Windows desktop @ 14%

Fórumok

Tavaly adta ki a vészjelzést a Microsoft, hogy a Windows részesedése már csak 14%.
http://www.computerworld.com/article/2490008/microsoft-windows/microsof…
A helyzet azóta tovább romlott. A Windows Phone részesedése tovább zuhant, a korábban is alig látható Windows tablet piac pedig teljesen összeomlott.
Mit tehetnénk annak érdekében, hogy szeretett Windowsunk eljelentéktelenedését megállítsuk?

Hozzászólások

Kevesebb user adat gyűjtés, több [hasznos] fejlesztés.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az adatgyűjtés a felhasználók érdekében történik. A cél a jobb Windows. Sajnos a Windows felhasználók kényelmesek és nem bajlódnak bugreportokkal. Ezért volt szükséges az adatgyűjtés kiterjesztése.
Te hogyan oldanád meg a problémát? Mindenki csak szidja a Windowst de lusta arra, hogy azt néhány percet rááldozza még megír egy tisztes bugreportot.

Olvassák el a feedback-eket. Csomóan nyavalyognak az aero miatt, tegyék opcionálisan elérhetővé, kapásból fele rinyáló közönség csendben maradna. Kommunikáljanak értelmesen, ami a w10 óta történt az egy rossz vicc, kinek ingyenes, kinek nem, lehet-e kalózról frissíteni, stb. Legyenek konkrét tiszta kijelentések, ne egymásnak szembemenő hetente változó információk.

És legfőképp: ne próbálják meg mindenki torkán lenyomni, főleg úgy hogy még egy béta rendszerről van szó tele hibával. Apropó, ha már itt tartunk, akkor a frissítő tool is lehetne kicsit korrektebb, és nem csak azt nézné meg hogy legalább 2 magos proci és 2 giga ram van a gépben, hanem valóban átnézné a HW-ket, és nem hazudná a userek képébe hogy minden rendben van, frissíts, utána meg nem megy a hálózati megosztás, nyomtató/scanner, nem indul el x játék/alkalmazás, wifi elfekszik stb.

Tessék szépen követni a feedback appot és akkor minden okés lesz. De megint úgy tűnik hogy nem figyelnek oda, és megint koppanás lesz a vége. Nálam pl 10 ismerősből 9 mondta hogy tegyem vissza a gépére a 7/8.1-et, mert vagy nagyon belassult a gépük, vagy a fenti hibák közül valamelyik előjött.

Szvsz a jövőre kötelező update-nél rosszabb húzást ha megfeszülnek se tudnak csinálni, nagyon nagy basszamázás lesz a vége.

Miért fáj ez neked?

Egyébként ha beleszámoljuk a mikrohullámú sütőket, a hűtőket meg az elektromos fogkeféket a részesedés biztos nem üti meg még az 5%-ot sem.

device<>desktop. A cikk és a Microsoft (helyesebben a Gartner) share definíciója is device-ról szól, aminek része a desktop (lásd linkelt cikket).
A device 14% teljesen OK, nem véletlenül változtatta meg a saját világlátását a Microsoft.
A desktop 14% azonban tévedés.

Üdv,
Marci

Egyszer már módosítottam mert nem volt egyértelmű, hogy a képernyős felhasználói eszközök közötti 14%-ról van szó. Routerek, nas-ok, micro és macro szerverek, mifi, valamint beágyazott eszközök természetesen nem tartoznak ide. Ahogy a mikrohullámú sütő sem, ami nyilván csak vicc volt.
A cikkbeli "market share on desktops and notebooks" mondatrész asztali és hordozható pc számítógépet jelent. A topic címben a desktop a felhasználói képernyőket jelenti. De ha tudsz rá jobb kifejezést írd meg.

