Wine, Proton

Wine 6.0

Címkék

Hivatalosan megjelent a Windows alkalmazások GNU/Linux-on (és egyéb rendszereken) való futtatását lehetővé tevő, nyílt forrású kompatibilitási réteg, a Wine 6.0-s kiadása. A kiadás a projekt egy évnyi fejlesztési erőfeszítéseit összegzi, benne több mint 8300 önálló változtatással. Főbb változások az alábbi területen érhetők tetten:

Proton 5.13-5

Címkék

A Valve alkalmazásában álló fejlesztő, Pierre-Loup Griffais (@Plagman2) bejelentette, hogy elérhető a Wine-ra épülő, Proton nevű kompatibilitási rétegük 5.13-5-ös kiadása. Benne számos hiba- és játékösszeomlás-javítás kapott helyet. Páldául:

Tesztelhető a Proton 5.0.10 RC-je

Címkék

A Valve alkalmazásában álló Pierre-Loup Griffais bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a Proton nevű, Wine-ra épülő kompatibilitási rétegük 5.0.10-es verziójának kiadásra jelölt verziója. Érdekessége, hogy játszhatóvá vált vele a Death Stranding Linux alatt.

Tragikus körülmények közt elhunyt tagját gyászolja a CodeWeavers / Wine közösség

Címkék

28 éves korában elhunyt Józef Kucia, akinek a Wine közösség több mint 2500 patchet köszönhetett az elmúlt években. A hacker a Tátrában, barlangászás közben vesztette életét.

Engedélyezett fsync mellett is egyre jobban teljesít a Proton

Címkék

Testers have been reporting exciting performance gains with fsync enabled in Proton 4.11:https://t.co/ZdlxEu99G7

So they don't have to apologize about being off-topic, we set up a dedicated spot where performance results could be shared and discussed:https://t.co/tEPanCng5z

— Pierre-Loup Griffais (@Plagman2) 2019. augusztus 9.

A Valve alkalmazásában álló Pierre-Loup Griffais jelezte, hogy a Wine 4.11-re épülő Proton kompatibilitási rétegük 4.11-es verziójával, engedélyezett fsync beállítások mellett is izgalmas teljesítménynövekedésről számolnak be a tesztelők. A visszajelzések szerint a Proton az egyik legjobb dolog, ami a Linuxszal történt hosszú idők óta és a fejlődésének üteme is ámulatos.

Proton 4.11

Címkék

A Valve alkalmazásában álló Pierre-Loup Griffais bejelentette, hogy elérhető az immár Wine 4.11-re épülő Proton kompatibilitási rétegük 4.11-es verziójának első buildje. A szokásos, funkcionalitást javító fixek és az új Vulkan-alapú D3D9 implementáció mellett jelentős mennyiségű munkát öltek abba, hogy a multi-threaded játékok CPU overhead-je csökkenjen. Részletek a bejelentésben.