Mégtöbb láma egy helyen: UPC chello

Fórumok

Úgy a hét elején figyeltem fel rá, hogy a mail.chello.hu-n keresztül kiküldött leveleim jelentős része
Reason: Service unavailable; Client host [213.46.255.14] blocked using dnsbl.sorbs.net;
uzenettel visszapattan. Ezt jeleztem is afent nevezett szolgaltato ugyfelszolgalatan, ahol a "már dolgozunk rajta" valaszt kaptam. Nos, miért lehet jó dolog a UPC-nel dolgozni? Felteszem, ha egy hét kevés egy ilyen probléma megoldására, akkor ott bizonyára nem hajtják korbáccsal az alkalmazottakat. A levelek ugyanis még mindíg visszapattognak.

Hozzászólások

No es milyen smtprol kuldod a cuccot? Valamelyk szolgaltato smtpjet hasznalod-e? vagy sajat smtp-t?

---
Apple iMac 20" CTO / Core Duo 2GHz

Egyszerű az oka, saját magukat szűrik. Ugyanis a dnsbl.sorbs.net adatbázisában bizonyára szerepel a mail.chello.hu. Nem a visszapattanás megszüntetését kell megoldaniuk, hanem azt, hogy ne legyenek levélszemétküldők, majd töröltetniük kell magukat a dnsbl.sorbs.net adatbázisából.

Szerintem.

Most néztem, hogy a 213.46.255.14 a viefep14-int.chello.at, hát azt bizony tartalmazza sok adatbázis. Természetesen jogosan.

Teljesen igazad van, ez sokótokat bosszant(hat). Nem azért, mert fizettek értük, hanem azért, mert szerződést kötöttetek. Még engem is bosszant, mert rengeteg spam-et kell szűrnöm a chello.at-ről. Már ott bénáznak, nem idehaza.

A valódi megoldáshoz bizony még várnod kell.

Rengeteg levelezőszerver silányul van beállítva, egyszerűen nem lehet szabványok és ajánlások szerint eljárni, mert a levélforgalmak felét nem kapnák meg az érintettek.

Szerintem tegyük hozzá azt is, hogy nem szép dolog alapból tiltani egy smtp-t, csak mert felkerült valamelyik tiltólistára. Természetesen kell a blacklistezés, de ilyenkor csak jó sok pontot illik adni a spamszűrővel, ami a tényleges spamet már lehúzza teljesen, de a rendes leveleknek még hagysz ezzel esélyt az átjutásra. Ha alapból blokkolod a hozzáférést, akkor nagyon sok smtp kimarad a játékból, olyanok is, amelyek nem mindig tehetnek a dologról, és tényleg csak azt éred el vele, hogy alig kapsz leveleket.

Miért jogosan? Azért mert a szerencsétlen szolgáltatótól vki kap egy spamnek látszó levelet (sokszor a juzereknek fogalmuk sincs, hogy feliratkoztak hírlevélre vagyis elfogadták egy regisztrációs szabályzatban a reklámlevelet) és azonnal jelentik ide-oda hogy spam-spam-spam. A T. blacklist üzemeltetők pedig sokszor tapsolva felteszik az adott IP-t mert ezt kapták emailben. Tök jó, mert ez ugye egy olyan fiktív spames email simán szerkeszthető, amivel bármelyik SMTP bemártható.

Ha pedig télleg spamet küldtek a szolgáltatón át (rengeteg felhasználónak fogalma sincs miaz és hogy nem lehet, nemrég világosítottam fel valakit, hogy a webmail szolgáltatásunk nem arra van hogy 1500 címre BCC-zen, illetve hogy ez a spammelés fogalmát kimerítheti (mindenféle szépítés nélkül írom)), akkor az abuse@ -ra kell írni és nem észnélkül spamlistázni. Ha a szolgáltató nem méltatja ezeket válaszra sem méltatja, akkor lehet spamlistázni meg mindent, de még akkor is butaságnak tartom ezt.

