KDE4 kérdések

Fórumok

Hali!

Annyi jót olvastam manapság a KDE4-ről, hogy úgy gondoltam, kipróbálom.
Debian testingre szépen fel is raktam http://kde4.debian.net/ innen, szépen működik is (egy kis reszelés után :F ).

Na, de most jönnek a kérdéseim, hátha tud valaki válaszolni.

Először is:
Folder view plugin.
Hol a rákba lehet beállítani, hogy ne legyen semmiféle kerete? Vagy legalább maximum átlátszóságot lehessen neki adni. A gui-ban sehol se találtam rá beállítási lehetőséget.
Találtam egy ilyet: http://aseigo.blogspot.com/2008/06/ok-then-how-about-video-more.html
Hurrá, ez tök jól működik, csak most eltűnt a plasma beállító füle, sehogy se tudok új plasmoidokat hozzáadni az asztalhoz, csak a panelre.

Asztalok:
Hol tudom beállítani, hogy minden asztalon más háttér legyen (erről találtam már egy írást itt valahol, de nekem azzal nem működött, mert nem is volt olyan opcióm)?
Hol tudom beállítani, hogy hogy más-más plasmoid fusson az egyes asztalokon?

Panel:
Melyik az indítógomb plasmoid? :F Pl. amivel ki tudok rakni egy idítóikont.

Egyelőre ennyi. Azt majd még lehet, hogy lesznek kérdéseim :D

Hozzászólások

ha jól látom, kde 4.1-es az utolsó frissítés. Indulásképp mindenképpen 4.3.1-et telepíts, és minden problémádra meg fogod találni a megoldást.

Hello!

Csak jelzés képpen mondom,hogy a debian testingbe már hónapok óta bent van a KDE4. Szerintem amit felraktál forrásból azt szedd le és próbáld meg a tárolókból fel tenni. Most néztem meg éppen a verzió számot:4.3.1 .Lehet hogy ha nem heggesztesz hanem csomagból teszed fel akkor sok problémád is megoldódik.

Üdv.

Hmm... ezek szerint abból lesz a gubanc, hogy egy-két csomag régebbi a backports tárolóból, mint testingből.
Thx, meglesem.
Ha nem megy, még mindig vissza tudok (remélem) térni 3.5.x-re :D

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Minden asztalon más: na ez trükkös. Két féle lehetőséged is van, a megoldás majdnem ugyanaz. Ami kelleni fog. Az első asztalodon a plasma állító vacakra kattintasz és nagyítás... na ekkor több asztalt is látsz. A sarokban "plasma beállításai" fog kelleni, és ott beikszelni, a külön aktivitás minden asztalon vagy ilyesmi...

Na és innen a két megoldást. Egyrészt tudsz ebbe a nézetbe aktivitásokat vagy miket létrehozni :) Ezek kb plasma asztalok, amit aztán az aktivitás jelzővel tudsz váltogatni. Na ez nekem nem működött frankón. A másik, maradsz a virtuális asztaloknál, amik működnek tovább ahogy szoktak, de a beikszelés hatására most már tudsz külön-külön hátteret és plasma készletet rakni mindegyikre. Legalábbis nekem ez volt ;) tök véletlen fedeztem fel, hogy az a beállítás a virtuális asztalokra is érvényes. Nem túl intuitív, lehet hogy van egyszerűbb megfejtés is.

"Hurrá, ez tök jól működik, csak most eltűnt a plasma beállító füle, sehogy se tudok új plasmoidokat hozzáadni az asztalhoz, csak a panelre."

Ha a folder view-t állítod be desktop containmentnek, a helyi menüjében ott van a plasmoidok hozzáadása (4.3-ban legalábbis). De ha a panelről hozod fel az ablakot, akkor is rá tudod belőle húzni a plasmoidokat az asztalra is.

"Melyik az indítógomb plasmoid?

Ha a fájlkezelőből az asztalra/panelre húzol egy fájlt, létrehoz neki egy ikont, és a menüben is van a programok helyi menüjének egy ilyen opciója. A plasmoidok listájában nem tudom, miért, de nincs benne.

Ami engem nagyon idegesít: alul a panelen nem jegyzi meg a widgetek sorrendjét. Minden rebootnál átrendezi ugyanolyanra, amit kézzel visszacsinálok.

Lehet, hogy egyedi de egy vinyó elszállás miatt full új telepítést voltam kénytelen nyomni, szóval rögtön kde4-el indítottam már, ahhoz képest nyűglődik. Ráadásul minden reboot után rápakol +1 temperature monitor widgetet a panelre, ha nem szedem le kézzel őket akkor szép lassan ellepik a panelt :)) "Kissé" bugos még a cucc. (Aktuális debian testingben lévő csomagok)

Attól függően, hogy hogyan indítod, azt is megteheted, hogy egy kis szkripttel indítod a progit, ami megnézi, hogy fut-e már és csak akkor indít újat, ha nincs belőle futó példány. Pár sor az egész, ha egyedül nem megy itt a HUP-on seperc alatt legalább 3 félét küldenek majd a szakik, ha kell :)

A megírásával nem lenne gond, de az nonszensz lenne, hogy 2009-ben egy nyomorék kis panel widget indítását külön scripttel kelljen megoldani, úgyhogy vagy elegánsan megy flottul magától, vagy hagyom a francba :) 97-ben a debian bo meg hamm-nak még elnéztem az ilyesmit, manapság már sokkal lustább és maximalistább vagyok.

Lehet, hogy hülyeség, de nekem akkor jöttek elő olyan dolgok, amik nagyon misztikusak voltak, amikor az egyik memória modulom elkezdett döglődni, és meg is döglött. Konzolon nem volt probléma, guin meg halt el a panel, meg az appletek(mondjuk GNOME alatt)...

A szokás hatalma, nem hét!!!

Az én kérdésem:

Kijelentkezéskor nyomok egy Ctrl-Alt-Del-t, amire följön egy kis kijelentkező-ablak.
Eredetileg ezen 3 gomb volt: kilépés, újraindítás, kikapcsolás.

De sajnos ez most lecsökkent egy gombra, csak kijelentkezést lehet kérni, mást nem.

Hol lehet ezt beállítani, hogy miket engedjen meg ez a holdacskás kijelentkezőablak?

Fogalmam sincs, hogy mivel állítottam el, nem akartam egyáltalán. :(

:wq

Köszi, ez segített! Az 'A lezárási lehetőségek megjelenítése' ugyan eddig is be volt jelölve, viszont az 'Alapértelmezett lezárási mód' eddig kikapcsolásra volt állítva. Ha átállítom 'munkafolyamat bezárás'-ra, akkor vicces módon előkerül az újraindítás is, és a kikapcsolás is a kijelentkezés mellé. :)

:wq

Én is hadd kérdezzek valamit:

miért lehet az, hogy Debian alatt KDE4.3.1-et használva (de korábban is így volt) számos olyan plasmoid, ami a gépről mondana információkat, nem mutat nekem semmit?

