( kallaics | 2015. 10. 14., sze – 09:23 )

Sziasztok!
Úgy látom vannak itt olyan hozzászólók, akik nem igazán ismerik az OpenStacket és mondják, hogy ez milyen gáz. Először én is ezt gondoltam. Engedjétek meg, hogy meséljek a saját sztorimról.
Úgy kerültem kapcsolatba az Openstackkel, hogy egy korábbi munkahelyem főnöke előállt, hogy neki OpenStack kell. Gondoltam remek, azt sem tudom mi az (előtte magával a virtualizációval sem igazán foglalkoztam). Szóval fogtam magam és egy barátom javaslatára elmentem pár meetupra. Az első pár meetupon úgy ültem ott, mint a kuka, nem sokat értettem az egészből. Aztán rájöttem,hogy meg kell barátkozni a virtualizációs dolgokkal, mint az openvswitch és a többiek. Továbbá szükséges egy szemlélet váltás ahhoz, hogy a jól megszokott világból bele tudjak szokni ebbe a nagy virtualizációs őrületbe. Szóval nekiültem és ismerkedtem a rendszerrel. Sokakkal ellentétben, nekem nem jött át a devstack, így mindjárt durr bele a közepébe. Elkezdtem virtualboxban építeni a rendszert. Először csak a Mirantis féle deploy eszközzel építettem rendszereket. Akinek a next-next-finish megoldás kell azoknak ez a legközelebbi megoldás az Openstack tanulásához. Utána elkezdtem utánaolvasni a kapcsolódó technológiáknak, miközben elmerültem az Openstack rejtelmeiben és konfigurációs lehetőségeiben is. Majd elkészült az első rendszer még Icehouse-on. Ami még pikánsabbá tette a dolgot, hogy a compute-ok docker konténereket futtattak, mert ez volt az elvárás. Később kerültem a mostani helyemre, ahol egy komplett OpenStack cloudot kell építeni. Itt még jobban elmerültem főleg a hálózati és a CEPH backend dolgokban és ott tartok,hogy Ansible-ben megírtam egy saját OpenStack HA rendszert. Már meg is van következő hely, ahova megyek cloudot építeni,mert megkerestek olyan fizut ajánlottak, amit nem tudtam visszautasítani. Sajnos a meetup-ok mostanában háttérbe szorultak ,de a legközelebbire megpróbálok elmenni. A történetem tanulsága, hogy ez is egy új dolog bele kell tanulni és utána lehet használni. Akinek nem szimpatikus vagy nem akar időt beleölni, az keressen másik megoldást. Nem vagyunk egyformák, nekem bejött:)

Update: Most látom 21-én lesz, sajnos nem érek rá, de egy másik alkalommal akár mesélhetek is a sztorimról részletesen, ha lesz rá igény.