Notebook ajánlás

Üdv!

Mivel az előző notimmal befürödtem (nem jó linux kompatibilitás, nagyon melegszik: HP Pavilion DV6 2010eh) Ezért inkább szeretnék tanácsot kérni, melyik modellt ajánlanátok megvásárlásra.
Első sorban programozok,skype-olok, nagyon kicsit játszok (Silent Hunter 4/5 ritkán, illetve wesnoth :) ).

Fontos dolgok (prioritás sorrendben):
-linux kompatibilitás (wireless, microfon, webcam, ACPI, standby stb)
-ne melegedjen (A mostani, ha leteszem az asztalra, képes 70-80 fokra felmenni üresjáratban. Vagy az AMD proci miatt, vagy a rossz tervezés miatt. Használtam a melóhelyen rövid ideig egy Samsung modellt, prezentáció, digitális tábla meghajtásra, nap végén langyos volt! Szóval lehetséges olyan tipust találni nem főzi meg magát annak ellenére h notebook.)
-ergonomia (Gondolom ezért az árért nem lehet csúcs minőséget kapni, de legalább a lehető legjobb minőséget szeretném.. kényelmes gombok - stb.)
-15 colos képernyő
-4Gb memória legalább
-Ha a Silent Hunter 5 elfutna rajta / vagy legalább a 4 annak örülnék

Operációs rendszernek Windows 7 64 bit és ez mellett Ubuntu vagy Linux Mintet gondoltam.

Ár: 200000 Ft

A CPU sebessége nem annyira fontos - azért nem celeront gondoltam. Másrészt üzeltben megnézném a kiválasztott notit, majd webről megrendelném.

Kutatásom első eredménye egy Lenovo Thinkpad Edge E520. VGA: Intel HD Graphics 3000 vagy AMD Mobility Radeon HD 6630 Switchable (2GB VRAM, mSATA capable) bár lehet h az Intel megoldása jobb linux kompatibilitás szempontjából.

Persze más ötletet is szivesen fogadok.

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

70e körül már kapsz egész jó állapotú T61-eket. OK, 2G RAM-ot még neked kell belerakni.

"A mostani, ha leteszem az asztalra, képes 70-80 fokra felmenni üresjáratban"

Hany eves a noti? Az 5 eves HP-m is ezt csinalta amig ki nem tisztitottam a hutoventit (egy maraknyi porcicat szedtem ki belole) es ujra nem kentem hovezeto pasztaval.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Én is mostanában cserélem le, a 6 éves laptopomat (mivel tönkrement...). A netes körbenézés után nekem is a Lenovo Thinkpad Edge került a látókörömbe, a tesztek jókat írnak róla. El is zarándokoltam pár helyre, egy helyen nézegettem is a külsejét, és meggyőzött. Igaz én jelenleg az E420 és az E320 között vacilálok, az E520-as nem jött képbe pont a "súlya" és a kijelző mérete miatt (kis kijelző - hosszú üzemidő). Árakban ahogy néztem a mysoft.hu jött be, de kicsit sötét lónak tűnik nekem a bolt. Valamint feltehetőleg az i3-as porcesszort választom, nem az i5-öt, később pedig mSATA-s SSD-vel bővíteném a rendszert (amikor leesnek kissé az SSD árak).

Biztos hogy a CPU az intel i3 lesz. Az AMD E-450-el szerelt inkább egy erősebb netbooknak tűnik, az i5 lehet hogy gyorsabb, meg valami Turbo-val is rendelkezik, de jobban is melegedhet - pluszpénzt ez nekem nem ér meg. A grafikus vezérló nálam intel lesz, főképp az ár miatt, valamint hogy nincs rá szükségem. Nem hinném hogy az ATI-val szerelt jobban melegszik, ráadásul elvileg kapcsolható is - gondolom játékra ez jobb választás, ekkor átkapcsolsz rá, egyébként meg nem használod.
Valamint Lenovo esetén a legkedvezőbb +2 éves garanciabővítést is a mysoft-nál találtam, de olyan ~20e HUF-ért bárhol megveheted, ahogy néztem akár később is, de mindenképpen az 1 éves garancia lejárta előtt kell aktiválni.

