( persicsb | 2015. 02. 11., sze – 09:06 )

A REST egy architekturális stílus, nem szolgáltatást ad, hanem entitásokat érhetsz el vele (resource a REST nevezéktanában) megadott URL-en és megadott metódusokkal.
És vannak olyan webszolgáltatások, amik RESTful-ok, azaz REST stílusban vannak megvalósítva. Ilyenkor magát a webszolgáltatást alakítod ki REST stílusban. A REST önmagában még nem egy webszolgáltatás, nem protokoll. Csak egy stílus (mint a procedurális vs OOP programozás).

Sokan félreértik a REST-et sajnos, és ugyanúgy RPC hívásokat működtetnek RESTful service-k létrehozására (tipikus példa mondjuk egy /filter?query URL-en elérhető resource és társai).
Itt a HUP-on és még sok más fórumon is sokszor vita szokott lenni azon, hogy amikor egy meglévő szolgátlatást REST stílusban akarunk megvalósítani, akkor mik legyenek az egyes URL-ek, hogyan valósítsunk meg régebbi nem RESTful működést.
Egy jó vita itt: http://hup.hu/szavazasok/20140223/restful_api-n_egy_get_hivasnak_lehet-….

A REST önmagában nem webszolgáltatás, csak egy stílus. Ezért nem szoktam érteni, amikor emberek azon örvendenek, hogy ők REST-et használnak és nem SOAP-ot. És? Ez nem előny vagy hátrány, hanem egy stílus.
Főleg az a szép, amikor azt mondják, REST-et használnak, és kiderül, mégsem, hanem egy saját JSON-nal működő RPC mechanizmust, amit ők REST-nek neveznek, mert nem SOAP :)