Pl. lerakok egy system load viewer widgetet, és egy üres négyzetet kapok. (ez pl. nagyon hiányzik, 3.5 alatt nagyon hasznos volt).

Emellett számos másik ugyanezt csinálja, pl. System monitor - CPU, System monitor - network, System monitor - temperature

Mások mutatnak dolgokat, pl. System monitor - hard disk (igaz, hogy ostoba és nem lehet beállítani, hogy hasznos legyen, de legalább amit elméletileg tud, az gyakorlatilag is működik), vagy hardware info

Más, tehát nem monitorozó dolgok kiválóan működnek.

Ugyanezen a gépen pl. Suse livecdről indítva ugyanezek KDE4 alatt is működnek, tehát biztosan a Debian hibája. Vagy valami csomag hiányozhat, vagy konfiguráció, vagy elrontottak valamit. De nem tudom az okot, és ezért nem tudom, hol nyúljak hozzá, mit nézzek meg.

Valakinek van ötlete?
G

elképzelhető, hogy a kde3-mas verzió közvetlenül a /proc-ból vette az információkat, míg most a plasmoid egy másik programtól, pl az lm-sensors-tól szeretne adatokat kapni.

Nézz utána, hogy a plasmoid honnan kapná az információt, és pótold az esetlegesen hiányzó csomagokat.

elképzelhető, de találgatáson kívül semmi más lehetőségem nincs...
legalábbis fogalmam sincs, ennek pl. hol lehetne utánanézni. Hát mondjuk a forráson kívül.

lm-sensorst feltelepítettem, meg libsensors3, libsensors4, emellett van működő acpi, /proc, /sys, hal
más ötletem nem volt.

G

Na, kiderült, a ksysguardd nevű csomag kellett neki.

Sajnos(?) sok helyen van ilyen egyszerűsítés, hogy csak egy módon tudja a dolgokat megtalálni. Gondolom így egyszerűbb lett a kód, meg nem kell x különféle interfész kezelésben n programban hibákat keresni. Bizonyára portolni is egyszerűbb így.

Viszont így állhat elő ez a helyzet, hogy 6 féle módon kideríthető valami info, de ha pont az az egy hiányzik, ami neki kell, akkor szó nélkül nem működik.

Pl. egy időben nem használtam hald-t, mert csúnyán kifagyasztja a gépet. Néha naponta többször, máskor két naponta egyszer. Elkezdi olvasni az üres DVD olvasót, és ebben valami módon 200% terhelést bír produkálni.
Szóval a lényeg, hogy régóta hald nélkül éltem, és nem hiányzott túlságosan.
KDE4 alatt viszont sokminden nem ment enélkül, pl. dragonplayer nem látta a DVD meghajtót (de be se lehetett neki állítani, hogy mondjuk a /dev/hda-t próbáld lejátszani, kiscsillag), nem látta a gép, hogy be van-e dugva a konnektorba vagy nem, a hw info a hw háromnegyedét nem látta, nem tudta, mennyi processzor van, és azok milyen sebességgel tekernek, stb. Annyira sok mindenhez kellett, hogy mostanában már fut a hald.
Ehelyett a DVD lejátszót szereltem ki a gépből, hogy fagyás ne legyen. Persze így zenehallgatás meg filmnézés se nagyon van, de hát ugye valamit valamiért.

Nem vagyok elégedett ezzel a megoldással.

G

Nálam ugyanez van, csak én a 4.2 óta saját magamnak fordítom a fejlesztői snapshotokat. Először csak a cpu load "tűnt el", aztán egyszer csak a network, mire a 4.3 megjelent, már a disk usage sem működött. Szóval fokozatosan történt, nagyon érdekes. Én azt gondoltam, a folyamatos upgrade végezte ki, de nem érdekelt annyira, hogy nyomozzak utána.

Ha lesz kedvem, csinálok egy új telepítést, majd ha a 4.4 soft feature freeze állapotba kerül (elvileg október vége), aztán meglátjuk.

Az előző kérdésem annyira hamar megoldásra lelt, hogy ezen fölbátorodtam még egy kérdésre :) :

egy laptopon van két különálló linuxom, az egyikben kde4, a másiban kde3.5.

De mindkét linux alól ugyanazt a home-partíciót érem el, és használom.

A két különböző verziójú KDE hajbakapott a .kde3.5 könyvtáramon (a .kde ide mutat), és a kde4 olyan beállításokat tárolt itt le, amivel néhány kde3.5-ös alkalmazást nem tudott mit kezdeni.

Hogyan állíthatnám be, hogy a 3.5-ös kde a .kde3.5-ös kvtárat használja, a kde4 pedig mondjuk a .kde4-et, ahova előzőleg lemásoltam a régi .kde3.5-öt?

:wq

Köszi a válaszokat, egész szépen kialakult minden :)
Napi használat alatt van a rendszer, és viszonylag stabilnak mondható.
Ami nagyon zavar, az pl, az, amikor a VLC filmlejátszás alatt hirtelen elkezd ilyen piros kockákat rajzolni, mintha képhiba lenne, meg az mplayer is. Ilyenkor csak X restart segít.
Azért érdekes, hogy hangerő szabályzó plasmoid nincs. Sebaj, kmix-ből van 4.3-as verzió, szal az is működik.
amit nagyon sajnálok, hogy a kedvenc ikonkészletem nem működik, mert a KDE4 teljesen más fájlneveket és elérési utakat használ, mint a 3.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Nabanyeg, pont akkor olvasom ezt is, amikor órára kell mennem :D
Thx, majd meglesem, azt tolom a reportot, hogy működik-e, vagy sem.

Na, ez már egy fokkal _jobban_ működött, de nem az igazi...
Sajnos a legtöbb könyvtár még így is Oxygen, nomeg mivel az OS-K nem teljesen SVG, azért nem is követi rendesen a méreteket... na mind1.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Hat a 4.3.1 megjelenese utan en is megbatorodtam es kiprobaltam.

Ket dolog amire meg nem jottem ra:

1. Hogyan tudom atlatszova varazsolni a Desktopra (nem a "folder view" hanem a masik) kitett ikonok szovegenek hatteret? Ugyannakkor az ikonok szovegebol csak egy reszt mutat, az egesz szoveg akkor latszik ha megnagyobbitom az ikont.

2. Hogy tudom leszedni a rendszerhangokat, a ki- es bejelentkezo hangot leginkabb?

--
FeZo

Kezdő vagyok a KDE használatában, és át kívántam picit alakítani az asztalt úgy, hogy az alsó státuszsor menjen a képernyő tetejére, onnan kiírtoma futó taszkok listáját, a programok indítására és futó taszkok kezelésére pedig legyen egy taskbar panel alul a régi helyett. Meg is csináltam, de véletlenül letöröltem az alsó panelt amikor mozgatni akartam. Gondoltam sebaj létrehoztam egy üreset és elkezdtem felvenni a szükséges plazmoidokat. Viszont volt egy pár amit nem találtam meg. Az egyik a hálózati státusz ikon, a másik a hangerőszabályzó amit sehol sem találok. Lehetséges, hogy valami varázslatos néven ott van valahol a lehetőségek közt, de nem találom. Megoldás az is, ha alaphelyzetbe tudom hozni az egészet és elölről kezdek mindent, és akkor nem törlöm persze majd a panelt, hanem csak feldobom a képernyő tetejére.

