Hopp a Rolex forgalmazója....

https://www.portfolio.hu/uzlet/20240118/rossz-hirt-kozolt-a-kiskeresked…

 

Szóval nem megy az óra. Értem én a várólistát. :)

Hozzászólások

Nyugi, rolextrey mindjárt jön és megmagyarázza, hogy ez valójában növekedés

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

De hát ez csak egy brit kereskedő.

Igen, és egyesével lekattintva látszik, hogy mennyi a másodpiaci ára és retail ár közti differencia:

 

https://watchcharts.com/watch_model/756-rolex-gmt-master-ii-126711chnr/…

Retail Price

Price from authorized dealer

$16,150

as of Jan 2024

Market Price

Our pre-owned price estimate

$19,229

updated 2024-01-17

https://watchcharts.com/watch_model/636-rolex-submariner-114060/overview

 

Retail Price

Price from authorized dealer

$7,900

as of Sep 2021

Market Price

Our pre-owned price estimate

$10,020

updated 2024-01-17

 stb.

GMT master-em: +35%

Submariner-em: +73%

Datejust 41-em: +44%

Nagyon szar valóban :D

trey @ gépház

És te ebből mennyit realizáltál? Mert ha nullát, akkor ez nem befektetés.

Kevered a befektetés és profit szavakat. Vegyél egy Gazdasági ismeretek for Dummies könyvet.

Befektetés alatt egy olyan hosszú távú folyamatot értünk, amely részként JÖVEDELEMTERMELŐ eszközöket vásárlunk annak reményében, hogy a jövőben hozamra tegyünk szert.

trey @ gépház

TV-ben szoktak menni ezek az arannyal fujt emlekermek a nyugdijasoknak.

A luxusorak is kb. ezen a szinten lehetnek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jaja, annyira szarok, hogy Schwarzenegger-t most baszták meg 40 ezer euróra, mert elfelejtett bejelenteni egy AP-t, amikor belépett Németországba :D

https://24.hu/kultura/2024/01/18/arnold-schwarzenegger-munchen-vam-ora-…

#gagyiszarok

(nem, a cikkben szereplő 35 ezer euró nem pontos, mert voltak ott egyéb költségek is)

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 19., p – 08:27

Már többször mondtam. Adok neked jutalékot, ha bemész és kihozod a "kereskedésből" nekem azt az modellt, amire 3. éve várok. Úgy látszik, hogy nincs szükséged az ingyen pénzre.

Az Andrássy úti Rolex butik előtt találkozunk, viszem a lóvét, bemegyünk, kiválasztod ami nekem kell, én kifizetem és fizetek neked ezért az 5 perces melóért egy szemmel látható összeget. Legyen mondjuk 500 ezer forint a jutalékod ezért az 5 perces melóért.

https://www.rolex.com/en-us/watches/cosmograph-daytona/m126505-0002

Deal?

Megfejtem neked és a hozzá nem értő Portfóliónak: kevered a másodpiacot a gyártó hivatalos eladásaival. A másodpiacnak volt egy irreális kilövése, ami szinte már hihetetlen magasságokba ért. Ez korrigált most vissza, de ez még mindig azt jelenti, hogy messze a retail árak felett mennek az órák.

trey @ gépház

Mindegyiket használom napi szinten. Felváltva, az öltözködésnek megfelelően. Inghez Datejust, galléros póló+gatyához GMT Master, lazábbhoz Submariner. Egyik sem áll többet egy hétnél. Kb. ha egy hónapon túl állnának, az lenne kevésbé kívánatos. Igen, forgató is van.

trey @ gépház

A használtpiaci árat mennyire befolyásolja az állapot? Nem nagyon tudom elképzelni, hogy normális hordás mellett ne keletkezzen rajta 1-2 apró karc. Legalábbis nekem régen, amikor hordtam órát (okostelefon előtti időben) rozsdamentes tokú Vosztok-on, Poljot-on és Casio-n lett karc (sőt, az utóbbin kellett tokot cserélni, mert eltört a műanyag részen, ami azért van, hogy belemenjen a rádiójel, DCF-óra). Ezeket hány évente kell karbantartani (tisztítás, olajozás; mintha ETA szerkezeteknél 2 év lenne, de fixme)?

A használtpiaci árat mennyire befolyásolja az állapot?