Valóban, dinamikus IP-címadatbázis alapján szűrni problémás, pláne klienseket (ezt én nem is teszem), és valóban jó dolog a pontozási módszer (ezt én is teszem a SpamAssassinnal + a Razorral, az nagyon megtetszett), de néha szükség van az azonnali tiltásra is. A sorbs.net szerintem nagyon jó, de sajnos azt is körültekintően kell használni, pláne a dnsbl-t. Úgy látszik, a hazai UPC-nél nem így teszik. Ennek ellenére és emellett én azt tapasztaltam, hogy az osztrák Chellonál nagyon rosszul csinálnak valamit, mert rengeteg adatbázisban benne vannak, és ami fontosabb, nem egyszerű kéretlen reklámleveleketküldenek onnan, hanem "mindenféle sz@rt" küldenek onnan, a viagrás levéltől kezdve a rolexekig, és ez dühít. Sajnos úgy tapasztaltam, hogy az osztrákok többnyire kevésbé foglalkoznak a spamszűréssel és azzal, hogy szervereik ne legyenek nyitott átjárók (ez nagy baj!), mint sokan mások az EU-ban. Biztosan számtalan oka van ennek, de tény, tőlük rengetek szemét jön (no nem annyi, mint az amcsiktól).

Hát, ezért tartom jogosnak, hogy egyes adatbázisok tartalmazzák a chello.at-t. Talán rá lesznek kényszerítve, hogy átgondolják spam-liberalizmusukat.

Ezért adják most a Chello-t valami ultramondernhiperszuperűrkorszakbeli tűzfallal. A gond az, hogy a már működő előfizetéseknél nem nagyon raknak fel tűzfalprogramot, vagy ha igen, az első netes játéknál kikapcsolják a kedves előfizetők.

Innen kezdve nem nagy hír a téma felvetése, hasonló módon levelezek én is, igaz Chellon kívüli rendszerből küldök levelet egy előfizetőjüknek. Ha elmegy, nagy ügy, ha nem, másnapra megjön a hibaüzenet, de akkor újra küldöm és működik.

A probléma akkor van, ha valamilyen cég fizetett elő a Chello szolgáltatására, s ily módon akár pénzben is kifejezhető lehet a rendszer fejének (tehát nem a helpdesk-re gondolok) karbantartásán ügyködő szakemberek impotenciája.

Használjon mindenki postgrey-t. :) Az osztrákok majd foglalkoznak, mert pl. Ausztráliában törvényileg kötelező már minden mailszerverre vírus és spam szűrőt tenni. Ezek a dolgok pedig az EU-nak nagyon hamar meg szoktak tetszeni, mert imádnak szabályozni. A múltkor a tv-ben azvót, hogy még a közúti balesetek számára is van EU-s irányszám és el kell érjük (igazából a szakemberek évek óta próbálkoznak a csökkentésen, mindenféle szankciókkal, de még mindíg túl sokan nemfoglalkoznak ezekkel, lásd aki nemrég a piros jelzés ellenére felhajtott a sinekre).

"A sorbs.net szerintem nagyon jó, de sajnos azt is körültekintően kell használni, pláne a dnsbl-t."

A sorbs.net az egyetlen blacklist, amelyikrol nem lehet lehuzatni magad. (Csak akkor huznak le, ha fizetsz 50 dollart.) Mi az egyik geppel felkerultunk, valoban spameltek rajtunk keresztul, de a hibat javitottuk mar ezer eve. A tobbi blacklistrol siman le lehetett huzatni magunk, csak a sorbsrol nem. Szoval szerintem annyira nem jo a sorbs.net. (Es szerintem azert, mert egyszer elkuldtek rajtunk keresztul 1000 spamet egy hibas *nuke modulon keresztul, meg nem kellene orok eletre fentmaradni egy ilyen listan.)

chello az egyik percben benne van az adatbazisban a masikban nincs.ez mar igy megy legalabb egy eve. hasznalj webes mail-t ha csellos vagy, de ne a csellosat.

