X-es program indítása kijelző nélkül

Fórumok

Kedves HUP!

Vagy egy programom, mely X Window alatt is nyit meg ablakokat, de közben fájlt is olvas be és ír ki egy másik fájba valamit. Most távolról szeretném tuttatni úgy, hogy csak a fájlok érdekelnek, az ablakozás nem.

Nincs valami X-es "/dev/null", azaz egy szimulált DISPLAY, amire ha átirányítom az X kimenetet, akkor azok eltűnnek süllyesztőben?

Előre is kösz!

Hozzászólások

Arra nincs sávszélességed, hogy az ablak azon a monitoron jelenjen meg, amelyről indítod a távoli gépen lévő programot? Mert, ha lehet így, akkor

ssh -X -p 1234 user@host

alakban lépj be a távoli gépre. Értelemszerűen az 1234 helyett a megfelelő port írandó, user, host szintén az, amit te tudsz. Meg a jelszót is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Őszintén szóval szerintem állatira sok különbség nincs, esetleg annyi, hogy nem - vagy csak macerával - hozza át a desktopot, ami vagy előny vagy hátrány :D Nomeg lehet játszani a különféle tömörítésekkel, hogy most melyik a jobb, vagy inkább melyik a kevésbé rossz.

Kösz!
A csak konzolos "rendszerekben" a screen -t szoktam használni. Még nem tudom hogy lehet úgy X -es programot futtatni, hogy nincs senki aki figyelné, csak fut (valamely felhasználó nevében). Mondjuk ennek nincs is sok értelme, hiszen a gui lényege az lenne hogy valaki figyeli, használja.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A konzolos programok is ilyenek. Csak ugye ott is előferdül hogy az ember átül másik géphez, vagy mobilneten (vagy akár külföldről / külfödre) szenved és esetleg problémás lenne a megszakadó net miatt ledöglő folyamat, mondjuk egy mysql import, upgrade, bármi. vnc-vel vagy a hasonló megoldásokkal (rdesktop, etc.) mindez megoldható grafikus felület esetén is. Hogy pont melyikkel, az attól függ, hogy mik a körülmények.

Nem próbáltam. Azt mondod, hogy ha belépek távolról egy munkaállomásra VNC segítségével, akkor ha kilépek nem zárja be a session -t az X? - aza az általam elindított programok/folyamatok tovább futnak és én bármikor visszaléphetek és folytathatom.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Hú, veszett rég használtam vnc-t, de szerintem ja. Mert eleve vncserver-t kell indítani, ami meg ad egy felületet az X-es alkalmazások számára. Ha meg futó kliensen, à la windows indítod a vnc szerver oldalát, akkor meg pláne miért zárná be? Már ha lehet ilyet, sose voltam nagy vnc fan.

Az x11vnc-t ssh tunnelen keresztül szoktam használni. Amolyan távsegítségnek. Belépek, átveszem a képernyőt, billentyűzetet, egeret, megcsinálom, amit kell, közben valami VoIP klienssel - seren, skype - beszélek a másik féllel, majd ha elkészültem, kilépek. Természetesen nem záródik be az X session. Miért is tenné? A távoli gép gazdája tudja tovább használni, az X ott fut, a távoli gépen futó grafikus alkalmazások arra az X-re csatlakoznak éppen úgy, mint a nálam futó vncviewer becsatlakozása előtt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én mostanában másztam bele ilyesmikbe. A VNC -vel (tightvnc) fura tapasztalataim voltak - pl. ha a vnc session -ben elindítottam a böngészőt akkor a gépen nem tudtam elindítani és vica-versa (mindkét login az én felhasználóm volt, lehet más felhasználóval ez nem okozott volna gondot)
Az x11vnc -t mintha próbáltam volna, de csak halványan emlékszem, ráadásul a VNC sajnos nem viszi át a hangot.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Sohasem csináltam, de az imént ráketrestem. Alsa-ra ssh tunnelingen keresztül találtam a neten javaslatot, x11vnc FAQ-ban esd-vel, a pulseaudio pedig egészen biztos, hogy tudja, hiszen van hálózati interface-e.

Írj mailt! Nem ígérem, hogy azonnal válaszolok, más dolgom is van, csinálni kellene, de biztos, hogy reagálok majd rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elküldtem. Nem kell rá reagálnod, csak azt akartam bizonyítani, hogy erre igenis nagy szükség lehet.
Egyébként, menet közben, beugrott hogy tudna ez most, szerény otthonomba is hasznos lenni! Talán te is láttad, hogy összeraktam egy gépet mit ráakasztottam a nagy képernyős régi plazmára - semmi smart. Előtte RPI -t használtunk XBMC -vel, de ott nem működött a böngésző - online filmeket nemigen tudott a nejem nézni - ő a TV függő, és inkább letöltött film (gyűlölöm a reklámokat).
Lehet, hogy jobb ötlet lenne, ha erre a célra a szerverkémet használni, X -el, amire rákapcsolódhat - mondjuk választania kell, hogy XBMC vagy böngésző, de akkor nincs ott egy zajos, energia zabáló (mintha a TV nem) ketyere. Ezen azért még gondolkodnom kell.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Abban az alkalmazásban, amit írtál, szerintem elég meredek, és nem is feltétlen megbízható folyamatos video és audio stream-et fenntartani, amikor abban ritkán van értékelhető jelzés, esemény. Ilyesmire valami olyan kellene, hogy csak akkor történnyen hálózati kommunikáció, amikor van valami, át kell vinni hasznos információt.

Csöndet stream-elni igen nagy pazarlás szerintem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Általában nincs folyamatos streaming - a kép tartalom nemigen változik, csak ha esemény van. 1Mb alatti sávszélesség is elégséges a működtetéséhez - kicsit lassabban reagál, ennyi.
"csak akkor történnyen hálózati kommunikáció, amikor van valami" - nem írok új szoftvert, nincs aki megfizesse.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.