Mond nyugodtan h nem akarod átírni device-ra a címet, mert így sokkal jobban pörög a fórum és ennyi, nem vitatkoznak veled tovább :D
Minden cikk amit belinkeltetek eddig device-ra emlegeti a 14%-os share-t
http://cdn.geekwire.com/wp-content/uploads/2014/07/screenshot_35-620x34…

Nem egyszerű megtalálni a megfelelő szót anglicizált magyar nyelven. A device annyira nem elterjedt magyar szövegkörnyezetben mint a desktop. Az eszköz szó sem lenne pontos a fent említett ok miatt. Az eszközök halmazába beletartoznak routerek, nas-ok, mifi-k, beágyazott eszközök stb. De a 14% részesedés csak a képernyős és felhasználókat célzó kütyükre vonatkozik. Erre magyar szövegkörnyezetben a desktop elterjedt és széles körben használt szó. Bár kétségtelenül jelent pc-házba szerelt dobozos pc-t is. De szerintem triviális, hogy itt nem erről van szó.

Mi az a laplet? Most látom életemben először, pedig nem tartam magam lemaradottnak... De ha ez a laptop/tablet kombó akar lenni akkor ez a világ második leghülyébben hangzó kifejezése, közvetlen a phablet után amiről az a kép ugrik be:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d9/0c/e8/d90ce8c44c0173097e28…

Kinek a pap kinek a papné. Az én bajom a 2in1 pc-vel, hogy nagyobb képernyővel már nem passzol ez a kiviteli formátum. A 13.5-inch képernyőjű Microsoft Surface Book már majdnem jó. De tabletnek ez a méret már túl nagy, és gyorsan le is merül a nagyobb fogyasztás miatt.
Ezért Nekem pedig notebookon kényelmes használathoz 15 inch képernyőátmérő az elvárásom. Inkább egy külön tablet és külön notebook.

Ez egyéni dolog, nyilván nem viccből vannak a piacon, hanem azért mert van rá igény, max nem az enyém :)

Szvsz a phablet is hülyeség, telónak túl nagy, tabletnek túl kicsi, szóval nálam pont fordítva érvényesül a dolog, mégis a fél világ ennek örül, de majd meglátjuk mi lesz 5 év múlva, lehet ez is csak múló hóbort mint az emo volt.

Amúgy 2in1 gépekben én azért nem látok fantáziát mert windowsos tabletnek alapból nem látom értelmét, kevés app, szutyok standby üzemidő, meg alapból a rendszer se szimpatikus (szerintem igénytelenül ronda, mások szerint "modern"). Meg tableten nem akarok x86 appokat futtatni, ezt meghagyom egy másik rétegnek. A másik dolog hogy előbb vagy utóbb ezek a zsanérok megsínylik a sok hajtogatást és szépen kimúlnak. Már a sima laptopok is hajlamosak voltak erre, képzelj el egy 2-3 éves 2in1 gépet amit naponta 3-4x átforgatsz/széttépsz mert épp levelet írsz rajta, vagy filmet nézel. Szerintem zsákutca, de majd az eladások eldöntik hogy igazam van-e vagy sem.

Ezért írtam, hogy hülye név. De az egyetlen próbálkozás amit eddig erőltetett magyarításként olvastam erre.
"Ez utóbbi azt jelenti, hogy a "kettétéphető" notebookokat a cég a tabletekhez sorolja, függetlenül attól, hogy azok Windows-t vagy Androidot futtatnak."
http://www.hwsw.hu/hirek/54240/idc-2015-q2-masodik-negyedev-pc-piac-len…

A hülye magyarítások oldala címet megnyerhetnék.

Nekem amúgy convertible/hybrid laptop/notebook néven ragadtak meg, esetleg még a 2in1-t szokták írni. El kéne fogadni hogy nem mindenre van megfelelő magyar szó/fordítás, és nem erőltetni a hülyeséget. HWSW fogalmazásból a legjobb, hála nekik néha kellemes kuncogósra sikerül a hírolvasás :)

Én a cikkeik kicsavart nyelvezete miatt szoktam olvasni. :) Info-grammarnazi-paródia, de néha nagyon vicces.
Nincs bajom angol szavak használatával magyar nyelvben. Még mindig jobbak mint az erőszakolt magyarított kifejezések. A 2in1 pc jó név. Rövid és tömör, benne van a lényeg.

semmit. RIP

Mit tegyünk, hogy az ubuntu touch azonos ütemben növelje részesedését? Szimpi nyitott rendszer rendszeres software update-ekkel.

ugyanakkor az achilles sarkuk szerintem nekik is az, mint a windowsnak, nincs center of gravity... killer appok, app store, haver aki már ott van a platformon ... (jó van store... de komoly? annyi appal?)