Nekem T520 a céges, i5 processzorral. Olyannyira nem melegszik, hogy nagyon alap használatnál be se kapcsol a hűtés. Ahogy olvastam az új generációs (sandy bridge) intel processzoroknak annyira jó az energiakezelése, hogy szinte mindegy melyiket választod, az idle fogyasztás majdnem ugyan az lesz.

Asszonynak E320 van i5-tel Karácsony óta, tetszik úgy egészében. Gyors, kiváló billentyűzet és matt kijelző. Ami asszonyt nem, de engem kicsit zavar, hogy néha hangos a ventilátor és nincsen rajta semmilyen működést mutató LED az i betűn lévő piros ponton kívül (például HDD, WiFi), ami folyamatosan világít, ha működik, villog ("lélegzik"), ha alszik. Illetve ami furcsa, hogy bizonyos idő után az USB portok közül csak egy működik. A portok hardver szinten jók, mivel újraindítás után ismét megy mind a három. Azóta volt pár BIOS frissítés, most nem tapasztaltam ilyet.

hja, szerintem is Lenovo Thinkpad mindenképp, ha a pénz engedi, akkor egy T, ha nem, akkor Edge is jó tud lenni.
Nekem első generációs Edge-em van (ThinkPad Edge 14"), core i3-as 2,4 GHz beépített GPU-val, a tapasztalataim a következőek:
- ergonómia oké
- CPU teljesítmény bőven elég, virtualizációhoz is
- GPU komolyabb játékoknál már gyengusz, de pl. az asztali gépem NVidia 8400GS-nél simán erősebb
- ha nem izzasztod meg, nem melegszik ágyra rakva sem (nem alulról szívja a levegőt)
- hardveres x264 dekódoláshoz a GPU nem elég jó, pontosabban az Intel drivereiben a kód nem teljesen jó, néha hibázik és bekockáz a kép (win és linux alatt is), érdemes CPU-ból inkább... nem mintha az megizzasztaná a CPU-t :)
- nekem sajna 5400-as diszk van benne, na ezt semmiképp, inkább 7200-as vagy SSD
- sajnos nincs benne UltraBay (az optikai drive helyére hivatalosan nem lehet diszk-et tenni), de egy amcsi cég árul tokot, csak most drága nekem (SSD rendszer + nagy HDD páros a cél)
- billentyűzet eleinte furcsa volt, szigetes, amit nem szeretek, de ez kivételesen igencsak használható
- billentyűzet világítás hiányzik nagyon!
- ACPI megy linux alatt is rendesen, igaz, viszonylag friss kernel (>=2.6.38) kell hozzá
- linux alatt is megy minden hardver rendesen, egy kivétellel
- nem érinti a linux kernelekben a 2.6.38 óta "bevezetett" energiafogyasztás BUG (PCIe link power management issue)

Linux alatt sajnos hardver kompatibilitási problémám van: a beépített mikrokontrollert (Embedded Controller) nem tudja natívan kezelni, így pár extra Thinkpad feature nem működik:
- HDAPS (Hard Disk Active Protection): ha leejted a laptopot, vagy kap egy pofont, akkor zuhanás közben leparkolja a diszk fejeit, hogy ne sérüljenek meg
- töltés-vezérlés: az akkumulátor töltési paramétereit nem lehet állítani linux alatt (hány % töltöttség alatt kezdjen el tölteni, hány %-ig töltse fel, stb), amit Win alatt beállítok, az megy és kész
2.6.39-es kernellel vannak ezek a tapasztalataim, lehet, hogy újabbakban már oké.

T61-es volt sokáig a kezeim között, azon az ég világon minden ment linux alatt is, az Embedded Controller gyorsulásérzékelője is, mókás volt Joystick bemenetet csinálni belőle és a TuxRacer-el úgy játszani, hogy döntögetni kellett a laptopot mint egy kontrollert :)

Ha Lenovo-t veszel, a CHS-ben érdemes vásárolni, ha megvan a lehetőséged, hogy nagykerből vegyél :), az ő áraik egészen jók szoktak lenni.