Ezekre biztos, hogy plasmoid-ot használtál, és nem olyan programot, aminek systrey ikonja volt? Hangerőszabályozásra KMix-et, hálózathoz KNetworkmanager-t szoktam használni, szerintem tipikusan ezek szoktak lenni. Ezek nem plasmoidok, hanem olyan programok, amiknek systray ikonja van; ha a systrey plasmoidot kitörölted, akkor valószínűleg egy újonnan elhelyezett systray plasmoidon nem fognak látszani, csak ha újra kilövöd és újra elindítod az adott programot (vagy újraindítod a KDE-t).

System tray (rendszertálca, vagy hogy hívják magyarul) plasmoidot kitettél?

Valószínűtlen, hogy most autostart-ba kéne tenni valamit, mert ha egy program eddig elindult, akkor ezután is. Ha van kint systray, és a kmix, ill. knetworkmanager parancsot elindítod, működik? Nem azt kapod, amit eddig használtál?

System tray (rendszertálca, vagy hogy hívják magyarul) plasmoidot kitettél?

Nem emlékszem ilyenre, majd utánanézek.

Valószínűtlen, hogy most autostart-ba kéne tenni valamit, mert ha egy program eddig elindult, akkor ezután is. Ha van kint systray, és a kmix, ill. knetworkmanager parancsot elindítod, működik? Nem azt kapod, amit eddig használtál?

Ez igaz, mivel onnan nem vettem ki semmit, nincs mit oda betenni.

Kösz a segítséget, este megnézegetem.

Valoszinuleg nem KDE feature hiany, de neha grafikai hibak miatt hasznos lenne egy X restart a ctrl+alt+backspace-el. Viszont ezt hiaba nyomkodom, nem tortenik semmi. Hol kellene engedelyezni a billentyuzet kombinaciot, hogy ujrainduljon ra az X?

Mondjuk jó lenne, ha leírnád pontosan hogyan próbáltad felrakni, mert ez így elég kevés.
Egyébként jobban járnál a SmoothTasks-al, az ennek a fork-ja, de többet tud és szebb is. Töltsd le a forrását és fordítsd!
http://www.kde-look.org/content/show.php/Smooth+Tasks?content=101586

Én is most tértem át a KDE 4.3.1-re, és nem tudom lecsatolni az usb-s kütyüket. Ott figyel az eszközértesítő plasmoid, de nincs ráhatásom semmilyen egér kombinációval a lecsatolásra. Okés ha lehúzom akkor eltűnik az ikon, de én jobb szeretném magam lecsatolni, mint a kde 3.5.x-ben ahogy volt.
Szóval ne valami autofs csinálja a dolgot.

Ha ráklikkelsz az ikonra előjön a lista a feldugott usb eszközökkel. Föléviszed a pointert az unmountolni kívánt kütyü fölé a listában és a jobb szélén megjelenik egy eject gomb. Arra klikk és unmountolja.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

A gnome alatt amikor rádugtam egy külső eszközt a gépre, akkor azonnal felmountolta és kitett egy ikont a desktopra. A KDE alatt ugye ott van a külső eszközt kezelő kis plazmoid, ami elegáns meg minden, de ténylegesen akkor csatolja csak fel, ha rá nyomok és megnyitom egy fájlkezelőben. Az alap fájlkezelőt nem használom, csak a krusadert, ezért némileg kényelmetlen csak azért rányitnom az eszközre, hogy felcsatolja. Hol lehet beállítani azt, hogy automatikusan mountolja az mass storage eszközöket?

a device-notofier fenn van, de csak felismeri az us eszközöket és kitesz egy gombot, hogy a fájlkezelőt ráindíthatod. Ha ezt megtetted, a melette lévő gombbal lecsatolhatom. Jobban örülnék, ha egyből felcsatolná, és úgy, hogy nem is indít rá fájl manager programot (dolphin).

A Krusaderben van egy média gomb azzal fel lehet csatolni, feltéve ha beállítottad az automatikus csatolást. Ez a Krusaderben a haladó beállításokban van - Fájlrendszerek automatikus csatolása.
Az automatikus csatolás jelen esetben azt jelenti hogy csak akkor csatolja fel ha megnyitod a média gomb alatt, vagy az adott rendszer mappáját. Egyébként nem.
A média gomb meg egy színes kicsi ikon az "url mező alatt."

Köszönöm, amit kérdeztem mindenre kaptam választ, de lenne még egy kérdésem ami sokak számára triviális, de én nem találom sehol.

Van egy olyan praktikus nézet, amikor a nyitott ablakokat az ablakkezelő elrendezi kinyitva a képernyőn, közepükön az alkalmazás nevével és ott lehet kattintani aktiválva a kívántat. Valahogy ezt néha bekapcsolom, de nem tudom milyen kombinációval.

Meg tudja valaki mondani, hogy hogyan kell ezt bekapcsolni?

c.

a rendszerbeállítások/munkaasztal/effektusok alatt kerest az "ablakáttekintő" vagy micsodi a neve, ő lesz akit te keresel.
ott be lehet állítani, hogy mely gombbal jöjjön elő.
az is meglehet hogy egérgesztussal hozod elő, nálam a jobb felső sarokra van ez állítva.

----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Sikeresen megtaláltam az áttekintő ablakot (minden futó alkalmazás megjelenítésre kerül elrendezve a desktopon az ablakok közepén a futó alkalmazás nevével), de kissé körülményes az előcsalogatása, mert be lehet állítani billentyűzet kombinációt, de én szeretnék valami egyszerűbbet, esetleg mouse megoldást. pl. két egérgomb egyszerre lenyomva, vagy jobb oldali egérgomb duplán. esetleg billentyúzet esetén ctrl duplán lenyomva. A beállításokban csak "normál" hotkey-eket lehet, mint pl. ctrl-F9, ami alapból van.

Tudtok erre valami trükköt?

Hibas KDE 4
Most telepitettem Kubuntu-t es az a problemam, hogy hasznalhatatlan az also sor (eloszor egy szurke sav van csak majd olvashatatlan kockas valami jelenik meg)

Szeretnék fordítani forrásból programot (KDE Apps alól töltöttem le), de a fordítás előtti ./configure KDE könyvtárakat hiányol.

checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE libraries installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!

Gondolom valami jó --prefix beállítás kellene. Elvileg minden library-t feltettem aminek volt értelme.

Igen feltettem és mindent amit logikusnak gondoltam. A kdelibs5-dev is fenn van.

Egészen pontosan FTP klienseket akartam megnézegetni, történetesen az alábbiakat.

http://www.kde-apps.org/content/show.php/KuFTP?content=78260
http://www.kde-apps.org/content/show.php/KFTPgrabber?content=15343

Mindkettőnél ugyanaz a hibaüzenet.

