( zoli78 | 2015. 03. 03., k – 15:39 )

Van itt valami félreértés: a seniorság nem életkort jelent, hanem tapasztalat és tudásszintet. Nálunk egy senior java fejlesztő a következőket foglalja magában: legalább egy területen vannak elmélyült ismeretei, több projektben részt vett már (lényegében van legalább úgy 5 év szoftverfejlesztői tapasztalata). Tud felügyelni 2-5 juniort vagy normál developert, tudja őket támogatni szakmailag. Nem feltétlen gyorsabban, hanem inkább megfontoltabban, szélesebb látókörrel dolgozik. Előadásokat tud tartani, szakmai téren képviselni tudja a céget az ügyfelek előtt (használható folyékony szóbeli angol nyelvtudás), nézőpontját több irányból alá tudja támasztani.
Akkor ezzel szemben nézzük, hogy mit jelent az, hogy junior: ismerkedik az eszközökkel, design patternekkel, környezetekkel, library-kkal, frameworkokkel. Valamennyire képes egyedül dolgozni, de szakmai döntésekben segíteni kell, munkáját át kell nézni. Lényegében egy szakmailag felügyelt pályakezdő.

Na ezek fényében felteszem a kérdést: ha te senior vagy, mondjuk már 10 éve dolgozol becsülettel, van egy halom tapasztalatod és felügyeled az újonnan bekerült juniort, akinek még elég elképesztő elképzelései vannak időnként, nem kérdez rá időben dolgokra és összegányolja a kódot, majd napokig takaríthatsz utána, akkor ne legyél kiakadva, ha megtudod, hogy mondjuk 20%-kal többet keres nálad?

És sajnos ez a valóság. Van olyan ismerősöm, aki elment egy másik céghez és jóval többet keres nálam most úgy, hogy nemrég még junior volt... Aztán, hogy mit művel, az legyen más baja.