AZ MS elmulasztotta egy egységes innovatív app store létrehozását és feltöltését killer appokkal és az elterjesztését. Elindította a Windows RT-t, ami ennek az ökoszisztémának a része lehetett volna, majd hagyta a vásárlókat bosszantó módon kimúlni.

A Windows RT appok, a windows desktop csempék, a windows phone appal egy egységes platform kellett volna legyen kezdettől. Almának sikerült egy majdnem teljesen egységes platformot létrehoznia és folyamatosan újratermelnie. Utálom az alma árazását, de az ökoszisztémájuk óriási előnyt ad nekik, azt kellene visszakoppintani MS-nek alacsony árszektorba ha szeretne bármit kezdeni magával..., megismételni a windows történelmet lol :)

Ne tegyetek semmit! Vagy szurkoljatok, hogy csak így tovább.
Már úgyis unom, hogy a szolgáltatók által fillérba**ó ismerőseimre sózott Windows Phone tulajokkal megértessem, miután megkérnek, hogy bizgessem a telójukat olyanra mint amit látott egy rendes okostelefont vásárló ismerősénél, hogy nem ez nem olyan mint egy iPhone, nem is lesz, és nem tud olyat és nincs hozzá X meg Y program, se nem Android. Csak egy hulladék amire jövőre már nem jön az új szoftver, amiről jobb ha nem uninstallál semmit, mert a letölthető tartalmak is eltünedeznek, stb stb.

Ez rosszindulatúság. Már több mint félmillió alkalmazás van a Windows Phone Storeban. 2013 elején 130 ezer volt a Windows Phone Storeban, amikor az Android boltjában 800 ezer. Ezt a számot meg sem duplázta a Google még a Microsoft közel megnégyszerezte az alkalmazások számát. Ezzel a növekvő ütemmel 4 éve múlva lehagyja a Windows Phone Store a Google Playt és Apple AppStoret.

Off: Van otthon egy Lumia 625 (azt hiszem), valaki nem tud rá egy normálisan működő SIP klienst? :D

Linphone -> phone rings -> no audio
Zoiper -> phone rings -> audio with cuts/sometimes halfway audio
Míg Nexus 5 (internal SIP client) same network/same provider -> phone rings -> audio :D

Esetleg a 10-be lesz integrálva?

kb. van 300 valamire használható alkalmazás az Apple féle Store-ban és az Android féle Play Store-ban is. A többi sok százezer vagy célspecifikus, vagy hulladék, vagy mindkettő. Ami meg a Windows Phone féle Store-ban van az kb így jött össze:

- Kész a iPhone app
- Kész a Droid app
- uh bazz valamit tákoljunk a Winphone-ra a is

na és kb ez van ott....

Nem ez nem rosszindulatúság, ez mai minden okostelefonnak érvágó problémája, hogy nincsenek biztonsági update-ek a telefon operációs rendszeréhez a garanciális idő lejárta után. A windows 10-re 10 év lesz a lifecycle, azaz 2025-ig kapunk bővített támogatást, hibajavításokat és biztonsági patcheket. Ha egységesen számol a microsoft.. windows phone-ra miért nincs össz 10 év support ? Ez nekem killer platformváltó ígéret lenne... egyből megjönne a kedvem a windows phone-hoz. ... már ha a használt appok rendesen mennének rajta...
Pár év okostelefonozás után úgy érzem, hogy ez a kapitalizmus új egyszerhasználatos nejlonszatyra, használd egy évig aztán dobd el... az egész termékkategória. Flagshipek és még néhány kivétellel, amik pár évvel tovább vannak támogatva. Almáknál úgy nézem kb 3 év amíg megkapnak minden update-et....
Ezek a telefonok nagyjából egy árban vannak vagy még drágábbak is mint egynémely desktop és jellemzően érzékenyebb személyes adatok vannak bennük, ennek ellenére az összes gyártó szétteszi a kezét. Patch keddet minden windows phone-ra legalább 3 évig...

