Desktopról laptopra költözés: vegyek egy NAS-t? (Megoldva: külső, többlemezes ház kell nekem)

Nagyobb fejlesztési hobbiprojektbe kezdés előtt azon tanakodom, az öregedő desktopom helyére egy laptopot neveznék ki, ami az opendata.blender.org benchmarkja szerint erősebb is, és a memóriát is fel lehet benne tolni akár 32 GB-ig.

A vasakhoz egyáltalán nem értek, ezért fordulok hozzátok tanácsért.

Hogyan érdemes megoldani a másodlagos HDD-k kezelését? Vegyek egy NAS-t? Vagy egészen másfajta kütyüre lenne szükségem?

Hozzászólások

Keress olyan laptopot, amiben van SSD és HDD hely vagy keress olyat, amiben van kettő SSD hely. Amúgy mennyi adatról van szó?

"Ezt a két tárolót szeretném állandóan elérni a laptopról." Where from? local network or/and public network

converted desktop to NAS and your porblem solved

debian + lvm + cifs / iscsi / nfs  or truenas or xigmanas or

rocky linux + vdo  (virtual data optimizer) + lvm + cifs / iscsi / nfs

ect.

Those magic words are mostly meaningless to me and I don't quite see the benefit of switching to English either, but thank you for your input. Actually I'd prefer something less hacky and more of a "just plug that thing in and you can forget about data storage until the next hardware upgrade" solution.

Valóban fura, hogy angolul írta, de az írása tartalmával egyetértek. Ott van a komplett desktop gép, HDD-kel, ne dobd ki, ne vegyél feleslegesen NAS-t ezért, használd azt a gépet NAS-nak. Nem is kell mennie mindig, csak amíg az adatokat eléred. Ráteszel valami Debian, Rocky, Ubuntu Server, whatever alapú Linuxot, még csak NAS-os kiadásnak se kell lennie, bekonfigurálod, hogy hálózatról elérhető legyen, mondjuk SSH-n keresztül cp vagy rsync, vagy NFS/Samba megosztás, és célba értél. Igen, hacky, de legalább nem költesz rá sokat, és tanulsz is a projektből. Ez nem zárja ki, hogy később, ha az igények változnak, vagy ez a móka nem jön be, nem vehetsz kész NAS-megoldást, csupán annyit javaslok, hogy először ne az extra költekezéssel kezdj, hanem próbáld megoldani azzal, amid most van. Egy kis időn kívül sokat nem veszítesz, ha megpróbálod így.

Rápattinthatsz egy NAS-os linuxos vagy FreeBSD alapú megoldást is, pl. FreeNAS-t, vagy mást, esetleg nem ZFS-sel, hanem linuxos megoldás esetén btrfs-sel, arra vannak készen is megoldások, amit csak fel kell telepíteni, meg minimálisan belőni, viszont akkor előbb le kell mentened azt a 7 tera adatot valahova, mert újraformázáskor elveszik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A fogyasztás akkor lenne lényege, ha nonstop szükség lenne az üzemeltetésére, akkor a desktop valószínű többet fogyaszt. De ha csak akkor járatja, mikor a laptopról el akarja érni, úgy nem lesz túl nagy különbség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát ugye... a fogyasztás nemigen számítana, mert szinte kizárólag elektromos hálózaton, a desktop helyett használnám a konfigot. Ha igaz, a kamrámban van pár régi USB-s külső HDD-m, de jobban örülnék valami olyan megoldásnak, amivel valamennyi HDD-t (ha lehet, akkor talán többet is, nem csak a mostani kettőt) egyszerre használhatnám. Fogalmam sincs ugyanis, mit bír egy USB-s elosztó, és azt is csak nemrég óta tudom, hogy még az se mindegy, hogy előlapi vagy hátlapi csatlakozóba dugok egy USB-s MIDI billentyűzetet.

De ha jól értem, egy NAS esetében (amit én valahogy úgy képzelek el, mint egy bűvös dobozt, amibe HDD-ket rakhatok, és akkor azokat valamiféle vezetékes megoldáson keresztül látja a gépem) network lag is jelentkezik?

Hát ugye... a fogyasztás nemigen számítana, mert szinte kizárólag elektromos hálózaton, a desktop helyett használnám a konfigot.

De kb. menne mindig, nem fogod lekapcsolni. Naponta 1-2 kWh el fog fogyni, ami évente 350-700 kWh csak azért, hogy van egy NAS-od, amit ritkán használsz.

De ha jól értem, egy NAS esetében (amit én valahogy úgy képzelek el, mint egy bűvös dobozt, amibe HDD-ket rakhatok, és akkor azokat valamiféle vezetékes megoldáson keresztül látja a gépem) network lag is jelentkezik?

Hogyne, ha sok apró módosításod van, az keresztülmegy a hálózaton, ráépül egy network lag a műveleteidre.

--

Én még mindig azt mondanám, hogy tegyél a laptopba akkora SSD, amivel tudsz egy-egy projekten értelmesen dolgozni és a nem aktív projekteket tartsd külső tárhelyen, ami lehet egy NAS, de lehet egy külső HDD. Ez a hálózaton át a NAS-on dolgozás szenvedős lesz.

