( kroozo | 2017. 01. 16., h – 15:54 )

A görög nyelvtan szerint maximum. Azt értsd meg, hogy a magyar nyelvtannak nincsenek olyan szabályai, hogy be kell tartani a jövevény nyelv szóképzésre vonatkozó szabályait. A saját képző / jel / rag / akármikre vannak szabályok, de azok is alapvetően leíró jellegűek, és lesz alájuk egy rakás kivétel, helyi sajátosság, amik nem onnan jönnek, hogy valaki az akadémián fingik egyet, hogy márpedig azt így kell mondani, hanem onnan, hogy használják. A városos példádnál maradva pl a Győrött, Pécsett bizony helyes lesz, pedig például Egrettet nem hallottam még eddig :) De bizonyára a Vas megyeiek többsége is erősen megsértődne, hogy ő nem beszéli helyesen a nyelvét, mikor úgy ragoz, hogy tányérat, nem úgy, hogy tányért. Nonszensz, már a dédanyja is így mondta, az bizony akkor magyarul helyes. Az unszimpatikussal is ez van, bőven sokkal-sokkal többen használják, mint hogy egyéni beszédhiba legyen, innen meg maximum vélemény, hogy valakinek antipatikus az unszimpatikus szó :)

Szóval igen, a nyelv bizony sok lúd disznót győz alapon működik. Egy általánosan használt alak az bizony per definem helyes, az a magyar nyelv, ahogy a magyar emberek beszélnek.

(A ban/ben végéről lefelejteni beszédben az n-t lefelejteni sokkal gyakoribb, mint az emberek gondolnák. Mindenki csinálja, csak nem veszi észre.