RÉSZLEGES OFF

Csak egy baj van ezzel. Szép, hogy ilyen gyorsan növekedik az áruház, de még vannak gondok bőven! Az új appok közül csak nagyon kevés jelenik meg a nagyobb részesedéssel bíró áruházakkal egy időben, tehát valamikor heteket/hónapokat kell várni egy alkalmazásra vagy játékra. Igaz, hogy sok mindennek megcsinálják az alternatíváját, de az nem olyan jó(pl. korlátozottabb funkciók).
Szerintem az okos dolgok támogatottsága se túl jól megoldott! Okés, ott a Microsoft Band, tetszetős, és nagyon jól felszerelt, de Magyarországon még véletlenül se kapni! Ha pedig szeretnél venni, valamilyen mást azt nem támogatja, vagy rengeteg funkcionális korlátozás van benne...
Félreértés ne essék, én szeretem a WP-t. Most egy 830-am van előtte egy 520-am volt, tehát 2,5 éve használom, semmi pénzért nem mennek vissza Androidra!

De egy nagy pozitívum a WP-be, a stabilitása! Nekem még az 520-am se fagyott le két év alatt!

Most így visszanézve, kicsit elmentem a témától, de nem törlöm már ki!

RÉSZLEGES OFF

„Mit tehetnénk annak érdekében,…”

Miből gondolod, hogy a HUP látogatóinak teendője van az adott ügyben?

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nos igen, az adatok gyűjtögetését kellene kicsit felhasznál barátabb módon megoldani, pl hogy ha a user nem akarja, akkor tényleg ne küldjön adatokat. Ez nagyon sok embernek nem tetszik. A másik meg 1-2 érdekes működés pl:
- felteszek egy Win7-et egy gépre, szépen beállítgatjuk, hálózat nuku, aztán újra indítás után kiírja hogy a windows új frissítéseket talált, pedig mint írtam még a hálókábel sem volt bedugva! WTF?
- aztán meg a másik hogy próbáltuk mi is hogy áttérünk Win10-re(szoftverfejlesztő cég) és leteszteltük a Win7 alatt tökéletesen működő programjainkat. Persze hogy Win10 alatt nem mennek tökéletesen. Nem tudom hogy mi történhetett, de TCP socket kezeléses résszel akadnak bajok a programjainkban, kedig Xp, 7, 8, 8.1 alatt tökéletes működnek. WTF?

Szerintem ez éppen elég példa volt, de biztos más is tapasztal már hasonló problémákat.

Ebből a topikból az mindenképpen kiderült számomra, hogy mrceeka és gelei nem egy műszakban vannak. :)

Tavaly nyáron összeraktam havernak letöltő/filmnéző gépet a nappaliba. A beseje amd athlon apu(am1), 2 GHz, 4 mag, amd gpu benne, hozzá 2 Gb ram, 2 Tb hdd. Windows 7-tel teljesen gyors volt, 0 problem. Tesztként rátoltam egy Bioshock 1-et, fullhd-ban a 120 centis lcd tv-n maxon ment. Haver tudatlanul ráfrissítette a win10-et, a start menü is lag-ol, pedig már kidobáltam belőle az összes csempés appot. A gépen fut egy firefox, egy vírusírtó, egy torrentkliens és a samsung nas appja, van szabad ram, driverek rendben. És lag, lag, lag. Ha lesz egy közös szabad pár óránk, megnézem azon a gépen hogy teljesít egy linux, egyszerűen vicc a win10.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.