Hja, az R-ek jók voltak. Érdekes adalék, hogy minap nézegettem az IdeaPad szériákat (Z meg mittudomén mik), és bizony oda is szivárognak be a ThinkPad feature-ok, mint HDAPS meg társai, raádásul pár 14"-os példány ugyanazt a billentyűzetet kapta, mint az Edge.
Érdemes lehet azokat is megnézni.

Két apró megjegyzésem lenne:
1. az edge az nem "a klasszikus" thinkpad, hanem a régi R szériának megfelelő, "butított" verzió, ami persze még így is klasszisokkal jobb sok más gyártó termékénél
2. a leglényegesebb thinkpad feature-ök szerintem nem a hdaps és a billentyűzet, hanem hogy masszív és napi sok óra munkára tervezett termék, megbízható termék.

szerk.: imho

2-3 hét?
Jelentse le a hibát szervízben, ők rendeljék be az alkatrészt, aztán vigye be egyeztetett időben és kicserélik 15 perc alatt (legalábbis dell latitude-ben munkalap megírásával együtt volt ennyi idő a billentyűzetcsere).
Szerintem tuti meg lehet beszélni...

Én úgy vagyok a dologgal, hogy kb. azonos pénzért kb. azonos tudásban kb. azonos minőséget kap az ember. Persze van némi gyártási szórás, illetve a brand is beleszámít néhol az árba, de alapvetően csodák nincsenek...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Én mikor vettem az Edge-emet, akkor ezek voltak a szempontok: beférjen netto 150-be és legyen rajta pöcökegér, és újat akartam, nem használtat. Ez volt az egyetlen laptop, ami megfelelt mindegyik kritériumnak. Ma sem tudnék szerintem mást választani, sajnos a pöcökegér nekem must-have kategória, a tapipadot nagyon nem szeretem, business class-ra meg nincs elég pénzem.
A klasszikus Thinkpad erények amúgy: strapabíróság, innováció, ergonómia - nem feltétlen ebben a sorrendben. A T43-as billentyűzeténél kényelmesebbel még sehol nem találkoztam, desktopot is beleértve. Sajnos amióta lekerült az IBM logo, azóta süllyed a szint :)

Kicsit eretnek javaslat a Lenovo-k után, de én egy Asus N53S-t használok már egy éve, I7 2630 processzorral meg Nvidia GT540M vga-val. Ez egy Sandy Bridge modell, tehát alapból nem teljesen támogatott linuxon, de van rá megoldás, és nem is kell 5 percnél több időt tölteni vele.
A design szerintem igazán jó, a hangja meglepő, a fényes kijelzőn meg lehet vitázni, de alapvetően pont olyan jól használható, mint a matt. Teljesítmény problémám még nem nagyon volt, bár egy SSD jól jönne időnként. Melegedni viszont nem nagyon szokott, most is csak enyhén langyos, bár a venti nagyon alacsony fordulaton jár.

Legyek még inkább eretnek? :-)
Ha előjön laptop téma a HUP-on, akkor beindul a "vegyél Thinkpadet (most már kínai Lenovo-t) kommandó. Vegyél akár lestrapált 4 éves példányt egy új laptop áráért, akkor is te vagy a nyerő, mer' a Thinkpad az egyetlen a többi f*s..."