Furcsa, mert eléggé hamar megtalálom, hogy mi az ami hiányzik, ebben az esetben valahogy kifog rajtam a dolog.

ha a disztród engedi, szerintem lehetőség van a kde3-devel csomagokat is használni.
az olvastam, hogy pl fedoranál is benne hagyták direkt, amikor váltottak kde4re.
http://docs.fedoraproject.org/release-notes/f9/en_US/sn-BackwardsCompat…

szerintem egyébként, már csak a qt miatt is, léteznie kellene valamilyen szintű kompatibilitásnak felülről.
----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Feltettem a 9.10 Kubuntut, ismerkedek a Kde-vel. Először majdnem visszarohantam a jó öreg gentoo Kde 3.5.9 párosításra aztán csak viszakoztam. Jól összerakták ezt az új kde-t. Sok okosság van benne, azonban felmerült pár kérdésem:
1.Az óra mellett lévő borítéknak, magát értesítésgyűjtőnek nevező alkalmazásnak mi a szerepe? Ki lehet-e kapcsolni? (Foglalja a helyet).
2. Hogyan lehet a futó programok ikonjait 2 sorban rendezni? Ilyenekre gondolok: amsn, pidgin, opera, thunderbird. Ezek mind leraknak 1-1 ikont az óra mellé (számomra hasznos!), de szintén sok helyet elvesznek. Kde 3.x-ben két sorban voltak. Ugyanúgy két sorban voltak a tálcán lévő parancsikonok. Ezek most szintén 1 nagy ikon méretét foglalják feleslegesen.
3. Hogyan lehet igazi parancsikont kihelyezni az asztalra? A mappa megjelenítő okosságot néztem, de nem az igazi. Neten volt egy youtube videó, ahol igazi parancsikont raktak ki, de a videóból nem látszott ki, hogy hol mit írt át és a kommentekből sem derült ki.
4. Az amarok 2 a legnagyobb szívfájdalmam. Az előző klasszikus kinézet, elrendezés sokkal jobban bejött. Lehet ezen valahogy segíteni?

Ezek ellenére elég jól, stabilan megy. Számtalan alkalmazás már most is van rá, emiatt rendkívül ütős ablakkező lesz ebből.

Az első két kérdésedet passzolom.
A harmadikra a megoldás:
Asztalra kattintás jobb egérgombbal.
Beállítások Asztal.
A megjelenés beállításainál Asztali aktivitás típus: Mappanézet.

Ezzel kikapcsolod az egész plazma baromságot és visszatérsz a kde3 megszokott desktop feluletére.

A 4. kérdésesre a válasz: nem.

1: jobbklikk azon az értesítésgyűjtőn és remove from panel?
2: ha a panel megfelelő méretű akkor 2 sorba rendezi az ikonokat. Átméretezni: jobbklikk -> unlock widgets, a panel jobb szélén megjelenő félkörben lévő kesudió szarra klikkelve előjön a panelbeállító panel, ott át tudod méretezni.
3. igazi parancsikont a panelre rakunk, nem az asztalra, mert az asztal úgyse látszik az ablakoktól, de erre már kaptál választ.
4. az új amarok felülete már tetszőlegesen átrendezhető, majdnem olyan tud lenni mint az 1.4 volt.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

1. Az imént feltettem a Konversation. Futtatásával aktívvá vált az ikon-> megjelent a remove. Eddig mintha ott sem lett volna, nem tudtam vele semmit sem csinálni. Köszönöm, leszedve. Egyébként mi a gyakorlati haszna ennek az alkalmazásnak?
2. Megnöveltem a panelt, az óra melletti ikonok 2 sorban vannak, kicsit mintha magasabbra kellene ehhez emelni, mint 3.5.x kde-ben volt, de ez már részletkérdés. Parancsikonokkal viszont nem sikerült megcsinálnom. Bármilyen nagyra is növeltem a panel méretét, vele együtt híztak a rajta lévő parancsikonok. Képernyőmentés
3. Értem, ha kisebbre lehet venni őket, én is szivesebben pakolom majd a panelre:)
4. Miután ilyen biztosan állítottad, tovább babráltam és tényleg. Köszönöm!

1. Elvileg az lenne az értelme, hogy egy helyen találhatod meg az értesítéseket arról, hogy bármilyen bejövő információ, vagy üzenet érkezik, akár a a kmail, a kopete, vagy a konversation-ön keresztül talál meg valaki.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

A Konsol-nál hogy lehetne beállítani, hogy megjegyezze a betűméretet?
Hiába mentem el a profile-t, újból indítva 8-as betűméretel indul.

beállítások > aktuális profil módosítása > megjelenés > csúszka huzogat > alkalmaz,ok > csekkol:oké >újraindít, csekkol: oké

kubuntu, kde4.4beta2, de nem emlékszem hogy ezzel bármikor is problémám lett volna.

Szerintem nem az a profil van betöltve, mint amit piszkálsz.

KDE 1.3 ota KDE felhasznalo vagyok, a KDE 3.5-ot pedig nagyon szeret(t)em. Ennek megfeleloen iszonyatos kinlodas a KDE4 es nagyon nem tudok a plasma nevu szornyuseggel megbaratkozni. A szemcukorka szamomra teljesen felesleges, es idegestio. Dolgozni szeretnek egy attekintehto desktopon. Eloszor a KDE 4.3.1 volt, amit kiprobaltam, jelenleg is az van fent a KDE 3.5 mellett.

Megprobaltam a KDE 3.5 alatt megszokott munkakornyezetemet beallitani, termeszetesen silertelenul. Szamomra dobbenetes csalodas, hogy a KDE4-es sorozatban meg mindig rengeteg alapveto dolog nem mukodik, de tele van csilivili vakuljparaszt dolgokkal.

Eddig sikerult jo csomo orat elszorakozni a beallitasokkal, megsincs tokeletes eredmeny.

1) taskbar szine nem allithato -> oltari baromsag, kit erdekel a plazma tema, en akarom beallitani. Van egyebkent bug report is -> WONTFIX
Az hagyjan, de a rohadek meg transzparens is. Akkor nagy nehezen talaltam olyan temat, ami elvileg atvenne a szinbeallitasaimat, de meg az is valamelyest transzparens. Minek???? Konyorgom.
A wallpaper pedig kivaloan "becsuszik" a taskbar ala. Hat ez aztan az otlet. Hubazz, de szep. :-(
Azt meg vegkepp nem tudom, hogy kinek jonnek be ezek a "duplo" meretu kezeloszervek. Ha az egyiket nagyobbra akarom a masiket nem tudom kicsire, stb. Hova lettek a fix meretu ikonok, gombok, stb? Miert kell az ora bazi nagy legyen ahhoz, hogy egy normal meretu ketsoros taskbart kapjak? Ha a taskbar meretet csokkentem miert tartja meg a kozok meretet, es csokkenti a gombok meretet. En nem a kozoket akarom nyomkodni. Egyzseruen koncepciotlan atgondolatlan, szar ocska szemcukorka az egesz.

