google szavakat greppel?

Sziasztok.

Egy érdekes jelenségre figyeltem fel.
Küldtem gmailon egy mailt (mi mást?) egy ismerősömnek, melyben szerepelt egy mondat, miszerint csatolom a kinyomtatott dolgokat az iratkötegeimhez.

A mail küldésekor a google rákérdezett, biztosan küldeni akarom-e a levelet, mer' nem ,,csatoltam'' semmit.
Szóval szkenneli a piszok a szavaimat. Ez idáig talán még kényelmes is, de legyünk paranoidok, nézzük másként!

Ha egy kényelmi berendezésnek álcázott webes szolgáltatás mögött szófigyelés leledzik, akkor még miket rakhattak bele a mocskok? Esetleg teljes mondatszerkezeti struktúrák is letárolásra kerülnek?

Tulajdonképpen még egy joomlában is van szószűrés, csak azt eddig nem vettem ilyen komolyan.

Goldstein,
1984

Hozzászólások

Már megbocsáss, de ha a GMail-re regisztráltál, akkor elfogadtad a használati feltételeket (a Google az ingyenességért cserébe "belenézhet" a levelek tartalmába). Innentől kezdve nem értem a felháborodásodat.

A Thunderbird kliensoldalon is megteszi ezt, ez a feature speciel épp nem evil :)

A Google akkor is vissza tud elni az adatoddal ha nincs ez a funkcio. Mivel a reklamok mindig is tartalom fuggoek voltak, nincs ebben semmi meglepo. Amugy meg barmelyik levelezo program kepes szivarogtatni az adataidat, hiszen Internet kapcsolat nelkul a levelezo program nem sokat er, ha meg az van akkor haza is telefonalhat.

Őszintén szólva én nem tudom. Egyrészt nem néztem át a kódot, másrészt ha át is nézném, egy mukkot se értenék belőle (pláne ha célzatosan úgy van megírva, hogy ne lehessen elsőre kiszúrni, pl. nem olyan hogy Subject.Content.SendToAdvertisers(), hehe). Így aztán marad az, hogy egyrészt bízom a fejlesztőkben, másrészt remélem, hogy valaki esetleg átnézte, harmadrészt remélem, hogy aki átnézte és ért is hozzá, az nem fog hazudni. Tudom? Nem.

Az emailed tartalmat, sot ha olyan, akkor a csatolt dokumentumok tartalmat is figyelheti.
Ez alapjan figyelmeztet, ha nem csatoltal valamit, meg ez alapjan ajanl penisznovelot, ha sokszor panaszkodsz a haveroknak, hogy nem megfelelo a merete.

Hogy ez mennyire aggalyos, az jo kerdes, de teljesen ismert teny, meg persze benne is van az EULA-ban.

Alapvetoen ami tortenik, az az, hogy a sajat informacioiddal fizetsz a szolgaltatasert, amit "ingyen" hasznalsz.
Hogy ez megeri-e neked azt te tudod csak eldonteni.
Szvsz egyelore szivesebben adom oda multicegnek az adataimat mint az allamnak.
Persze ha elkezdunk osszeeskuves elmeleteket gyartani, akkor mondhatjuk, hogy kitudja mikor veszi at a ceg az allam szerepet :)

Csupa olyan szolgaltatasrol van szo aminel a netszolgaltato nagyon keves hasznos adatot kepes kiszolgaltatni. Szerencsere letezik TLS (SSL), igy a netszolgaltatod csak azt tudja, hogy hasznaltad ezeket a szolgaltatasokat es kb. mennyi adatot forgalmaztal. Azt nem tudjak, hogy mi volt az adat, igy pl. az emailjeidet nem kepesek elolvasni. Ehhez szukseg van a szolgaltato (Google, Skype, etc.) egyuttmukodesere (elso kep) vagy egy sebezhetosegre (masodik kep).

A Mozilla Thunderbird is figyelmeztet ha mellékletre utaló szöveget írtál, de nem csatoltál mellékletet.
Amúgy meg kellemes üldözési mániát!
Ha valakinek üldözési mániája van még nem biztos, hogy nem üldözik! :)

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Csak arra vigyázz, hogy bomba, allah vagy dzsihád után az FBI rögtön rádtöri az ajtót! ;)

http://www.origo.hu/techbazis/20140804-minden-kepunket-atnezi-a-gmail.h…

Én ezt úgy értelmeztem akkor (és értelmezem ma is) hogy valaki volt náluk olyan jó fej hogy nyilvánosságra hozza, és figyelmeztessen mindenkit akit tud.
(A legtöbb cikk kihangsúlyozza hogy önös döntésből dobták fel, az állam nem kötelezi őket)

OFF: szkennel, greppel, áh!

