( marcabru | 2009. 01. 21., sze – 18:49 )

Nyilván arra játszik. Ugyanaz a stratégia, mint az Office Open XML-nél: amikor egy tőlük független szabvány kezd erőre kapni, akkor közzétesznek egy formailag nyílt szabványt, amit azonban objektív okok miatt soha senki más nem fog időben implementálni, és a monopóliumuk segítségével mindenütt elterjesztik. Ott a doksi 6000 oldalas terjedelme, hiányos volta, csapnivaló minősége és és az ODF friss megjelenése volt az implementáció akadálya, ez olyannyira nyilvánvaló, hogy még maga az MS se tudott azóta előállni OOXML-képes szoftverrel, talán az Office 14 az lesz.

Itt is hasonló a helyzet. A flash elérhető linux alatt is, kezdeményezések vannak a flash formátum kinyitására is. Erre a MS előáll egy látszólag nyílt szabvánnyal, amit az időzítés miatt a büdös életben nem fog harmadik fél implementálni használható módon. És mindezt pont akkor lépi meg, amikor a linuxos netbookok már-már fenyegetést jelentenének az MS piacára.

Ezzel a linux rendszert megpróbálja újra olyan helyzetbe hozni, amilyenben az a Mozilla/FF megjelenése előtt volt: amikor normális böngésző híján a linux még nem volt internet-képes.

Kár, hogy az EU bírósága jó 10 év lemaradással még mindig a Win-IE árukapcsolást vizsgálja, holott a jövő piacára nézvést a Silverlight terjesztése sokkal inkább számít a monopóliummal való visszaélésnek.