Nálunk acégnél megfordult más több Asus, Fujitsu, (régen) Gericom: 5-6 évig nyűzték őket, hiba nélkül. Valahogy senki nem akart dupla árat fizetni egy Thinkpad-ért. Egyébként biztos jók, de engem nem hagy nyugodni a "kognitív disszonancia" esete:
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia)
A jó drágán megvett lenovo tulaja utólag megmagyarázza magának, hogy az övé a legjobb (még ha tudja is, hogy feleannyiért ugyanolyan képességűt vehetett volna):
"Ilyenkor a következő módokon képzelhető el a disszonancia felszámolása:
...
a választott alternatíva felértékelésével és a nem választott leértékelésével
a választott alternatíva ellen szóló érvek figyelmen kívül hagyásával"
(forrás: Wikipédia, http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia)

Trollok kíméljenek :-)

Szerintem rosszul látod a dolgot. Az Asus cucc is bírja, ha arra használod amire tervezték. A ThinkPad-eket meg klasszikusan sokkal nagyobb igénybevételre tervezték. Fontos a múltidő, mert sajnos a legújabb generációval nem ezt tapasztalom. Az R400-asomat sokkal jobb kézbevenni mint ismerősöm T420-asát. Ráadásul az új hiper-szuper billentyűzeten szerintem egy katasztrófa gépelni. Számomra ezzel el is bukta az előnyeit a ThinkPad...

És mint boldog ThinkPad user aki többet valószínűleg már nem vesz ilyet: Azért ajánlják ezeket a gépeket itt, mert jók. Én is azért ajánlottam egy pár hónapja még mindenkinek ThinkPad-et, mert ennél jobb megbízhatóbb gépem még nem volt. Rengeteget kapott az élettől, de még mindig jól néz ki és megbízható. A billentyűzetén öröm gépelni. Scientific Linux-szal is kiválóan együttműködik. Számomra ezt jelenti a ThinkPad és ezek azok a dolgok amik miatt annak idején NEM Asus-t választottam. Korábban is volt már egy ThinkPad-em és volt egy barátom aki egy P3-as ThinkPad-et használt, mert nem akart megdögleni. Még mindig működik. Akkor végignéztem rengeteg notit, de egyik sem volt az igazi. Ezzel szemben (most már ex) barátnőm W520-asa most jár a 3. alaplapnál...

Jelen pillanatban nem tudom mit ajánlanék. A másik 2 notim HP (TC4200), de az egy legendásan jó megbízható típus volt. Más HP-kkal más a tapasztalaom. A ThinkPad Edge-ek meg nekem a játék számítógép kategóriába tartoznak...

Hidd el, nem értem félre. Annyit biztosra veszek, hogy a Thinkpad jó, De az a kérdés, valóban annyival jobb e, mint amivel drágább? Mekkora szerepe van a "hype"jelenségnek az árában? (Láttam már a HUP-on hirdetett, törött kávájú hulladék thinkpadet egy új noti árában kínálva /az elszállt tulaj esete/.)
Az extrém használat persze jó érv, de a normál felhasználó talán nem vágja naponta földhöz a notiját...

2009-ben vettem ezt a gépet és szerintem akkor annyival jobbak voltak. Most nem vagyok róla meggyőzve. Az biztos, hogy még van garanciám, de szervizt még nem látott a gép.
Hype? Hát nem tudom... Használt gépnél tuti. Én mondjuk azért sem adnám el, mert nincs pofám sokat kérni érte, de annál meg többet ér nekem mint amennyit pénzben ér.
Földhöz nem vágom, de csomagtartóba táska nélkül be merem rakni. Volt már, hogy megtaposták amikor a hátizsákomban volt. Repülőn sokat utazik. Más gép (beleértve a HP-t is) már tuti döglött lenne.

ott a pont :)

Valóban, nekem is úgy tűnik, hogy a Thinkpad tulajok felülreprezentáltak a "milyen laptopot vegyek" témákban :)
De az is lehet, hogy sokan közülünk céges laptopokat használtak, ahol viszont előszeretettel használják/használták őket, mert eleve erre lettek tervezve, strapabíróak és a szervizhálózatuk is elsőrendű.
Persze az idők változnak, és már egyáltalán nem biztos, hogy a Thinkpad-ek a legjobb vállalati laptopok, de a hírnév még megvan.

Persze ha a munkáltató veszi a gépet, és nem én fizetek érte, akkor a felvetésed a kognitív disszonanciáról már nem feltétlen állja meg a helyét.

