettem a felső polcot, és vágtam hátra egy lyukat a kábeleknek, jöhetett a komponensek elrendezése egy faros lemezre, ami így ki-be tehető ha valamit módosítani kellene, illetve jól hozzá is lehet férni bármihez.

A vérben forgó szemgolyó: A leszámolás

Előzmények 1
Előzmények 2

Eltelt pár hét, az én szemem pedig teljesen helyrejött!
Legalább is az eredeti probléma megszűnt...

Asszonykával elmentünk fogdokihoz, mert neki is húzni kellet, és valószínű volt, hogy nekem is.
Egy panorámaröntgen után ki is derült, hogy a két hátsó rágófogamat ki kell húzni, mert tönkrevanank és azok a gócforrások.
Múlthéten ki is húzta az egyiket!
Maga a húzás elég kellemetlen volt, de nem fájt. Sőt, azután nem! Mintha ki sem húzták volna, még csak nem is vérzett nagyon.
Ma kihúzta a másikat is. Nah ez már nem adta könnyen magát: Vérzik, fáj, és a fél pofám be van dagadva. Remélem holnap jobb lesz, aludni nem nagyon kell :S

A vérben forgó szemgolyó visszatér

Avagy a múltheti kaland folytatódik!

Mára voltam visszarendelve a dokihoz, aki már kétszer kezelte a jobb szememet.
Ez szépen helyre is jött, szombaton már kirándulni voltak, verőfényes napsütésben.
Aztán vasárnap szépen begyulladt a másik szemem! naivan arra gondoltam, hogy csak túlerőltettem, és egy kis szemcsepp majd helyrehozza. Nem hozta!
De gondoltam nem baj, úgy is mára vagyok visszarendelve, majd a dokim kezd ezzel is valamit.
Hát nem kezdett, mert nem is rendel a héten! És ezt a betegfelvételen tudtam csak meg.
Szóval értitek: Úgy rendelt be a doki pénteken, hétfőre, hogy aztán ma bent sem volt.

Vérben forgó szemgolyó

Valószínű egy informatikus legnagyobb átka, ha megbetegszik az egyik szeme, ami már már önmagában akkora gond mintha mindkettővel gond lenne...
Múlthét csütörtökön napközben még semmi gond nem volt. Délután aztán mondja asszonyka, milyen piros a jobb szemem.
Nézem a tükörben: bakker tényleg! De nem fájt, jól is láttam vele. Kb. egy óra múlva már fájt is és lecsukott szemhéjnál érezni lehetett az ereket. Igy este már nem volt mit tenni, gondoltam majd egy nagy alvás segít.
Nem segített, másnap is ugyanolyan volt, ha nem rosszabb.
Gondoltam a sok monitor, kevés alvás okozta és kiszáradt. Vettem is egy szemcseppet, ami szerintem a legnagyobb emberkínzás amit egy emberrel művelni lehet!
Egész hétvégén szemcseppeztem, vagyis asszonyka, mert én képtelen vagyok magamnak cseppenteni.
Semmit nem használt, de legalább már aludni sem tudtam miatta, mert hajnalonként úgy fájt, hogy az összes arccsontomra átterjedt a fájdalom.
Na jó, kedden irány a doki. Gondoltam beutal szemészetre, vagy azért csak belenéz. De nem, csak konstatálta hogy szarul néz ki a jobb szemem. Igen bakker, ezért jöttem!
Illetve mért egy vérnyomást, ami magas volt. Úgy hogy most a napi 5 kávé és opcionális energia ital helyett csak 1 kévét iszok!
Felírt egy szemcseppet (hurrá): Ciloxan. Napi 5x2 kell. Bár nem értem a jó szemembe miért, talán hogy 100%-os legyen a kínzás :D
Noh, eddig 7 cseppentés volt. Asszonyka szerint szebb lett, de még messze nem az igazi.