( gopher | 2014. 10. 01., sze – 22:26 )

Mind a kettőt használom, sőt, ha csak valami minimál dolgot akarok csinálni, akkor tuti a GIMP-et fogom indítani. Pixelgrafikára tökéletes, viszont pl. webdesignra már kevésbé. Miért nem hatékony? Megpróbálom összeszedni az általam tapasztalt problémákat.

Nem tudom, hogy a legújabban javították e már a Text tool-t (illetve, hogy csak a Windows-os verzió ajándékozik e meg ezzel), de mióta átvariálták, nálam a használhatatlan kategóriát kiérdemli.

Egy tipikus eset: csinálsz egy text layert (klikk a text tool-ra, majd a rajzfelületre). Beírod a szöveget, majd átállítod a betűtípust a felugró helyi menüben .. illetve állítanád, mert első körben ki kell jelölnöd a szöveget. Végre át tudod állítani a betűtípust .. úgy, hogy tudnod kell a font nevét, mert ott biza nem lenyiló menü van. "Természetesen" az utóbbi beállításaid nem frissülnek a Tool settings panel-en, így ha véletlen épp az esne kézre, és átállítanál még valamit, ott újból állíthatsz be mindent .. ja, ezeket nem is veszi figyelembe.

Duplikálod a layer-t mert ugyanezzel a betűtípussal szeretnél egy újabb szöveget. Elmozgatod a layer-t, ráklikkelsz, kijelölöd az egészet, törlés és írnád a szöveget .. de hoppá, visszaváltott default font-ra, mert ha nincs szöveg, akkor ez van. Sőt, ha home-ot nyomsz és úgy írsz, akkor is. Úgyhogy marad a "beleírsz a közepébe" és törlöd a felesleget "megoldás". Javukra legyen mondva, az aláhúzást végre megcsinálták :D

Az már minor bug, hogy a text align ikonok láthatatlanul picik, és ráadásul nem a megszokott sorrendben vannak a gombok, hanem a right és center fel van cserélve (kb. mindenhol left, center, right, justify kivéve GIMP-éknél). A fontok pedig a tool settingsben a lenyiló menüben (amit egyébként hiába állítgatsz), két egész karaktert meg is mutatnak magukból (Aa).

A layer-ek mozgatása kurzor billentyűkkel kb. lehetetlen. De kb. bármit akarsz shortcut-okkal a rajzfelületen, az addig nem fog menni, amíg nem klikkelsz rá. Ami esetleg eltüntet egy kijelölést, vagy más egyéb probléma lép fel (nem tudom, miért nincs olyan beállítási lehetőség - bár cáfoljatok meg, jó lenne :D -, hogy ahol az egérkurzor van, az kapja a fókuszt.) A vonalzók mozgatásához is kell egy klikk, mielőtt a Move tool + Shift -tel át tudnád helyzeni.

A Pencil tool-nál minden egyes indítás után be kell állítani a size-t, ami alapból 20 (és nem menti el, hiába állítom be). Egy pixel rajzoló eszköznél ..

Ugyanígy nagyon kényelmetlen, hogy átméretezésnél/forgatásnál nem lehet elmozgatni, amit épp szerkesztünk (összehasonlításnál elég jól jönne, ha nem kéne elölre tudnom, hogy hová pozícionáljam a dolgot, hogy egy másik elemhez tudjam igazítani méretben, akármiben). De ha legalább közben átlátszó lehetne .. de nem lehet, mert a deformációknál mindig 100% lesz az alfa szerkesztés közben. Ráadásul ott hagyja az eredeti elemet, amire szvsz. a kutya sem kíváncsi, és ki is takarhat olyan dolgokat, amit látni szeretnénk.

Egyedi alakú kijelölést (pl. Alpha to Selection) még nem sikerült megfognom és arrébb vonszolnom, lehet csak én nem tudom, hogy kell, ha valaki tudja, elmondhatná :)

Layer törlésnél nem kérdez rá, hogy biztos szeretném e. Viszont image export-nál annyi lépés van, hogy az ember haja kihullik mire végre megtörténik a mentés (persze túlzok, de a tizedik után már tényleg unalmas .. )

Layer set-eknél pedig teljesen feleslegesnek tartom a thumbnail preview-t a listában, inkább jobb lenne, ha az ikon maradna, könnyebb lenne megkülönböztetni. (Nagyon jó, hogy végre megcsinálták a set-eket egyébként!) A multiselection-ről ne is beszéljünk. Ha 50 layer-t akarok egy set-be betenni, akkor biza 50 drag'n'drop vár rám. Plusz így a linkelés is csak egy szintű, állandóan pakolgatni kell őket.

Egyedi gradient szerkesztése pedig a legátláthatatlanabb az egészben. Teljesen user unfriendly, mindig beszívom a color másolgatást, meg hogy akkor most melyik "sáv"-ot is szerkesztem.

Shape-ek hiánya.

Egyelőre ennyi jutott eszembe, de ezek mind-mind nagyon tudják hátráltatni a profi és gyors munkát. Ettől függetlenül mégis ezt használom, ha saját projektről van szó, és már valószínűleg nem is fogok róla leszokni :)

Szerk: megnéztem, a legújabban (2.8.14) is jelen vannak ezek a hibák.

PS: Köszönet a könyvért!