Mindenesetre a laptopok közül, amiket volt szerencsém kipróbálni, a Thinkpadekkel vagyok a legjobban megelégedve, de ez az én személyes véleményem, és az én szempontjaim nem ugyanazok, mint másé.

Két problémám van egyelőre:
- a touchpadet sima egérnek ismeri fel, nem működnek a többujjas gesztúrák (kernel hibának néz ki, van róla issue is)
- a ventilátor kissé hangos, ha erősebben használom, az i7 és az NVidia termeli a hőt... :)

Egyébként teljesen rendben van...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

1, Szomorúan hallom... de remélem lesz erre valami javítás.
2, Toltam egy közepes Java build-et 4 szálon, és közben mentem egy kört az openarena-val, na eközben hűtötte magát. Üzemszerű működés közben nem igazán lehet kihajtani... :)

Azon még gondolkodom, hogy egy 120G SSD-re cserélem a HDD-t: http://www.notebookzone.hu/mid.php?mid=1&lkod=113&skod=12084
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

i3-al szerelt dell v131? Szerintem jo kis cucc.

Tegnap megvettem a Lenovo Thinkpad Edge E320-at, eddig megvagyok vele elégedve:
+ A kijelző mérete pont jó
+ Súlya meg egyszerűen ideális, hazacipelve, illetve a munkahelyemre is behoztam ma (akkutesztelés), szinte meg sem éreztem
+ A billentyűzet jó, kellemes, nem hangos és nem mélyed be mint egyes hasonló árkategóriájú (150 eHUF) gépeknél egy billentyű lenyomásával
+ Fn gombok működnek simán Fedora 16-al, a hardverelemekről is általában ez mondható el
+ A ventillátor hangját nem nagyon hallom akkor se, ha "megizzasztom" a gépet - bár ma programokat fordítok rajta, hátha meghallom.
- Az Fn gomb pont a megszokot Ctrl helyén van, így néha azt Fn-C / Fn-V kombinációt nyomok
- A wifi-vel vannak gondok, néha lelassul (1 Mbps-t ír ki a NetworkManager), néha jól működik (54 Mbps) - Cnetrino 1000 N kártya van benne, a fórumokon panaszkodtak rá
- 5400rpm-es merevlemezt viszont majd cserélni kell, ez a gyenge pontja és a jövő hónap beruházása +4GB RAM-mal együtt.
- A touchpad alsó része két gombként funkcionál, és annyira nem jó konstrukció, viszont egyébként jól használható

Családban van dell, asus, hp, acer. Mindről elmondható, hogy probléma nélkül működnek már -a legújabb acer-t leszámítva- több éve. Én acer aspire-t használok (ez a második acer az életemben). Választásomnak oka egyszerű volt (tavalyi adat) azokban, amik nekem fontosak voltak (corei3+13.3"+4GB+usb3+sata3+4 órás akksi) ez volt a legjobb ár-érték arányú kínálat (130.000 HUF). Egyedül a hdd-t cseréltem ki wd black-re.
(K)ubuntu, SuSE, Fedora, Arch kocc nélkül ment (debiannal szenvedni kellett kicsit).
Most arch és kubuntu van rajta, minden működik mind a két rendszer alatt, bár az arch mérföldekkel gyorsabb! :)
Ez mellett a legrégebbi és legstrapabíróbb eddig egy asus x51.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nalam is megerett a notebook csere. Egy hpq nc8430 (cd, mradeon 1600x) kerul nyugijba.

Amit keresek:
- egy notbook, ami legalabb ugyanannyi ideig jo lesz (~8ev) - tudom ez hiu abrand
- "business" kategoria - magnezium haz, 0 design, pocokeger, strapabiro
- 15.x'', de ha belefer akkor 14'' (bar a dedikalt vga miatt ez kicsi lesz, nem is nagyon lattam) - max asztal es auto kozott lesz hurcolva
- "fullhd" 1920x1080, matt kijelzo
- i7 quad, ha belefer a keredbe
- dedikalt video, ami meg belefer, ha valthato az integralttal az kulon jo - nvidia preferalt
- 8gb ram minimum
- ssd
- 2000USD max ar

