wiki.js tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok,

Az elmúlt 20 évben rengetek informatikai dokumentáció, leírás, feljegyzés született amit különböző alkalmazásokkal kezeltem eddig.

Volt itt minden, joplin, dokuwiki, grav. Jelenleg obsidian alatt vannak.

Szembejött velem a tárgyban említett wiki.js webalapú alkalmazás amit szimpatikusnak tűnik és funkcióiban is megfelelő lenne.

- markdown formátum

- git sync

- ad auth

- stb.

Használta vagy esetleg használja ezt valaki? érdemes vele foglalkozni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 01., sze – 19:41

Én is az utóbbi hónapokban kerestem ilyesmi platformot dokumentálásra. Sokat keresgéltem a neten, mire elkezdtem kipróbálni a saját szűrésem után maradtakat. Mindet Docker-ben futtattam (és a végleges helye is ott lesz), annyi erőforrással, amennyinek _szerintem_ elégnek kell ilyesmire lennie.

Elsőre a wiki.js-t próbáltam. Szép a felülete, jó a szerkesztője, de nekem rém lassú volt. Egy mentés vagy publikálás több 10 mp-ig tartott. Nem akaródzott beleírni semmit, mert mindig várnom kellett rá. Az sem tetszett, hogy a dokumentum-struktúra kialakításáűban, használatában nem igazán segít (kézzel kell beírni a kért elérési utat, és utána szintén kézzel kell ezt megadni, ha hivatkozni akarok rá).

Aztán próbáltam a Bookstack-et, mint szintén sokat javasoltat. Ez letisztult, egyszerű, szerkesztő szintén jó (mind Markdown-t tud, igazából egyformák...), de nagyon nem jött be, hogy mindent átnevezhetetlenül polcoknak meg könyveknek hív, és a struktúra megjelenítése sem tetszett.

Aztán feltettem az Outline-t (ofkorz leírásból, lustaság már félegészség! :-), és azóta írogatok bele rendszeresen, mert jó használni. Lehet ez lesz a befutó. Egyszerű felület, nagyon gyors, Keycloak-ból hitelesít (pontosabban OpenID kompatibilis), S3-ban (minio) tárol (a legfrissebb már FS-en is akár), Markdown formátumban. A struktúra könnyen kialakítható, drag@drop-pal rendezhető (vagy automatikusan ABC szerint, akár vegyesen), az egyes gyűjteményekhez különböző user és group jogok tartozhatnak, stb.

A wiki.js elsőre jónak néz ki, de nekem kifejezetten nem tetszik.

Egyrészt a markdown szerkesztőbe elég körülményes a képfeltöltés, nem tudom csak bemásolni a vágólapról. Másrészt tényleg nagyon lassú az egész és nagyon fapad pl. az útvonalmegadás.

Jobbat nem tudok, én inkább csak használtam ilyet rövidebb időtartamokra, de nem igazán jött be...

TheAdam

Nekem is nemrég ezt javasolta a munkaadóm. Feldobtam, kipróbáltam, eléggé jónak tűnik. Sokkal jobbnak mint a mediawiki.

Néhány hónapja használom saját célra, privát dolgok dokumentálására.

Hiányosság, hogy témákat elvileg támogat, gyakorlatilag nincs hozzá egy se, ez inkább amolyan jövőbeni feature. Git szinkronizációval nem jutottam dűlőre, az ssh protokoll egyedi porttal nem ment. 2FA elsőre szintén nem ment, aztán megjavult valami csoda folytán, szóval az végül pipa. Cloudflare proxy mögött voltak bajok, erről ír is a dokumentáció. Nem követtem, inkább kikapcsoltam és közvetlenül érem el. Email küldés megy. Teljesen priváttá tehető, vagyis a login screenen kívül minden loginhoz kötött.

Eddig bevált, más wiki-vel nincs tapasztalatom (Confluence-szel igen, de azért az más kategória). A Git szinkronizáció jó lenne, de igazából az egész DB backupolva van.

nézd meg a gitea-t, van wikije, git repóban tárolja, markdown formátumban. (szerintem) nagy előnye a gitlabhoz képest, hogy kicsi, sokkal kevesebb erőforrást igényel, nem kell hozzá 10+ különböző dolog, 1 bináris, konténerben vagy csak simán is futtathatod

Úgy látom jönnek itt azért az alternatívák :)

Eddig ami nagyon tetszik és szimpatikus a BookStack. Le is fogom tesztelni

Helló én használok wiki.js-t évek óta. Nekem bevált. Egy van otthon általános jegyzetelés funkcióra egy RPi-n, illetve használtuk a volt munkahelyemen IT-s információmegosztásra. Elég kevesen használtuk a célnak tökéletesen megfelelt. gitea-ba simán ment minden ment vele remekül. Szépen elfut minden docker konténerekben. Nekem jelenleg megfelelő. Nekem sosem volt lassú. De lehet pont azokat a funkciókat nem használom amelyek sebessége nem megfelelő.