Milyen HDD-k azok? NAS-ha megfelelő HDD-t tegyél (Red plus, Gold, Ironwolf, Exos).

Milyen adatok vannak rajta? Pl videót vágsz és azokon vannak a nyersanyagok, vagy csak dokumentumok, zenék, filmek vannak tárolva? Ha csak utóbbi, akkor elég a gigabit, előbbinél meg attól függ...

Mennyi a keret? Ajánlom a Synologyt, de lehetőleg a +-os verziókat. Használtan 60-ért vehetsz 216+-t, ami egy jó kompromisszum. Multigigabitben a QNAP jobb, igaz a kisebb Synologykkal is megoldható (USB-s adapterrel)

Ha nagyon low budget, akkor csinálhatsz Xpenology gépet a desktopból. Villanyszámla persze magasabb lesz, meg lesz vele szívás, de a mindennapokban teszi a dolgát.

Csak limitált videóvágásra számítok (játékprogram-fejlesztésről van szó, így legfeljebb rövid trailereket raknék össze), és nagyon köszönöm, hogy konkrét neveket és nagyságrendi árakat is említettél. Az alza.hu-n találtam 4 HDD kezelésére hajlandó Synology DiskStation DS420j-t 140kHUF-ért, meg QNAP TR-004-est 88kHUF-ért -- ezek tűnnek egyelőre ígéretesnek, de még nézelődöm és gyűjtöm az infót, hogy ésszerű és megalapozott döntést hozhassak.

Ha a NAS gyártók alsó polcáról válogatsz, akkor a sebességről le kell mondanod. A Synology "j" sorozata az abszolut belépő modell, gyenge Arm alapú procival, sokszor az 1 Gigabites Ethernet hálózatot sem hajtja ki (szekvenciális olvasásban se, pláne nem random elérésben). Ez nagyon távol lesz felhasználói élményben a desktop gépben elérhető tárhelytől. Nemhogy videó vágás, de sima fájl másolás is lasú lesz.

Ha NAS-t szeretnél, és nem egy meglévő PC-ből építed, hanem készen vennéd, akkor a Synology-tól a nem-betűjeles, de méginkább a Plus sorozatot javaslom, QNAP-ból pedig az ezeknek árban megfelelő modelleket (azt a gyártót nem ismerem típus szinten), mert kb. ugyan annyiért adják ugyan azt a tudást. A QNAP-nak kicsit szerteágazóbb a modellkínálata, valamivel nehezebb benne eligazodni (nekem legalábbis), de sokkal többféle érdekes kiépítés van náluk.

Miért írja mindenki, hogy annak sokkal több RAM kell? Van egy minimum RAM igénye, ami valójában nem túl magas néhány TB tárkapacitás esetén (4 GB-tal már szépen működik), aztán van az a fölötti RAM mennyiség, amit hatékonyan elhasznál különböző cache funkciókra. A RAM igény akkor ugrik meg, ha deduplikációt szeretne az ember. Ha az nincs, akkor nem kell a memória méretet túlaggódni.

Nekem itthon pl. 16 GB memóriával fut VM-ben TreuNAS, ~24 GB nyers, ~16 GB hasznos kapacitással, soha nem volt kevés a RAM, a legnagyobb része mindig ARC (Adaptive Read Cache).

Szerkesztve: 2022. 09. 07., sze – 09:38

Külső hdd ház? I-tec MySafe házikó 2x3,5 hdd-t támogat, tud RAID 1/0/jbod-ot, usb3-on csatlakozik. 

Előnye: csak akkor megy ha te akarod, nem pörgeti feleslegesen a HDD-t ha nincs rá szükség.

Hátránya: Külső tápos, illetve amíg rá van dugva a gépre nem pihen, folyamatosan járatja a winyókat.

20k körül meg lehet úszni, HDD-k már adottak nálad és nem megy 24/7 mint egy nas.

Szerkesztve: 2022. 09. 07., sze – 09:21

Itt ez a másik topic NAS-ról. Az igény más mint a tiéd, de a hozzászólásokban szerintem találsz hasznos infót.

https://hup.hu/node/179268

Szerkesztve: 2022. 09. 07., sze – 09:35

Én egy régi gépemből csináltam NAS-t, mert miért legyen informatikai hulladék, ha még megy alapon. Openmediavault-ot telepítettem rá. Hálózati lag biztos, lesz, kérdés, hogy zavar-e. Viszont baromi kényelmes, a filmeket minidlna-val rögtön látom tévén, telefonon, a zenéket a lakásban forked-daapd-vel bárhol hallgathatom telefonról/hálózati lejátszóról, van benne FTP, NFS, SMB a fájloknak. Van hozzá viszonylag sok leírás is, mit hogyan. Dockerrel pedig kis túlzással akármit tehetsz rá, SSH-n keresztül eléred, ha mókolni kell, de van netes felülete is. (kb 15 éves gép, amd athlon 4200+, 8gb ddr2), beleraktam egy ssd-t a rendszernek, és 4HDD-t)