vinyó javító cégek most?

Sziasztok!

 

Kürtön kívül van még más cég magyarországon aki foglalkozik vinyó javítással? Érdemes velük próbálkozni?

 

Egy samsung s1 mini 200g külső vinyót kellene életre lehelni. Bekapcsolás után periodikus kattogó hangot ad ha nagyon fülelek, ahogy utánanéztem ez valószínűleg fej letapadás vagy beakadás lesz. Mivel itthon nincs minden mentes laborom meg egyéb cuccom nem állok neki szétszedni. Mivel az elmúlt pár évben nem hiányoztak a rajta lévő adatok, több milliót nem költenék rá, de lehet van rajta olyan régi fotó amiről nincs máshol mentés.

 

Kiket ajánlanátok?

 

Köszi!

pentike

 

Update: Králikhoz adtam le a vinyót. Valamennyire feléledt, a fájlstruktúrát már sikerült leolvasnia róla, de a hozzáférés nem egészen 50%-os úgyhogy vagy felület vagy fej probléma lesz. Mivel 1.8-as a cucc, ezért ritka mint a fehér holló, alkatrészt kell vadászni hozzá. Itt tartunk most.

Hozzászólások

-1, arra nem ad választ, hogy érdemes is-e bármelyikhez fordulni, ilyen alapon be lehet szántani a fórumot.

Valamint nyáron engem pl a guglis étteremajánlások marhára félrevittek. Többség vagy megszűnt vagy csak pont akkor volt bezárva, de nem volt jelezve, és ami nyitva is volt, oda inkább nem volt kedvünk beülni ...

a Kurt mar nagyon reg nem az adatmentesbol el, hanem backup megoldasokat arulnak, meg tanacsot adnak...

ismerek nem egy ceget akik elso korben oda vittek a szethullott raid tombjuket es el lettek hajtva, meg a linuxos filerendszerekkel is elkergetik az erdeklodoket, hogy ahhoz ok nem ertenek...  mindkettot le tudtam menteni, meg csak szet se kellett szedni hozza.

A kürt globálisan foglalkozik adatmentéssel, az ominózus szept. 11-óta ők világméretekben rendelkeznek és fizetőképes ügyfelekkel.

(Nem hiszem hogy a szakértelmükkel lenne baj, de az áraikkal természetesen a "személyi" adatmentés kategóriájába csak nehezen férnek bele.) Persze, amikor egy sok lemezes hibrid RAID-ről, mondjuk btrfs partícióról, több terrás adatmennyiség visszaállítása az ipari cél, nehezen lesznek megkerülhetők.

és hát, árpi véleményét olvasva lehet, hogy a véleményem alapját képező esetek óta is változott a vállalkozás célja, profit szerzés súlypontja. (Az utolsó tapasztalatom jó pár évvel ezelőtt volt velük.) 

pedig ok 10 eve elhajtottak egyik ugyfelem egy 10 lemezes raid5 ext4-el, pedig vszinu csak a controller volt szar, mert en ossze tudtam lapatolni az adatokat linuxon a diskekrol

es meg sok esetrol tudok, amiket a kurt nem vallalt es mas (pl. kralik) megcsinalt... szoval en annyira mar nem vagyok hasraesve toluk. a 90-es evekben meg tenyleg nagy aszok voltak, de mar nem ez az erosseguk...

de valahol ertheto is, a nagy penzes cegek azert ma mar inkabb backupban meg felhoben stb gondolkoznak, es nem a meghalodott desktop vinyokrol mentetik milliokert az adataikat a kurt-el :)

Valószínűleg nem ez a baj, de nekem a külső HDD-im akkor adnak induláskor halkan kattogó hangot, amikor "rossz" az USB kábel, nem tudnak felvenni elég áramot és ezért nem tudna felpörögni. Vastag USB kábellel, továbbá külső tápos USB HUB-bal általában megoldódik a probléma.

De leginkább rövid USB-kábelt kell használni. Amikor még fiatal voltam, nekem azt mondták, hogy R = ρ * l / A, ahol ρ a fajlagos ellenállás, l a vezeték hossza, A a keresztmetszete, R pedig az ellenállása. Ráadásul itt ezt bátran szorozzuk meg kettővel, mert odafelé is van egy vezeték, meg visszafelé is. Ugye +5 V és GND.

Amikor indul, megnő az áramfelvétel, leesik a tápfeszültség, brown out reset, majd minden kezdődik elölről, így ciklikusan ketyeg az egész maskara.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amit írtam, az csak egy lehetőség volt, s lényegében a leggyakoribb. Találkoztam én már új korában, alig pár perces használat után leszakadt fejű HDD-vel is, nem bírta a gyorsulást, csörömpölt is kegyetlenül. Ment a kukába. Arra nem volt ideje, hogy érdemleges adat menjen rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még véletlenül se próbálja ki otthon senki, de én mikor így jártam, akkor ennél rosszabb már úgyse lehet felkiáltással kinyitottam, visszapakoltam a fejet oda, ahova kellett, jól ráfújtam portalanítás céljából, gyorsan visszacsuktam, és hibátlanul végigműködte azt a pár percet, míg utána lemásoltam róla mindent, aztán viccből bedugva hagytam egy darabig még, és működött szépen (nyilván nem tettem rá már semmit többé, de néha olvasgattam róla próbaképp). 