Keresgeltem sokat, de valahol minden gyarto kilogott kicsit. A "gamer" notebookoktol egy picit viszketek es nem hiszem, hogy lesz lehetosegem akarhol kiprobalni.
Egy kiszemelt joszag mar van, velemenyezzetek, illetve ha valaki tud jobbat, akkor ne kimeljen.
Ugyanitt kerdes a thinkpad w520 szeriaval kapcsolatban, hogy talalkozott e mar valaki a displayport vs hdmi atalakito vs audio over DP mizeriaval, ami a lenovonal volt meg a w510 elotti gepeken (a kedves mernokok ugy gondoltak, hogy a szabvannyal szembemenve, minek is a hagot kitolni DPn) es ha igen, akkor mukodik e w520ason.

ThinkPad W520
Processor: Intel Core i7-2760QM Processor (2.40 GHz, 6MB L3)
Operating system: Genuine Windows 7 Professional 64
Operating system language: Genuine Windows 7 Professional 64 English
Display type: 15.6" FHD (1920 x 1080) LED Backlit Anti-Glare Display, Mobile Broadband Ready
System graphics: NVIDIA Quadro 2000M Graphics with 2GB DDR3 Memory
Total memory: 8 GB PC3-10600 DDR3 SDRAM 1333MHz SODIMM Memory (2 DIMM)
Keyboard: Keyboard US English
Pointing device: UltraNav with TrackPoint & touchpad plus Fingerprint reader
Camera: 720p Camera
Hard drive: Intel 160 GB Solid State Drive, Serial ATA
Optical device: DVD recordable multiburner
System expansion slots: Express Card Slot & 4 in 1 Card Reader
Battery: 9 cell Li-Ion Battery - 55++
Bluetooth: Bluetooth 3.0
Integrated WiFi wireless LAN adapters: Intel Centrino Advanced-N 6205 (2x2 AGN)
~1800USD

Nem veletlen az USD keret.
A hp elitebook meg tetszene is, de a dragalatos hp page-n nem igazan lehet talalni/kiigazodni - lehet en vagyok a hulye hozza. Egyebkent a hpvel van/volt nemi driver es egyeb support kerdesben problemam.
Ha nem akarnak nekem laptopot eladni, akkor nem veszek naluk.

Koszi, megneztem - tenyleg en vagyok a hulye a hp pagehez.
Sajna nem gyere be. A hp, meg a radeon rossz parositas - a mostani laptopomon pl nem lehetett meg anno ATI pagerol frissiteni vga drivert, mert a draga hpnek bele kellett piszkalni, hogy mukodjon. Aztan szerencsesen megszunt a tamogatas.
+ inkabb a quadro :)
Neztem hatha akad mas is, hat ize, vidam arakat tudott adni a konfiguralojuk, igy inkabb bezartam.

Az utolso dell xps, amit lattam, meg csillogos kijelzovel birt. Ha ez nem olyan, akkor meg akar jo is lehet - fokent, hogy adnak melle blueray irot (bar nem sok bizadalmam van az optikai meghajtokban ugy altalaban), meg 256gb ssd-t.
A lattitude-ok kifejezetten jok, ilyet hasznalok nap mint nap. Precisiont sajna meg nem lattam. XPS-t meg nem eleg sokat, ahhoz, hogy batran beleugorjak. Lehet megprobalok egyet megtapogatni eloben ujra.

ha nem kell pöcök, akkor e6220.
Ami negatívumot tudok róla mondani: a dell sw-ek elég sz*rok. Tehát pl a fingerprint és security appok rendszeresen omlottak össze (így kikapcsolásra is kerültek, mert az nem móka, hogy nem tudok belépni a gépbe), múltkor meg a touchpad lépett sztrájkba és csak a driver reinstall segített.
A másik negatívum (bár szerintem ez inkább a kategóriára igaz) megtapizni nem lehet sehol, szóval lutri picit a döntés.

