Műanyag égetés a szomszédban.

Fórumok

Sziasztok!

Elég OFF az ügy, az egyik szomszéd sokszori kérés ellenére is minden szemetét elégeti amit persze én szagolok és nem csak büdös, nagyon káros is, de sajnos nem neki.

Mit lehet tenni? Valaki jártasabb nálam a témában?

Oli

Hozzászólások

a) Bödös van az udvaron?
Ha csak ennyi a baj, akkor égesse el. Egyszer csak elfogy. Addig ne szagold. Vagy ha mindenképp egész nap kapálnál vagy ruhát terigetnél, akkor mondd neki este csinálja, amikor te már nem tartózkodsz az udvaron.

b) Vagy ez egy lakás alattad és jurtát csinált belőle? Mert akkor tényleg gáz és jelentsd be.

--
Én az egyetemi éveket kivéve mindig kertes házban laktam. Eddig 6 különböző közvetlen szomszédom volt és sosem jelentettük fel egymást.
Mindent meg lehetett beszélni. Egymás füvét lenyírtuk vagy éppen a másik kutyáját megetettük ha éppen nyaralt a szomszéd. Mindössze a kommunikáción múlik a jó kapcsolat.
Szóval beszéld meg vele, hogy mikor csinálja vagy segíts neki, hogy gyorsabban végezzen.

a muanyag egetesekor mergezo gazok szabadulnak fel, ezt mar az iskolaban megtanulja az ember. En megkerdeznem a tuzoltokat, opcionalisan a greenpeace-t vagy a levego munkacsoportot, hogy ez most valid procedura vagy sem, aztan hadd vegezzek el ok a piszkos munkat...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

Ha nem egy gyár minden szemetéről van szó, akkor kis mértékben nem fog belehalni senki. :)

Gondolom a Budapesten is anyád szoknyája alatt közlekedsz és csakis kizárólag saját, palackozott levegőt lélegzel be, amit az erdőben szereztél be. Vagy feljelentesz minden autóst, mert tolják a kipufogóból a mérgező gázokat!!! :DDD

Sajnos a ruhákat újra kell mosni és a házból sem egyszerű a szagot kiszellőztetni ha az előzővel beengetdtem. Meg egyáltalán, ők melegednek én szívok.

Kértem már eleget, feljelenteni akarom őket, de nem tudom, hogy hol lehet ilyen ügyben segítséget kérni... Mert nekem nincs jogköröm semmit és ha anélkül akarok bármit is tenni én járok rosszul.

Egyébként sosem volt gondom egyetlen szomszéddal sem, sem itt, sem mashol de ezek annyira fogyatékosok, hogy nem értem, hogy tanultak meg beszélni. Ami nem is érdekel, de a hallásuk sem az igazi.

Most feljelentheted őket, lehet igazad is lesz. De elbaszol rá csomó időt. Emiatt többe is kerül, mint mondjuk megkérdezni, hogy miért csinálják. Nincs pénzük? Unatkoznak? Lehet csak ki kell segítened párezer forinttal és elviteti ezt a fajta szemetet. Valszeg olcsóbban jössz ki, mintha pereskednél és később lehet már hallgatni fog rád, mert úgy érzi tartozik neked.

Aztán ha bepereled őket, akkor bosszúból majd visszaperel kamu dolgok miatt is aztán az egy soha véget nem érő folyamat lesz.

Ha meg terigetésről van szó, akkor vehetsz szárítógépet is. Nagyon jó találmány :) Ha a szárítás vége után egyből kiveszed ruhát, legtöbb esetben még vasalást is megspórolod :)

Ha meg nem tudod egyáltalán megbeszélni, akkor gondolkozz el azon is, hogy költözz el olyan helyre ahol normális a környék. Nem éri meg ilyenekkel foglalkozni.
Sajnos, ha ilyen fogyatékosok tudtak ott venni házat, akkor később mégtöbb ilyen választja majd azt a környéket és majd egész életedben perelgetheted és kerülgetheted őket.

Jó a tipped.
Ez a birtokvédelmi eljárás hivatott megakadályozni mást abban, hogy a panaszost akadályozzák a saját birtokának jogszerű használatában.

A probléma az, ami a jogszolgáltatásban általában: be kell bizonyítani, hogy folyamatban van az a tevékenység, amitől a birtok használatában akadályozót el kell tiltani. Aztán ha ez sikerült, és megszületett a határozat, imádkozni kell az éghez, hogy azt be is tartsa/tartassa valaki.

