( johans | 2014. 04. 22., k – 15:17 )

Én átnéztem a Google első két oldalán a találatokat a "selinux backdoor" kifejezésekre vonatkozólag. Nem volt köztük konkrétum, csak a hisztéria keltés ezzel kapcsolatban.

Másrészt az NSA egész működését 2001. szeptember 11. után definiálták újra, addig nem volt sem büdzséje, sem törvényi felhatalmazása arra, amit ma tesz. A SeLinuxot 2000-ben adták ki GPL licensz alatt, ez még a paradigma váltás előtt volt.

Az ellenkező oldalról ugye tavaly novemberben Nils Torvalds EU parlamenti képviselő és civilben Linus Torvalds apja azt álltotta a Microsoft meghallgatásán, hogy a fia szerint van NSA backdoor a Linux kernelben. Egészen pontosan az hangzott el, hogy egy meghallgatáson Linus azt mondta, hogy nincs, de közben bólintott, hogy mindenki értse, ezt kell mondania. Itt a videó az EU parlamenti ülésről, úgy 3:00:00 -tól 3:10:00 -ig érdemes megnézni - pláne, hogy jönnek az Uniós választások :)

Szóval ha fogadnom kellene rá, akkor én arra tennék, hogy van backdoor a Linux kernelben, de nem a SeLinux rétegben. Egészen egyszerűen azért, mert a SeLinux modult sok helyen be sem töltik, illetve nagyon-nagyon sokáig egyik disztrib sem szálltotta, ráadásul távolról nem biztos, hogy kihasználható - például a pocket filtering réteget jó eséllyel meg kell kerülni hozzá.