Amúgy fain cucc.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

lattitude e64xxon dolgozom altalaban, azzal bajom eddig sosem volt, igaz nem nekem kell karban tartani :). Lehet egy dell precisionbe fogok beruhazni, bar ez is lutri, mert meg nem lattam eloben. Amit lentebb irtak a lenovo mobil workstationjeirol illetve, ami lenovo forumon lattam, az kicsit megijesztett a w520al kapcsolatban. hpbol meg nem talaltam olyat, ami tetszene.

e6400-as a melós gépem. 1 probléma adódott vele az elmúlt egy évben: piszok gyorsan felbörgött 50%-os cpu loadra. Reinstall nem segített. Megoldás: energiagazdálkodást vissza kellett tenni normálba alacsonyból. Nem kicsit anyáztam... :)

Amúgy azt is szeretem, főleg a háttérvilágításos klavit rajta :)

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ez igy magaban 0 informacio tartalmu. Mutass 20 masik esetet, esetleg mond el milyen hibaval.
A hp laptopomban komplett hutest csereltek 3 ev utan - meg epp gariidoben pukkant meg :D - mivel az idok soran annyi retket szedett ossze, en meg takaritani lusta voltam.
Ugy altalaban romma vannak integralva az alplapok, igy akar a kartyaolvaso hibajara is ez lesz a megoldas - dell lattitudeon csereltek 2x alaplapot doglott smart-card reader miatt...

Ez igy mar valami. Ha hozzavesszuk, amit a lenovos forumon elovezettek a displayport es audio kerdesben. Lehet olvasgatok meg egy kicsit forumokat :(.

szerk.

olvasgattam - http://forums.lenovo.com/t5/W-Series-ThinkPad-Laptops/W520-shuts-off-in…
not nice, 100 oldal mai napig, lenovo forum, random shutdown.

valaki dell precisionrol valamit?

Draga, draga, amennyit az ember hajlando fizetni erte. Nem ket napra, vagy egy hetre tervezem, ha kibirja a gari ideje vegeig, akkor mar jo. Ha kibirja addig mig az elodje (cc ugyanennyibe kerult), akkor lehet 8ev mulva a dell-nel fogok elkezdeni keresgelni.
Apple cuccot, meg nem hiszem, hogy a kozeljovoben veszek, ha mar valasztani lehet. Bar bevallom megneztem a macbookokat is, valoszinuleg nem vagyok a celkozonseguk resze.

Dell Precision M4600 lett a vege.
Asszonypajtas elso benyomasa: Huh de randa kocka!

Design - randa kocka, de aki mast var, meg is erdemli - vaz sarkanal fogva rakogatast, kijelzonel fogva lobalast ugy nez ki ki fogja birni. Cserebe nehez. Nincsenek csilli-villi erintos gombok, van hangeroszabajzo, kellemes kattogos, aztan vege.
Teljesitmeny - hibatlan.
Kicsit meg lett hajtva, meg se rezdul. Alapjaraton majdnem hideg, a hdd ciripelesen kivul semmi zaj, lehet tenyleg kell mar ezekbe az ssd.
3d teljesitmeny - wow.
Kijelzo - matt es megint wow.
Pocokeger, tapipad - ok.
Keyboard - ezt szokni kell, mivel full numpad szekcio miatt kicsit balra van,
mint mas gepen megszoktam, igy sokszor rossz helyre rakom a kezem elsore.
Aksi - este hattol ejfelig siman ment rola, pedig itt ott volt hajtva is picit.
Dell sales es support - hibatlan.

MacBook Air.

-linux kompatibilitás
Fogalmam sincs, de nem is lesz rá szükséged.

-ne melegedjen
Jéghideg.

-ergonomia
+

-15 colos képernyő
-

-4Gb memória legalább
+

-Ha a Silent Hunter 5 elfutna rajta / vagy legalább a 4 annak örülnék
Fogalmam sincs.

Pénzt meg duplázd meg. Viszont fele annyi szopás lesz az egésszel.

Egy használható hozzászólás, bár jellemző.