Elképzelhető egyszerúbb, ha csinálsz egy mail rendszert.
postfix+valamelyik_imap+amavisd+clamav+spamassassin.
Ha szükséges még egy webmailt feldobsz! :) :D

----------------------------------------------------------------
"A megoldas mindeki kerdesere egyszeru.
OLVASSATOK DOKUMENTACIOT!"
by thuglife

A FreeWebnel van authentikalt SMTP szolgaltatas, ami domainfuggetlen, tehat gyak. barmely magyar szolgaltato halozatabol elerheto. Regisztralsz, es orulsz. Ezt hasznalom X eve, nekem nem volt vele gondom. UPC-t meg kb. arra kell igenybevenni amire valo. Bejon a net es csa. Minden mas szolgaltatasuk szigoruan tilos. A mailrendszeruk meg kulonosen. (Ps: Nekem is Tschello van otthon...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Fonokukkel beszeltel mar?

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Teljesen felesleges, mindenhez a külföldi anyavállalat rootjaitól kérnek engedélyt, az itteni főnökök csak a forgószék koptatásához értenek. Legalábbis ezt hazudják. Nálam anno Pesten külön kaland volt a júpíszi, mert azzal indítottak, hogy hoztak egy modemet, aminek a dobozára piros filccel fel volt írva, hogy "rossz"; erre azt mondták, hogy ez csak a doboz, a modem szép és új. Utána betették a modemet, bekapcsoltáka gépet, és ledermedtek, mert nem volt vindóz, csak linux és BeOS. Beállítottam a kapcsolatot, de egyik alatt sem ment, mert a modem meg se nyikkant. Ezen filóztak egy kicsit, de rájöttek, hogy egészen biztosan a BeOS és a linux a ludas. Elmentek, és egy hét múlva hoztak új modemet.
Ezután egy darabig rendben volt minden, de kezdpdtek a bajok; ha meg telefonáltam, hogy a kapcsolatom sebessége 2giga helyett olyan betárcsázós szintű, akkor mindig tudni vélték, hogy az én gépem a rossz. Amikor megemlítettem, hogy beküldeném a router logjait, amiben látszik, mekkora a bejövő adatforgalom sebessége, megkérdezték, mi az a log...
Idióta egy banda az...

Aki meg ert hozza, az egy ido utan alt. beleszarik, mert belefaradt a sok certified M$ expert utan takaritani a fost, meg a sok techjunkie marketinges brainstormingjat megvalositani szarert-hugyert, mindezt ugy hogy meg neki kell elnezest kernie erte...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

FYI:
---
14.255.46.213.in-addr.arpa domain name pointer viefep14-int.chello.at

inetnum: 213.46.255.0 - 213.46.255.255
netname: CHELLO-MAILSYSTEM-CENTRAL-EUROPE
descr: chello Mailsystem for Central Europe
descr: Statically Allocated
country: AT
admin-c: HMCB1-RIPE
tech-c: HMCB1-RIPE
status: ASSIGNED PA
remarks: INFRA-AW
remarks: Contact abuse@chello.at concerning criminal
remarks: activities like spam, hacks, portscans
mnt-by: CHELLO-MNT
---

:-) Inkább: :-(

Sajnos ez így van...

Biztosan sokan zaklathatták őket, ha nem adják meg a kontakt személyeket. Vagy nagyon bizalmatlanok.

Szörnyen utálom, hogy a levélforgalmunk 90%-a spam, hiába működik egyre jobban a szűrésünk, és alig-alig kap egy-egy felhasználó spamet, szörnyen meg kell szenvedni ezért. Ezt bekapcsolni, azt ki, ezt engedélyezni, azt meg nem... Éppen az ilyenek, a fentiek miatt. Miért nem tudja egy nagy szolgáltató, aki ezzel foglalkozik, rendbe tenni szolgáltatásait? Tudtommal nem spam-szolgáltató.

Milyen jó volna, ha minden restrictionst bekapcsolhatnék, amit a Postfix lehetővé tesz!