Tudok, korrektül megcsinálták a letapadt fejű hdd-met. 1 file sérült, ami nem volt fontos. 200000 alatt volt a javítás.

Örülök neki, hogy tudsz, de cselesen titokban tartod. Én arra fogadtam volna, hogy nincs ilyen. Általában elromlott HDD-kkel adatmentő cégek foglalkoznak, és ők is csak egyszeri használatra javítják, amíg az adatokat le nem nyerik róla, utána kidobják a kukába, mert ha meg is lehetne javítani, akkor se lenne már az ilyen háttértár megbízható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 01. 10., h – 18:09

Szia!

Még azt lehet megpróbálni, hogy úgy indítod el a vinyót, hogy oldalára fordítod ( egyik/másik/fejjel lefelé - valamelyik pozícióban), úgy kapcsolod be.
Láttam olyan régi vinyót, ami csak így volt hajlandó elindulni/működni :)

A copyrájt 2003-2010 alapos bizakodásra ad okot. Meg az is, hogy 2009 óta már vidékre is ingyen szállnak ki. Gyanús, hogy az árlistájuk is a 2010-es állapotokat tükrözi: manapság már egy semmirekellő víz-gáz-fűtés szerelő is 20ezerért száll ki, ezek meg elvileg egy szinttel bonyolultabb dologgal foglalkoznak.

hat eleg erdekes az oldal az biztos, nekem ez a wtf:  http://adatmentes24.hu/hun/?modul=go_ssl

"Rendszerünk egyedi, nem hitelesített SSL biztonsági kulcsot használ, amit a böngészők nem ismernek fel, ezért az oldal megtekintéséhez felül kell bírálni a webböngészők biztonsági figyelmeztetéseit vagy beállításait."

nincs love certre vagymi

De kitehet, de az adatmentés az pont az a műfaj, ahol tényleg az átlagnál magasabb technológiai hozzáértés kell, és ilyen szakemberektől az ember elvárná, hogy legalább a weboldaluk normális legyen, és certprobléma ne legyen, azt tudják beállítani. Nyolcadikos Pistikénél, aki statikus HTML-ben most bontogatja a szárnyait, annál elnézhető, hogy a certet még nem tudja beállítani.

Te rábíznád olyanra az adataidat, aki egy normális weboldalt nem tud összehozni? Ezzel nem azt mondom, hogy feltétlen kóklerek, mert nem ismerem őket, de már egy elég rossz indítás, ha ilyennel találkozik az ember, alapból megreng a bizalma.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kell pénzért certet vennie. Ott van a Letsencrypt, nekem is olyan certem van.
Ez a törekvés egyébként nem a megregulázásra megy ki, hanem pont arra, hogy ne plaintext-ben közlekedjenek már az adatok. Az után kezdték el megkövetelni, hogy már rég elérhetőek voltak az ingyenes cert-ek bárki számára. És szerintem teljesen igazuk van, jól teszik.

Azért az adatmentés alapvetően teljesen más szakma mint a certek állítgatása. Én simán el tudom képzelni, hogy valaki ki tud cserélni egy vinyó fejet nem remegő kézzel és fejből tudja, hogy melyik controller hogy vezérli azt, de pl. a nyilvános kulcsú titkosításról fingja sincs.

Hát, nekem egy certbot parancs volt, meg egy renew task.

Bárhogy is, műszaki érdeklődésű ember képességeit nem kell, hogy meghaladja.
Van az az együttállás, amikor valaki jó szakember, de egy rendes honlapot nem tud összerakni -> ilyenkor kell megkérni egy másik jó szakembert, aki meg ahhoz ért.
Szerintem gáz 2022-ben, ha cert problémák vannak (nincs, vagy self-signed).

Valóban van az a use-case, ahol első látásra felesleges az enkripsön, pl. egy híroldalnál. De ha már mondjuk be is lehet jelentkezni, akkor az autentikációs adatok mégse utazzanak már plaintext. Meg egyébként is, ne legyen megfigyelhető, milyen cikkeket olvasok.
Onnantól kezdve, hogy ingyenes a cert, a kriptóra meg általánosan elterjedt már a hw gyorsítás, felesleges ezen többet pörögni.

Elkészült a mentés. Fejet kellett benne cserélni és így az adatok kb. 80%-a lejött. kb. 160 lett a vége a dolognak.

Kürt azt mondta rá, hogy 320-tól felfele.

Králik urat csak ajánlani tudom, azon túl, hogy korrektül elmondott minden lehetőséget - ő mondta, hogy kérdezzem meg Kürtöt mert lehet nekik van közvetlen PATA csatolási lehetőségük nyák illesztéssel - nagyon jókat beszélgettünk tágabb szakmai témákról is.