Feltétel, az első:
"Fontos dolgok (prioritás sorrendben):
-linux kompatibilitás (wireless, microfon, webcam, ACPI, standby stb)"

Ajánlat rá:
"-linux kompatibilitás
Fogalmam sincs, de nem is lesz rá szükséged."

"Pénzt meg duplázd meg. Viszont fele annyi szopás lesz az egésszel."
Ja, az csak így megy, hogy mögé dob az ember egy szorzót és egyből annyi is lesz. És ráadásul nem 20 forintról beszélünk.

A t61 halálának 1 hetes évfordulójára most már nekem is ki kellene találni valami gépegységet, a cégest nem adhatom oda a kölköknek játszani...

Ritkán kellene hordozgatni, leginkább házon belül kell.

Nekem most már valami low-end készülék is megfelelne, láttam 130k-ért egy packard bell-t.
http://www.usanotebook.hu/packard-bell/easynote-f4085-gn-475hg-intel-pe…

Vajh ennek milyen a szervize?

Kösz,
C.

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Inkább Fujitsu Lifebook A531 3 év garanciával, ha elegendő az integrált grafika. Windows 7 is jár hozzá, de külső hangszóró ajánlott a minőségi zenehallgatáshoz.

Ennek az elődmasináját; a LifeBook A530-at használtam nap mint nap, és szépen kajálta a Linux disztribúciókat is.

Kicsivel többért vehetsz egy ilyen ProBookot is, szintén 3 év hazai garanciával.

ATI-val régebben Ubuntut futtattam, általános használat során problémamentesen működött.

Integrált Intel grafikus meghajtóval nekem még nem volt problémám.

A ProBook esetében megtalálható a HP által biztosított összes driver a SLED 11 SP1-hez.

AMD Radeon HD 6470M for Novell SUSE Linux SLED 11 SP1 (2.6.32.27-0 Kernel)

A 4535s típusnál van erősebb CPU-val szerelt modell is.

Packard-Bell-ről lebeszélnélek.
Én most valami TK-8XZY típusról írok és minden remek, csak:
- az ATI RadeonHD 5470 hűtése szar (konkrétan Diablo III beta közben túlmelegedés miatt a bios agyonverte a gépet)
- A gép kialakítása rettenetesen gagyi az illesztéseknél
- A driver support egy vicc, inkább hívjuk driver soup-port-nak, mert a telnet leves parancs inkább értelmezhető, mint a driver support (konkrét példa: töltsd le a drivereket a weboldalról. De a weboldal csak az év prímszám sorszámú napjain működik rendesen, s szerepel rajta 35 darab webkamera driver. Ha véletlen rosszat teszel fel, rendesen a kamera többet nem működik. S persze a Windows 7 alatt semmilyen módszerrel nem sikerült teljesen kiírtani. Csak ezért tripwire-zni, meg stracelni nem akartam. W7 reinstall után, Linux alatt lspci -vv-vel kutakodva, egyesével kiválogatva a drivereket sikerült működő W7-et csiholni.)
- Ez a példány pixelhibás, a 4 pixeles csodaszabály miatt, nem is foglalkoztak érdemben velem
- A kijelző gyenge - 1366x768 15"-on kevés. Mikor megvettem nem hittem volna ezt, de így van.
- A kijelző megvilágítása nem homogén, sötétben egyszínű, sötét háttér mellett észrevehető az én vaksi szemeimmel is
- A káva nálam finoman elválik a paneltől
- Az eredeti merevlemez 1 év 2 napot bírt

A pozitívum:
- 2.5-3 órát bír akksiról
- Linux alatt egészen jól megy, mondjuk a radeon drivernek itt is hűtési gondjai vannak
(fglrx-nek bevallom neki sem álltam)

S hogy én mit vennék?
Samsung 300V sorozatból láttam egyet, egészen jó. Igaz nem tudom, hogy a Linux hogy boldogul az nVidia Optimus-szal. (Exé a gép, W7 prof 64 bit boldog felhasználó)

szerk:
S végül: A Packard Bell az Acer "prémium" márkája.