( end | 2016. 05. 26., cs – 09:43 )

Biztosra veszem, hogy a BSA-nak nem érdeke, hogy a licenc-ügy teljesen rendben legyen. (Az végleges egzisztencia-vesztés lenne számukra.) Viszont bármibe lefogadom, hogy a 10 évvel ezelőtti képest e-téren, évről-évre folyamatos lehetett, volt a javulás, persze ez főként 2010 utáni években gyorsult fel.

Mondjuk, 2000-et megelőzően az, hogy a Windows v. bármilyen szoftver fizetős kategória lenne, sztem. a magyar felhasználók tömegeinél még alapinformáció szintjén sem létezett.

Azaz, az emberi tömegek tudati fejlődése nem kifejezetten az "élharcos csapat", - és itt elsősorban a szoftverfejlesztésekkel foglakozókra gondolok, - tudati szintjének, vagy elvárásainak megfelelő ütemű. Majd lassan.., beérik. (A szoftver fogalmának megértése is probléma lehetett széles felhasználói körben, - azt, hogy egy érthetelen, a tudatban legtöbbször nem is létező dologért, még fizetni is kelljen...?)

És mégegy "érv" a lopás mellett.., - Annak hathatós(!) támogatása éppen a szoftverfejlesztők által. (Mert állandóan azt érzem, még mai nap is, pl. az MS által és pl. a Win 10-el kapcsolatban is..,) Azt, hogy nem teremt egyértelmű és következetes elhatárolást a fizetősen és a lopva használt termékek között. Sőt a gyakorlatban még azokat szokta rendszeresen szivatni valamilyen módon, akik ilyen szempontból a legjobb ügyfeleik. De jellemző ez az Adobe és Corel ügyfelek kezelését illetően is. (A szoftverkalózok ebből a körből, - "kvázi támogatásként", és gondolom a legteljesebb örömükre, - rendszeresen kimaradnak, - és mi fizetősök, még sokszor írígykedünk is e-miatt.)