En most kapcsoltam ki egy parat, mert mar alig tudtam kapni mail-t. ugyanis kurv SOK HELYEN A K.BSZOTT SMTP-T NEM TUDNAK BEALLITANI IGY SOK-SOK UGYFELEM BESZALLITOM NEM TUDOTT MAIL-T KULDENI. (caps suck) de azt hiszem ujra bekapcsolom, mert csak a spam lett tobb, azok az emberek tovabbra sem tudnak kuldeni levelet nekem.

cat /conf/postfix/main.cf
smtpd_client_restrictions =
permit_mynetworks,
reject_unauth_destination,
# reject_rbl_client sbl.csma.biz,
# reject_rbl_client bl.spamcop.net,
# reject_rbl_client bl.csma.biz,
reject_rbl_client opm.blitzer.org,
# reject_rbl_client list.dslb.org,
reject_rbl_client relays.ordb.org,
# reject_rbl_client sbl.spamhaus.org,
# reject_rbl_client cbl.abuseat.org,
reject_rbl_client dnsbl.sorbs.net,
permit

Én az "smtpd_client_restrictions"-nél nem kapcsoltam be az "reject_unauth_destination"-t, mert rengeteget kiszűr, ami nem szemét. (Persze azért, mert ahogy írod, sz@rul állítják be a levelezőket). Csak kevés dnsbl-eshez kapcsolódom, de sok mást igen, pl. a relays.ordb.org-ot. Az nagyon jó! Emellett a SpamAssassinhez még a Razort is feltelepítettem, láttam, hogy az ORFK-nál is használják, és igen jól megy.

Nem akarom védeni egyik szolgáltatót se, de igazából itt a levelet fogadóval van a baj. Én is így jártam pl a nokia szerverével, onnan jön a spam ezerrel, de ők nem fogadnak tőlem, mert valami okos ember "besúgta" az ip-t valamelyik dnsbvbl akárminek. Azok meg úgy működnek, hogy kapnak egy mailben egy ip-t aztán teszik feketelistára ész nélkül. A nokia a feketelistára mutogat, a feketilistások meg arra hivatkoztak hogy ők kapták mailben "oszt" feltették.

Végeredmény: a nokia szerveréről jön a spam ugyanúgy mint rég, én viszont nem tudok küldeni nekik. Ráadásul a letiltott ip-t "megörököltem" egy ip váltásnál, tehát nem az én szerveremet akarták letiltani, hanem azt akié volt az ip előttem.

Komolytalannak tartom az ilyen feketelistázást, én is a saját, rendesen beállított spamszűrő híve vagyok, csakhát ugye avval meló van, meg ész is kéne hozzá, mennyivel egyszerűbb egy másik cégre mutogatni. Lúzerek.

"Felhívjuk figyelmét, hogy a Sorbs RBL listát nem az UPC üzemelteti. Ennek megfelelően azok a mail szerver üzemeltetők felelősek az ön által küldött levelek elküldésének a problémájáért, akik a Sorbs listáját használják.
Kérjük, hogy a problémát a Sorbs lista és a levelezőszerverek üzemeltetőjének jelezze."

Sot, meg az en k...a anyamat....
en kerek elnezest, meg engedelyt meghunyaszkodni..... a penzemert
menjetek vissza hollandiaba ha van ra mod

Mar miert lenne a UPC hibaja, hogy nem huzatja ki magat egy olyan listarol 50 dolcsiert, amire 5 perc mulva ujra felteszi valamelyik haragosa!?

Nem hiszem, hogy garantaltak neked a szerzodeskoteskor, hogy a vilag osszes embere hajlando lesz elolvasni a leveleket, amiket nekik irsz.

Mert bizony nincs itt szo masrol, mint hogy a fogado fel sajat akaratabol ugy dontott, hogy nem kivancsi rad.

Ugyhogy szerintem ne engedelyt kerj meghunyaszkodni, hanem tedd amit javasoltak es mas csatornakon keresztul beszeld meg a fogado fellel, hogy biztos nem akarja-e a leveleidet.

(Es ha a fogado fel ragaszkodik a mail server beallitasaihoz, akkor vagy ne irj neki, vagy valassz mas csatornat. A BKV sem hibas, ha a lany, akihez mesz latni sem akar, hiaba fizetsz a villamosjegyert. Ha a lany ugy dont, hogy o nem akar BKVzos krapekot, de te igy is akarod ot, akkor ne a BKVnak fizess, hanem a taxisnak. De ettol meg nem a BKV a kocsog.)