( saxus | 2013. 12. 25., sze – 18:56 )

O, ha csak ilyen egyszeru lenne a tortenet. Ugye, volt anno a Nagy haboru, amely eredetileg a Habsburgoknak lett volna egy buntetohadjarata Szerbia ellen Szarajevo miatt. Tisza Istvan (es tarsai) ugyan egy cseppet sem voltak elragadtatva az otlettol, de nem akarta megbontani a Monarchia egyseget (igy is rozoga volt az), ezert a Habsburgokkal tartott (sajna, nem volt tul jo dontes utolag, de ez van.) Sajna, a Habsburgok picit toketlenek voltak es gondoltak, bevarjak II. Vilmos jovahagyasat/tamogatasat, mielott tesznek barmit is, ahelyett, hogy inkabb egybol tamadtak volna Szerbiat. Ennek oromere az oroszoktol kezdve a franciakon es az angolokon at mindenki hirtelen fegyvert rantott, ahelyett, hogy megmaradt volna egy helyi konfliktusnak.

...ugorjunk par evet...

Szoval utana tortent egy olyan aprosag, mint Trianon, ahol elcsatoltak az orszagtol nehany teruletet (1-2 idovel valoszinuleg amugy is fellazadt volna a Monarchia ellen), meg ugy a magyar lakta teruletek harmadat, mint Felvidek, Ujvidek, Erdely. A ket VH kozotti idoszakban a magyar kulpolitika masrol sem szolt, mint az elcsatolt teruletek bekes visszaszerzese. (Mondjuk, a Szlovak-Magyar kis haboru annyira mar nem a bekes megoldasok peldaja, de mindegy). Utana a nemetek roppant jol raereztek arra, hogy mind Magyarorszag, mind Romania rendkivul jol sakkban tarthato Erdellyel, ugyanis mindket felnek fajt ra a foga. Mikor a nemetek mentek az SZU ellen, akkor mentek a romanok is. (Bar nem neztem nagyon utana, tippre kb. akkora kedvel, mint mi.) Ez a magyar hadvezetesnek (es az, hogy Hitler folyamatosan csapatokat kovetelt tolunk) rendesen feladta a lecket, ugyanis semmi kedve nem volt a magyar vezetesnek vedtelenul hagyni az orszagot (gondolom ismered az anekdotat az amerikai haduzenetrol), mert nagyon nem biztak a romanokban, de attol is feltek, hogy ha nem megyunk es nyer a Wehrmacht (amire akkortajt latszott esely - egy idoben Sztalin komolyan gondolkodott a kulonbeken, csak aztan Hitler volt olyan ostoba, hogy leallt szkanderozni Sztalingradnal), akkor a romanok visszakovetelik Erdelyt. Egyebkent a kutya nem akart rokonlatogatoba menni oda.

De amugy eleg csak belelesni Horthy vagy Kallai emlekirataiba, nagyon szepen leirjak, hogy nem azert mentunk mi a nemetekkel, mert a nemetekkel akartunk lenni (sot, nagyon is tartottunk toluk), de a bolsevizmust meg kevesbe akartuk. De nyugaton akkor megint senki nem ertette, hogy mi tortenik Kozep Europaban (neha az az erzesem, hogy manapsag sem.)

De ha mar szoba hoztad a "Hitlerek nelkul" sztorit. II. Vilmos _NEM_ akarta az elso vilaghaborut. Nagyon nem. Masreszt mialatt az angoloknak volt 11 haborujuk, addig a nemeteknek volt 3 (egy a danokkal, ott a danok provokaltak ki, egy az osztrakokkal, ami kvazi polgarhaboru, es egy a franciakkal). Churchill pl. szemely szerint tobb haboruban vett reszt, mint barmely random nemet katona az I. VH elott. Ennek ellenere megis a nemetek nyakaba varrtak az egesz I. VH sztorit. Az egesz Parizs kornyeki bekeszerzodesek nem voltak masok, mint Wilsoni pontok labbal tiporasa (mgj.: Magyarorszag is arra hivatkozva kert beket, ahhoz kepest minden volt, de a nepek onrendelkezesi joga az ugyan nem...). Ha nyugat nem kenyszerit ra egy ennyire pofatlan, hazug bekeszerzodest a Kozponti hatalmakra, nem tudott volna hatalomra kerulni Hitler es nem lett volna ilyen eros revizios igenye Magyarorszagnak sem es nem mentunk volna a Don kanyarba sem.

Csak, hogy ne legyunk mar teljesen kontextus nelkul, mert a tortenelem nemigazan kiragadott esemenyek sokasaga, hanem egy ok-okozat folyam.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™