A hajszálkarcok nem nagyon. Inkább veszik hajszálkarcokkal, mint polírozva. Ugyanis, a polírozás a gyári éleket egy idő után eltüntetni. Főleg, ha nem acéltokos óráról beszélünk, hanem puhább fémről (arany, platina stb.). Hordásfüggő, embertől függ. Az enyémeken napi használat mellett sincs még hajszálkarc se nagyon, de én tudok vigyázni a dolgaimra.

Ezeket hány évente kell karbantartani (tisztítás, olajozás; mintha ETA szerkezeteknél 2 év lenne, de fixme)?

10 év a gyári default. Ami ritka, de hát a Rolex attól Rolex, hogy nem kell 3-5 évente szétboríttatni.

trey @ gépház

Felhúzzák beállítják. Ott sem teszik forgatóra azokat, amik eladásra várnak. Műanyag coffin-ban érkeznek, akkor bontják ki, ha valaki megveszi őket. Egyébként a páncélban tartják.

A nem mozognak az alkatrészek hosszabb időn át, akkor a csapágyakon levő olaj és egyéb kenőanyagok megbaszódhatnak. Érdemes legalább havonta elővenni és vagy megpörgetni forgatón, vagy hordani.

trey @ gépház

Azt értem, hogy a kenőanyag elromolhat, de ha nem is akarod felhúzni, akkor mindegy. Esetleg meg kell nézni, hogy a befektetésre ajánlott kategóriában van-e nem automata. Ha kizárólag befektetési céllal veszed, akkor akár meg is lehetne őket kérni, hogy ne is húzzák fel, úgyis megy a páncélszekrénybe, és eladás előtt szerviz, aztán realizálod a hasznot.

Chrono 24 -> <óra neve stickers>

Olyanokat listáz, amikről a fóliát sose távolították el. Valószínűleg flipper vette valamelyik AD-től protekcióval. Ugyanis az AD-knek ki van adva, hogy az összes védőfóliát el kell távolítani, csak úgy adhatják át az ügyfélnek. Visszaszorítandó az üzérkedést.

trey @ gépház

Kizárólag automata. Ezekben ez a drága.

akkor akár meg is lehetne őket kérni, hogy ne is húzzák fel, úgyis megy a páncélszekrénybe,

Na, pont ezt nem akarja a Rolex. Hogy kizárólag befektetési, üzletelési céllal vedd. Azért vedd, hogy használd. Pontosan ezért épített ki flipper feketelistákat, ezért szedik le az összes matricát, igazítják a csuklódra, előszeretettel gravírozzák a hátlapját névre stb., hogy ne egy üzleti tárgy legyen egy széfben kizárólag.

trey @ gépház

Mondjuk ebből valószínűleg a csuklóra igazítás a legnagyobb csapás, főleg, ha a te csuklód nem túl vastag. A gravírozáshoz, gondolom, teljesen hülyének kell lenni. Valószínűleg az az egy felhúzás is szinte tök mindegy, a lényeg, hogy a széfből elővevés és szervizelés között ne menjen majd sokat. A matricák sokat számítanak az értékében?

A gravírozáshoz, gondolom, teljesen hülyének kell lenni.

Régen volt nagyobb divatja, amikor mondjuk egy nagypapa vagy szerető feleség ajándékozott egy életre szóló darabot a szerettének.

Minden idők legdrágábban (15,5 millió dollár) eladott Rolexén is van gravír. Paul Newman felesége vésette bele autóversenyző férjének, a Daytona-ba:

https://www.forbes.com/sites/hylabauer/2017/10/26/paul-newmans-paul-new…

"Drive Carefully Me"

Nézd meg azt az ütött-kopott órát, 15 millió USD-t adtak érte.

trey @ gépház

Persze, lehet. Valójában láttam már vőlegényen öltönyhöz zokni nélkül tornacipőt is.

A legtöbb ing mandzsettája alá nem csúszik be a búvár a vastagságuk miatt, így nem csak kényelmetlen, hanem ízléstelen is, amikor az ing ujja felgyűrődik az órán.

Inghez dress watch dukál. Egy 40-es Submariner még befér alá, meg a GMT Master is. Határeset. De egy Sea-Dweller vagy Deepsea már bumfordi. Omega szintén nagy drarab szerintem.

trey @ gépház

Igen, ilyen szokott lenni. Vannak olyanok, akik csak a nyerészkedés miatt iratkoznak fel a listákra. Pl. eladta a megörökölt lakást és megpörgetné a lóvét, de egyébként nem igazán engedhetne meg magának egy (vagy több) ilyen órát. Ezek a hívásokkor ki szoktak hullani.

trey @ gépház