2) Viszont ha mar a temaknal tartunk, a login temat a splash screen temat, es a desktop temat egymastol elkulonulten lehet kivalasztani. De meg veletlenul sincs szetben. Na mondjuk ez nem tragedia, csak feltunt. Olyan lesz tole a desktop, mint a cigany vajda haza.
(A legjobb, hogy a regrol elmentett kdm user kepeket nem tudta betolteni, mert ico formatumban vannak.)

3) Alap funkciok hianyoznak, mint pl. kdm beallitasanal nem lehet root user jogokat kapni, vagy pl. printer beallitasok.

Na ennyit errol. Hsznalom a kde3.5-ot, amig lehet, es remenykedem a KDE4.4-ben talan lesznek erdemi javulasok.

1.) erre az a mondás, hogy a KDE 3-ban túl sok volt a feature, ezért a 4-be csak azokat csinálják meg, amiket az userek hiányolnak (tehát a neked hiányzik valami, akkor goto bugs.kde.org)

3.) Ez technikailag nagyon nehezen megvalósítható.

Amúgy meg akiknek nagyon hiányzik a KDE 3, szervezzenek egy csapatot, ami karbantartja. Akkor vissza fog kerülni a disztrók repóiba. A KDE3 open source, lehet élni a lehetőségekkel :)

Ez a siránkozás egy teljesen hétköznapi jelenség iskolapéldája. "Bezzeg az én időmben..." Ismerős? Fordítva is igaz. A belakott és megszeretett KDE4-em mellé feltettem nosztalgiázni egy 3.5-öt, de hamar feltűnt, hogy ez már csak a múlt.
"taskbar szine nem allithato"
Hála a vektorgrafikának, a panel szinte tökéletesen testreszabható. A mostani flexibilitáshoz képest a KDE3 megoldásai bosszantóan elavultnak tűnnek. Bőven van még javítani- és fejlesztenivaló, de legalább nem azt kell tálalniuk hatalmas innovációként a felhasználók felé, hogy a fájlkezelő visszatért a hagyományos megjelenítéshez.

"Viszont ha mar a temaknal tartunk, a login temat a splash screen temat, es a desktop temat egymastol elkulonulten lehet kivalasztani."
A KDM-téma root-jogkörbe tartozik, a többi nem. Ha nem lehetne külön-külön beállítani, akkor az lenne a baj.

"Alap funkciok hianyoznak, mint pl. kdm beallitasanal nem lehet root user jogokat kapni, vagy pl. printer beallitasok."
http://imagebin.ca/view/CYC_UnSB.html
http://imagebin.ca/view/bF7K0uK.html
A megoldások disztribúciónként változhatnak. A nyomtatók beállítására egyes disztrók a saját megoldásukat használhatják.

Ami jo, es jol mukodik az nem elavult. (Nincs semmi bezzeg a mi idonkben. A 3-ast szerettem a 2-essel szemben es a 2-est az 1-essel szemben, mert valodi fejlodest hoztak.) En szeretem a bevalt dolgokat, es nem kell a legujabb, ha az nem nyujt tobbet, vagy akar kevesebbet hoz. Nem latok semmi fejlodest abban, hogy egy grafikus elemnek mashol es mashogy kell beallitani a szinet es a meretet, es raadasul be sem tudom arra a szinre es meretre allitani mint korabban. Vagy esetleg nekiallhatok szkriptet irni arra, ami korabban ket eger kattintasra ment. Bar tenyleg lehet, hogy ez az igazi fejlodes.

Azert megkerdeznem, hogy akkor mi a megoldas a szin es meret beallitasra?

A kdesu-t en is ismerem es hasznalom. Csak korabban volt ra egy gomb pl. a kdm beallitasanal, kenyelmi szempontbol. En az ilyesmit ertekelem. Kenyelmes, intelligens megoldas.

"Azert megkerdeznem, hogy akkor mi a megoldas a szin es meret beallitasra?"
A Plazma minden grafikai eleme egyenként állítható, a témák keverhetők, a panel stílusa is külön állítható. Ha a rendelkezésre álló témakészletből nem tetszik egyik sem, akkor mondjuk egy Inkscape segítségével gyorsan átvariálható bármi, így a szín is.
A KDM beállításának nyilvánvalóan csak rendszergazdai jogosultságokkal van értelme. Miért nem kézenfekvő az, hogy bekéri a jelszót szükség esetén? Nem is értem, hogy mi itt a probléma...

Tehat akkor a 2 kattintas helyett, most vehetek elo egy vektorgrafikai szerkesztot a szin- es meretbeallitashoz. Azert keoszi a megoldast, bar boldog nem vagyok tole. Ma nem ezt varom egy desktop kornyezettol.

A KDM-es reszhez pedig ld. ssa2 kommentjet: http://hup.hu/node/76279#comment-916834

Változott a koncepció. Ez van. A méret könnyedén változtatható, a szín az SVG-elemek miatt viszont csak korlátozottan. Valamit valamiért. Van több színkövető asztali téma is, viszont külön a panel színét nem lehet beállítani. Ez talán rövidesen változik. Ha elárulod, hogy milyen színű panelt szeretnél, akkor gyorsan megcsinálom és felteszem a kde-look-ra. Onnantól csak két kattintás.
A KDM-beállításokat Kubuntu és openSUSE alatt tudtam kipróbálni, mindkettőnél bekéri a root jelszót szükség esetén. A hiba az ön készülékében van.

Nagyon koszi a konstruktiv segitseget.

Aya temat tettem fel, ami elvileg atvenne a szinbeallitasaimat. Ez meg is tortenik, de bizonyos %-ban a taskbar transzparens marad. Ez az egyik gondom. A masik a plasmoidok merete. Igazabol ezt valoszinuleg nem a tema allitja, hanem egyszeruen a plasmoidoknak van vmi relativ meretezesi tulajdonsaguk, legalabbis ezt feltetelezem. Az lenne jo, ha kulon is lehetne oket meretezni. Ez valoszinuleg nem fer bele a jelenelegi koncepcioba. A harmadik, hogy szeretnem a tooltipeket kikapcsolni, de nem talaltam meg, hogy hol kell.

A KDM pedig nem nalam gond, hanem a gomb az eredeti KDE-bol hioanyzik. Gentooban "gyari" KDE van, es a tobbi disztributor (valoszinuleg nem veletlenul) visszagyurta bele a root mode gombot. Ezt a Gentoo nem csinalja.

Lehet hogy a Gentoo-bol ez is kimaradt, de nalam kb minden plasmoid merete teljesen allithato. Persze van, aminek megadtak egy minimum meretet es/vagy aranyt, de azon kivul en dontom el, hogy mekkora legyen. Ehhez fel kell oldani a plasma-t, az egeret a plasmoid fole vinni es a felugro kis csikon az atmeretezo gombra kattintani, majd huzni. Remelem segitettem.

A KDM beállításainak megnyitása után ne is keress semmiféle gombot, mert ha nem root-ként nyitotta meg, akkor az állítgatás nem lehetséges. Ismétlem: ebben az esetben nem felhasználó-specifikus beállításról van szó, tehát a root-on kívüli használat értelmetlen. A "Bejelentkező felület (KDM)" ikonra kattintás után azonnal kell kérnie a jelszót.

