( dap | 2014. 02. 27., cs – 15:50 )

A hitel lényege annyi, hogy nagyobb értéket kapj vissza mint amit adtál - ez mindig működik. A bitcoin forgalom -remélhetőleg- nem fog leállni amikor kibányászták az összeset, munkával mindig is lehet majd 1-ből 10-et 100-at csinálni akkor is ha már nincs új coin.

Rengeteg embernek van ma is bankszámlája úgy, hogy se számítógépe se villanya, pedig a bankszámlához is az kell; Annak, akinek nincs számítógépe -vagy nem akarja saját maga kezelni a pénzet-, a bitcoin műveleteit a walletje (bankja) fogja intézni. A bank bitcoin ATM-je működhet úgy, hogy a mezítlábas néger beauthentikál a walletjébe (bankjához) és beüti mekkora címletből hányat kér. A wallet a datacenterben létrehoz annyi privát kulcsot ahány "bankjegyet" kért, ráutalja a számlájáról a coinokat és az egyes címletekre ott előtte kinyomtatja a megfelelő privát kulcsokat, amit aztán úgy használ az ember mint a készpénzt és fogalma sincs mi történt a hátterben.
Mindenesetre nem árt szem előtt tartani, hogy a világ arra tart, hogy a seggünkben is internet legyen.

A bitcoint persze hogy lopják, ahogy lopják a pénzt is, mert értéke van. Viszont szemben a készpénzzel, tudod követni az ellopott pénz útját. A tolvaj előbb-utóbb el akarja költeni és akkor lebukik.

A difficulty-t (és az egyéb szabályokat) a bitcoin network konszenzusa határozza meg a blockchainből kiszámított aktuális hash rate alapján. Ha valamelyk kliens csalni akar és nem lép konszenzusra a többiekkel, akkor csak magát csapja be és zárja ki a hálózatból. Ez ugyanaz, mintha te most kitalálnád, hogy a 100 Ft-os érme a zsebedben 100 MILLIÓ Ft - ha senki más nem hiszi (nincs konszenzus), sose tudod elkölteni. Támadási lehetőségek persze vannak, de egyelőre állja a sarat a bitcoin (mint hálózat).

A világ jelenlegi vagyonának is a felső 2% -nál van a nagy része, a többi csak a long tail. Ilyen a foci.

A bitcoin nem arra van, hogy a kisember meggazdagodjon, csak arra, hogy -pénzügyi értelemben- szabad legyen és hogy új, kényelmesebb, olcsóbb fizetési megoldások jöjjönek létre.

Az előítéleteid nagyrészt abból fakadnak, hogy bekorlátoztad az elméd arra, hogy a bitcoin csak egy program. A jövő egybites bitcoin felhasználójánák valszeg fogalma se lesz arról, hogy a mai bitcoin core szoftvert eszik-e vagy isszák, banki szolgáltatásokon át fog találkozni vele, amiket alapvetően ugyanúgy tud használni mint a mostaniakat. A megszokott alapszolgáltatásokon túl azonban elképesztően gazdag ökoszisztéma épül majd az egész köré és aki nem digitális analfabéta, az saját kezébe veheti a pénzét és úgy használhatja ahogy neki tetszik.
..Vagy az egész megy a levesbe - ha ez lesz, akkor szerintem az bizonyosodik be, hogy a technika nagyon előrerohant, a bitcoin megelőzte a korát, az emberek nem képesek felismerni a lehetőségeit.