[ OFF ]
a zárt szótag miatt indokolt a szó utolsó msh-jának hosszítása.
ugyanakkor sokkal gyakorabban előfordul a *grepel, *grep-el hibás forma (mint pl. a "hogyan kell keresni a *grep-el?" mondatban), ahol a grep eszközhatározó ragot kíván, de ehelyett '-l' igenévképzőt írunk. amaz esetben, azaz teljes hasonuláskor, zavaróbb ha pongyolán jelöljük a toldalékot.
ez a két forma elkülönítése végett és a teljes hasonulás írásban való jelölése miatt én elfogadhatónak tartom a grepel, grep-el alakot, ha azt igei szerepben használjuk, de csak greppel, ill. grep-pel ha főnév.
[ /OFF ]

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

A mail küldésekor a google rákérdezett, biztosan küldeni akarom-e a levelet, mer' nem ,,csatoltam'' semmit.

Ez a fícsör már nagyon régóta létezik (lásd - bár arra nem találtam forrást, hogy mióta megy mindenfél laborozás nélkül, de néhány évet besaccolnék).

Bevezetném én ezt a normal kliensekbe is, outlook, tb, groupwise (bár az talán már tudja).
Mert ugye az a legjobb dolog, hogy "csatoltam ezt meg azt, fontos, stb". És tádám. Nincs benne csatolmány ....

Ez a jobbik eset.. A rosszabbik amikor "becsatolják" a mappa parancsikonját .... :)

S ha az ember megnyit egy levelet, furcsa módon olyan reklámokat tol az ember arcába a gmail.. Ez is évek óta így van, ahogy a _nincsittacsatolmánymiértírodle_

-
A kevés tudás veszélyes. A sok is. /Albert Einstein/

Én azt hittem, hogy ez már egy legalább 10 éves feature, mint kb. mindenhol, még Thunderbirdben is... BTW. Tipikusan olyan feature ami kliens oldalon ellenőrizhető, nem kell hogy a Google olvassa a presösz leveleidet.

Esetleg teljes mondatszerkezeti struktúrák is letárolásra kerülnek?

Sőt mi több, az egész szöveg letárolásra kerül :)

ööö, ez nekem vagy ~10 éve ilyen. és én örülök neki, hogy figyelmeztet, sőt, squirrelmail alá is próbáltam anno ilyen plugint találni/hegeszteni.

Ez számomra tök hasznos feature, Thunderbirdben még azt is konfigurálhatod, hogy milyen szavakra figyelmeztessen. Ráadásul ez egy olyan ellenőrzés, amely JavaScripttel is elvégezhető, nem kell hogy elhagyja az üzenet a gépedet. (Ettől persze még "beleolvas" a Google a levelezésedbe, de nehogy ezen a feature-ön akadj már fenn. :D )

Es azt megfigyeltetek, hogyha programozo vagy (rendszeresen keresel programozasi dolgokra), akkor a google erezhetoen kevesebb reklamot ad neked?

Pl. youtube-on is kevesebb reklam van igy, mintha mondjuk egy masik csaladtag accountjaval vagy "anonymous" modon nezem. (pl. filmek elejere nem is tol be reklamot).

En olyan 3 eve figyeltem fel erre a jelensegre....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

sajat gepen tenyleg igy van:

cat /etc/hosts |wc -l
25833

(nekem ez valt be a legjobban)

De vendeg gepen, hoygha sajat acc-kal vagyok bejelentkezve,
vagy ha a gep tulajaval, egeszen mas a reklammennyiseg.

De biztosan uldozesi mania.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En azt figyeltem meg, hogy ha pl. szomjas vagyok akkor tobb uditovel kapcsolatos reklam jon, ha meg ehes, akkor kajas cuccokat tol. Mostanaban onnan tudom, hogy mosni kell, hogy jonnek a mosopor reklamok.

Meg az is erdekes, hogy amikor gyogyszereket reklamoznak elkezd fajni a fejem - mondjuk itt nem vagyok biztos az ok-okozatban. De a tobbi tuti igaz, eleinte en sem akartam elhinni, de aztan kiprobaltam es megyozott!!!!444444negynegynegy

/sza2

Gmailman from the company that delivers the opposite experience. (until you receive a mail with their IP :P)

Csak a címre reagálva: igen, megtaláltad a Google legféltettebb titkát. Az összes Google szerveren, az összes szolgáltatásréteg legmélyén, az internet agyában a grep parancs fut. "cat internet | grep | profit". :D

--

> cat internet | grep | profit
If 'profit' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
    cnf profit
cat: internet: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Használat: grep [KAPCSOLÓ]… MINTA [FÁJL]…
Try 'grep --help' for more information.

Rejtett subscribe :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azt a betyár mindenit neki! :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ezt már jó sok éve a kmail (de még az Amigás YAM) is tudta. Ha a gmail nem tudná, akkor az lenne a ciki.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."