A nosztalgiázni vágyóknak ajánlom figyelmébe az nferenc által készített Klassik témát:
http://kde-look.org/content/show.php/Klassik?content=117677

A tema tenyleg nagyon jo, koszi. :-)

Nehayn aprosag, ami persze nem tudom, hogy a temabol allithato-e, de hatha:

1) A taskbar gombjai (2 soros taskbar eseten) aranytalanul keskenyek a kozokhoz kepest, es az ikon is lelog roluk.
2) A system tray ikonjainak az elrendezese olyan, hogy kb. 60 pixel magassag alatt nem rendezodnek 2 sorba, igy elegge sok helyet foglalnak. Ha 60 pixelesre allitom a taskbart, mar minden oriasi meretu lesz (ikonok, start gomb, ora, stb.)

Nem a gombok koruli margora gondolok, hanem a gombok kozotti szunetre. (Feltetelzem, hogy a margon a szelekt kirajzolodasat ertjuk.) Persze nincs valodi szunet, mert a kozok is kattintasra erzekenyek, csak a margo ugy rajzolodik, hogy nem fogllaja be az ikont, illetve a gombok egymastol tavolinak latszanak.

A temanak egyebkent nagyon orulok, es mar most is a legjobban hasznalhato tema, szerintem.

A panel színe igazodhat a beállított színsémához, ha a plazma-téma úgy lett elkészítve.
Ha nem úgy készítették, akkor megnyitod a téma panel-background.svg(z) fájlját, hozzáadsz egy bármilyen alakzatot aminek az ID-ja legyen "hint-apply-color-scheme". Elmented, örülsz.

1. ízlés kérdése, nekem tetszik az áttetsző panel alól elősejlő háttérkép, így tökéletes összhangban van a háttér és a panel színvilága. A kezelőszervekkel kapcsolatban nem tudom miről írsz pontosan. Nekem 1 sor magas a panel (a vízszintes pixelszám drága kincs), pont jó.
2. Ezt nem is tudtam, de tényleg jobb lenne ha egy témaválasztás állítana mindent, bár aztán amúgy is az egész plasmát szét lehet konfigolni.

3. neked valami elcseszett disztród lehet, a kubuntu kdm beállításoknál bekéri a jelszót kdesudoval.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Ad 1. Igen, termeszetesen. Itt nem az a baj, hogy neked ez tetszik, nekem meg mas, hanem hogy en nem tudom olyanra allitani, ami nekem tetszik. Semmi gondom azzal, hogy te igy szereted.

Ad3. Gentoom van, ami koztudottan nem manipulalaja az eredeti csomagaokat, tehat nekem "gyari" KDE-m van.

Gentoon lemaradt a root gomb...
Csak úgy működik, hogy kozolból root-ként bejelentkezve indítom a systemsettings-et.
Vagy lehet kézzel buherálni a konfig fájlt.
A nyomtató beállítás a 64 bites rendszeremen egyáltalán nem működik, a tök ugyanilyen 32 bitesen meg igen...
Nálam az egész plasma desktop ki van kapcsolva. A mappanézetet használom.
Azért az valóban a minimális elvárás lehet egy új rendszerrel kapcsolatban, hogy mindazt tudja mint a régebbi. Ennek az elvárásnak nem tud megfelelni a kde 4.
Mondom ez néhány hónapnyi kde 4 használattal a hátam mögött (és több év kd3 használat után).
A nyomorult desktop ikonról történő mountolás unmountolás beüzemeléséhez is szét kellett túrnom a guglival a netet, mire működik. Ugyanez kd3-on helyből működött...
Mostanra sikerült aránylag belaknom a rendszert, de még mindíg találkozom újabb és újabb hibákkal és hiányosságokkal benne, amiknek egyeltalán nem kellene előfordulnia.
Van még hova fejlődni, de ahogy elnézem nem a meglévő hibák javítása a célja a fejlesztőknek, hanem újabb parasztvakító baromságok beépítése.

Csak azt felejtitek el, hogy ez egy teljesen új DE. A Linux-felhasználók között általánosan elfogadott irányelv, hogy a Linux nem akar Windows lenni. Nos, a KDE4 pedig nem akar KDE3 lenni. Aki a régen megszokott beállításokat és megjelenést kergeti, az csalódni fog. A KDE4 alatt szépen lassan a helyére kerül minden. Számomra már a 4.1 is elég érett volt a váltásra, minden szükséges dolgot meg tudtam oldani a rendelkezésre álló eszköztárral. Akinek a KDE3 tetszik jobban, annak a legkézenfekvőbb megoldást tudom ajánlani: használja azt.

A KDE3 tobbe nem tamogatott, nem fejlesztik tovabb. A gentooban mar nincs benne a hivatalos repositoryban.

szerk:
Ergo a KDE3 vs. KDE4 nem valasztas kerdese. Legalabbis hamarosan nem lesz az. Es akiknek a KDE3 jobban bejon, igenis csalodottak, mert a kdevenc sok eve hasznalt desktop kornyezetet sikerult tonkretenni nehany vakuljparaszt feature miatt. Es itt nem arrol van szo, hogy ez egy uj DE, mert ez igenis egy nagyon sikeres DE-nek az uj verzioja. Es duhito, hogy tonkretettek azt ami mukodott, es amit helyette kapsz az cukormaz. En dolgozni akarok vele, es nem a szomszednak mutogatni.

"teljesen új DE"

Ez azért érdekes megállapítás. Van olyan hiba a konqueror-ban, ami már a kde3.5-ben is megvolt. Nekem inkább tűnik egy QT4-re nem túl sok sikerrel átírt valaminek, amit megpróbáltak némi parasztvakítással újnak feltüntetni. Csak annyi baj van vele, hogy a régi megszokott funkciók már nem működnek, az újak pedig még nem működnek...
De mindez nem lenne probléma, ha nem állítanák be az egészet úgy, hogy teljes mértékben képes kiváltani a kde 3.5-öt. Ami egyszerűen nem igaz.

Ad3. Gentoom van, ami koztudottan nem manipulalaja az eredeti csomagaokat, tehat nekem "gyari" KDE-m van.
Igen? Régen még az eject felrakásához is töltött le 29 patchet. Szóval ha eddig azt gondoltad, hogy a gentoo vanilla cuccokat használ, el kell keserítselek, az egyik legtöbb patchet alkalmazó disztró, ilyen Ubuntu szinten kb.

Slackware, na az, az vanilla.

Feltettem a kde 4.4.4-et es pozitiv meglepetes ert. Erezhetoen jobb lett, es nferenc Klassik temajaval vegre egy jol hsznalhato desktophoz jutottam. Azt hiszem, hogy mostmar ejteheto lesz a kde3.5.

Egyetlen gond, hogy valamiert az egyik felhasznalonal hianyoznak bizonyos menubejegyzesek. Tapasztalt valaki ilyet?

