( Hiena | 2012. 07. 20., p – 13:15 )

Válasz strogg üzenetére

Sóhaj...
Nem azért nem hallasz ilyenről, mert nincs, hanem azért, mert vagy nincs hírértéke, vagy épp nincs realitása.
Egy műhold pályára állítása sufnitechnológiával is több százmillás tétel. Egy UL repülőgép nulláról történő megépítésének anyagköltsége 6-8 millió forint. Ehhez viszonyítva a hatóság 120-150k körüli díjazása elhanyagolható. A dolog sokkal inkább ott szokott megbukni, hogy a sufnibuherátor nem képes megfelelő tervdokumentációt készíteni, és nem hajlandó kifizetni a minősített, szakvizsgával rendelkező hegesztő szakembert, a minősített alapanyagokat, stb. Ki a hülye ilyenkor? A hatóság.

Az "elképesztően jó ötletek" jelentős hányada nem a hivatalban bukik meg, hanem az ötlet kiagyalójánál. Egy jármű alternatív hajtására átépítése vagy netalán üzemeltetése nem papír kérdése. A probléma ott van amikor a kiagyaló pl. nagynyomású tömlő helyett locsolóslagot akar beépíttetni, mert az olcsó, vagy épp akkor amikor az alapvető fizikai törvényszerűségekkel nincs tisztában. Ki a hülye ilyenkor? A hatóság.

Az innovációhoz pénz és áldozat kell. Ha életképes ötleted van és meg akarod valósítani, akkor arra áldozni kell, akár erőn felül is.
Azért depressziós, megtört itt mindenki, mert állandóan mással akarják kikapartatni a gesztenyét. Mindenki a pénzre, sikerre, csillogásra vágyik, de ezért nem akar tenni. Sóhajtoznak, hogy semmi nem sikerül, semmire nincs pénz, pedig valójában az akaraterő ami hiányzik. Ha egy nigériai, isten háta mögött élő kölyök roncs autókból képes helikoptert építeni, akkor egy nálánál ezerszer jobb helyzetben lévő magya miért nem? Nem, nem a hatóság miatt. Ez a "mi (magyarok) miért nem?"-re adott a válasz.

Több mint tíz éve foglalkozom különféle kutatásokkal és dolgozom R&D területen. Évente legalább 3-4 holdkóros talál meg valamelyik világmegváltó ötletével és az esetek 90%-ban még arra sem képesek, hogy egy prezentáció keretében összefoglalják az ötletüket. Szóval, ötlet van itt dögivel csak ezek mind arra fókuszálnak, hogy miképp lesz zsírosan gazdag a feltaláló, nem pedig arra, hogy miképp lehetne az adott problémát megvalósítani.

Mibe telt volna a Raspberry-t nálunk összerakni? Semmibe. 8-9 évvel ezelőtt volt egy kezdeményezés építeni egy kis olcsó, moduláris, PDA szerűséget. Mindenki lelkes volt, mindaddig amíg dolgozni vagy épp nyákot rendelni nem kellett.
Az eredmény? Én sokat tanultam nyák és áramkör tervezésből, plusz megtanultam, hogy ha ötleted van ne építs másokra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "