( log69 | 2011. 10. 05., sze – 17:23 )

Letöltöttem a RHEL 30 napos próba verzióját és telepítettem KVM/Qemu alá. Regisztráltam is és így az update-ek is lejöttek (ez 30 perc volt).

Nagyon jól összerakott rendszernek tűnik, tetszik is. Habár nincs vele tapasztalatom, de úgy látom, hogy jó munkaeszköz lehet a rengeteg támogatással és a sok éves support-tal.

Egyedül sajnos a kevés csomag okoz kis csalódást (5400 db csomag, valszeg nem kevés önmagában). Egy lista az említésre méltóbb dolgokról, amelyek nincsenek meg a RedHat repo-ban és nekem kellene (bár nyilván nem lehet millió féle igényt kielégíteni, mégis leírom):

claws-mail, recoll, párhuzamosított tömörítők / kicsomagolók, geany, nethogs, trickle, duplicity, mb2md, iftop, rdiff-backup, unbound, ngrep, fdupes, ack-grep, ne (nice editor), pwgen, encfs, meg ehhez hasonlók. (Viszont van lftp meg iptraf is).

A Gnome téma viszont objektíven is nagyon csúnya. :) Úgy gondolom, van egy kicsi érzékem hozzá, de ez nagyon nincs ott. Zavaró az ablak fejlécének nagy kontrasztja (fekete alapon fehér betű), miközben az átlag felület világos alapú. Igaz, a téma egyszerűen cserélhető, de azért fizetős cuccnál igazán összedobhattak volna valami kellemeset - főleg hogy hosszú ideig támogatják.

Mindegy, ez van. Érthető, hogy egy minél kisebb eszköz készletet akarnak támogatni minél jobban (gondolom). Vannak kompromisszumok, de mihez nincsenek. És a másik oldalon ott vannak a profibb szoftverek meg eszköz illesztők.