Ez szvsz roppant disztrófüggő.
Az ubuntus laptopom (natty-ra dist-upgradelve) valóban egy instabil hányadék, debian alatt az experimental-snapshots repóból viszont tökéletes.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Hát akkor erről kérdezd meg a Gentoo-s srácokat. Elhiszem, hogy problémáid vannak, de mivel én semmi ilyet nem tapasztalok már régóta, ezért ez inkább a disztró hibája, mint upstream probléma. Pont úgy, ahogy néhány disztró még mind a mai napig nem képes normálisan integrálni a Pulseaudio-t. A baj az, hogy ezek alapján rögtön úgy gondolják néhányan, hogy maga az upstream software a hibás.
Nálam Arch fut, ha érdekel próbáld ki azon.

Azt hogy nincs elorelepes, es hogy tovabbra is funkcionalitasban jelentosen elmarad a 3.5-tol azt nagyon nehezen lehet a gentoora kenni. A crash-eken lehet vitat nyitni, a bugokon viszont nem. Na meg valahogy azert a 3.5 nem crashelt gentoo alatt. Sot mas upstream applikaciok sem szoktak. Szoval lehet, hogy a disztornak kene agyonpatchelnie a KDE-t, hogy normalisan mukodjon, de szerintem inkabb meg kellett volna csinalni rendesen. Sok ev fejlesztessel meg mindig csak egy akadozo, vergodo bena kacsat sikerult kiadniuk. Nem veletleneul lett sokkal nepszerubb a GNOME anelkul, hogy a 2.x-es sorozat kulonosebb fejlodesen ment voln akeresztul. Egyszeruen a KDE lett nagyon szar. Es meg mindig az. Es remeny sincs arra, hogy javulni fog.

Milyen bugok, részleteznéd? Akkor esetleg én is tesztelhetném, és még a végén kiderülne, hogy én tévedtem. Ha a 3.x sorozat funkciógazdagabb, akkor az. Képzeld, nálam nem crash-el egyáltalán. Ráadásul Arch-on gyakorlatilag vanilla kde van, tehát nincs agyonpeccselve. A mélyrepülés a 4.0 után jogos, de azért a 4.5-től már jól működik.

Probalj pl. a panel beallitasaival jatszani. Adjal hozza widgeteket (persze letolteni nem tudsz mert a link nem mukodik), aztan nezd meg, ahogy egymasra rakja oket, vagy hogy egy csomo widgetnel nem lehet tudni, hogy hol van, stb. Aztan a system trayben pl a korganizerhez tartozo felirat nem az ikon mellett jelenik meg, hanem legfeleul rafirkal mas teruletre. A korganizer ikonja a system traybol neha eltunik, helyette a nagy semmi lesz. Ha pl. widgetet akarok hozzaadni a panelhez, ugy kell kuzdenem, hogy talaljak neki helyet.. Mert ha 1-2 pixellel arebb teszem a kurzort, mar nem engedi berakni. A tooltipek nem kikapcsolhatoak (kiveve taskbar). Egy csomo widget nem mukodik, pedig ezek mar a valogatott darabok. Panel atmeretezesnel egy ideig bizonyos ikonok nonek aztan hirtelen osszemennek, stb. Ennyi most eleg lesz? Az egesz egy takolmany. Ha pedig ez mind nem bug, hanem igy talaltak ki, akkor szerintem nyugodtan kenjek a hajukra.

"Adjal hozza widgeteket (persze letolteni nem tudsz mert a link nem mukodik), aztan nezd meg, ahogy egymasra rakja oket, vagy hogy egy csomo widgetnel nem lehet tudni, hogy hol van, stb."

Hozzáadtam egy csomót, nem láttam problémát. A panelon biztosan nem, az asztalon meg elhúzhatod egymás fölül őket.

"Aztan a system trayben pl a korganizerhez tartozo felirat nem az ikon mellett jelenik meg, hanem legfeleul rafirkal mas teruletre. A korganizer ikonja a system traybol neha eltunik, helyette a nagy semmi lesz."

Így van, ezt majd fixálják. Mondjuk a másodikat én még nem tapasztaltam.

"Ha pl. widgetet akarok hozzaadni a panelhez, ugy kell kuzdenem, hogy talaljak neki helyet.. Mert ha 1-2 pixellel arebb teszem a kurzort, mar nem engedi berakni."

Csak mellé kell húzni egy már fent lévő widgetnek, nekem 10/10 siker. Persze ez attól még lehet kényelmetlen másnak.

"A tooltipek nem kikapcsolhatoak (kiveve taskbar)."

Tévedés. Tessék ellátogatni a System Settings->Workspace Behavior->Workspace->Show informational tips legyen unchecked.

"Panel atmeretezesnel egy ideig bizonyos ikonok nonek aztan hirtelen osszemennek, stb."

Pontosabban nem nőnek tovább. Bár ehhez már gigantikus panel méret kell. Ha zavar tessék bugreportolni.

"Az egesz egy takolmany."

Maradjunk annyiban, hogy ez a te véleményed.

"Hozzáadtam egy csomót, nem láttam problémát."

Probalj meg hozzadni pl. Weather LCD-ket. Mas kerdes, hogy nem is mukodik rendesen, de szepen egymasra kerulnek (rosszul van definialva meretuk), meg nem lehet latni, hogy hol a szeluk. Eltart egy ideig kigyomlalni oket.

"Csak mellé kell húzni egy már fent lévő widgetnek"

Te honnan latod a szelet a widgeteknek? Mert nalam nincs szeluk. Csak saccolhato, hogy hol kezdodnek. De m iert kell nekem keresni a helyet? Miert nem kinalja fel automatikusan. Pl. folehuzom egy meglevo widgetnek, es a kozelebb eso szele mellett felkinalja a helyet.

"Tévedés"

Koszi, megtalaltam.

"Pontosabban nem nőnek tovább"

Nezd meg pl. az application launchert. Szepen osszeugrik. Nem a konkret eset zavar. Az zavar, hogy nem egyertelmu a widgetek viselkedese.

Szerintem elég kimerítően kerestem a megoldást, de nem...
Opensuse 11.2, kde4, többképernyős mód, xinerama módban. A két képernyő egymás mellett: szeretném az alső panelt mindkét monitoron látni (mintegy meghosszabbítva). Kde3-on nem volt probléma a beállítása, itt sehol nem lelem a megoldást...

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Sziasztok!

Két gyors kérdésem lenne: hogy a fenébe lehet eltüntetni azt a kék vacak ragyogást az ablakok körül, ha engedélyezem a vizuális effekteket?
Másik kérdésem: az mitől lehet, hogy kubuntu alatt szaggat a kde ablakezelés? Értem úgy, hogy ha minimalizálásból hozok vissza egy ablakot, akkor előszőr megjelenik a fejléc, majd a tartalom.Látható különbséggel. Sima beépített inteles videókarim van, arra kell valami driver?

Az ablak "ragyogását" a "Window shadow"/"Árnyékok" effekt kikapcsolásával tudod eltűntetni. Ez javít a teljesítményen is, elég sokat tud enni.