Attól tartok, a szomszéd szemete előbb elfogy, mint ahogyan a bejelentést a jegyzőnél egyáltalán iktatják.
Ezen változtathat egy nagyon-nagyon-nagyon jó ismerős az önkormányzatnál... de ha volna ilyen, akkor a kolléga nem itt érdeklődne.

(Volt hasonló, de az égetésnél messze folyamatosabb és tartósabb problémából fakadó ügyem. Azzal indult, hogy a birtokvédelmi kérelmemet huzamosan ignorálta az önkormányzat, noha az egész községet irritáló problémát feszegetett. Akkor méltóztattak segget felemelni, amikor a megyei közigazgatási hivatalnak forwardoltam a témát azzal a kéréssel, hogy utasítsák az önkormányzatot az eljárás lefolytatására. De ha arra is tojtak volna, annak se lett volna semmi joghátránya - tkp. az érdeklődést csak a sajtó megemlítése keltette fel a jegyzőben az ügy iránt.)

Jegyzővel beszéltél már erről?

306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a levegő védelméről
"36. § (1) A levegőtisztaság-védelmi ügyben az elsőfokú hatósági jogkört – a (2)–(4) bekezdésben foglalt kivétellel – a felügyelőség gyakorolja.
(2) A fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala
a) a legfeljebb 500 kWth névleges bemenő hőteljesítményű, háztartási és közintézmény tüzelőberendezés forrásával,
b) a legfeljebb 140 kWth névleges bemenő hőteljesítményű, nem az a) pont szerinti kizárólag füstgázt kibocsátó tüzelőberendezés forrásával,
c) az egy háztartásban élő személy(ek) mindennapi szükségleteinek kielégítésére, otthona fenntartására szolgáló tevékenység és az ahhoz használt berendezés forrásával,
d) a nem gazdasági tevékenység keretében végzett tevékenység okozta bűzterheléssel, és
e) a nem gazdasági tevékenység keretében működő diffúz légszennyező forrással
kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyben jár el első fokon.
(3) A polgármester, fővárosban a főpolgármester a füstköd-riadó terv végrehajtásával kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyben jár el első fokon."

Ez a jogszabályi háttér, már nem a jegyző hanem a járási hivatal hatáskörébe tartozik. Az a gond, hogy korábban a jegyző és most a járási hivatalok sem nagyon szeretnek foglalkozni ezekkel az ügyekkel, nyűg nekik.

Ezért egyrészről ismerni kell a vonatkozó jogszabályokat pl. fenti, de érdemes áttanulmányozni a KET.-et is (2004. évi CXL törvény). Mindent papírozni kell a bejelentést tértivevénnyel kell küldeni, ha visszajött feljegyezni mikor vették át innen indul az ügyintézési határidő. A bejelentést célszerű a hivatalok által használt formában terminológiával beadni hivatkozva az egyes jogszabály helyekre, ha nincs gyakorlatod ilyesmiben meg lehet íratni ügyvéddel is nem szokott túl nagy költség lenni, ha más szomszédokat is zavar és vállalják, velük is alá kell minél többen annál jobb.
Mindez azért kell, hogy komolyan vegyenek, kérni kell, hogy egy esetleges helyszíni szemlém részt kívántok venni, jó ha van fénykép pl. a szemétről a kéményből ömlő füstről az volna a legjobb, ha tetten lehetne érni akkor tartani a szemlét amikor éppen füstöl.
Az ügyfelet az eljárás megindításáról tájékoztatni kell, de 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól (KET), "29. § (4) Az értesítés csak akkor mellőzhető, ha a) az veszélyeztetné az eljárás eredményességét,", ezt szépen el szokták felejteni, értesítik aztán kimennek és minden rendben lesz.

Én is első körben a megbeszélést részesítem előnyben, ha az nem megy akkor viszont a joghoz kell folyamodni.
Mindig azt szoktam mondani, hogy el kell dönteni, hogy az ember meddig hajlandó elmenni, utána fel kell venni a kesztyűt, így lehet eredményt elérni. Mindehhez viszont az is kell, hogy védjük a hátunkat, amennyire lehet legyünk makulátlanok ne adjunk támadási felületet.
Több példát is tudok mondani ahol az önkormányzattal szemben is lehetett eredményt elérni, csak ismerni kell a jogainkat és a kötelezettségeinket és fel kell venni a kesztyűt.