Intel kártyához xserver-xorg-video-intel csomag kellhet (ha nincs feltéve), PPA-ból lehet vadászni frisset, mert a 10.04 is outdated driverrel jött.

Nekem N450-es Atommal (Intel 3150 VGA) simán hasít, semmi akadás.

nehany Intel VGA-n a kde 4.4 dekoracioi es desktop effektjei egyutt otletnek is halottak

KDE 4.4-ben mashol van amugy: Appearance/Windows/Sahdows ful es ott jobb oldalt midnen pipat vegyel le
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Engem az erdekelne, hogyan lehet a Dolphin-el keresni. Akarmit irok a kereso mezobe az eredmeny nulla. Vajon azert mert nem fut az az Akonadi, vagy mi a neve, indexelo csodabogar?

Nalam 4.4.5 van fenn. Ahanyszor a KDE frissul, mindig elso dolgom ezt kiprobalni, de eddig ugyanazt az eredmenyt kapom: kereses eredmenye nulla.

--
FeZo

a kereso korulmenyes, a filter bar jobb (csak beallitasokbol kell elohivni), de ha a klasszikus keresest akarod, akkor krusaderrel jobban jarsz

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

Sziasztok!

A témába vág, nem nyitottam új topicot.

2 kérdés:
- hogyan tudom rávenni a KDE-t, hogy kilépés (kikapcsolás/bekapcsolás) után ne a "standard" állapot töltődjön be? pl.skype, yakuake elindul, firefox elindul és betölti az utoljára látogatott oldalt (magyarul ahogy kikapcsoltam).

- kde4-config miért nem csinál semmit? Rootként sem. Esetleg mi mással lehet betölteni a kde vezérlőpultot? (már ha kde4-ben még van ilyen)

Egyébként 10.1-es Destiny párducról van szó.

köszi

"- hogyan tudom rávenni a KDE-t, hogy kilépés (kikapcsolás/bekapcsolás) után ne a "standard" állapot töltődjön be? pl.skype, yakuake elindul, firefox elindul és betölti az utoljára látogatott oldalt (magyarul ahogy kikapcsoltam)."
Beállítások/Rendszerbeállítások/Munkafolyamatok/Bejelentkezéskor/Indítás alapállapotban

systemsettings: ez a rendszerbeállításokat nyitja meg, ami menüből is elérhető.

Kde3-nál volt egy kcontrol, amire a kde vezérlőpult nyilt meg. (és uhu alatt van egy uhu-control-center amivel a rendszerbeállításokat lehet megoldani)

köszi

Ez az Akonadi elegge irrtialo egy cucc. Egyreszt miert kell egyaltalan tudnom a letezeserol, masreszt miert kell ennyi eroforrast (processz, memoria) hasznalni, harmadreszt pedig miert kell rohadt hosszu ideig indulnia.

Ha enegedelyezem a Nepomukot, amire termeszetesen semmi szuksegem, akkor hajlando a nyomorult hiba uzenetek nelkul, de legalabb jo lassan elindulni. Ha nem engedelyezem, akkor is jo lassan indul es cserebe 4 db dialogusablakot okezhatok le.

Ha elinditom a sajat loginom alol egy masik user Kontactjat, az azert jo mert a Kontact bezarasa utan a masik user osszes akonadis szara bent rohad a memoriaban meg a processzek kozott, amit nyilvan csak rootkent lehetne kigyomlalni.

Szoval a szamtalan fent felsorolt elonye mellett mire is jo ez a tragyadomb?
Miert kotelezo hasznalni kikapcsolahatalanul?
Tudna valakl segiteni bekonfiguralni ugy, hogy csak a legminimalisabb zavarast okozza?

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni abban, hogy hol lehet beállítani a KDE 4.4.5-ben azt, hogy az összes asztal ablakai között váltson az Alt+Tab a 3.X.X-ben volt egy ilyen pont, hogy "lépegetés az összes asztal ablakai között" de a 4-esben sehol nem találom...

Frissítettem a félhivatalos debian repóból 4.5.2-re. A régebbi verziókban volt egy nagyon jó lehetőség a folder view plasmoidban, hogyha rávisszük az egeret egy könyvtárra, akkor egy kis ablakban megnyílik. 4.5.2-ben ez egy kicsit máshogy működik: a kijelölő plusz jel alá kell kicsivel kattintani, és akkor nyílik ki a kis ablak. Állítólag ott is kéne lennie egy ikonnak, nekem nincs.
Tudom, senki se kérdezte, de leírtam, hátha más is keresni fogja.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Valóban az, de nyígás volt belőle valami levlistán, meg volt bugreport is (fixme, azt nem olvastam), hogy nem kell, meg minek, meg szar.
Én meg ponthogy marhára szeretem. Dehát Istenem, nem vagyunk egyformák.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

mondjuk nekem se hianyzik annyira, es az a5tlagfelhasznalot megzavarhatja, de nekem jo volt ott, se vele, se nelkule nincs bajom a KDE-vel. Ami inkabb zavar, hogy nem lehet visszakapcsolni defaultra ezt a popup dolgot, ha mar igy megoszlottak a velemenyek, marpedig en azert hasznalok KDE-t, mert minden programnal elso dolgom megnyitni a Settingst kiskorom ota

Persze, parancsolj:
http://qt-kde.debian.net/

Egy jó tanács: compositing mindenképpen KELL, mert szarrá bugzik nélküle az ablakdekoráció. Ellenben XRenderrel is nagyon szépen, gyorsan fut (sőt, nekem ezen az öreg Geforce4 MX-en még gyorsabb is, mint az OpenGL).

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Őszintén szólva nem nyerte el a tetszésem. Csak az alapcsomagok vannak meg és olyan "depency hell" lett, hogy azt hittem, formázás lesz a vége. Arról nem is beszélve, hogy a KDE fejlesztői látszólag belesz*rtak az eddigi témakezelésbe, ugyanis az általam fejlesztett téma, ami eddig teljesen jól működött minden KDE4 kiadással, a 4.5-ben úgy néz ki, mintha egyáltalán nem is KDE-re terveztem volna.

Apropó. Akinek van KDE 4.5-je, azt megtenné, hogy teszteli a témámat? Hátha csak nálam volt rossz.
http://kde-look.org/content/show.php/Kaleban+Plasma+Theme?content=123524

u.i.: Akár szavazhattok is rá, mert eddig első voltam a Legjobbra értékeltek listáján és a mostani első helyezett volt kedves milliónyi mailcímmel leszavazni, hogy még csak véletlenül se veszélyeztessem megint. Köszi előre is! :)

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

UPDATE:
Nemrég felkerült a fentebb említett félhivatalos debian repóba a 4.5.3 SC.
Egészen jó, de a dolphin valami hihetetlen instabil lett vele, de ez kiküszöbölhető:
debian experimental repóból kell a libdbus csomagot felrakni, és a dolphin fagyások-elhasalások megszűnnek.
Természetesen a dbus daemont újra is kell indítani, hogy az új csomag működésbe léphessen.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org